Η Ληστεία του Αιώνα» (Den of Thieves) | Στους κινηματογράφους

Η Ληστεία του Αιώνα» (Den of Thieves) | Στους κινηματογράφους

Μια αστυνομική περιπέτεια, ένα επικό θρίλερ δράσης με φόντο την Πόλη των Αγγέλων υπόσχεται να αυξήσει αριστοτεχνικά την αδρεναλίνη σας

Σαρκασμός και εγκληματικότητα για το σκηνοθετικό ντεμπούτο του σεναριογράφου και παραγωγού Κρίστιαν Γκούντεκαστ που δημιουργεί μία επική ταινία δράσης και περιπέτειας, αποτυπώνοντας την ιδιαίτερη σχέση ανάμεσα σε ληστές και αστυνόμους. Πρόκειται για ένα ιδιότυπο θρίλερ, που, σε αντιδιαστολή με την πιο λαμπερή και γκλαμουράτη όψη της πόλης του Λος Άντζελες, διαδραματίζεται στις νοτιότερες, εργατικές φτωχογειτονιές του με φόντο εργάτες, πανκιά, σκέιτερς, σέρφερς και συμμορίες και με μία ασύλληπτη πλοκή που ανεβάζει την αδρεναλίνη.

Λίγα λόγια για το έργο…

«Η Ληστεία του Αιώνα» είναι ένα σκοτεινό έπος εγκληματικότητας κι εστιάζει στις συχνά αλληλένδετες ζωές μεταξύ της επίλεκτης ομάδας δράσης του Αστυνομικού Τμήματος του Λος Άντζελες και της πιο πανούργας ομάδας ληστών τραπεζών της Πολιτείας, καθώς οι τελευταίοι σχεδιάζουν μια φαινομενικά αδύνατη ληστεία στην Ομοσπονδιακή Τράπεζα Αποθεμάτων.

«Κλέφτες και Αστυνόμοι» σε ένα ιδιότυπο κυνηγητό στην Πόλη των Αγγέλων

Με φόντο το Λος Άντζελες, την πόλη με τις περισσότερες ληστείες τραπεζών στον κόσμο, η καταιγιστική περιπέτεια του Κρίστιαν Γκούντεκαστ παίρνει το αρχετυπικό δίπολο «κλέφτες κι αστυνόμοι» και το πηγαίνει ένα βήμα παραπέρα. Θολώνοντας τα όρια ανάμεσα στο καλό και το κακό, ο Γκούντεκαστ έχει δημιουργήσει ένα σαρκαστικό θρίλερ δράσης που ισορροπεί αριστοτεχνικά μεταξύ περιπέτειας και ψυχολογικού δράματος.

Η ταινία σηματοδοτεί το σκηνοθετικό ντεμπούτο του σεναριογράφου και παραγωγού Κρίστιαν Γκούντεκαστ (Το Λονδίνο Έπεσε). Πρωταγωνιστές της ληστείας είναι οι Tζέραρντ Μπάτλερ (O Όλυμπος Έπεσε, 300) και Πάμπλο Σράιμπερ (13 Ώρες: Οι Μυστικοί Στρατιώτες της Βεγγάζης, Orange Is the New Black), δύο θανάσιμοι εχθροί που εκπροσωπούν τις δύο αντίθετες πλευρές του νόμου: Ο πρώτος είναι ο «Μεγάλος» Nικ Ο’Μπράιαν, η κεφαλή πίσω από μια ελίτ ομάδα δράσης κατά της εγκληματικότητας στο Λος Άντζελες υπό το όνομα Ρυθμιστές. Αποστολή του τα «μεγάλα κόλπα» που δεν έχουν διαλευκανθεί. Ο δεύτερος είναι ο Ρέι Μέριμαν, εκπαιδευμένος στις ειδικές δυνάμεις και πρόσφατα εκλεγμένος αρχηγός των Παράνομων, μιας συμμορίας πρώην στρατιωτικών, με απίθανες δεξιότητες, που τους καθιστούν «άπιαστους».

Οι δυο άντρες φέρουν κοινά χαρακτηριστικά: Είναι ψηλά στην ιεραρχία της δικής τους ομάδας ο καθένας, είναι ατρόμητοι κι έτοιμοι για όλα, τρέφοντας έτσι σεβασμό o ένας για τον άλλον. Στη «Ληστεία του Αιώνα», Ο’Μπράιαν και Μέριμαν θα οδηγηθούν σε μια εκρηκτική αναμέτρηση που, όμως, θα έχει έναν μόνο νικητή.

«Μαγεύτηκα από την ιδιαιτερότητα των κόσμων τους. Το να κατανοήσει κανείς τί ακριβώς κάνουν και γιατί έγινε το καύσιμο της ταινίας» αναφέρει ο  Κρίστιαν Γκούντεκαστ για την πολύπλοκη σχέση μεταξύ των ληστών και των αστυνομικών που τους καταδιώκουν.

Ο 50 Cent είναι ένας… παράνομος οικογενειάρχης

Για τις ανάγκες της έβδομης τέχνης, ο Curtis “50 CentJackson άφησε για λίγο τη μουσική βιομηχανία και μπήκε στο… μεγάλο κόλπο. Σε μία χαμηλών τόνων και ταυτόχρονα δυναμική ερμηνεία, ο γνωστός ράπερ υποδύεται τον Ένσον Λεβού, το δεξί χέρι του Ρέι Μέριμαν. Στο περιθώριο της εγκληματικής δράσης του, ο Λεβού έχει καταφέρει να δημιουργήσει προσωπική ζωή και να χτίσει μια πολυπληθή οικογένεια, με πέντε παιδιά. Ο ισχυρός δεσμός του με τον Μέριμαν έχει μακρά ιστορία, που ξεκινά από την ποδοσφαιρική ομάδα του σχολείου για να καταλήξει στους πεζοναύτες. Μοιραζόμενοι κοινές εμπειρίες και πάθη, οι δυο τους σύντομα συνειδητοποιούν ότι η ζωή του πολίτη δεν έχει την αδρεναλίνη που αποζητούν και κάπως έτσι η δράση ξεκινά!

«O Λεβού είναι η καρδιά της ταινίας» αναφέρει ο Τάκερ Τούλι (παραγωγός) για τον ρόλο του 50 Cent. «Πρόκειται για τον άνθρωπο που καλείται να πάρει τις δυσκολότερες αποφάσεις όσον αφορά στη δουλειά και την αφοσίωσή του στον Μέριμαν, καθώς έχει τα περισσότερα να χάσει».

Η ακρίβεια είναι κλειδί

Αν και η ταινία τοποθετείται στο Λος Άντζελες, η λαμπερή και γκλαμουράτη όψη της πόλης δεν διακρίνεται πουθενά, με τις νοτιότερες, εργατικές φτωχογειτονιές να πρωταγωνιστούν. «Εργάτες, πανκιά, σκέιτερς, σέρφερς και συμμορίες διαμορφώνουν την ανθρωπογεωγραφία της περιοχής», αναφέρει ο Γκούντεκαστ, ο οποίος και κατάγεται από αυτά τα μέρη, για τα οποία και τρέφει ιδιαίτερη αγάπη –κυρίως για τις τοπικές τους γεύσεις! «Τα ρούχα και τα αμάξια τους λένε τόσα πολλά για το ποιοί είναι αυτοί οι άνθρωποι» συνεχίζει.

Η ταινία τελικά γυρίστηκε στην Ατλάντα, μιας και οι γραφειοκρατικές διαδικασίες για να γίνουν γυρίσματα στο Λος Άντζελες ήταν τρομερά πολύπλοκες. Ως μετρ της ακρίβειας και λεπτομέρειας, ο Γκούντεκαστ είχε ήδη φωτογραφίσει κάθε τοποθεσία του Λος Άντζελες που αναφερόταν στο σενάριο. Οι σημειώσεις του περιλάμβαναν εκτεταμένες οπτικές αναφορές σε μπαρ, δρόμους, κτίρια, ακόμη και ανθρώπους. «Όταν η ομάδα παραγωγής έφτασε στην Ατλάντα, ήμουν πάρα πολύ συγκεκριμένος για τις τοποθεσίες που θέλαμε να αναπαραστήσουμε. Από τα γκραφίτι μέχρι τις ζάντες των αυτοκινήτων, κάθε λεπτομέρεια είχε ληφθεί υπόψη», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Γκούντεκαστ.

Και βέβαια, η ακρίβεια δεν περιορίστηκε εκεί. Προκειμένου να εξασφαλιστεί η αληθοφάνεια στις σκηνές με όπλα, ο Γκούντεγκαστ έβαλε τους ηθοποιούς του να κάνουν εντατικά μαθήματα διάρκειας δύο εβδομάδων πριν από το ξεκίνημα των γυρισμάτων. «Οι σύμβουλοι που έφερε ο Κρίστιαν πήγαν την ταινία σε επόμενο επίπεδο», σχολιάζει ο Τζέιμι Μάρσαλ, παραγωγός της ταινίας.

Το μελάνι έχει… ιστορίες να πει

Στη «Ληστεία του Αιώνα», τις ιστορίες δεν αφηγούνται μόνο οι πρωταγωνιστές αλλά και… τα τατουάζ που κουβαλάνε στο δέρμα τους. Έτσι, ο υπεύθυνος για το make-up των ηθοποιών Άλαν Απόν (Δουνκέρκη, Οι Διώκτες του Εγκλήματος) ανέλαβε να «ζωγραφίσει» τα σώματα των ηρώων για να βοηθήσει ακόμα περισσότερο την αφήγηση της ιστορίας. Τη δουλειά του Απόν διευκόλυναν οι ηθοποιοί που, πριν ακόμα τα γυρίσματα ξεκινήσουν, πρότειναν ιδέες για τα τατουάζ που θα έφεραν και τις ιστορίες που αυτά θα έλεγαν για τους ίδιους.

«Υπάρχουν πολλά αναγνωρίσιμα πράγματα. Πχ. η παραλία Χάντιγκτον, η Βεντούρα, η Νότια Ακτή… Σκεφτήκαμε πως οι συμμορίες αυτών των περιοχών θα πρέπει να φέρουν ένα συγκεκριμένο τατουάζ που θα δηλώνει ποιοι ακριβώς είναι». Ο Απόν έπρεπε να είναι ιδιαίτερα προσεκτικός ως προς το νόημα του κάθε τατουάζ – και κάθε χαρακτήρας είχε μπόλικα πάνω του. Το ίδιο και ο ίδιος ο σκηνοθέτης, που έκανε εκτενή έρευνα γύρω από τον συμβολισμό κάθε τατουάζ. Αυτή όμως η έμφαση στη λεπτομέρεια είναι που συνολικά προσέθεσε ένα άλλο επίπεδο πολυπλοκότητας στο βάθος των χαρακτήρων.

Σκηνοθεσία Κρίστιαν Γκούντεκαστ
Σενάριο Κρίστιαν Γκούντεκαστ
Παραγωγή Mαρκ Κάντον, Τάκερ Τούλι, Τζέραρντ Μπάτλερ, Άλαν Σίγκελ
Ηθοποιοί Τζέραρντ Μπάτλερ, Πάμπλο Σράιμπερ, Μορίς Κομπτ, Έβαν Τζόουνς, Κέρτις “50 Cent” Τζάκσον
Φωτογραφία Tέρι Στέισι
Μοντάζ Τζόελ Κοξ, Νέιθαν Γκόνλτι, Ντέιβιντ Κοξ
Σχεδιασμός παραγωγής Κάρα Λίντστρομ
Μουσική Κλιφ Μαρτίνεζ
Διάρκεια 141’
Είδος Περιπέτεια
Διανομή Odeon

18 Ιανουαρίου στους κινηματογράφους από την ODEON