Χρήστος Σπανός: Ότι κάποιος συμμετέχει σε κάποια σειρά δεν σημαίνει ότι είναι ηθοποιός | Αποκλειστική συνέντευξη

Χρήστος Σπανός: Ότι κάποιος συμμετέχει σε κάποια σειρά δεν σημαίνει ότι είναι ηθοποιός | Αποκλειστική συνέντευξη

Συνέντευξη: Πόπη Γιαννικάκη

Γέννημα θρέμμα Φιλαδελφειώτης, γοητευτικός, ταλαντούχος, εργατικός, αισιόδοξος και πάντα καλοπροαίρετος, είναι κάποια από αυτά που χαρακτηρίζουν τον Χρήστο Σπανό που μπαίνει καθημερινά στα σπίτια μας μέσα από τη συχνότητα του ΑΝΤ1 και τον ρόλο του ως Ερμή στην σειρά “Άκρως Οικογενειακόν“.

Σε ένα διάλειμμα από την καθημερινότητα αλλά και τις δυο θεατρικές παραστάσεις που πρωταγωνιστεί αυτή τη season, μας άνοιξε την καρδιά του και μας μίλησε αποκλειστικά στο Gpop.gr για τη δουλειά του, τα παιχνίδια επιβίωσης, ενώ μεταξύ άλλων ανεφέρθη και στην επαγγελματική του πορεία αλλά μας παρουσιάζει και πολλές πτυχές της ζωής του.

Πως αποφάσισες να γίνεις ηθοποιός;

Το αποφάσισα ξαφνικά στην Β Λυκείου, από πιτσιρίκι είχα καλλιτεχνικές αναζητήσεις όχι όμως ερασιτεχνικό θέατρο. Κάποια στιγμή στην Β Λυκείου πήγα και είδα μια παράσταση και ήταν στη φάση που προσπαθείς να σκεφτείς τι θα κάνεις, εκεί εγώ είπα «Αυτό θα κάνω».

Πότε ήταν η πρώτη σου φορά στη σκηνή και τι θυμάσαι από αυτήν;

Ήταν όσο ήμουν στην σχολή του Εθνικού και μόλις είχα τελειώσει το πρώτο έτος είχα κάνει οντισιόν στο Εθνικό θέατρο για το χορό στο Ηρώδειο και την Επίδαυρο σε μια παράσταση με το Γιώργο Μιχαλακοπούλο.

Φέτος σε βρίσκουμε στο θέατρο ΚΑΠΑ και την παράσταση «Δείπνο ηλιθίων». Πες μας λίγα λόγια για το έργο και το ρόλο σου;

Δεύτερη χρονιά φέτος για το «Δείπνο ηλιθίων, είναι μια εξαιρετική κωμωδία, πάρα πολύ έντιμη, φτιαγμένη αριστοτεχνικά από τον Σπύρο Παπαδόπουλο και ο κόσμος όταν την βλέπει γελάει πάρα πολύ. Το ωραίο είναι ότι περνάει πολλά μηνύματα και το ποιο βασικό είναι ότι πριν σκεφτείς να χαρακτηρίσεις κάποιον σαν ηλίθιο θα πρέπει να δεις πρώτα εσύ τι είσαι.

Εγώ κάνω έναν ορθοπεδικό ο οποίος εισβάλει κι αυτός μέσα στο σπίτι του εκδότη.

Τώρα ετοιμάζετε και μια περιοδεία με την παράσταση αυτή.

Αυτό που μπορώ να σου πω μέχρι στιγμή είναι ότι τέλη Μαΐου θα πάμε στην Κύπρο και θα «δώσουμε» κάποιες παραστάσεις και είμαι πολύ χαρούμενος γι αυτό, γιατί η Κύπρος μου αρέσει και την αγαπώ πολύ.

Προτιμάς κωνικούς ή το δραματικούς ρόλους και τι σε γοητεύει σε κάθε περίπτωση;

Αυτή είναι μια ερώτηση όπου μας την κάνουν πολύ συχνά. Όταν γίνεσαι ηθοποιός δεν σκέπτεσαι τι θες να κάνεις, άλλο η κωμωδία άλλο το δράμα και έχουν και τα δυο την γοητεία τους.

Ο κόσμος σε γνώρισε μέσα από την συμμέτοχη σου στον ρόλο του Ερμή στο «Άκρως οικογενειακών». Πως αισθάνεσαι και βλέπεις τον εαυτό σου στις επαναλήψεις;

Η δύναμη της τηλεόρασης είναι πολύ μεγάλη. Ήταν μια πολύ όμορφη σειρά, μια πολύ ωραία συνεργασία και ουσιαστικά ήταν το βάπτισμα όπου βγήκαμε τα τρία παιδιά. Εκεί μάθαμε τι σημαίνει κωμωδία – τηλεόραση με τον Μπέζο και την Τσαλίκη, είμαι πολύ τυχερός που ξεκίνησα με αυτή τη δουλειά. Αυτή η ιστορία είναι πολλά χρόνια πίσω, που και που θα κάτσω να δω κανα 5′ και θα αναπολήσω τι γινόταν εκείνη την περίοδο στη ζωή μου ή στην διάρκεια των γυρισμάτων.

Με τους ηθοποιούς που ήσασταν μαζί έχεις επικοινωνία και υπάρχει κάποιος με τον οποίο να έχεις ιδιαίτερες σχέσεις;

Έχω τρομερή αγάπη – λατρεία στον Γιάννη Μπέζο και την Ναταλία Τσαλίκη και έχουμε ξανά δουλέψει μαζί στο θέατρο πολλές φορές. Με τον Μέμο Μπεγνή και την Μαρουσα Στρογγυόγλου συναντιόμαστε αλλά όχι τόσο συχνά γιατί η δουλειά μας είναι ο ένας εδώ κιόλας εκεί αλλά έχουμε επαφές τηλεφωνικές, μηνύματα με όλα.

Υπήρξε ρόλος που σε έκανε να αλλάξεις τον τρόπο που σκέφτεσαι ή που αντιμετωπίζεις τη ζωή;

Ναι! Πριν τρία χρόνια περίπου είχαμε κάνει στο εθνικό θέατρο μια πολύ σπουδαία παράσταση «Το λάκκο της αμαρτίας» που την είχε σκηνοθετήσει ο Πέτρος Φιλιππίδης. Ήταν ένας μεγάλος θίασος εκτός τον όποιον οι έξι άντρες που ήμασταν κάναμε τις τραβεστί. Αυτοί ήταν πολύ δύσκολοι ρόλοι και νομίζω ότι και στους έξι μας έβαλε να σκεφτούμε πως μπορεί να βιώνουν κατάστασης κάποια άτομα που ζουν στο περιθώριο.

Τηλεόραση, κινηματογράφος , θέατρο. Αν έπρεπε να διαλέξει ένα από αυτά ποιο θα διάλεγες;

Και τα τρία είναι δουλειά μου. Το θέατρο έχει την άμεση επαφή με τον κόσμο γιατί κάνεις κάτι εκείνη τι στιγμή και ο κόσμος αντιδρά αμέσως, είσαι καθημερινά με την αδρεναλίνη στο 100 γιατί δεν μπορείς να διορθώσεις κάτι κι αυτό είναι δύσκολο και γοητευτικό. Στην τηλεόραση όπως σου είπα και πριν έχει τρομερή δύναμη αλλά έχεις περισσότερο έλεγχο στη δουλειά που θα βγει προς τα έξω. Ο κινηματογράφος είναι απλά μαγεία.

Ποια η σχέση σου με τα Μέσα Ενημέρωσης και τα social media και πόσο σημαντικό ρόλο πιστεύεις έχουν αυτά για έναν ηθοποιό;

Από όλα τα social έχω αλλά αυτό που μου αρέσει περισσότερο και το χρησιμοποιώ είναι το instagram όμως το χρησιμοποιώ με μέτρο. Ακολουθώ την εποχή μου χωρίς να υπερβάλω ιδιαίτερα, χωρίς να προβάλω ιδιαίτερα προσωπικές στιγμές. Το καλό είναι ότι ελέγχεις τι βγάζεις προς τα έξω και ότι ο κόσμος μέσα από το instagram, θεωρώ ότι μπορεί να γνωρίσει κάποιον περισσότερο και να μάθει πράγματα γι αυτόν τα οποία μέσα από την δουλειά του δεν τα βλέπει και το ελέγχεις εσύ τι θα γνωρίσει ο άλλος. 

Βλέπουμε κατά καιρούς συναδέλφους σου λόγο της κατάστασης που επικρατεί στην Ελλάδα να πηγαίνουν στο εξωτερικό να δουλέψουν, εσύ θα πήγαινες;

Εγώ θα μπορούσα να κάνω τα πάντα αλλά το θέμα είναι με τη δουλειά μας είναι λίγο δύσκολο γιατί εμείς έχουμε μάθει να μιλάμε ελληνικά και αν πάω στο εξωτερικό όσο καλά Αγγλικά και να ξέρω δεν παύω να είμαι ένας αλλοδαπός.

Ο Χρήστος έχει απωθημένα; Πράγματα στην ζωή του που θα ήθελε να κάνει και δεν τα έχει κάνει;

Απωθημένα ιδιαίτερα όχι. Ότι μου έρχεται στο μυαλό το  κάνω κι αν όχι άμεσα, το βάζω σε ένα πρόγραμμα και το κάνω.

Βλέπουμε κατά καιρούς ηθοποιούς στο ρόλο του παρουσιαστή, όπως ο Θοδωρής Αθερίδης θα κάνει το Celebrity night game. Εσύ θα έκανες κάτι αντίστοιχο;

Αν είναι κάτι που να μου ταιριάζει και να μου αρέσει ναι θα το έκανα. Εγώ αυτό που πιστεύω είναι ότι για να κάνεις τέτοιες παρουσιάσεις εκπομπών ή παιχνιδιών πρέπει να σου αρέσει πολύ το concept. Το Celebryti nihgt game είναι ένα πάρα πολύ ωραίο παιχνίδι και είναι πολύ ωραίο να βλέπεις ανθρώπους να διασκεδάζουν. Η Σμαράγδα το έχει κάνει με επιτυχία και είμαι σίγουρος ότι το ίδιο θα κάνει και ο Θοδωρής.

Στις συνεργασίες σου στο θέατρο αλλά και την τηλεόραση, σου έχει μείνει κάποια χαρακτηριστικά που θα ήθελες να την επαναλάβεις ή όχι και κάποιος ηθοποιός με τον οποίο δεν έχεις συνεργαστεί και θα ήθελες;

Υπάρχουν πάρα πολύ άνθρωποι που θα ήθελα να συνεργαστώ και έχω συνεργαστεί και με πολλούς ανθρώπους αλλά κάποιος που δεν θα ήθελα, όχι, ήμουν και είμαι πολύ τυχερός στις συνεργασίες μου.

Τώρα είδαμε και τον Ντάνο να γίνεται ηθοποιός καθώς εισέβαλε στο Τατουάζ. Ποια είναι η γνώμη σου γι αυτό, και τον παρακολούθησες καθόλου;

Δεν έχω προλάβει να το παρακολουθήσω ακόμα λόγο δουλειάς αλλά το ότι κάποιος συμμετέχει σε κάποια σειρά δεν σημαίνει ότι είναι ηθοποιός. Το παιδί αυτό θέλει να το ξεκινήσει και από εκεί και πέρα ο χρόνος θα το δείξει.

Στην τηλεόραση τελευταία επικρατούν τα παιχνίδια επιβίωσης, εσύ τα παρακολουθείς; Πως σου φαίνονται και θα μπορούσες να συμμετάσχεις σε κάτι αντίστοιχο όπως το Survivor ή Nomads;

Έχω παρακολουθήσει κάποια αλλά δεν θα μπορούσα να συμμετάσχω.

Σε επηρεάζουν τα αρνητικά σχολειά που μπορείς να δεχτείς κυρίως πάνω στη δουλειά σου και πως τα διαχειρίζεσαι;

Άμα αντιληφθώ ότι από κάτω υπάρχει καλή πρόθεση δεν θα με επηρεάσουν αν όμως αντιληφθώ ότι γίνετε με κακή, μπορεί να θυμώσω στη αρχή αλλά όχι σε μεγάλο βαθμό.

Αυτή τη θεατρική season εκτός από το «Δείπνο ηλιθίων» σε βρίσκουμε και στο θέατρο Ακροπόλ και την παράσταση Τσάρλι Chaplin. Πες λίγα λόγια για την παράσταση και τον δικό σου ρόλο.

Είναι η προσωπογραφία του Τσάρλι Chaplin, οι μεγαλύτεροι των γνωρίζουν, οι νεότεροι μπορεί να τον έχουν δει στο YouTube. Είναι μια πολύ όμορφη δουλειά όπου γνωρίζουμε την προσωπικότητα του Chaplin, πως ξεκίνησε μέχρι το τέλος του.

Εγώ κάνω τον αδελφό του, ένα πρόσωπο όπου δεν είχαμε εικόνα ποτέ και αυτό με δυσκόλεψε λίγο στην αρχή γιατί τον Chaplin είχαμε εικόνα του πως ήταν, τον αδελφό του δεν ξέραμε πως είναι και υπάρχουν και πολύ λίγες φωτογραφίες . Αυτό το οποίο ξέραμε και προσπαθήσαμε να δημιουργήσουμε ήταν ότι ο αδελφός του ήταν ο άνθρωπος πίσω από τον Τσάρλι Chaplin. Ήταν ο manager του, αυτός ο οποίος τον βοήθησε και τον στήριζε για να προχωρήσει και ήταν και ο άνθρωπος όπου ήταν μαζί του από την αρχή μέχρι όπου έφυγε από τι ζωή.

Ποια είναι η μεγαλύτερη δυσκολία όταν παίζεις δυο έργα την ίδια μέρα και τη season;

Δεν με δυσκολεύει κάτι γιατί έχουν συντονιστεί έτσι το πρόγραμμα που δεν μου δημιουργούν δυσκολίες καθόλου, στην αρχή λίγο αγχωνόμουν αν θα προλάβω να φύγω από την μια και να πάω στην άλλη αλλά τώρα δεν με δυσκολεύει καθόλου.

Τι αρέσει στον Χρήστο να κάνει στον ελεύθερο χρόνο της για να χαλαρώσει;

Αν είναι καλοκαίρι να είμαι σε μια θάλασσα με φίλους αλλά αν είναι στη διάρκεια της season όπου υπάρχει πολύ δουλειά αυτό που μου αρέσει είναι να αράζω στον καναπέ και να μην με ενοχλεί κάνεις.

Ποιος τηλεοπτικός ρόλος σε έχει χαρακτηρίσει πιστεύεις, και ποιος ήταν πιο κοντά στην προσωπικότητα σου.

Αυτός που με έχει χαρακτηρίσει τηλεοπτικά είναι ο Ερμής, δηλαδή ακόμα μετά από 15 χρόνια περπατάω στο δρόμο και λένε «ο Ερμής, ο Ερμής». Κοίταξε δεν σκέπτομαι αν κάποιος ρόλος είναι κοντά στην προσωπικότητα μου ή όχι και δεν είναι αυτό και το ζητούμενο. Σίγουρα μπορείς να βάλεις ένα – δυο πράγματα από αυτό που είσαι στο ρόλο, αλλά ο στόχος δεν είναι να πόσο σου ταιριάζει και πόσο ίδιοι είστε.

Ενώ έχεις κάνει πολλές δουλείες τηλεοπτικά και θεατρικά σε ενοχλεί που σε γνωρίζουν από το ρόλο του Ερμή;

Όχι δεν με ενοχλεί. Κοίταξε να δεις η δύναμη της τηλεόρασης είναι πολύ μεγάλη όπως σου είπα και πριν, παρόλα αυτά υπάρχουν και άνθρωποι που βλέπουν θέατρο και με ξέρουν και μέσα από τις θεατρικές μου δουλειές.

Έχεις κάνει και τηλεόραση στο παρελθόν η αποχή σου από αυτήν είναι προσωπική σου επιλογή ή έτυχε;

Όχι 100%. Κάποιες φορές δηλώνεις διαθέσιμος και κάποιες φορές έτσι όπως είναι αυτή τι στιγμή που δεν γίνονται πολλές δουλειές οπότε ούτε είναι δίκια μου επιλογή να είμαι σε αυτές, είναι καθαρά συγκυριακό το πράγμα. Έμενα μου αρέσει η τηλεόραση και αν υπάρξει μια δουλειά που να μου αρέσουν οι συνεργάτες και θα ταιριάζω είμαι σίγουρος ότι θα με πάρουν.

Οι περισσότερες τηλεοπτικές δουλείες που έχεις κάνει είναι στο Mega. Τώρα που ακούγετε πως θα κλείσει, πως ασθένησε;

Το Mega είναι μια ιστορία, είναι τόσα χρόνια και είναι πολύ δυσάρεστο αυτό το φαινόμενο. Νομίζω ότι όλος ο κόσμος έχει στεναχωρηθεί γιατί είναι και τόσα άτομα, τόσες οικογένειες όπου εργαζόντουσαν εκεί ένα χρόνο χωρίς να αμείβονται και δεν είναι καθόλου ωραία αυτά τα πράγματα.

Επαγγελματικά και τηλεοπτικά ποιο πολύ θα σας δούμε κάπου-έχουμε να περιμένουμε κάτι από εσάς;

Αυτή τη στιγμή είμαι στο «Δείπνο ηλίθιων» και το «Τσάρλι Chaplin», υπάρχουν πράγματα που συζητάω αλλά είναι πολύ νωρίς ακόμα για να τα πούμε.

Η δημοσιογράφος του site μας Πόπη Γιαννικάκη με τον Χρήστο Σπανό

Ευχαριστούμε τον Χρήστο Σπανό για τον χρόνο που μας αφιέρωσε!

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.