«Φρένο» της Κομισιόν στα σχέδια της Google

«Φρένο» της Κομισιόν στα σχέδια της Google

Οι αρμόδιες αντιμονοπωλιακές υπηρεσίες της ΕΕ σχεδιάζουν να επιβάλλουν στη Google την απαγόρευση της προσφοράς οικονομικών κινήτρων προς τους κατασκευαστικές των «έξυπνων συσκευών» κινητής τηλεφωνίας, για την προεγκατάσταση της μηχανής αναζήτησής της, στις συσκευές, σύμφωνα με ευρωπαϊκό έγγραφο.

Οι ευρωπαϊκές αρχές κατά των μονοπωλίων σκοπεύουν να επιβάλλουν πρόστιμα «ικανά να διασφαλίσουν την αποτροπή μιας τέτοιας εξέλιξης» αναφέρει το ίδιο έγγραφο.

Αυτή η εξέλιξη πιστοποιεί το στενό πρέσινγκ της Ευρ. Επιτροπής στον τεχνολογικό κολοσσό.

Μόλις τον Ιούλιο η Κομισιόν ανακοίνωσε ότι έχει ανοίξει προκαταρκτική έρευνα πάνω στις online αγορές και διαφημίσεις που προσφέρει η Google, διευρύνοντας τον φάκελο που έχει ήδη δημιουργήσει εναντίον του αμερικανικού τεχνολογικού κολοσσού σχετικά με παραβάσεις των κανόνων ελεύθερου ανταγωνισμού.

Σε ανακοίνωσή της τότε, η Κομισιόν υποστήριζε ότι η Google έχει καταχραστεί την «κυρίαρχη θέση της στην αγορά» ώστε πρώτον να προωθήσει άδικα τις δικές της υπηρεσίες διαδικτυακών αγορών, και δεύτερον να περιορίσει τη δυνατότητα ιστοσελίδων να προβάλουν διαφημίσεις ανταγωνιστών της.

«H Google έχει παρουσιάσει πολλά καινοτόμα προϊόντα που έχουν κάνει τη διαφορά στις ζωές μας. Αλλά αυτό δεν δίνει στη Google το δικαίωμα να αρνείται σε άλλες εταιρείες την ευκαιρία να ανταγωνίζονται και να καινοτομούν. Σήμερα, ενισχύσαμε περαιτέρω την υπόθεσή μας ότι η Google έχει αθέμιτα ευνοήσει τη δική της υπηρεσία συγκρίσεων αγορών στις σελίδες γενικών αποτελεσμάτων αναζητήσεων. Αυτό σημαίνει πως οι καταναλωτές ενδεχομένως να μην βλέπουν τα πιο σχετικά αποτελέσματα στις αναζητήσεις τους. Έχουμε επίσης εκφράσει προβληματισμούς ότι η Google έχει παρεμποδίσει τον ανταγωνισμό, περιορίζοντας τη δυνατότητα των ανταγωνιστών να τοποθετήσουν search adverts σε “τρίτες” ιστοσελίδες, κάτι που το οποίο καταπνίγει την καινοτομία και τις επιλογές των καταναλωτών» δήλωσε σχετικά η επίτροπος Ανταγωνισμού Μαργκρέτε Βεστάγκερ.

Πηγή: fortunegreece.com