Βηρυτός: Δύο τεράστιες εκρήξεις σε αποθήκες εκρηκτικών υλών

Βηρυτός: Δύο τεράστιες εκρήξεις σε αποθήκες εκρηκτικών υλών

Χαοτικές σκηνές καταγράφηκαν στην πρωτεύουσα του Λιβάνου, τη Βηρυτό, με δύο τεράστιες εκρήξεις να συγκλονίζουν την περιοχή. Μέχρι στιγμής οι νεκροί πλησιάζουν τους 30. Τα βίντεο που κυκλοφορούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αποτυπώνουν το σκηνικό του απόλυτου πανικού: άνθρωποι καλλυμμένοι από αίμα, κατεστραμμένα κτήρια, γυαλιά παντού. Οι τραυματίες εκτιμάται ότι είναι εκατοντάδες, με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης να δείχνουν εικόνες από ανθρώπους εγκλωβισμένους κάτω από συντρίμμια.

O Ερυθρός Σταυρός του Λιβάνου κάνει λόγο για εκατοντάδες θύματα, ανάμεσά τους νεκροί και τραυματίες. Ο πρωθυπουργός του Λιβάνου Χασσάν Ντιάμπ κήρυξε εθνικό πέθνος, ενώ το δραματικό περιστατικό έρχεται σε μια περίοδο οικονομικής κατάρρευσης και λίγο πριν από την ετυμηγορία στη δίκη για τη δολοφονία του πρώην πρωθυπουργού Ραφίκ Χαρίρι το 2005.

Με βάση δηλώσεις αξιωματούχων, οι εκρήξεις έγιναν σε αποθήκες εκρκηκτικών υλών στο λιμάνι και δεν οφείλονται σε τρομοκρατική ενέργεια.
Οι ισχυρές εκρήξεις που συγκλόνισαν σήμερα το λιμάνι της Βηρυτού ενδέχεται να οφείλονται σε «εκρηκτικές ύλες» που είχαν κατασχεθεί και φυλάσσονταν «εδώ και χρόνια» σε μια αποθήκη, εκτιμά ένας υψηλόβαθμο στέλεχος των υπηρεσιών ασφαλείας του Λιβάνου.

«Φαίνεται ότι υπήρχε μια αποθήκη που περιείχε υλικά τα οποία είχαν κατασχεθεί εδώ και χρόνια και φαίνεται ότι επρόκειτο για άκρως επικίνδυνο υλικό», είπε ο γενικός διευθυντής της Γενικής Ασφάλειας, Αμπάς Ιμπραχίμ, όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφους της τηλεόρασης ενώ κατευθυνόταν στο σημείο της καταστροφής.

«Οι αρμόδιες υπηρεσίες διενεργούν έρευνα, θα μας πουν ποια ήταν ή φύση του συμβάντος», πρόσθεσε.

Ο κυβερνήτης της Βηρυτού Μαρουάν Αμπούντ χαρακτήρισε «εθνική καταστροφή» παρόμοια με τους βομβαρδισμούς στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι, την έκρηξη που σημειώθηκε σήμερα στο λιμάνι της πρωτεύουσας και είχε ως αποτέλεσμα να επηρεαστεί σχεδόν η μισή πόλη.

Ο Αμπούντ είπε νωρίτερα ότι χάθηκε η επικοινωνία με μια ομάδα πυροσβεστών που είχε σπεύσει στο σημείο της καταστροφής. «Μια ομάδα 10 ανθρώπων έφτασε στο σημείο. Αυτό που συνέβη είναι παρόμοιο με αυτό που έγινε στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι. Έφτασαν εκεί και εξαφανίστηκαν. Είναι εθνική καταστροφή για τον Λίβανο. Δεν ξέρουμε πώς θα το αντιμετωπίσουμε αυτό», πρόσθεσε.

Περισσότερες από 30 ομάδες διασωστών βοηθούν τους τραυματίες, μετέδωσε το πρακτορείο NNA, επικαλούμενο πηγές του Ερυθρού Σταυρού.

Διαβάστε περισσότερα στο protothema.gr