ΠΑΓΙΔΕΥΜΕΝΗ ΨΥΧΗ: ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΚΛΕΙΔΙ – Στους κινηματογράφους

ΠΑΓΙΔΕΥΜΕΝΗ ΨΥΧΗ: ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΚΛΕΙΔΙ - Στους κινηματογράφους

ΠΑΓΙΔΕΥΜΕΝΗ ΨΥΧΗ: ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΚΛΕΙΔΙ
Insidious: The Last Key

Τα δημιουργικά μυαλά πίσω από το πετυχημένο franchise τρόμου Παγιδευμένη Ψυχή (Insidious) επιστρέφουν με το τέταρτο μέρος Παγιδευμένη Ψυχή: Το Τελευταίο Κλειδί, σκορπώντας ρίγη ενθουσιασμού και…φόβου στους πολυπληθείς πιστούς οπαδούς του. Το σενάριο της ταινίας έχει επιμεληθεί ο φύλακας άγγελος Leigh Whannell (Saw), σεναριογράφος των τριών πρώτων ταινιών και σκηνοθέτης του Παγιδευμένη Ψυχή: Κεφάλαιο 3. Την παραγωγή έχουν αναλάβει οι συνήθεις ύποπτοι, Jason Blum (The Purge series, Get Out, Split), Oren Peli (Paranormal Activity) και James Wan (The Conjuring, Furious 7). Στο τιμόνι της σκηνοθεσίας βρίσκεται ο νέος στη σειρά Adam Robitel (The Taking of Deborah Logan). Την «ψυχή» του πρωταγωνιστικού ρόλο της Δρ. Elise Rainier, επιτυχημένης παραψυχολόγου και κυνηγού δαιμονικών στοιχείων, καταλαμβάνει για άλλη μια φορά η Lin Shaye (Παγιδευμένη Ψυχή, Κάτι Τρέχει Με τη Μαίρη).

Σύνοψη:

Η βετεράνος Δρ. Elise Rainier (Lin Shaye) πρέπει αυτή τη φορά να αντιμετωπίσει ένα προσωπικό, και ίσως το πιο τρομαχτικό κυνήγι φαντασμάτων της ζωής της. Η αποστολή της αποκτά βαρύνουσα σημασία, αφού η πηγή όλων των κακών προέρχεται από το ίδιο της το πατρικό σπίτι, όπου η ίδια έζησε τα πιο μαρτυρικά χρόνια της ζωής της. Ενώ τότε αποφάσισε να κρύψει τους φόβους της επιμελώς, και να μην τους αντιμετωπίσει ποτέ, τώρα καλείται να ξεκλειδώσει όλες τις πτυχές του σκοτεινού οικογενειακού δράματός της, ώστε να βρεθεί αντιμέτωπη με τον υπέρτατο δαίμονα, αυτόν με το Πρόσωπο-Κλειδί. Είτε θα κερδίσει και όλα θα πάνε καλά είτε θα χάσει και θα βυθιστεί η ίδια, αλλά και πολλές άλλες ψυχές, στο απόλυτο σκοτάδι.

Ψυχή και Σώμα

Η Δρ. Elise Rainier είναι μια εξαιρετικά ικανή παραψυχολόγος και δαιμονολόγος, που έχει περάσει τα περισσότερα χρόνια της ζωής προσπαθώντας να φέρει πίσω στο φως αθώες ψυχές που είναι εγκλωβισμένες. Παράλληλη, προσπαθεί να διώξει απόκοσμα και αποτρόπαια πλάσματα που έχουν ανοίξει πύλες που οδηγούν στο αιώνιο σκοτάδι. Όταν ήταν παιδί είχε την ικανότητα να επικοινωνεί με νεκρούς και κατά λάθος είχε απελευθερώσει κάτι ανείπωτα τρομακτικό στον κόσμο μας.

Πρωτοσυναντήσαμε τη Δρ. Rainier στην Παγιδευμένη Ψυχή το 2010, όταν, μαζί με τους βοηθούς της Tucker και Specs, βοηθά τον Josh και τη Renai Lambert να τραβήξουν τον γιο τους Dalton από το σκοτάδι του The Further, ενός εφιαλτικού αντικατοπτρισμού της ίδιας μας της ύπαρξης. Εκεί, σκοτεινά πνεύματα σηκώνονται και επιχειρούν με οποιοδήποτε τρόπο να εισέλθουν στον κόσμο μας. Καθώς η Elise χρησιμοποιεί το χάρισμά της για να σώσει τον Dalton από τον δαίμονα που τον έχει κυριεύσει, πέφτει ξαφνικά νεκρή. Αλλά είναι όντως πραγματικά πεθαμένη;

Στο Παγιδευμένη Ψυχή: Κεφάλαιο 2 ο πατέρας Josh Lambert καταλαμβάνεται από δαιμονικές δυνάμεις. Όταν πηγαίνουν στο σπίτι όπου γεννήθηκε και μεγάλωσε ο Josh, όλοι προσπαθούν να συνέλθουν από την απώλεια της Elise. Στην προσπάθειά του να σώσει τον πατέρα του ο Dalton φτάνει στο The Further, όπου συναντά την Elise, που μάχεται με όλες τις δυνάμεις της να απελευθερώσει κάποιες παγιδευμένες ψυχές και να διώξει την κατάρα της οικογένειας Lambert.

Θα συναντήσουμε ξανά την Elise στον κόσμο των ζωντανών στο Παγιδευμένη Ψυχή: Κεφάλαιο 3. Εκεί, θα μεταφερθούμε χρονικά πριν από τους Lamberts. Αυτή τη φορά θα βοηθήσει την έφηβη Quinn Brenner, η οποία προσπαθεί να επικοινωνήσει με την νεκρή μητέρα της και όλα πάνε…κατά διαόλου. Η Elise στην αρχή θα διστάσει, αλλά μετά θα αντιληφθεί ότι το χάρισμά της προορίζεται για όλη την ανθρωπότητα και δεν πρέπει καθόλου να χρονοτριβεί.

Στο Παγιδευμένη Ψυχή: Το Τελευταίο Κλειδί η Elise επιστρέφει στο πατρικό της σπίτι, όπου και πέρασε δύσκολα παιδικά χρόνια. Πρέπει να αντιμετωπίσει τους μεγαλύτερους φόβους της, τους οποίους και κουβαλά από τότε και να βρει τρόπο να αντιμετωπίσει και να αφανίσει τον δαίμονα με το Πρόσωπο Κλειδί, που η ίδια απελευθέρωσε στον κόσμο μας πριν από πολλά χρόνια. Η μάχη θα γίνει στην έδρα του, όπου και θα προσπαθήσει να απελευθερώσει ξανά κάποιες παγιδευμένες ψυχές. Αν αποτύχει, θα παραμείνουν όλοι εκεί εγκλωβισμένοι για πάντα.

Πατρική Φιγούρα

Στο Παγιδευμένη Ψυχή: Το Τελευταίο Κλειδί επιστρέφουμε στις ρίζες του Παγιδευμένη Ψυχή και στα παιδικά χρόνια της Elise, όταν η ίδια συνειδητοποίησε ότι έχει υπερφυσικές δυνάμεις –  και για αυτό το λόγο αντιμετώπισε τη σκληρότητα του πατέρα της. Εκείνη την περίοδο της ζωής της ήταν που ανακάλυψε το μέρος που βρίσκεται το απόλυτο κακό, γνωστό και ως The Further.

“Πρόκειται για μια ιστορία που έχει σχέση με τις ρίζες” σχολιάζει ο παραγωγός Jason Blum. “Μας φανερώνει τον τρόπο που η ίδια ανακάλυψε αρχικά τις υπερφυσικές δυνάμεις που έχει και πως αυτές άλλαξαν τη ζωή της. Τα πρώτα είκοσι λεπτά της ταινίας διαδραματίζονται το 1954 και όλη η υπόλοιπη ταινία αναφέρεται στα γεγονότα που προηγήθηκαν της έναρξης των ιστοριών που γνωρίζουμε ως σήμερα. Έτσι, η χρονική σειρά των ιστοριών είναι η εξής: Παγιδευμένη Ψυχή: Το Τελευταίο Κλειδί, Παγιδευμένη Ψυχή: Κεφάλαιο 3, Παγιδευμένη Ψυχή και Παγιδευμένη Ψυχή: Κεφάλαιο 2.

Η δημοτικότητα του franchise έδωσε τη δυνατότητα για τη δημιουργία μιας τέταρτης ταινίας. Αυτό θα έπρεπε να συν-αποφασιστεί από τους Blum, James Wan και Leigh Whannell. “Έτσι λειτουργούμε συνήθως” σχολιάζει ο Blum, “παίρνω τηλέφωνο τον Leigh και συζητάμε για τη συνέχεια, αλλά γενικά δεν μου αρέσει να πιέζω κανένα. Θα ήθελα βασικά να έχω τη σύμφωνη γνώμη όλων πριν προχωρήσουμε σε κάτι”.

“Έχουμε κάνει πολλές ταινίες τρόμου” συνεχίζει ο Blum. “Σε μια τέτοια ταινία, το πιο δύσκολο για τον ηθοποιό είναι να γίνει πιστευτός. Πρέπει να πείσει ότι τα φαντάσματα είναι πραγματικά, ότι υπάρχουν. Είναι εξαιρετικά δύσκολο, ανεξάρτητα από το πόσο καλό είναι το σενάριο (να είναι καλά ο Leigh Whannell). Η Lin έχει αυτό το σπάνιο ταλέντο να λέει ακαταλαβίστικα πράγματα και τα παρουσιάζει σαν να έχουν απόλυτη λογική”.

Η Αγία Τριάδα

Η Lin Shaye ενθουσιάστηκε που θα είχε την ευκαιρία να υποδυθεί ξανά την Elise. «Μαθαίνω όλο και περισσότερα για την Elise μέσα από κάθε ταινία» σχολιάζει η ηθοποιός. «Όταν τη συναντήσαμε για πρώτη φορά στο Παγιδευμένη Ψυχή, ήταν ένας δίαυλος επικοινωνίας μεταξύ του κόσμου μας και μιας άλλη διάστασης. Γεννήθηκε με ένα σπουδαίο και σπάνιο χάρισμα, το οποίο η ίδια δεν ζήτησε. Απλά συνέβη» καταλήγει η ηθοποιός. «Οι άνθρωποι με βλέπουν σαν να είμαι κάποιο είδος ήρωα και αυτό αποτελεί για μένα μια τρομερή έκπληξη» σχολιάζει η Shaye.

«Είναι συναρπαστικό να παρακολουθούμε τη μεταμόρφωση της Lin σε Elise σε αυτή τη σειρά» σχολιάζει ο Blum. «Η Elise αρχικά μας συστήνεται σαν μια αινιγματική “επιστήμονας” με τομέα δράσης της το μεταφυσικό. Θα προσπαθήσει να γίνει ο δίαυλος επικοινωνίας, ώστε η οικογένεια Lambert να φτάσει στο γιο τους. Όμως, καθώς μαθαίνουμε περισσότερα γι’ αυτήν, βλέπουμε ότι πολλές στοιχειωμένες πτυχές της ιστορίας της σιγά σιγά ξεδιπλώνονται. Στο Τελευταίο Κλειδί, τελικά θα διαπιστώσουμε πως ζυμώθηκε ο χαρακτήρας της Elise και τι είναι αυτό που την έχει ωθήσει να βοηθάει αθώες ψυχές που βασανίζονται από τους δαίμονες».

Οι δημιουργοί του Παγιδευμένη Ψυχή γνωρίζουν ότι οι λάτρεις του franchise έχουν κόλλημα με τους χαρακτήρες. Αυτό το γεγονός ήταν καταλυτικό για τη δημιουργία ενός ακόμη κεφαλαίου. «Ταυτίζονται με τους Specs και Tucker και θεωρούν την Elise κάτι σαν φίλη τους» αναφέρει ο Blum. «Υπάρχει μια πραγματική σχέση που έχει εξελιχθεί ανάμεσα στο κοινό και στους χαρακτήρες της ταινίας. Ο Leigh γνωρίζει καλά ότι αυτό που κάνει μια ταινία τρομακτική δεν είναι οι σκηνές τρόμου, αλλά όσα μεσολαβούν ανάμεσα σε αυτές». «Ασχολούμαστε διεξοδικά με το χτίσιμο των χαρακτήρων, ώστε να γίνουν συμπαθείς στο κοινό» σχολιάζει ο Whannell. «Οι Elise, Specs και Tucker είναι πια σαν μια οικογένεια. Το κοινό μπορεί να δει πως αλληλοεπιδρά ο ένας με τον άλλον».

«Ο Leigh και η Lin μάς έχουν μεταφέρει το σπουδαίο χαρακτήρα της παραψυχολόγου που προσπαθεί να αποδράσει από τους δαίμονές της από τότε που ήταν παιδί» σχολιάζει ο σκηνοθέτης Adam Robitel. «Αντί να κρύβεται, βγαίνει στο προσκήνιο και επιχειρεί να πιάσει τους δαίμονες από το λαιμό, για να μην βλάψουν καμιά άλλη ψυχή. Το γεγονός ότι την ακολουθούμε πίσω στο πατρικό της, για να δούμε από που ξεκίνησαν όλα, είναι αυτό που με συναρπάζει στο όλο project».

Γνωριμίες

Οι Blum και Robitel γνωρίστηκαν στα γυρίσματα της σειράς Paranormal Activity. «Συνεργαστήκαμε σε κάποια επεισόδια και αμέσως κατάλαβα ότι ο Adam είναι ιδιαίτερα ταλαντούχος» θυμάται ο Blum. «Ξεκινήσαμε κάποια στιγμή να μιλάμε για το Παγιδευμένη Ψυχή και εκεί μου αποκάλυψε ότι είναι μεγάλος λάτρης και των 3 ταινιών.»

«Είμαι πολύ τυχερός που έχω γνωρίσει και συνεργαστεί με τον Jason» σχολιάζει ο Robitel. «Νιώθω όλη την ομάδα του Παγιδευμένη Ψυχή να είναι κάτι σαν μέντορες για μένα. Είμαι πραγματικά ευγνώμων που με έχουν στηρίξει τόσο πολύ. Θεωρώ ότι είναι πραγματικά φίλοι μου. Στο είδος ταινιών που κάνουν είναι οι καλύτεροι».

O Whannell, που δημιούργησε το Παγιδευμένη Ψυχή μαζί με τον Wan, υποδύεται τον Specs στη σειρά και παράλληλα σκηνοθέτησε το Παγιδευμένη Ψυχή: Κεφάλαιο 3.  “Όλοι πρώτα πάμε στον James Wan” σχολιάζει ο Blum. “Μετά όλοι μαζί πάμε στον Leigh και στη συνέχεια, βγαίνουμε για το γύρισμα” καταλήγει.

Η Ιστορία

Στην αρχική σκηνή του Παγιδευμένη Ψυχή: Το Τελευταίο Κλειδί βλέπουμε την Elise Rainier (Lin Shaye) να έχει καλέσει τους δυο συνεργάτες της Specs και Tucker (Angus Sampson) να μείνουν μαζί της. Βλέπουμε την Elise να είναι καλά στη ζωή της. Τα πράγματα κυλάνε ήσυχα για εκείνη.  Οι Specs και Tucker «τρέχουν» κανονικά την εταιρεία, την Spectral Sightings, απαντώντας στις κλήσεις ανθρώπων για φαντάσματα που τους κυνηγούν ή στοιχειώνουν τα σπίτια τους.

Η ομάδα είναι πανέτοιμη για την επόμενη δουλειά, όταν η Elise δέχεται ένα περίεργο τηλεφώνημα από τον Ted Garza, έναν τύπο από το Five Keys στο Νέο Μεξικό που ισχυρίζεται ότι αντιμετωπίζει προβλήματα με φαντάσματα. Η Elise παγώνει. Στην ίδια διεύθυνση ακριβώς βρίσκεται και το πατρικό της σπίτι, από το οποίο δεν είχε και τις πιο ευχάριστες παιδικές αναμνήσεις. Ο πατέρας της ήταν εξαιρετικά σκληρός και καταδυνάστευε όλα τα μέλη της οικογένειας, τη μητέρα της Audrey, τον μικρότερο αδερφό της Christian, αλλά κυρίως την ίδια. Το γεγονός ότι η Elise έβλεπε φαντάσματα τον εξαγρίωνε ακόμη περισσότερο.

“Στην αρχή αρνείται να αναλάβει την υπόθεση, αλλά στη συνέχεια ενδίδει, αφού κάτι την ωθεί να επιστρέψει” σχολιάζει ο Whannell. “Δεν επιθυμεί να αναβιώσουν οι τρομακτικές αναμνήσεις που έχει από τον πατέρα της. Οι Specs και Tucker την πιέζουν να αποδεχτεί τη δουλειά. Στην τελική ο ιδιοκτήτης του σπιτιού χρειάζεται βοήθεια και η ομάδα πρέπει να τον βοηθήσει. Η  Elise, όμως, γνωρίζει ότι αν προσφέρει τελικά βοήθεια στον Garza, θα πρέπει να διαβεί σκοτεινά μονοπάτια που απέφευγε επιμελώς χρόνια τώρα”.

Στο τέλος του Παγιδευμένη Ψυχή: Κεφάλαιο 3 η Elise βλέπει μια φιγούρα στον δρόμο. Γνωρίζει ότι δεν πρόκειται για ανθρώπινη μορφή, αλλά για κάποιον δαίμονα. Για να εξαφανιστεί, η ίδια θα πρέπει να επιστρέψει εκεί από όπου ξεκίνησαν όλα. Θα πρέπει να πολεμήσει τους δαίμονες του παρελθόντος, για να γιατρευτούν οι πληγές που έχουν ανοίξει.

The Further

Η επιστροφή στο σπίτι της σημαίνει επιστροφή στο The Further, ένα μέρος όπου βρίσκεται το απόλυτο κακό που περιμένει ανά πάσα στιγμή κάποιο αθώο θύμα. Πρόκειται για ένα σημείο όπου οι ψυχές εγκλωβίζονται και μένουν παγιδευμένες. «Πρόκειται για κάτι σαν καθαρτήριο» σχολιάζει ο Whannell. “Είναι το βασίλειο των νεκρών. Όλες οι πληγωμένες ψυχές, άνθρωποι που σκότωσαν ή δολοφονήθηκαν και όλες οι βασανισμένες ψυχές που δεν έχουν τελειώσει ακόμη με την αποστολή τους στη Γη, κατοικούν σε αυτό το βασίλειο. Αυτός ο τόπος δεν ακολουθεί τους νόμους του χρόνου και του χώρου”.

“Πιστεύω πως όλοι κρύβουμε ένα κάποιο Further μέσα μας. Πρόκειται για ένα μέρος στο μυαλό μας που δεν θέλουμε σε καμία περίπτωση να επισκεπτόμαστε” αποκαλύπτει η πρωταγωνίστρια. “Ένα τρομερό μέρος αναμνήσεων που υπάρχει ή έχεις επινοήσει. Ένας τόπος που ξεφεύγει από το συνειδητό μας και αγγίζει τη σφαίρα του ασυνείδητου. Είναι εκείνο το σημείο που πρέπει να πας αν θες να αντιμετωπίσεις τους φόβους σου”.

«Το τρίο επιβιβάζεται στο νέο όχημα της εταιρείας Spectral Sightings, το Winnebaghost, όπως το αποκαλεί ο  Specs» σχολιάζει ο Whannell. «Είναι πολύ cool να έχουμε αυτά τα καινούργια παιχνίδια». Οι Specs και Tucker είναι γνωστοί για τα gadgets τους και τις εφευρέσεις τους με τις οποίες παγιδεύουν φαντάσματα.

«Αυτό ακριβώς λατρεύω με τους Specs και Tucker, ότι το κοινό μπορεί να ταυτιστεί μαζί τους. Συνάμα το δίδυμο λειτουργεί σαν βαλβίδα εκτόνωσης της έντασης» σχολιάζει ο Robitel.  «Κάθε φορά που η Elise πηγαίνει στο The Further να σώσει κάποιον που χρειάζεται απεγνωσμένα τη βοήθειά της, οι δυο τους τρομάζουν, αλλά ξέρουν πως αυτή είναι βασικά η δουλειά τους και πρέπει να βρίσκονται εκεί, για να βοηθήσουν. Τελικά οι τρεις τους σχηματίζουν μια ιδιότυπη μορφή οικογένειας» καταλήγει ο σκηνοθέτης.

Όταν το Winnebaghost παρκάρει μπροστά από το πατρικό σπίτι της Elise, εκείνη σαστίζει αφού έχει να το επισκεφτεί πάρα πολλά χρόνια. Τα σημάδια στον τοίχο που την τιμωρούσε ο πατέρας της είναι ακόμη εκεί, καθώς και η καρέκλα που καθόταν εκείνος. Αμέσως κύματα μίσους την πλημμυρίζουν για τον γονιό της, καθώς οι αναμνήσεις επιστρέφουν.

Το Πρόσωπο Κλειδί

Πρόκειται για τον αρχηγό όλων των δαιμονικών στοιχείων. Είναι ο απόλυτος κακός που τόσο καιρό κινεί τα νήματα. «Ο κακός στο Παγιδευμένη Ψυχή: Το Τελευταίο Κλειδί είναι το Πρόσωπο Κλειδί που έχει στη διάθεσή του σκελετωμένα κλειδιά που χρησιμοποιεί για να δολοφονεί ανθρώπους» εξηγεί ο Blum.

«Υπάρχουν πολλοί συμβολισμοί σε αυτόν τον συγκεκριμένο δαίμονα» αναφέρει ο Whannell. «Η πόλη που μεγάλωσε η Elise στο New Mexico λέγεται Five Keys (Τα Πέντε Κλειδιά). Επίσης, η ίδια μεγάλωσε κοντά σε μια φυλακή, αφού ο πατέρας της ήταν βοηθός διευθυντή εκεί.  Όλα αυτά τα πράγματα που είχε “κλειδώσει” στο μυαλό της, ο δαίμονας αυτός έχει τη δυνατότητα να τα ξεκλειδώσει».

Μέρος της συμφιλίωσης της Elise με το παρελθόν της είναι και η επανασύνδεση με τον αδερφό της Christian, (Bruce Davison) με τον οποίο έχει να μιλήσει από τότε που ήταν παιδιά. Όταν η Elise είχε την ευκαιρία, το έσκασε από το σπίτι τους αφήνοντας τον αδερφό της στο έλεος του δεσποτικού τους πατέρα. «Δεν την έχει συγχωρήσει ποτέ που το έσκασε» εξηγεί ο Whannell.

Ένας επιπλέον λόγος που ο  Christian δεν επιθυμεί καμία επανασύνδεση με την Elise είναι ότι έχει πια δυο κόρες, την Imogen (Caitlin Gerard) και τη Melissa (Spencer Locke), οι οποίες δεν έχουν την παραμικρή ιδέα για τον παππού τους και τον χαρακτήρα του. Θέλει να της προστατεύσει από το παρελθόν του και δεν επιθυμεί σε καμία περίπτωση να τους μιλήσει για την Elise.

Trivia: 

  • Για την ιδέα με τα κλειδιά, σαν βασικό key visual της ταινίας, οι παραγωγοί θέλησαν να περάσουν το μήνυμα ότι η Elise και ο Christian είναι παγιδευμένοι στο ίδιο τους το σπίτι, παγιδευμένοι στο παρελθόν τους.
  • Σε κάθε ταινία της Παγιδευμένης Ψυχής τα γυρίσματα γίνονται σε κάποιο σπίτι που υποτίθεται ότι είναι στοιχειωμένο.
  • Η ηθοποιός Lin Shaye (Elise Rainier) μένει στο Los Angeles και είναι μόνιμο μέλος του φημισμένου Actor’s Studio.
  • Oι Leigh Whannell και James Wan ήταν οι δυο σεναριογράφοι του περίφημου Saw. O τελευταίος μάλιστα ήταν και ο σκηνοθέτης.
  • O Jason Blum, παραγωγός της ταινίας, ήταν υποψήφιος για Όσκαρ για το Whiplash.
  • Ο Oren Peli, ένας από τους παραγωγούς της ταινίας, γεννήθηκε στο Ισραήλ και σε ηλικία 19 ετών ήρθε στις Η.Π.Α. Στα 16 του είχε παρατήσει το σχολείο, για να ασχοληθεί με animation software. To 2007 έγραψε, σκηνοθέτησε και ήταν ο παραγωγός του Paranormal Activity.

4 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2018 ΣΤΟΥΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥΣ ΑΠΟ ΤΗ FEELGOOD

Συντελεστές:

Σκηνοθεσία: Adam Robitel
Σενάριο: Leigh Whannell
Παίζουν: Lin Shaye, Angus Sampson, Whannell, Josh Stewart, Caitlin Gerard, Kirk Acevedo, Javier Botet, Bruce Davison, Spencer Locke, Tessa Ferrer, Ava Kolker and Marcus Henderson.
Παραγωγοί: Jason Blum, Oren Peli, James Wan
Διάρκεια: 103