Πόκεμον Ντετέκτιβ Πικατσου (Pokémon Detective Pikachu) στους κινηματογράφους

Πόκεμον Ντετέκτιβ Πικατσου (Pokémon Detective Pikachu) στους κινηματογράφους

Ο κόσμος των Πόκεμον ζωντανεύει!

Στην πρώτη live action ταινία Πόκεμον, “Πόκεμον Ντετέκτιβ Πίκατσου”, τον ρόλο του θρυλικού Ντετέκτιβ Πίκατσου αναλαμβάνει ο Ράιαν Ρέινολντς (“Deadpool”), ο οποίος γίνεται το κεντρικό πρόσωπο ενός από τα πιο δημοφιλή και επιτυχημένα franchise όλων των εποχών.

Οι απανταχού φαν των Πόκεμον μπορούν τώρα να δουν τον Πίκατσου στη μεγάλη οθόνη όπως ποτέ άλλοτε, ως Ντετέκτιβ Πίκατσου, ένα Πόκεμον που δεν μοιάζει με κανένα! Στην ταινία εμφανίζονται και πολλοί άλλοι αγαπημένοι χαρακτήρες Πόκεμον, ο καθένας με τις δικές του μοναδικές ικανότητες και προσωπικότητα.

Στην ταινία πρωταγωνιστούν επίσης οι Τζάστις Σμιθ (“Jurassic World: Fallen Kingdom”), Κάθριν Νιούτον (“Lady Bird,” TV – Big Little Lies”) και ο υποψήφιος για Όσκαρ Κεν Γουατάναμπι (“Godzilla,” “The Last Samurai”).

Τη σκηνοθεσία της ταινίας αναλαμβάνει ο Ρομπ Λέτερμαν (“Goosebumps,” “Monsters Vs. Aliens”).

Σύνοψη

O ατσίδας ντετέκτιβ Χάρι Γκούντμαν εξαφανίζεται μυστηριωδώς, ωθώντας έτσι τον 21χρονο γιο του Τιμ να ανακαλύψει τι συνέβη. Στην έρευνα τον βοηθά ο πρώην συνεργάτης του Χάρι, ο Ντετέκτιβ Πίκατσου: ένας ξεκαρδιστικός, αξιαγάπητος σούπερ μπελάς που μπορεί να μπερδέψει ακόμα και τον ίδιο του τον εαυτό. Συνειδητοποιώντας ότι έχουν την ικανότητα να επικοινωνούν μεταξύ τους, καθώς ο Τιμ είναι ο μόνος άνθρωπος που μπορεί να μιλάει με τον Πίκατσου ενώνουν τις δυνάμεις τους σε μια συναρπαστική περιπέτεια για να ξεδιπλώσουν το μυστήριο.

Ψάχνουν για ίχνη κάτω από τα νέον φώτα των δρόμων της Ράιμ Σιτι – μιας σύγχρονης μητρόπολης όπου οι άνθρωποι και τα Πόκεμον ζουν δίπλα-δίπλα και συναντούν μία σειρά από χαρακτήρες Πόκεμον. Σταδιακά ξεδιπλώνεται μία συγκλονιστική πλοκή, καθώς απειλείται η ειρηνική συνύπαρξη των Πόκεμον με τους ανθρώπους, αλλά και ολόκληρο το σύμπαν τους.

Το φαινόμενο Πόκεμον

Ήδη από το 1996 και έχοντας πετύχει μία συγκλονιστική ανταπόκριση του κόσμου, η μάρκα Πόκεμον έχει δημιουργήσει  παγκόσμια αίσθηση και κοινό, πραγματοποιώντας περισσότερες από 300 εκατομμύρια πωλήσεις video games παγκοσμίως. Οι κάρτες της σειράς διατίθενται σε 11 γλώσσες, με τις αγορές τους να ξεπερνούν τα 23,6 δισεκατομμύρια.  Η τηλεοπτική σειρά anime διανύει την 20η σεζόν της και προβάλλεται σε 98 χώρες. Οι ταινίες κινουμένων σχεδίων έχουν κάνει περισσότερα από 700 εκατομμύρια δολάρια στο box office. Επίσης, στη σειρά περιλαμβάνονται βιβλία, κόμικς manga, μουσική, παιχνίδια, εμπορεύματα και εφαρμογές, συμπεριλαμβανομένου του άκρως δημοφιλούς Πόκεμον GO, που έχει σημείωσει περισσότερα από 650 εκατομμύρια downloads και το οποίο απολαμβάνoυν σε όλο τον κόσμο, φανς όλων των ηλικιών.

Ο Πίκατσου μιλάει! Κι αυτό είναι μόνο η αρχή.

Όπως όλοι γνωρίζουν, ο Πίκατσου είναι ένα Πόκεμον, τα οποία όσο εκφραστικά κι αν είναι με το πρόσωπο, τις κινήσεις τους και τις ξεχωριστές τους δυνάμεις, δεν διαθέτουν τη γλώσσα για να πουν παρά μόνο το όνομα τους. Εντελώς ανεξήγητα, δεν συμβαίνει το ίδιο με τον μικροσκοπικό και ταχύ Ντετέκτιβ Πίκατσου.

Μπορεί να οφείλεται στον εθισμό του στην καφεΐνη, σε μία μορφή αμνησίας ή στην έντονη προσωπικότητα του, αλλά αυτός ο κατακίτρινος ήρωας δεν βάζει γλώσσα μέσα.

Η αλήθεια είναι ότι στην αρχή της ιστορίας, ο Ντετέκτιβ Πίκατσου είναι τόσο μπλεγμένος σε διάφορες υποθέσεις που δεν θυμάται καν πώς ξεκίνησαν και δεν ηρεμεί αν δεν τις τακτοποιήσει όλες. Ποιος είναι; Τι συνέβη στον συνάδελφο του, τον Χάρι Γκούντμαν; Και γιατί είναι ξαφνικά ικανός να μιλήσει με έναν μόνο άνθρωπο, έναν συγκεκριμένο νεαρό άντρα, τον γιο του Χάρι, Τιμ;

«Ο Ντετέκτιβ Πίκατσου έχει θράσος» λέει ο Ράιαν Ρέινολντς, που φέρνει όλο του το κωμικό στυλ στον ρόλο. «Είναι ένας πληθωρικός χαρακτήρας, γιατί έτσι πρέπει. Μοιάζει με βαμβακάκι. Φανταστείτε ότι κάποιος με χορήγησε με ένεση μέσα σε αυτόν τον κίτρινο τύπο. Αυτό έγινε βασικά».

«Έχω συνεργαστεί ξανά σε ταινίες με ψηφιακούς χαρακτήρες, αλλά δεν έχω δει τέτοια αλληλεπίδραση ξανά» προσθέτει ο ηθοποιός. «Είναι πολύ ξεχωριστή. Όταν βλέπεις την τελική εκδοχή του Πίκατσου στην οθόνη, νιώθεις ότι μπορείς να τον πιάσεις και να τον αγκαλιάσεις. Αλλά μην το κάνεις. Δεν είμαι υπεύθυνος για τις πράξεις του».

«Ερωτεύτηκα την ιστορία» λέει ο σκηνοθέτης Ρομπ Λέτερμαν. «Έχει πολύ συναίσθημα και είναι πραγματική μοναδική. Προσεγγίσαμε αυτή την ιστορία με την επιθυμία να κάνουμε κάτι καινούριο. Ο Πίκατσου είναι διαφορετικός σε αυτή την ταινία χάρη στην ιστορία και στον κόσμο στον οποίο κυκλοφορεί».

Η ταινία έχει φρέσκια προσέγγιση στον αγαπημένο κόσμο των Πόκεμον. Βλέπουμε τους χαριτωμένους χαρακτήρες για πρώτη φορά τρισδιάστατους, τον καθένα με τα δικά του χαρακτηριστικά και τις ετοιμοπόλεμες δυνάμεις του σε έναν υπερρεαλιστικό κόσμο. Ο σκηνοθέτης, που έχει συνυπογράψει το σενάριο επισημαίνει: «Όλοι ξέρουμε και αγαπάμε τα Πόκεμον, αλλά κάναμε μια νέα ταινία και θέλαμε να της δώσουμε κάτι ξεχωριστό. Μείναμε πιστοί στο πνεύμα των Πόκεμον, αλλά ανοίξαμε την πόρτα σε ένα ευρύτερο κοινό που μπορεί να μπαίνει σε αυτόν τον κόσμο για πρώτη φορά. Είναι μία συναρπαστική διαδικασία. Είναι σαν να ζωντάνεψαν».

Ο Ντετέκτιβ Πίκατσου και τα άλλα Πόκεμον ζουν με ανθρώπους στη μοναδική Ράιμ Σίτι, μία πόλη που χτίστηκε πάνω στην πρωτοποριακή ιδέα της αρμονίας μεταξύ των ανθρώπων  και των Πόκεμον, χάρη στον οραματιστή ιδρυτή της, τον καλόβουλο δισεκατομμυριούχο Χάουαρντ Κλίφορντ.

Εκεί, ο Ντετέκτιβ Πίκατσου εκφράζεται με την ξεκαρδιστική φωνή του Ράιαν Ρέινολντς. «Έχει κάτι το γνήσια ξεκαρδιστικό αυτός ο χαρακτήρας και η φωνή του Ράιαν βγαίνει μέσα από αυτό το μικροσκοπικό, απίθανο χαριτωμένο πλάσμα. Μοιάζει ασύνδετο, αλλά είναι εντελώς φυσικό» λέει ο σκηνοθέτης.

«Αυτή η ταινία έχει τα πάντα» λέει ο Τζάστις Σμιθ που παίζει στην ταινία. «Είναι αστεία για μικρούς και μεγάλους. Έχει δράμα και μυστήριο. Είναι πειστική και έχει μία ιστορία με νόημα που μας αφορά όλους. Αυτό με τράβηξε σ’ αυτή».

«Ο Τζάστις κι εγώ ζούμε το όνειρο κάθε φαν των Πόκεμον» λέει η Κάθριν Νιούτον, που παίζει στην ταινία. «Μόλις διάβασα το σενάριο, ενθουσιάστηκα».

Ένα μπόνους που θα ενθουσιάσει τους φανς είναι ο τρόπος που ο Πίκατσου μιλάει με τον Τιμ όχι μόνο για τις σκέψεις και τα συναισθήματα του, αλλά και για τις σκέψεις και τα συναισθήματα των άλλων Πόκεμον, αφού μόνο αυτός τα καταλαβαίνει. «Τα Πόκεμον βγάζουν την ανθρώπινη πλευρά τους και συνδέονται με τους άλλους ανθρώπους και μαζί μπορούν να εξελιχθούν. Αυτό με τράβηξε στην ιστορία» λέει ο σκηνοθέτης.

Οι χαρακτήρες

Ο Τιμ δεν έχει δει τον πατέρα του για χρόνια και θα μπορούσε να πει ότι είναι εντάξει με αυτό. Δεν τον χρειάζεται. Δεν χρειάζεται τίποτα και κανέναν. Ούτε καν ένα Πόκεμον δικό του. Αλλά κάτω από αυτό το σκληρό προσωπείο υπάρχει ένας τρυφερός τύπος. «Νιώθει λυπημένος και λίγο ένοχος» λέει ο Τζάστις Σμιθ. «Ξέρει ότι ο μπαμπάς του νοιαζόταν και ίσως φταίει που δεν του έδωσε μία ευκαιρία. Είναι δύσκολη η θέση του. Το χειρότερο είναι ότι μπορεί να μην έχει άλλη ευκαιρία να είναι κοντά στον μπαμπά του».

Ή μήπως έχει; Αν ο Τιμ ψάχνει έναν λόγο να το πιστέψει, το μόνο που πρέπει να κάνει είναι να εμπιστευτεί τον Ντετέκτιβ Πίκατσου, που παρόλη την αμνησία του, είναι σίγουρος ότι ο μπαμπάς του είναι ζωντανός. Οι δυο τους πρέπει να συνεργαστούν και να τον βρουν. Αυτό ακριβώς χρειάζεται ο Τιμ. Με την ενθάρρυνση του Πίκατσου, ο Τιμ θα ξεδιαλύνει το παρελθόν και θα προχωρήσει στο μέλλον.

Από τη στιγμή που η σχέση εξαρτάται πολύ πάνω στη δυναμική τους, οι δημιουργοί έψαχναν τους σωστούς ηθοποιούς για να εδραιώσουν αυτή τη σχέση. Ο Ρέινολντς και ο Σμιθ δούλεψαν τις σκηνές τους εβδομάδες πριν το πραγματικό γύρισμα, κάτι που γίνεται σπάνια. Ο Ρέινολντς έμεινε στο γύρισμα με τον Σμιθ, μιλώντας του από ένα ακουστικό για να βγουν οι σκηνές με φυσικότητα.

«Δίνω τη φωνή μου σε πολλές ταινίες κι αυτή τη φορά ήταν ιδιαίτερα απολαυστικό γιατί είχα απευθείας αλληλεπίδραση με τον Τζάστις. Ήθελα να ήμουν εκεί για να δώσω έναν ρυθμό. Πολλές φορές μιλάμε ταυτόχρονα και μοιάζουμε με παράξενο ζευγάρι, οπότε έπρεπε να το πετύχουμε».

Ο σκηνοθέτης θυμάται: «Αρχικά, πασχίζαμε να σχεδιάσουμε τον Ντετέκτιβ Πίκατσου σε 3D, οπότε επικεντρωνόμασταν στο χρώμα και στις κινήσεις. Μήνες μετά, πριν ακόμα υπογράψει ο Ράιαν, κάναμε μία δοκιμή. Πήραμε ένα δείγμα της φωνής του και τη φορέσαμε στον Πίκατσου και ταίριαζε τέλεια. Έμοιαζε πολύ φυσική και πήγε τον χαρακτήρα σε άλλο επίπεδο. Μετά ήρθε και δούλεψε με τον Τζάστις και έβγαλαν προς τα έξω όλη τη σπιρτάδα, τη γοητεία και το χιούμορ αυτής της σχέσης».

Καθώς ο Τιμ και ο Ντετέκτιβ Πίκατσου διερευνούν την εξαφάνιση του Χάρι, βρίσκουν μία σύμμαχο στο πρόσωπο της Λούσι Στίβενς. «Κάνει αστυνομικό ρεπορτάζ, δηλαδή είναι μαθητευόμενη ρεπόρτερ» λέει η Κάθριν Νιούτον για τον ρόλο της. Η Λούσι δεν χαίρει ιδιαίτερης εκτίμησης στη δουλειά της και παλεύει για λίγη αναγνώριση. Ποτέ όμως δεν σταματά να προσπαθεί. «Τώρα, είναι στα ίχνη αυτού που πραγματικά συμβαίνει στη Ράιμ Σίτι, γιατί σίγουρα κάτι δεν πάει καλά».

Η Λούσι είναι πρόθυμη να μοιραστεί τις πληροφορίες της μαζί τους, φτάνει να την συμπεριλάβουν στην έρευνα τους. Αυτό σημαίνει ότι θα συμμετέχει στα πάντα, ακόμα κι όταν τα πράγματα δυσκολέψουν. «Ταυτίστηκα με τη Λούσι με πολλούς τρόπους» λέει η Νιούτον. «Είμαι συγκεντρωμένη και έχω κίνητρο και φιλοδοξία, όπως κι εκείνη. Είναι αστεία και θέλει να σώσει τον κόσμο. Η Λούσι πιστεύει στον εαυτό της. Λέει ότι πρέπει να εμπιστευόμαστε τα ένστικτα μας».

Η Ράιμ Σίτι υπάρχει χάρη στο όραμα ενός άντρα: του Χάουαρντ Κλίφορντ, τον οποίο ο Μπιλ Νάι περιγράφει ως έναν υπεύθυνο δισεκατομμυριούχο. «Η πόλη είναι το πείραμα του, ένα μέρος όπου άνθρωποι και Πόκεμον συνυπάρχουν για πρώτη φορά ως ίσοι» λέει ο ηθοποιός.

Από ειρωνεία της τύχης, ο Χάουαρντ δεν έχει την ίδια αρμονία στο σπίτι του. Είναι συνεχώς σε ένταση με τον γιο του Ρότζερ, που είναι πρόεδρος της εταιρείας και έχει τις δικές του απόψεις, ενώ του πηγαίνει συνέχεια κόντρα.

Ο Κρις Γκιρ, στον ρόλο του Ρότζερ, τον αποκαλεί «ένα κακομαθημένο πλουσιόπαιδο που έχει μεγάλη ιδέα για τον εαυτό του. Μπορεί να γοητεύσει τους ανθρώπους και να κάνει αυτό που θέλει, αλλά δεν έχει μυαλό. Το μυαλό πίσω από την οργάνωση είναι ο Χάουαρντ και αυτό είναι η πηγή της διαμάχης τους».

Όμως, όσο και αν διαφωνούν κατ΄ιδίαν, οι δυο τους είναι φιλικοί δημόσια. «Έχουν διαφορετική σχέση μπροστά και πίσω από την κάμερα, οπότε υποκρίνονται. Είχε πολλή πλάκα και ήταν ένα όνειρο για μένα που συνεργάστηκα με τον Μπιλ» προσθέτει ο Γκιρ.

Κανείς δεν ξέρει για τις κακές τους σχέσεις παρά μόνο οι πιο κοντινοί τους. Όπως η κυρία Νόρμαν, η βοηθός του Χάουαρντ, την οποία υποδύεται η Σούκι Γουοτερχάουζ ως λιγομίλητη γυναίκα με μεγάλη επιρροή. «Είναι λίγο ζόρικη και ενδιαφέρουσα γιατί ποτέ δεν ξέρεις τι μπορεί να σκεφτεί ή να κάνει» λέει η ηθοποιός για τον χαρακτήρα.

Μία ακόμα υπάλληλος του Κλίφορντ είναι η Δρ. Λορέν, που υποδύεται η Ρίτα Όρα, μία επιστήμονας της οποίας τα πειράματα μπορεί να είναι στην καρδιά του μυστηρίου της εξαφάνισης του Χάρι. «Ήταν ωραία που έπαιξα μία επιστήμονα, έναν χαρακτήρα πολύ διαφορετικό από την καθημερινότητα μου» λέει η βρετανίδα τραγουδίστρια.

Όσο για το ύφος της ταινίας, ο Λέτερμαν συνοψίζει: «Αυτό που μου αρέσει στην ταινία, όπως σε όλες τις ταινίες που απολαμβάνω να βλέπω, είναι το αληθινό συναίσθημα και η ανθρώπινη ιστορία. Είναι σημαντικό ότι οι χαρακτήρες σε κάνουν να γελάς και να συγκινείσαι.

Όταν συμβαίνει σωστά και μπορείς να δημιουργήσεις κάτι ενδιαφέρον και αγαπητό για όλους τους ανθρώπους στον κόσμο, είναι μαγικό. Αυτό σήμαινε αυτή η ταινία για μένα και ελπίζουμε το κοινό να νιώσει το ίδιο» καταλήγει ο σκηνοθέτης.

13 Ιουνίου στους κινηματογράφους από την Tanweer