Σπάνια κοινή δήλωση των William και Harry για το πώς θα τιμήσουν την μητέρα τους, Νταϊάνα

Σπάνια κοινή δήλωση των William και Harry για το πώς θα τιμήσουν την μητέρα τους, Νταϊάνα

Το πολυαναμενόμενο άγαλμα προς τιμήν της πριγκίπισσας Νταϊάνα θα ανεγερθεί του χρόνου ανήμερα των 60ών γενεθλίων της, την 1η Ιουλίου 2021.

Οι γιοι της, πρίγκιπας William και πρίγκιπας Harry, εξέδωσαν κοινή ανακοίνωση σημειώνοντας πως το άγαλμα θα εγκατασταθεί στον κήπο του πρώην σπιτιού της μητέρας τους, στο Παλάτι του Κένσιγκτον, για να βοηθά τον κόσμο «να θυμάται την ζωή και το έργο της». 

Η ανακοίνωση, που δόθηκε στη δημοσιότητα από τα γραφεία του 38χρονου William και της συζύγου του, Kate Middleton στο Παλάτι του Κένσιγκτον, έρχεται μόλις τρεις ημέρες πριν την 23η επέτειο από τον θάνατο της Νταϊάνα το 1997.

Είναι η πρώτη φορά που τα δυο αδέρφια μιλούν δημοσίως από κοινού από τότε που ο 35χρονος Harry με την σύζυγό του, Meghan Markle, μετακόμισαν στο νέο τους σπίτι στη Σάντα Μπάρμπαρα της Καλιφόρνια, μαζί με τον ενός έτους γιο τους, Άρτσι, μετά την απόφασή τους να παραιτηθούν από τα βασιλικά τους καθήκοντα νωρίτερα μες στη χρονιά.

Τα πρώτα σχέδια για το άγαλμα ανακοινώθηκαν τον Φεβρουάριο του 2017, το έτος των πολλών εκδηλώσεων μνήμης για τη ζωή της Νταϊάνα, καθώς τότε συμπληρώνονταν 20 χρόνια από το τραγικό θανατηφόρο τροχαίο δυστύχημα στο Παρίσι. Η πριγκίπισσα ήταν μόλις 36 ετών.

Το άγαλμα «παραγγέλθηκε για την εικοστή επέτειο από τον θάνατό της σε αναγνώριση του θετικού αντίκτυπου της πριγκίπισσας Νταϊάνα στο Ηνωμένο Βασίλειο και σε όλο τον κόσμο», δήλωσε το Παλάτι.

«Θα εγκατασταθεί στο Sunken Garden του Παλατιού του Κένσιγκτον την 1η Ιουλίου 2021, σηματοδοτώντας τα 60ά της γενέθλια», συνεχίζει η ανακοίνωση. «Οι πρίγκιπες ελπίζουν πως το άγαλμα θα βοηθήσει όλους όσοι επισκέπτονται το Παλάτι του Κένσιγκτον να θυμούνται την ζωή και το έργο της». 

Αφού συμβουλεύτηκαν βασιλικούς αξιωματούχους και φίλους, οι δυο πρίγκιπες ανέθεσαν στον Ίαν Ρανκ-Μπρόντλεϊ, τον γλύπτη πίσω από την εικόνα της γιαγιάς τους Βασίλισσας Ελισάβετ που χρησιμοποιείται στην διακόσμηση όλων των βρετανικών κοσμημάτων από το 1998, ως ιδανικότερο για να φιλοτεχνήσει το άγαλμα.

Βασιλικές πηγές ανέφεραν πως τα στάδια κατασκευής βαίνουν καλώς, αλλά η εγκατάσταση έχει καθυστερήσει λόγω της τρέχουσας πανδημίας του κορωνοϊού.

Τα δυο αδέρφια ξεκίνησαν με μια επιτροπή κοντινών τους ανθρώπων, που περιελάμβανε μεταξύ άλλων την αδερφή της μητέρας τους, Λαίδη Σάρα ΜακΚορκουντέιλ και τον πρώην επικεφαλής προσωπικού, Τζέιμι Λόουθερ- Πίνκερτον, ώστε να τους βοηθήσουν να βρουν έναν κατάλληλο γλύπτη αλλά και κόνσεπτ.

Όταν ανακοινώθηκε ο ρόλος του τον Δεκέμβριο του 2017, ο Ίαν Ρανκ-Μπρόντλεϊ δήλωσε σχετικά: «Είναι μοναδικός και απώτερος σκοπός μου να αντεπεξέλθω στις προσδοκίες τους δημιουργώντας ένα κατάλληλο μνημείο για την μητέρα τους, πριγκίπισσα της Ουαλίας».