Πολύμνια Κοσσόρα | Θα έχει πάντα μια ιδιαίτερη θέση στην καρδιά μου και στο Βιογραφικό μου | Αποκλειστική Συνέντευξη

Πολύμνια Κοσσόρα | Θα έχει πάντα μια ιδιαίτερη θέση στην καρδιά μου και στο Βιογραφικό μου | Αποκλειστική Συνέντευξη

Συνέντευξη: Μάριος Κωνσταντόπουλος

Με αφορμή την κυκλοφορία του δεύτερου βιβλίου της «Καίει ο Ήλιος τα Μεσάνυχτα;» η Πολύμνια Κοσσόρα μίλησε αποκλειστικά στο Gpop.gr. Η ίδια αναφέρθηκε στον εαυτό της, για το πετυχημένο της πρώτο βιβλίο και στα επόμενα επαγγελματικά της σχέδια.

Αρχικά, κυρία Κοσσόρα θα ήθελα να μας μιλήσετε για εσάς, να μου πείτε λίγα πράγματα για τον εαυτό σας, τη ζωή σας αλλά και την καθημερινότητα σας, για να σας γνωρίσουμε καλύτερα.

Γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Αθήνα, στη Νέα Ιωνία συγκεκριμένα, παιδί Μικρασιάτη και Αθηναίας. Παιδί ευφάνταστο, ονειροπόλο, με μεγάλη έφεση στα γράμματα και προσήλωση στο σκοπό να ανοίξω τα φτερά μου, να προκόψω, να μεγαλώσω τον κόσμο μου. Μετά από σπουδές στα Οικονομικά και τη Διοίκηση, έκανα μια μακριά καριέρα σε πολυεθνικό περιβάλλον. Ταξίδεψα πολύ, γνώρισα ανθρώπους, πέρασα ανάμεσα από χαρές, αλλά και δυσκολίες. Παράλληλα έκανα και οικογένεια από πολύ νωρίς, μεγάλωσα δυο γιους, και σήμερα καμαρώνω και εγγόνια. Η καθημερινότητά μου μοιράζεται ανάμεσα στα ταξίδια, το αδιάκοπο διάβασμα,  τη συγγραφή και την οικογένεια. Νιώθω ταυτόχρονα πλήρης, αλλά και πάντα διψασμένη για περισσότερη δημιουργία.

Πως αποφασίσατε να ξεκινήσετε τη συγγραφή βιβλίων;

Από μικρό παιδί ήμουν φανατική αναγνώστρια, το διάβασμα μου άνοιγε δρόμους υπέροχους, μου έχτιζε ένα ιδιωτικό Κεφάλαιο από ιδέες, εικόνες και εντυπώσεις. Η επαγγελματική μου σταδιοδρομία υπήρξε εξαιρετικά απαιτητική, αλλά και γενναιόδωρη. Έφτασε όμως ο χρόνος που ένιωσα ότι είχε ολοκληρωθεί και έπρεπε να κλείσει ένας μεγάλος κύκλος ζωής και να ανοίξει ένας νέος. Ένας κύκλος που θα μου έδινε χρόνο και νέες ευκαιρίες. Ευκαιρίες  να κάνω άλλα πράγματα, διαφορετικά, όπως η συγγραφή. Κάτι που πάντα ήξερα ότι μπορώ και θέλω να το κάνω.

Έχει εκδοθεί το δεύτερο βιβλίο σας «Καίει ο Ήλιος τα Μεσάνυχτα;» ποια είναι τα συναισθήματα σας για αυτήν την δουλειά;

Η έκδοση του «Καίει ο ήλιος τα μεσάνυχτα;» μου έδωσε μεγάλη χαρά. Το συναίσθημα να βλέπεις το βιβλίο σου να ξεφεύγει πια από το μυαλό σου και τον υπολογιστή σου και να απλώνεται στα ράφια και τις προθήκες των βιβλιοπωλείων είναι δύσκολο να περιγραφεί. Ταυτόχρονα όμως το έργο σου παύει να ανήκει αποκλειστικά σε σένα. Ανοίγεται πλέον σε ένα κοινό που δεν γνωρίζεις πώς θα του συμπεριφερθεί. Είναι έκθετο στις γνώμες και τα συναισθήματα των άλλων. Τότε αρχίζει ένας παράξενος απογαλακτισμός. Μοιάζει κάπως με την πρώτη απομάκρυνση του παιδιού σου για να πάει σχολείο. Τρακ, συγκίνηση και κάποιος φόβος μαζί. Σήμερα το βιβλίο μου τραβάει πια τον δρόμο του. Το αγαπώ πολύ, αλλά δεν φοβάμαι πια.

Τι υπόθεση έχει;

Η ιστορία  ξεδιπλώνεται ανάμεσα σε δυο διαφορετικούς κόσμους, στην Ελλάδα και τη Νορβηγία. Δυο διαφορετικές κουλτούρες, ο Βορράς και ο Νότος. Δυο άνθρωποι, ο Ορέστης και η Άννελι,  ο καθένας επιτυχημένος, με μια καλή ζωή στον τόπο του.  Η  έντονη ερωτική τους σχέση στο παρελθόν τελείωσε σύντομα και χωρίς εξηγήσεις. Μια προσωπική κρίση σήμερα και ένα παράξενο μήνυμα θα φέρουν ανατροπές. Ένα παιδί θα τους φέρει πάλι κοντά, αλλά θα γεννήσει και απροσδόκητες συγκρούσεις. Κι ενώ αυτοί οι ήρωες θα παλεύουν να βρουν νέες ισορροπίες, ένα συνταρακτικό γεγονός θα έχει συνέπειες που κανείς δεν φανταζόταν.

Η ιστορία πως προέκυψε; Βασίζεται σε κάποιο αληθινό συμβάν;

Η ιστορία είναι αποτέλεσμα μυθοπλασίας. Όπως συμβαίνει σχεδόν πάντα, προέκυψε από μια εσωτερική ζύμωση στοιχείων που είναι δύσκολο να εξηγηθεί. Δηλαδή, μέσα από ένα μωσαϊκό από εντυπώσεις, ακούσματα, εμπειρίες και εικόνες που ήρθαν και ενώθηκαν για να φτιάξουν μια εντελώς νέα ιστορία. Ωστόσο η πλοκή περιέχει και ένα κρίσιμο, μεγάλο γεγονός που είναι απόλυτα αληθινό και συντάραξε τη διεθνή κοινή γνώμη όταν συνέβη το 2011.

Ο τίτλος που δώσατε πως προέκυψε;

Ίσως ακούγεται αινιγματικός, αλλά πιστεύω ότι ο τίτλος ταιριάζει στον μύθο λόγω της πολλαπλής σημασίας του. Παραπέμπει κατ’ αρχήν στον πραγματικό ήλιο του μεσονυχτίου, μιας και η πλοκή ξετυλίγεται στη Νορβηγία και μάλιστα κυρίως το καλοκαίρι. Σ’ εκείνες τις φωτεινές, καλοκαιρινές νύχτες του Βορρά, που ξαφνιάζουν τον άνθρωπο του Νότου. Ο τίτλος όμως έχει κυρίως συμβολική σημασία. Αναφέρεται στα ανατρεπτικά γεγονότα του μύθου που «καίνε» ζωές, αλλά και στο λαμπρό φως της αγάπης που έρχεται να επουλώσει τραύματα. Όσο για το ερωτηματικό, αυτό αφήνει το περιθώριο στον αναγνώστη να δώσει τη δική του απάντηση, να επιλέξει ποιο απόσταγμα θα κρατήσει στην καρδιά του.

Πόσο διάστημα σας πήρε να το ολοκληρώσετε;

Η συγγραφή αυτού του βιβλίου μου πήρε περισσότερο χρόνο από όσο θα ήθελα, περίπου τρία χρόνια. Η μεγαλύτερη δυσκολία ήταν να επιβάλω την αναγκαία  παραγωγική πειθαρχία στον χρόνο μου, ίσως επειδή δεν βλέπω τη συγγραφή ως καθήκον ή «αποστολή», αλλά ως ένα θαυμάσιο ταξίδι. Υπήρξαν αρκετά διαλείμματα στη συγγραφή, πότε με ταξίδια, πότε από άλλα, μάλλον ευχάριστα γεγονότα σχετικά με την οικογένεια. Κάποιο χρόνο μου πήρε και η έρευνα τόπων και γεγονότων σχετικών με τον μύθο, στην οποία έδωσα μεγάλη προσοχή και προσπάθεια.

Όλα πλέον γίνονται μέσω ενός υπολογιστή και γενικότερα του διαδικτύου και ο κόσμος έχει πάρει μια μεγάλη απόσταση από τα βιβλία κυρίως, ποια είναι η γνώμη σας;

Στη χώρα μας, όπου το σταθερό αναγνωστικό κοινό ήταν πάντα περιορισμένο σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, δεν πιστεύω ότι ο υπολογιστής και το διαδίκτυο έχουν επιδράσει αρνητικά στην διάδοση του βιβλίου. Για τον  συστηματικό αναγνώστη που προτιμάει την τεχνολογία υπάρχει πλέον η πρόσθετη δυνατότητα του ψηφιακού βιβλίου.  Τα ψηφιακά βιβλία ήρθαν στις πιο ανεπτυγμένες ψηφιακά χώρες  σαν μια νέα τάση προσφοράς προς ανάγνωση που κυρίως την περασμένη δεκαετία εντυπωσίασε με την γρήγορη εξάπλωσή της. Στη χώρα μας, όπου οι νέες τάσεις έρχονται με μια καθυστέρηση, δεν έχουμε δει μέχρι σήμερα πώς θα εξελιχθεί ο κύκλος αυτός. Ωστόσο, είναι πεποίθησή μου ότι το έντυπο βιβλίο, ενσωματώνοντας βέβαια τις νέες τεχνολογίες παραγωγής του, θα παραμείνει  το βασικό προϊόν λογοτεχνικής ανάγνωσης.

Διαβάζω στο βιογραφικό σας ότι έχετε ταξιδέψει αρκετά, έχετε γνωρίσει σχεδόν όλες τις κουλτούρες των άλλων χωρών, μιλάτε τρεις ξένες γλώσσες. Πως δεν πήρατε την απόφαση να ζήσετε στο εξωτερικό;

Τα ταξίδια μου άνοιξαν, και εξακολουθούν να μου ανοίγουν, ένα διάπλατο παράθυρο στον μεγάλο κόσμο. Μου γνωρίζουν  χώρες, ανθρώπους, νοοτροπίες. Με πλουτίζουν και με φέρνουν «στα ίσια μου». Συνειδητοποιώ ότι δεν είμαι ούτε εγώ, ούτε η χώρα μου το άλας της γης. Τα ταξίδια αποτελούν το προσωπικό μου Κεφάλαιο Ζωής. Δεν μπήκα, ωστόσο, ποτέ στον πειρασμό να ζήσω μόνιμα στο εξωτερικό. Στο παρελθόν είχα και ελκυστικές προτάσεις να εργαστώ στις Ηνωμένες Πολιτείες που τις απέρριψα χωρίς καν να μπω σε πολλές συζητήσεις. Εδώ είναι η ρίζα μου, οι άνθρωποι μου, το φυσικό κλίμα που μου ταιριάζει. Σήμερα βέβαια που το ένα μου παιδί με την οικογένειά του ζει στο εξωτερικό, δίνω αρκετό χρόνο εκεί με πολλή αγάπη, αλλά πάντα επιστρέφω στο σπίτι μου με ένα αίσθημα αγαλλίασης.

Θέλω να μου πείτε και λίγα πράγματα για το πρώτο σας βιβλίο.

Το πρώτο μου βιβλίο, «Ανοξείδωτη Μνήμη», θα έχει πάντα μια ιδιαίτερη θέση στην καρδιά μου και στο Βιογραφικό μου. Βασίζεται σε απολύτως αληθινή ιστορία, την ιστορία του πατέρα μου και της οικογένειας μας. Μια ιστορία προσφυγιάς, πόνου, ταλαιπωριών, αλλά και δημιουργίας. Ιστορία αγάπης και ανάτασης, που άρχισε στην γόνιμη γη της Ιωνίας, πέρασε μέσα από την απώλεια και την καταστροφή, μέσα από πόλεμο και Κατοχή, για να φτάσει μέχρι το τελικό «ταξίδι» του ήρωα. Το έγραψα με τη μορφή μυθοπλασίας, ωστόσο κάθε λεπτομέρεια του βασίζεται στις προσωπικές σημειώσεις του πατέρα μου και στις αφηγήσεις ανθρώπων που δεν υπάρχουν πια.

Τι άλλο έχουμε να περιμένουμε από εσάς;

Το τρίτο μου βιβλίο βρίσκεται ήδη στα σκαριά. Πρόκειται για ένα απαιτητικό μυθιστόρημα που θα διατρέχει τέσσερις γενιές, αγγίζοντας θέματα όπως η μαζική μετανάστευση στην Αμερική, η  μετεμφυλιακή μετανάστευση στην Αθήνα, τα περίκλειστα μυστικά της μικρής επαρχιακής κοινωνίας. Και όλα αυτά μέσα από μια σκοτεινή, νουάρ πορεία για την ανακάλυψη της αλήθειας.