Ο Στάθης Ψάλτης μιλά για τον τελευταίο του ρόλο στην ταινία «Νίκος Καζαντζάκης»

Ο Στάθης Ψάλτης μιλά για τον τελευταίο του ρόλο στην ταινία «Νίκος Καζαντζάκης»

Η απώλεια του Στάθη Ψάλτη κλόνισε σημαντικά τους ανθρώπους της τέχνης και όχι μόνο. Ο ηθοποιός έχασε τη μάχη με τον καρκίνο και έφυγε από τη ζωή, αφήνοντας πίσω του μεγάλη κληρονομιά τις ταινίες και τις παραστάσεις του.

Το τελευταίο του επαγγελματικό βήμα, ήταν ο ρόλος του στην ταινία του Γιάννη Σμαραγδή, για τη ζωή του Νίκου Καζαντζάκη. Σε βίντεο που δημοσιεύτηκε στο Facebook βλέπουμε τα τελευταία λόγια του Στάθη Ψάλτη από τα making off της ταινίας, που προκαλούν συγκίνηση.

«Ήρθε και άφησε πίσω μία σπαρακτική ερμηνεία, μία απίστευτη πνευματικότητα. Πρόλαβα και του έδειξα πλάνα. Έφυγε χαρούμενος για τον υπερουράνιο τόπο. Ήταν σπουδαίος ηθοποιός ο Στάθης Ψάλτης. Δεν ήταν σπουδαίος κωμικός, ήταν σπουδαίος ηθοποιός και στην ταινία φαίνεται το μέσα πνευματικό του σώμα. Τον ευγνωμονώ γιατί διάλεξε εμένα να αφήσει το τελευταίο του καλλιτεχνικό αποτύπωμα», ακούμε να λέει ο Γιάννης Σμαραγδής.

Στη συνέχεια βλέπουμε το Στάθη Ψάλτη να επισημαίνει:

«Ο κύριος Σμαραγδής μου έδωσε έναν ρόλο εκπληκτικό. Τον Ηγούμενο. Ο Ηγούμενος δεν είναι τίποτα άλλο παρά ένα πνεύμα. Ένα πνεύμα το οποίο στο χρόνο δεν έχει χρόνο, γιατί κινείται με την ταχύτητα του φωτός. Είναι ένα πνεύμα το οποίο πήρε σάρκα και οστά και καθοδηγεί στην ουσία τη ζωή του Καζαντζάκη».

«Του λέει “Ήρθες να παλέψεις με το Θεό. Μη σταματάς να παλεύεις το Θεό, τώρα ποιος θα νικήσει είναι δική του δουλειά”», συνεχίζει να λέει ο μεγάλος ηθοποιός για το ρόλο του και εξηγεί: «Αυτές οι φράσεις δείχνουν το μεγαλείο του συγγραφέα. Δείχνουν το μεγαλείο του κ. Σμαραγδή για το πώς φαντασιώθηκε τον ηγούμενο αυτό να καθοδηγήσει και να πει σχεδόν όλη του τη ζωή. Δηλαδή το τι θα συναντήσει σε όλη του τη ζωή ο Καζαντζάκης».

Φροντίζει μάλιστα να σχολιάσει: «Είναι πάρα πολύ δύσκολος ρόλος. Βέβαια, με τη βοήθεια του κ. Σμαραγδή, που δεν παύει να είναι ένα πνεύμα ουσιαστικό. Εμένα με βοήθησε πάρα πολύ για να μπω στο κλίμα και του σκηνικού και του ρόλου». «Εύχομαι στην καινούρια ταινία που θα κάνει στον Καποδίστρια. Να με φωνάξει και να κάνω το δεξί χέρι του Καποδίστρια» λέει με χιούμορ και ευχαριστεί τον σκηνοθέτη για το ρόλο που του έδωσε.