Όλα όσα έγιναν στην Ημερίδα για την Πολιτιστική Προσβασιμότητα των ατόμων με αναπηρία, που έκανε ο Αλέξης Γεωργούλης

Όλα όσα έγιναν στην Ημερίδα για την Πολιτιστική Προσβασιμότητα των ατόμων με αναπηρία, που έκανε ο Αλέξης Γεωργούλης

Ημερίδα για την Πολιτιστική Προσβασιμότητα ατόμων με αναπηρία και πρωτοβουλία του Ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλέξη Γεωργούλη πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 10 Οκτωβρίου στις Βρυξέλλες.

Για την εκδήλωση ο Αλέξης Γεωργούλης τόνισε:

«Με την ιδιότητα του τακτικού μέλους της Επιτροπής Πολιτισμού, διοργανώσαμε πριν από λίγες ημέρες την πρώτη ημερίδα στις Βρυξέλλες με θέμα την Πολιτιστική Προσβασιμότητα (Perspectives on the cultural accessibility of persons with disabilities and learning difficulties).

Η συγκεκριμένη εκδήλωση εντάσσεται σε µία ευρύτερη προσπάθεια να επισημανθούν και να αναδειχθούν οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα άτομα µε αναπηρία κατά την πρόσβαση σε πολιτιστικούς χώρους, αλλά και στον πολιτισμό ως επιλογή σταδιοδρομίας. Στόχος της εκδήλωσης ήταν να αναδείξει συγκεκριμένες προτάσεις, καλές πρακτικές και να εντοπίσει τις προβληματικές φέρνοντας μαζί ειδικούς, εμπειρογνώμονες, εκπροσώπους ΑμεΑ και υπεύθυνους χάραξης πολιτικής.

Θέλω να ευχαριστήσω θερμά όλους τους ομιλητές και εκπροσώπους διάφορων πολιτικών και καλλιτεχνικών φορέων που αποδέχτηκαν την πρόσκληση μου και κατέθεσαν τη στρατηγική και τις λύσεις τους για ένα τόσο σημαντικό θέμα που αφορά τους συνάνθρωπους μας. Είμαι σίγουρος ότι όσο υπάρχει θέληση θα γίνεται όλο και μεγαλύτερη η όρεξη μας για τη ζωή και τη διευκόλυνση των συνάνθρωπων μας.»

Η εκδήλωση έγινε στην Αίθουσα ASP1 G2 και μεταδόθηκε live στο διαδίκτυο στο site της gue/ngl, ενώ όποιος επιθυμούσε μπορούσε να παρακολουθήσει τη συζήτηση και στο twitter, κατά τη διάρκεια της ηµερίδας, ακολουθώντας το hashtag #AccessToCulture.

Οι ομιλητές:

 • Νικόλας Γιατρομανωλάκης, Γενικός Γραμματέας ΣύγχρονουΠολιτισμού, Ελληνικό Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού
 • Dr. Dr.h.c. Παρασκευή (Παρούλα) Νάσκου – Περράκη, Καθηγήτρια Διεθνούς Δικαίου και Διεθνών Οργανισμών, Πρόεδρος Ινστιτούτου Βαλκανικών Σπουδών
 • Lara Orlandi, Υπεύθυνη Πολιτικής, Ευρωπαϊκή Επιτροπή, DG CONNECT, Unit I1 – Audiovisual & Media Services Policy.
 • Alejandro Moledo, Συντονιστής Πολιτικής, Ευρωπαϊκό Φόρουμ Ατόμων με Αναπηρία (EDF)
 • Julie Lenoir, Junior Σύμβουλος Πολιτικής ΕΕ, Ευρωπαϊκή Ραδιοτηλεοπτική Ένωση (EBU) Νομοθεσία & Πολιτική
 • Dr Pilar Orero, Πανεπιστήμιο Autònoma της Βαρκελώνης, Ισπανία
 • Αντώνης Ρέλλας, Σκηνοθέτης, ανάπηρος καλλιτέχνης, Κίνηση Ανάπηρων Καλλιτεχνών, Κίνηση Χειραφέτησης ΑμεΑ
 • Εμμανουέλα Πατηνιωτάκη, Ερευνήτρια, Ακαδημαϊκός, AVT Πρακτικός, Κίνηση Ανάπηρων Καλλιτεχνών
 • Μόνικα Τσιλιμπέρδη, Προϊσταμένη Διεύθυνσης για την Ανάπτυξη της Σύγχρονης Δημιουργίας, Ελληνικό Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού
 • Κατερίνα Βρανά, Stand-Up Κωμικός
 • Αντώνης Τσαπατάκης, Παραολυμπιονίκης

Αξίζει να σημειωθεί πώς την ημερίδα είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν από κοντά οι 5 νικήτριες που αναδείχθηκαν μετά από κλήρωση που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο μήνα από τους επίσημους λογαριασμούς του.

«Την ημερίδα είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν από κοντά οι 5 νικήτριες που αναδείχθηκαν μετά από κλήρωση που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο μήνα από τους επίσημους λογαριασμούς μου. Όπως έχω δηλώσει, το Κοινοβούλιο είναι ένας δημοκρατικός θεσμός.

Ο μόνος στην Ένωση και πρέπει να είναι ανοιχτός. Με την πρωτοβουλία μου αυτή ήθελα να γίνει αντιληπτό ότι δεν χρειάζεται κανένα απολύτως χαρακτηριστικό για να μπορεί κάποιος να το επισκεφτεί. Πρέπει να είναι ανοιχτό για όλους τους πολίτες, ανά πάσα στιγμή και για κάθε τους ζήτημα», κατέληξε.

Social media:

Instagram: https://www.instagram.com/georgoulisalexis_ep/?hl=en
Facebook: https://www.facebook.com/alexis.georgoulis.315
Twitter: https://twitter.com/AlexisMep
Youtube: https://www.youtube.com/channel/UCIAJeSWxqLmwx-piqCMn_gw