ΑΡΗΣ ΖΕΡΒΑΣ “ΠΕΣ ΜΟΥ ΑΛΜΥΡΗ ΜΟΥ ΘΑΛΑΣΣΑ”

ΑΡΗΣ ΖΕΡΒΑΣ "ΠΕΣ ΜΟΥ ΑΛΜΥΡΗ ΜΟΥ ΘΑΛΑΣΣΑ"

Ο  Άρης Ζέρβας, μετά από πολλά χρόνια παρουσίας στο χώρο της μουσικής, ως τσελίστας και ενορχηστρωτής – τόσο δισκογραφικά όσο και σε ζωντανές συναυλίες-   στο πλάι γνωστών καλλιτεχνών (Χαρούλα Αλεξίου, Νατάσσα Μποφίλιου, Μόνικα, Γιώτα Νέγκα, Κωστής Μαραβέγιας, Στάθης Δρογώσης, Μανώλης Φάμελλος, Μαριέττα Φαφούτη κ.α.), παρουσιάζει για πρώτη φορά τα δικά του κομμάτια, όχι μόνο τραγούδια, αλλά και ορχηστρική μουσική, μέσα σε ένα άλμπουμ με τίτλο «Πες μου αλμυρή μου θάλασσα».

Δύο ποιήματα που έγραψε η γιαγιά του («Πες μου αλμυρή μου θάλασσα», « Έσβησε πια») στάθηκαν αφορμή να δημιουργηθεί αυτή η δουλειά, και αυτά να πλαισιωθούν και από άλλες δικές του συνθέσεις μέχρι την δημιουργία του άλμπουμ.

Τα τρία ορχηστρικά κομμάτια, με μια συνέχεια  μεταξύ τους, αντιπροσωπεύουν την αρχή («Το Όνειρο»), την διαδρομή («Το Ταξίδι») και τον απολογισμό («Αναμνήσεις») σε μια πορεία του ανθρώπου στη ζωή, έτσι όπως την βιώνει ο συνθέτης και την αποδίδει μουσικά. Τα τραγούδια που πλαισιώνουν τα ποιήματα αποτελούν τις δικές του σκέψεις, δοσμένες με απλό τρόπο, μουσικά πάντα με μια «ορχηστρική» διάθεση.

Εκεί που νόµιζες ότι ήξερες τα πάντα για τον άνθρωπο που µαζί µε τους γονείς σου σε φρόντιζε και σε µεγάλωνε, ξυπνάς ένα πρωί και µαθαίνεις ότι υπάρχουν δύο τετράδια.. «Δεν θα στα δώσω τώρα, όταν θα “φύγω” θα τα βρείς.»

«και εγώ θα φτιάξω ένα τραγούδι µε τα λόγια που θα βρω εκεί µέσα» ήταν η απάντηση µου.

Και έτσι και έγινε. Η γιαγιά έφυγε και στα χέρια µου πήρα τις σκέψεις, τις ανησυχίες και τα συναισθήµατα της.

1932, σε ένα χωριό κάπου στα Χανιά, σε ηλικία 18 ετών,  έγραφε αυτά τα λόγια, για την αληθινή αγάπη, τον  χωρισµό, τον θάνατο, την  απόσταση που χωρίζει ανθρώπους και συναισθήµατα.

Η ανάγκη έκφρασης κάθε ανθρώπου δεν έχει όρια, ούτε ταµπέλες. Τραγουδάς κάτι και ας µην το λες καλά το τραγούδι. Γράφεις ένα ποίηµα και δεν θα πάρεις ποτέ νόµπελ λογοτεχνίας, ίσως δεν το δει και ποτέ κανείς αυτό που έγραψες.. Και όµως  για εκείνη την στιγµή, για αυτά τα λίγα λεπτά προσωπικής έκφρασης, γίνεσαι  τραγουδιστής, ποιητής, ζωγράφος,  χορευτής, ο καλύτερος του κόσµου.

Αυτή  η υπόσχεση λοιπόν που έγινε πράξη,  αποτυπώνει αυτό ακριβώς. Δίνει µια υπόσταση, µια µονιµότητα στις στιγµές εκείνες  που αυτή η γυναίκα έγινε για λίγο ποιήτρια, η καλύτερη του κόσµου…

Και τελικά έφτιαξα δύο τραγούδια από τα λόγια εκείνα. Και για ένα τραγούδι πήρα και τα λόγια ενός φίλου. Και µαζί µε τις δικές µου σκέψεις και τα δικά µου συναισθήµατα φτιάξαµε αυτό τον δίσκο…

«στη γιαγιά µου Ευτυχία»

ΖΕΡΒΑΣ ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1977. Η πρώτη του επαφή με την μουσική ήταν στην Μουσική σχολή του Δήμου Ζωγράφου, όπου ξεκίνησε και τα μαθήματα βιολοντσέλου. Συνέχισε ως μαθητής στο Μουσικό Γυμνάσιο Παλλήνης και στο ωδείο Φίλιππος Νάκας, και πήρε το Δίπλωμα βιολοντσέλου με καθηγητή τον Δημήτρη Γούζιο τον Ιούνιο του 2001 (άριστα παμψηφει κ β΄βραβείο).

Το 2002 αποφοίτησε από την σχολή Πολιτικών Επιστημών και Δημόσιας Διοίκησης στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, ενώ είναι και κάτοχος του Cambridge Proficiency in English

Συνέχισε τις σπουδές του στο τσέλο για δύο χρόνια στην Μουσική Ακαδημία του Ρότερνταμ όπου έκανε μαθήματα με τους καθηγητές , Herre-Jan Stegenga και Ad van Dongen ενώ ήταν μέλος της Συμφωνικής Νέων του Ρότερνταμ.

Ως μέλος κουαρτέτου εγχόρδων με άλλους μαθητές της σχολής έλαβε μέρος σε διαγωνισμό συνόλων στην Λιέγη του Βελγίου όπου και απέσπασαν το πρώτο βραβείο.

Έχει συμμετοχή σε διάφορες ορχήστρες και μουσικά σύνολα, όπως π.χ την  Κ.Ο.Α, simfonietta Χανίων, την Αθηναϊκή Συμφωνική Ορχήστρα Νέων ως πρώτο τσέλο, την Συμφωνική Νέων Πειραιά, Από το 2006 είναι μέλος του κουαρτέτου «Φαντασία».

Τα τελευταία πέντε χρόνια ήταν καθηγητής τσέλου  στην  «Ελληνογερμανική Αγωγή» στην Παλλήνη, και στο «Σύγχρονο κέντρο μουσικής και Ρυθμού» στην Αθήνα.

Επιπλέον εργάστηκε για πολλά χρόνια και  διατέλεσε υπαρχηγός και αρχηγός στις Παιδικές κατασκηνώσεις Ασημακοπούλου στο Καπανδρίτι Αττικής, όπου εκτός των άλλων είχε και την επιμέλεια οργάνωσης μουσικών παραστάσεων και δραστηριοτήτων. (2000-2012).

Η αξιοποίηση των δυνατοτήτων του τσέλου, σε συνδυασμό με το ενδιαφέρον του για διαφορετικά είδη μουσικής φαίνεται στην πράξη με συνεργασίες και την συμμετοχή του σε ηχογραφήσεις και ζωντανές εμφανίσεις με διάφορα συγκροτήματα και καλλιτέχνες, (Monika, Ν.Μποφίλιου, Μ.Φάμελλο, Στάθη Δρογώση, Γιάννη Χαρούλη, Ελεωνόρα Ζουγανέλη, Δραμαμίνη, Αλκηβιάδη Κωνσταντόπουλο, Γιώτα Νέγκα, Κωστή Μαραβέγια, Φοίβο Δεληβοριά, Katerine Duska, Μαριέττα Φαφούτη, Σωκράτη Μάλαμα, Ελευθερία Αρβανιτάκη, Ελένη Βιτάλη,  και άλλους.)Ήταν μέλος των «Chromatic Sequence» και της μουσικοθεατρικής ομάδας «The Guillotinas»,

Πραγματοποιεί μόνιμα εμφανίσεις με την Νατάσσα Μποφίλιου, την Γιώτα Νέγκα,  τον Στάθη Δρογώση τον Μανώλη Φάμελλο και την «Monika»  και ως guest μουσικός σε πολλά από τα ονόματα της ελληνικής μουσική σκηνής.

Σχετικά με την ΜΟΝΙΚΑ έχει κάνει και την ενορχήστρωση και την προσαρμογή μικρής ορχήστρας στους δίσκους της “Avatar” και “Primal” στην Αθήνα, ενώ για τον δίσκο “EXIT” έκανε την ενορχήστρωση και τις ηχογραφήσεις στο LowSwing Recording Studio του Βερολίνου με μικρή ορχήστρα γερμανών μουσικών. Παράλληλα έκανε την προσαρμογή και την ενορχήστρωση και για τις ζωντανές παραστάσεις της (Μικρή Επίδαυρος καλοκαίρι 2011, Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών Ιανουάριος 2013).

Τον Απρίλιο του 2012 σε συνεργασία με τον συνθέτη Θάνο Παπαδέλλη συνέθεσε και ηχογράφησε την μουσική για το σποτ της καμπάνιας για την «Ολυμπιακή Εκεχειρία» που προβλήθηκε στην Ελλάδα και στο Ηνωμένο Βασίλειο στα πλαίσια της Ολυμπιάδας του Λονδίνου.

Τον Ιούλιο του 2014 συμμετείχε στα πλαίσια του φεστιβάλ Αθηνών στην παράσταση με τίτλο «Επικίνδυνη Ηλικία» και μουσική του Άγγελου Τριανταφύλλου στο θέτρο της Μικρής Επιδάυρου.

Τον Δεκέμβρη του 2014 επιμελήθηκε και ενορχήστρωσε τα τραγούδια για την παράσταση του συνθέτη Θέμη Καραμουρατίδη “PLAN B” στο ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης.

Επίσης, τον Ιούλιο- Αύγουστο του 2015 είχε την επιμέλεια των εγχόρδων και των ηχογραφήσεων για την ταινία «Ουζερί Τσιτσάνης» σε μουσική Θέμη Καραμουρατίδη και σκηνοθεσία Μανούσου Μανουσάκη, που έκανε πρεμιέρα τον Δεκέμβρη του 2015 στην Αθήνα.

Επιπλέον, είχε την επιμέλεια της ορχήστρας και υπό τις οδηγίες του συνθέτη Θ. Καραμουρατίδη παρουσίασαν τις παραστάσεις «Τελευταίος Εαυτός»» με την Γιώτα Νέγκα, και «Βαβέλ» με την Νατάσσα Μποφίλιου.

Τον Ιανουάριο του 2016, ανέλαβε να  ενορχηστρώσει και να παρουσιάσει την συναυλία με τίτλο «Πρόγραμμα Παρακαλώ» στα πλαίσια των εορταστικών εκδηλώσεων του Δ. Αθηναίων με συμμετοχή μικρού οργανικού συνόλου, δύο τραγουδιστών και μικρό χορωδιακό σύνολο, στον Πολυχώρο «Άννα και Μαρία Καλουτά» στην Αθήνα και το καλοκαίρι του 2016 συνέχισε με την Νατάσσα Μποφίλιου και την «Βαβέλ» σε όλη την Ελλάδα και Κύπρο.

Τον Οκτώβρη- Δεκέμβρη του 2016 συμμετείχε με άλλους δύο μουσικούς στην παράσταση «Χειρόγραφο» με την Χαρούλα Αλεξίου (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Ισραήλ, Πάτρα) και από τον Δεκέμβρη μέχρι σήμερα συνεχίζει τις εμφανίσεις στο πλευρό του Θέμη Καραμουρατίδη και της Νατάσσας Μποφίλιου  με την «ΒΑΒΕΛ 2»