’21 Η Επανάσταση των Ελλήνων: Μεγάλη σειρά ιστορικών ντοκιμαντέρ του Γεωργίου Π. Μαλούχου | 8ο επεισόδιο

’21 Η Επανάσταση των Ελλήνων: Μεγάλη σειρά ιστορικών ντοκιμαντέρ του Γεωργίου Π. Μαλούχου | 8ο επεισόδιο

«’21 Η ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ»
Η ΜΕΓΑΛΗ ΣΕΙΡΑ ΙΣΤΟΡΙΚΩΝ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΤΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ Π. ΜΑΛΟΥΧΟΥ

ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΙ Ο ΤΑΣΟΣ ΝΟΥΣΙΑΣ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 21 ΜΑΪΟΥ ΣΤΙΣ 00:20 

Η μεγάλη παραγωγή 21 συνολικά ιστορικών ντοκιμαντέρ «’21 Η ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ» του Γεωργίου Π. Μαλούχου. Ένα μοναδικό οδοιπορικό στην ιστορία και στους τόπους του Αγώνα για την Ελευθερία των Ελλήνων. Για πρώτη φορά, δεκάδες κορυφαίοι Έλληνες και ξένοι ειδικοί αναλύουν τα γεγονότα και αφηγούνται συγκλονιστικές ιστορίες των πρωταγωνιστών της Επανάστασης, ενώ σπάνια ντοκουμέντα του Αγώνα αποκαλύπτουν τις άγνωστες πτυχές του.

ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ 7ο  : ΤΑ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΑ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ

Τα Συντάγματα του αγώνα και της ανεξαρτησίας συνιστούν συνολικά μια από τις πιο εντυπωσιακές όψεις της Επανάστασης.

Οι επαναστάτες πρωτοπόρησαν σε διεθνή κλίμακα σε ζητήματα δημοκρατίας, ισότητας, φιλελεύθερων αντιλήψεων, ανθρωπίνων δικαιωμάτων και μάλιστα  χωρίς να έχουν πίσω τους τη συνταγματική παράδοση χωρών με ισχυρή κρατική υπόσταση δοκιμασμένη στο χρόνο, που είχαν βιώσει με ακραίες κοινωνικές και πολιτικές διεργασίες. Επιπλέον με εκείνα τα συντάγματα που βρέθηκαν από την αρχή στο επίκεντρο του αγώνα, οι επαναστάτες ανέτρεψαν όχι μόνο μια πολιτική αλλά και μια πολιτιστική υποδούλωση αιώνων.

Υποδούλωση από δυνάστες που δεν κατάφεραν τελικά να επιβάλλουν τον οπισθοδρομικό ανελεύθερο τρόπο σκέψης τους. Τα συντάγματα του αγώνα συμπληρώνουν την έκφραση του αιτήματος για εθνική ελευθερία με εκείνο για πολιτική και ατομική ελευθερία, δίνοντας στην επανάσταση μια εντυπωσιακή ολιστική ωριμότητα, διαμορφώνοντας τον ολοκληρωμένο της χαρακτήρα.

Στην εκπομπή μιλούν οι: Σπύρος Βλαχόπουλος, Καθηγητής Δημοσίου Δικαίου Νομικής Σχολής ΕΚΠΑ, Εύη Καρούζου,  Ιστορικός, Ερευνήτρια Κέντρου Ερευνών της Ιστορίας Νεότερου Ελληνισμού στην Ακαδημία Αθηνών, Δρ. Απόστολος  Ι. Παπατόλιας, Διδάκτωρ Συνταγματικού Δικαίου, Κωστής Κώστας, Συγγραφέας- Καθηγητής Οικονομικής και Κοινωνικής Ιστορίας ΕΚΠΑ, Γεώργιος Σωτηρέλης, Καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου Σχολή Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών ΕΚΠΑ, Μαρία Ευθυμίου Καθηγήτρια Ιστορίας ΕΚΠΑ, Νίκος ΑλιβιζάτοςΟμότιμος Καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου στη Νομική Σχολή Αθηνών, Ροϊλός Παναγιώτης, Καθηγητής Συγκριτικής Λογοτεχνίας και Νεοελληνικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ, Διονύσης Τσιριγώτης, Επίκουρος Καθηγητής Σύγχρονης Ελληνικής Ιστορίας, Διεθνών Σχέσεων και Διπλωματίας, Πανεπιστημίου Πειραιώς.

«’21 Η ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ»
Παρασκευή 21 Μαΐου 2021 στις 00:20

Σειρά 21 ιστορικών ντοκιμαντέρ με την υπογραφή του Γεωργίου Π. Μαλούχου

Παρουσιάζει ο Τάσος Νούσιας

Οργάνωση Παραγωγής: Εβίτα Χρυσολούρη

Επιστημονικοί σύμβουλοι: Μελέτης Η.Μελετόπουλος, Ιάκωβος Δ.Μιχαηλίδης, Σωτήρης Ριζάς

Ειδικός επιστημονικός συνεργάτης: Νίκος Γιαννόπουλος
Δημοσιογραφική ομάδα: Φιλίνα Δημητρά, Αγγελική Λάζου

Επιμέλεια και έρευνα Ιστορικού Αρχείου εφημερίδων
«ΤΟ ΒΗΜΑ» & «ΤΑ ΝΕΑ »  : Γιάννης  Θ. Διαμαντής
Αφήγηση Αρχείου Εφημερίδων: Τάσος Αποστόλου
Πρωτότυπη Μουσική: Δημήτρης Ευαγγελινός, Ζωή Τηγανούρια.