Ψηφίστηκε νόμος για αποτέφρωση στην Ελλάδα

Ψηφίστηκε νόμος για αποτέφρωση στην Ελλάδα

Ακολουθώντας έστω και καθυστερημένα το παράδειγμα άλλων Ευρωπαϊκών χωρών, μεταξύ των οποίων και της γειτονικής μας Βουλγαρίας και παρά τις έντονες αντιδράσεις  της Εκκλησίας, η Κυβέρνηση και το αρμόδιο υπουργείο Περιβάλλοντος προχώρησε στην ολοκλήρωση του θεσμικού πλαισίου, το οποίο είναι απαραίτητο για την ίδρυση και λειτουργία κέντρων αποτέφρωσης νεκρών στην Ελλάδα.

Ο θεσμός για την αποτέφρωση των νεκρών, ισχύει από το 1789 στη Γαλλία αλλά και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες όπως είναι η Μεγάλη Βρετανία, η Γερμανία και  η Ισπανία λειτουργούν εδώ και δεκαετίες κέντρα αποτέφρωσης νεκρών. Στην Ελλάδα, η πρώτη ρύθμιση γύρω από τη δημιουργία κέντρων αποτέφρωσης νεκρών, έγινε  το 2006 με το νόμο 3448, για να ακολουθήσει  η έκδοση προεδρικού διατάγματος και κοινής υπουργικής απόφασης των συναρμόδιων υπουργών Εσωτερικών και Περιβάλλοντος, χωρίς, όμως, μέχρι σήμερα να υπάρχει θεσμικό πλαίσιο για τη δημιουργία αποτεφρωτηρίων. Αποτέλεσμα της απουσίας ενός τέτοιου θεσμικού πλαισίου ήταν εκατοντάδες σοροί να μεταφέρονται σε γειτονικές χώρες, όπως η Βουλγαρία, πράγμα που πρακτικά ερμηνεύεται σε οικονομικές επιβαρύνσεις, χρονικές καθυστερήσεις αλλά και ταλαιπωρία των συγγενικών προσώπων.

Με την πρόσφατη υπερψήφιση της τροπολογίας, για την καύση νεκρών στην Ελλάδα και τη δημιουργία και λειτουργία εγκαταστάσεων αποτέφρωσης, ουσιαστικά  ολοκληρώνεται το θεσμικό πλαίσιο και κατοχυρώνεται νομικά το προσωπικό δικαίωμα του κάθε πολίτη που ζει στην Ελλάδα, στην καύση της σορού του. Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί πως οι Δήμαρχοι Αθηνών, Πάτρας και Θεσσαλονίκης είναι θετικοί στην δημιουργία αποτεφρωτηρίων και ήδη αναζητούν εκτάσεις στις οποίες θα μπορούν να δημιουργηθούν και να λειτουργήσουν κέντρα αποτέφρωσης.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην  τροπολογία, οι λόγοι που επιβάλλουν τη σχετική νομοθετική ρύθμιση, είναι θρησκευτικοί, ιδεολογικοί, οικονομικοί και πρακτικοί, καθώς  κατοχυρώνεται ένα ατομικό δικαίωμα των πολιτών κυρίως των ετερόθρησκων για την τελική αυτοδιάθεση του σώματός  τους .Ταυτόχρονα, οι  Δήμοι στους οποίους θα ιδρυθούν και θα λειτουργήσουν κέντρα αποτέφρωσης νεκρών,  έχουν τη δυνατότητα σημαντικών οικονομικών και χωροταξικών οφελών.

Η τροπολογία σχετικά με την αποτέφρωση των νεκρών, η οποία ενσωματώνεται  στο σχέδιο νόμου «Μέτρα για την επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου και άλλες διατάξεις» προβλέπει πως η επιλογή των ταφικών εθίμων, αποτελεί  δικαίωμα του κάθε ατόμου.

Σημειώνεται επίσης ότι κάθε πρόσωπο μπορεί να δηλώσει ελεύθερα ενώπιον συμβολαιογράφου το είδος της κηδείας που επιθυμεί να έχει, όπως και τον τόπο της ταφής. Με τη συμβολαιογραφική δήλωση του προσώπου που επιθυμεί να αποτεφρωθεί, οι συγγενείς και οι φίλοι μπορούν επισήμως και νομικά προστατευμένοι να πραγματοποιήσουν  την επιθυμία του.

Στην απόφαση, αναφέρεται ακόμα πως εάν η επιθυμία του νεκρού δεν είναι αντίθετη προς τη δημόσια τάξη, τους κανονισμούς για την υγεία της χώρας, τα πρόσωπα ή οι υπηρεσίες που έχουν αναλάβει την καύση του νεκρού, πρέπει να συμμορφώνονται με την επιθυμία του θανόντος.

Η τροπολογία που κατατέθηκε στο σχέδιο νόμου για το παράλληλο πρόγραμμα, ορίζει, μεταξύ άλλων, και την τύχη της τέφρας ενός νεκρού.Διευκρινίζοντας ρητά πως απαγορεύεται η πώληση της τέφρας ενός νεκρού, στην τροπολογία μεταξύ άλλων ενδεικτικά αναφέρεται πως η τέφρα μπορεί να φυλάσσεται σε ειδικό χώρο στο κέντρο αποτέφρωσης ή να ταφεί σε κοιμητήριο.

Ταυτόχρονα, προβλέπεται η δυνατότητα για διασπορά της  σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο εντός του κέντρου αποτέφρωσης ή σε υπαίθριο χώρο εκτός κατοικημένης περιοχής, ή ακόμα και στη θάλασσα. Στην περίπτωση εκείνη που ο αποθανών ή αποθανούσα, δεν έχει δηλώσει ρητώς τι επιθυμεί να απογίνει η τέφρα του, την απόφαση λαμβάνουν οι συγγενείς του/της κι εφόσον δεν μπορούν ούτε κι εκείνοι να αποφασίσουν, την τελική απόφαση λαμβάνει  ο Εισαγγελέας.