Τόνια Σωτηροπούλου-Αλέξης Γεωργούλης η πρώτη τους συνεργασία

Τόνια Σωτηροπούλου-Αλέξης Γεωργούλης η πρώτη τους συνεργασία

To βιντέκι, στο οποίο η Τόνια Σωτηροπούλου ζητάει από τον Αλέξη Γεωργούλη να ελαττώσει τα γλυκά και να της μιλάει καλύτερα, κάνει ήδη το γύρο του Διαδικτύου, βάζοντας όλους εμάς να βρούμε τη δική μας πρόκληση για να κόψουμε κακές συνήθειες ή να αποκτήσουμε νέες καλές. Όμως, όλο αυτό δεν είναι μια δημόσια μουρμούρα, αλλά μια σπουδαία καμπάνια, η καμπάνια Give It, που θέλει να αναβαθμίσει τον τρόπο ζωής μας και να στείλει ένα μήνυμα πρόληψης κατά του καρκίνου.

Εμπνευστής αυτής της νέας καμπάνιας είναι ο Νίκος Μεταξωτός, ο οποίος, παράλληλα με την ιατρική του δραστηριότητα, πριν από έξι χρόνια δημιούργησε το μη κερδοσκοπικό σωματείο I LIVE FOR ME, που υποστηρίζει ανθρώπους με καρκίνο και χρόνια νοσήματα. «Στις τρεις δεκαετίες που υπηρετώ την ιατρική επιστήμη ήμουν μάρτυρας μιας σειράς γεγονότων και εμπειριών σε σχέση με τον τρόπο που βιώνουν οι ασθενείς τον καρκίνο, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Πρωταρχικό μέλημα για τον ασθενή είναι να κερδίσει τη μάχη με τη ζωή. Είναι σημαντικό, όμως, να γνωρίζει ότι το διάστημα που θα χρειαστεί να υποβληθεί σε θεραπευτική αγωγή η καθημερινότητά του αλλάζει. Απλές και δεδομένες, μέχρι εκείνη τη στιγμή, πτυχές της καθημερινής ζωής ανατρέπονται. Οι ασθενείς έρχονται αντιμέτωποι με μια νέα πραγματικότητα που θα πρέπει να διαχειριστούν όσο καλύτερα μπορούν. Αυτή ήταν η σκέψη που όταν ωρίμασε δημιουργήθηκε το I LIVE FOR ME» λέει στο People.

Το I LIVE FOR ME, πέρα από τους ίδιους τους ασθενείς, βοηθά και τις οικογένειές τους να διαχειριστούν τις επιπτώσεις της ασθένειας στην καθημερινότητά τους. Σκοπός είναι η μέριμνα, στήριξη, εκπαίδευση και φροντίδα. «Ταυτόχρονα, μέσα από δράσεις ενημέρωσης, επιδιώκουμε να πετύχουμε την ευαισθητοποίηση του κοινού για το κρίσιμο θέμα της πρόληψης. Οι περισσότερες, θα έλεγα, μορφές καρκίνου, όταν ανιχνευθούν εγκαίρως, είναι απόλυτα ιάσιμες». Στα χρόνια λειτουργίας του I LIVE FOR ME, υπήρξε κάποιο περιστατικό που ο Νίκος Μεταξωτός δεν θα ξεχάσει ποτέ; «Πολλά. Αν όμως θα έπρεπε να ξεχωρίσω ένα περιστατικό, αυτό είναι η περίπτωση μιας γυναίκας από τη Βόρεια Ελλάδα, η οποία, όπως μας ενημέρωσε, επισκέφθηκε το γυναικολόγο της μετά από προτροπή μιας σχετικής ανάρτησης που είχαμε κάνει στη σελίδα του I LIVE FOR ME στο Facebook. Από την εξέταση προέκυψε διάγνωση καρκίνου του μαστού. Ακριβώς όμως επειδή η διάγνωση έγινε έγκαιρα, η γυναίκα αυτή βγήκε νικήτρια στη μάχη με τη νόσο».

Το κομμάτι της πρόληψης είναι αυτό στο οποίο θέλει να δώσει έμφαση ο Νίκος Μεταξωτός και η ομάδα του μέσα από τη νέα καμπάνια #Giveit. «Είναι μια καμπάνια που ξεκινήσαμε με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Κατά του Καρκίνου, στις 4 Φεβρουαρίου, με στόχο την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης για τη σπουδαιότητα της πρόληψης. Στόχος μας να υιοθετήσουμε μια καλή συνήθεια ή να σταματήσουμε μια καθημερινή συνήθεια που βλάπτει την υγεία, έστω και για 24 ώρες. Η καμπάνια θα διαρκέσει μέχρι τις 5 Ιουνίου, Παγκόσμια Ημέρα Επιζώντων Καρκίνου. Σε αυτό το διάστημα θα πραγματοποιηθεί μια σειρά ενεργειών, όπως ενημερωτικές ομιλίες σε σχολεία, εταιρείες, σεμινάρια σε ασθενείς και άλλες στοχευόμενες δράσεις ενημέρωσης. Αξίζει να σημειωθεί πως οι επιζώντες καρκίνου ξεπερνούν τους 28.000.000 παγκοσμίως» μας λέει ο γιατρός.

Μάλιστα, πρεσβευτές της καμπάνιας Give It φέτος είναι η Τόνια Σωτηροπούλου και ο Αλέξης Γεωργούλης. «Η Τόνια είναι πρέσβειρα του I LIVE FOR ME τα τελευταία τρία χρόνια. Έχει συμμετάσχει σε πολλές προηγούμενες δράσεις του σωματείου, πάντα αγκαλιάζει με ενθουσιασμό τις ενέργειες που πραγματοποιούμε, εξάλλου, είναι γνωστό ότι δραστηριοποιείται ιδιαίτερα γύρω από πολλά κοινωνικά θέματα. Όσο για τον Αλέξη, τον γνωρίζω προσωπικά πολλά χρόνια. Είναι ένας άνθρωπος με κοινωνική συνείδηση, ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένος σε θέματα κοινωνικής μέριμνας και αφύπνισης. Όταν άκουσε την ιδέα για την καμπάνια #Giveit, δέχτηκε με χαρά να είναι αρωγός στην προσπάθειά μας»

Δίπλα στο Νίκο Μεταξωτό, ο Αλέξης Γεωργούλης μάς εξηγεί τι ακριβώς είναι η καμπάνια Give It. «Ανεβάζεις στο Facebook μια φωτογραφία ή ένα βίντεο που σχετίζεται είτε με μια κακή συνήθεια που σταματάς είτε με μια καλή συνήθεια που ξεκινάς ή κάτι καλό που κάνεις για κάποιον άλλο και σχετίζεται με τον καρκίνο. Στο τέλος, καλείς ένα φίλο σου για κάθε post που αναρτάς να κάνει μια αντίστοιχη ενέργεια, ώστε να ενεργοποιήσουμε όσο περισσότερο κόσμο μπορούμε». Στο δικό του challenge, ποια θα είναι η κακή συνήθεια που σταματά; «Από μικρός ήμουν πολύ επιρρεπής στα γλυκά, λίγο παραπάνω από τα άλλα παιδιά της ηλικίας μου. Μάλιστα, τα γλυκά ήταν η αιτία που έμαθα να μαγειρεύω μεταγενέστερα. Οπότε η βλαβερή συνήθεια στο challenge μου, που σταματάω –ελαττώνω, αν θες, για αρχή– είναι η κατανάλωση πολλών γλυκών» λέει γελώντας. «Γενικότερα είμαι επιρρεπής άνθρωπος και πολύ εύκολα αποκτώ κακές συνήθειες. Νομίζω πως ένας τρόπος να κρατήσεις απόσταση από αυτές είναι να εστιάζεις στις θετικές σου συνήθειες. Αυτό μπορεί να γίνει είτε με μια απότομη διακοπή μιας κακής συνήθειας, κάτι που απαιτεί πολλή ενέργεια, είτε με πολύ μικρά βηματάκια αντίστροφα από την κακή συνήθεια. Ευτυχώς, είμαι αρκετά δεκτικός και στην όποια βοήθεια από φίλους ή άλλα πρόσωπα, ωστόσο δεν στηρίζομαι σ’ αυτό, κοιτώ να ξεπεράσω μόνος την όποια κακή συνήθεια» εξηγεί ο Αλέξης.

Για πολλούς ο καρκίνος συνδέεται άμεσα με την ψυχολογία, αλλά και με τη διατροφή και τον τρόπο ζωής. ΟΝίκος Μεταξωτός τι πιστεύει; «Η κακή ψυχολογική κατάσταση και το στρες παίζουν ρόλο στην ανάπτυξη της νόσου, το ίδιο όμως και ο τρόπος ζωής. Η κακή διατροφή και η υπερβολική κατανάλωση, για παράδειγμα, αλκοολούχων ποτών αυξάνουν τις πιθανότητες εμφάνισης της νόσου. Τι συμβουλές θα έδινε για την υγεία μας; «Σίγουρα, διακοπή του καπνίσματος. Επίσης, είναι σημαντικό να αντιμετωπίσουμε την παχυσαρκία, αυξάνοντας την καθημερινή σωματική δραστηριότητα. Καλό είναι όλοι μας να αυξήσουμε την ημερήσια κατανάλωση και την ποικιλία λαχανικών και φρούτων και να περιορίσουμε την κατανάλωση τροφών που περιέχουν λίπη ζωικής προελεύσεως. Ακόμα είναι σημαντικό να αποφεύγουμε την υπερβολική έκθεση στον ήλιο».

Λίγο πριν τους αποχαιρετήσω, αναρωτιέμαι αν ο Αλέξης ή η Τόνια είχαν κάποιο περιστατικό καρκίνου στο κοντινό τους περιβάλλον. «Ναι, υπάρχει πρόσωπο κοντινό μου που έχει χάσει τη μάχη με τον καρκίνο και συγκεκριμένα στο οικογενειακό μου περιβάλλον, αλλά σε καμία περίπτωση δεν ήταν ο λόγος που θέλησα να βοηθήσω σε μια τέτοια ενέργεια, καθότι ο καρκίνος μάς αφορά όλους» αποκαλύπτει ο Αλέξης, ενώ ηΤόνια εξηγεί πως μπορεί να μην έχει κάποιο προσωπικό βίωμα με τη συγκεκριμένη νόσο, αλλά είναι απόλυτα ευαισθητοποιημένη, γιατί είναι κάτι που δυστυχώς μπορεί να συμβεί στον καθένα. «Όσο μεγαλύτερη είναι η ευαισθητοποίηση και η πρόληψη τόσο περισσότερο μπορούμε να τον αποφύγουμε» λέει στο People. H ίδια κάνει όλες τις απαραίτητες προληπτικές εξετάσεις; «Κάθε χρόνο κάνω τεστ ΠΑΠ, αν και η αλήθεια είναι πως φέτος το αμέλησα, γι’ αυτό και είναι το δικό μου challenge στη συγκεκριμένη ενέργεια. Παρ’ όλα αυτά, κάνω διάφορα πράγματα στην καθημερινότητά μου, τα οποία λειτουργούν σαν προληπτικός παράγοντας για την αποφυγή της επάρατης νόσου αλλά και άλλων ασθενειών. Γυμνάζομαι πολύ, δεν τρώω κρέας (βασική πηγή τοξινών) εδώ και δώδεκα χρόνια και κάνω κάθε μέρα διαλογισμό, φροντίζοντας να είμαι πάντα χαρούμενη, γιατί πιστεύω ότι το 80% στην αντιμετώπιση της οποιασδήποτε ασθένειας είναι η πρόληψη και η ψυχολογία». Είναι η πρώτη φορά που συνεργάζεται σε κάτι με τον Αλέξη Γεωργούλη. «Ήταν ιδανική συγκυρία. Εγώ τα τελευταία τέσσερα χρόνια συνεργάζομαι με τον Νίκο Μεταξωτό, καθώς εκτιμώ τη συνέπεια, την εργατικότητα και το πάθος που τρέφει για το I LIVE FOR ME. Επίσης, ο Νίκοςείναι φίλος και του Αλέξη κι έτσι σκεφτήκαμε να κάνουμε μια διαφορετική ενέργεια που να απευθύνεται και σε άντρες και σε γυναίκες. Το αποτέλεσμα νομίζω πως μας δικαίωσε και εύχομαι ο κόσμος να ανταποκριθεί στην καμπάνια μας».