Ο Φύλακας Άγγελος Έπεσε (Angel Has Fallen) στους Κινηματογράφους από την ODEON

Ο Φύλακας Άγγελος Έπεσε (Angel Has Fallen) στους Κινηματογράφους από την ODEON

Ποιος θα είναι δίπλα σου όταν ο άνθρωπος που εμπιστευόσουν περισσότερο βρίσκεται στην αντίθετη πλευρά;

Λίγα λόγια για την ταινία

Ύστερα από μια συγκλονιστική απόπειρα δολοφονίας του Αμερικανού Προέδρου Άλαν Τράμπουλ (Μόργκαν Φρίμαν), ο έμπιστός του μυστικός πράκτορας Μάικ Μπάνινγκ (Τζέραρντ Μπάτλερ) κατηγορείται αδίκως και τίθεται υπό κράτηση. Αφού δραπετεύσει, σύντομα θα βρεθεί μόνος του και θα χρειαστεί να αποφύγει την υπηρεσία του και να ξεγελάσει το FBI ώστε να εντοπίσει ποιος απειλεί τον Πρόεδρο. Απεγνωσμένος να βρει την αλήθεια, ο Μπάνινγκ στρέφεται σε ξένους συμμάχους με σκοπό να διατηρήσουν το όνομά του καθαρό, να προστατεύσουν την οικογένειά του από το κακό και να σώσουν τη χώρα από τον επικείμενο κίνδυνο.

Εισαγωγή

Σε έναν από τους πλέον αναγνωρίσιμους ρόλους του, ο ηθοποιός Τζέραρντ Μπάτλερ (RocknRolla, Η Ληστεία του Αιώνα) δείχνει αυτή τη φορά μια διαφορετική και σκοτεινή πλευρά του χαρακτήρα που υποδύεται, του Μάικ Μπάνινγκ. Εδώ, ο πάλαι ποτέ πιστός πράκτορας έρχεται αντιμέτωπος με τον πιο απίθανο εφιάλτη του: να κατηγορηθεί πως συνωμότησε να δολοφονηθεί ο Αμερικανός πρόεδρος. Οι ρόλοι ξαφνικά αλλάζουν και ο κυνηγός γίνεται ο κυνηγημένος. Δίχως να είναι προετοιμασμένος για κάτι τέτοιο και με μονάχα την οικογένειά του στο πλευρό του, ο Μπάνινγκ θα κάνει τα πάντα να σώσει την πατρίδα του.

Η ταινία «Ο Φύλακας Άγγελος Έπεσε» είναι η τρίτη ταινία της επιτυχημένης σειράς – έχουν προηγηθεί οι ταινίες «Ο Όλυμπος Έπεσε» και «Το Λονδίνο Έπεσε» – και είναι γεμάτη από δράση και αγωνία ήδη από την πρώτη σκηνή της απόπειρας δολοφονίας του προέδρου. Πέρα από αυτό, ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο για τον χαρακτήρα Μάικ Μπάνινγκ που προσπαθεί να μάθει καλύτερα τον εαυτό του και να διαπιστώσει πως έγινε ο άνθρωπος που είναι σήμερα. «Νιώθω πολύ τυχερός και χαρούμενος που επέστρεψα στην τρίτη ταινία της σειράς», δηλώνει ο Τζέραρντ Μπάτλερ. «Χαίρομαι κυρίως γιατί ο χαρακτήρας παρουσιάζει κάποια νέα στοιχεία και παίρνει διαφορετική κατεύθυνση απ’ ότι στις προηγούμενες ταινίες. Ο Μάικ Μπάνινγκ είναι ένας χαρακτήρας σκληρός, δεν παύει όμως να είναι άνθρωπος. Στην ταινία αυτή το διακρίνουμε ακόμα περισσότερο. Πέρα από τις βίαιες συγκρούσεις, θα έλεγα πως είναι και η πιο αστεία ταινία της τριλογίας».

Ανεβάζοντας τον πήχη

Για πρώτη φορά στη σειρά αυτή, ο Μάικ Μπάνινγκ έχει αμφιβολίες αν μπορεί να εμπιστεύεται την υπηρεσία του. Δεν μπορεί να κοιμηθεί και παίρνει παυσίπονα κατά τη διάρκεια της μέρας για να κρατηθεί όρθιος. Για τον ίδιο το Τζέραρντ Μπάτλερ, ο χαρακτήρας του Μπάνινγκ έπρεπε να ήταν ακριβώς έτσι, δηλαδή να είναι σκληρός χαρακτήρας αλλά με ανθρώπινη υπόσταση. «Πιστεύω πως ήρθε η ώρα ο κόσμος να μάθει ποιος είναι στα αλήθεια ο Μάικ Μπάνινγκ. Μπορεί να είναι ένας εκπαιδευμένος δολοφόνος, όμως είναι και ένας ακόμα άνθρωπος που κινείται ανάμεσα μας. Και σε αυτή την ταινία, εκτός από την δράση στις σκηνές, υπάρχει μια έντονη εσωτερική μάχη του Μάικ σε σχέση με τον πατέρα του, τη σύζυγο του αλλά και το μέλλον του».

Μιας και πίστευε πως χρειαζόταν περισσότερο θάρρος και συναισθηματικό βάθος, ο Μπάτλερ έψαχνε να βρει τον κατάλληλο σκηνοθέτη για να το πετύχει αυτό. Κατάφερε και βρήκε τον Ρικ Ρόμαν Γουό, έναν πρώην κασκαντέρ που συμμετείχε σε πολλές γνωστές ταινίες δράσης της δεκαετίας του ’80 και του ’90 – όπως οι ταινίες «Ζουν Ανάμεσά Μας» και «Μέρες Κεραυνού» – και που ύστερα έκανε και βήματα στην σκηνοθεσία. Οι ταινίες δράσης «Ο Κατάδικος», «Το Καρφί» και «Shot Caller» που σκηνοθέτησε καθώς και το ντοκιμαντέρ του «That which I Love Destroys Me» ήταν αρκετές για να του εξασφαλίσουν τη θέση του σκηνοθέτη της ταινίας «Ο Φύλακας Άγγελος Έπεσε». Ήδη από την πρώτη συνάντηση του Μπάτλερ με τον Γουό, οι ιδέες ήταν αρκετές. «Ο Ρικ είναι έξυπνος και οι απόψεις του και η προσέγγισή του στην ιστορία είναι αποκάλυψη», δηλώνει ο Μπάτλερ. «Η κατασκευή ταινιών είναι στο αίμα του. Έχει εργαστεί ως κασκαντέρ και κάμεραμαν όπως γνωρίζει και από ειδικά εφέ. Και ο ενθουσιασμός του γίνεται αισθητός από όποια θέση και να εργάζεται».

Ο Μόργκαν Φρίμαν αναλαμβάνει την προεδρία

Στην τρίτη ταινία της σειράς, ο Μόργκαν Φρίμαν (Οι Ασυγχώρητοι, Se7en)  παίρνει προαγωγή και αναλαμβάνει την προεδρία των ΗΠΑ. Ο πρόεδρος Τράμπουλ παραλίγο να είναι θύμα της απόπειρας δολοφονίας που έγινε εις βάρος του. Ο ίδιος θα κατηγορήσει τον έμπιστο του σύμμαχο Μπάνινγκ ως κύριο ύποπτο για αυτή την επίθεση και σύντομα θα βρεθεί αντιμέτωπος με ένα δίλημμα που θα δοκιμάσει τη σχέση του με τον Μπάνινγκ αλλά θα κρίνει και την τύχη του κόσμου. «Στις προηγούμενες δυο ταινίες, ο Τράμπουλ απέδειξε πως εμπιστεύεται τον Μπάνινγκ και ο Μπάνινγκ πάντα ένιωθε πως μεταξύ τους υπάρχει ένας δυνατός δεσμός φιλίας. Μπορούν και μιλούν με ειλικρίνεια ο ένας στον άλλο και κάνουν αστεία», λέει ο Μπάτλερ. «Θα έλεγα πως ο Τράμπουλ είναι κάτι σαν πατέρας για τον Μπάνινγκ», συμπληρώνει ο σκηνοθέτης Ρικ Ρόμαν Γουό.

Για το Μόργκαν Φρίμαν, ο πρόεδρος Τράμπουλ είναι «ένας τίμιος, γενναίος και πολύ καλός πολιτικός. Δεν βασίζεται επίσης σε κάποιο ιστορικό πρόσωπο ή άλλο Πρόεδρο γιατί οι αποφάσεις που καλείται να πάρει δεν έγιναν ποτέ από κάποιο Πρόεδρο των ΗΠΑ που γνωρίζουμε μέχρι και τώρα», δηλώνει. Ακόμα, συμπληρώνει πως ανυπομονούσε να παίξει με τον Μπάτλερ και πως η δημιουργία της ταινίας αποτελεί μια ευχάριστη ανάμνηση για εκείνον.

Ο Τζέραρντ Μπάτλερ επίσης δηλώνει ευχαριστημένος από την συνεργασία αυτή. «Η παρουσία του Μόργκαν Φρίμαν στο σετ είναι κάτι πολύ ευχάριστο. Δίνει μια θαυμάσια αίσθηση και του δίνεις και εσύ τον σεβασμό σου, δίχως εκείνος να το απαιτεί. Του αρέσει να αστειεύεται με τους πάντες. Ήταν όντως μια πολύ καλή συνεργασία». Ο ίδιος προσθέτει: «Σίγουρα έδωσε πολλά στον χαρακτήρα του Προέδρου και αυτό τον κάνει μια δυναμική φιγούρα και κάποιον που ο Μπάνινγκ σίγουρα μπορεί να στηριχτεί και να εμπιστεύεται».

Πατέρας και Γιος συναντιούνται

Στην ταινία ο Μάικ Μπάνινγκ βρίσκεται αντιμέτωπος με πολλά γεγονότα. Ένα από αυτά είναι και το παρελθόν του. Έτσι, κυνηγημένος από την υπηρεσία του, θα βρεθεί να αναζητά καταφύγιο στο τελευταίο μέρος που θα μπορούσε να σκεφτεί: στο σπίτι του πατέρα του στο δάσος, τον οποίο έχει να δει πολλά χρόνια. Τον πατέρα του Μάικ υποδύεται ο Νικ Νόλτε (Αποστολή στη Νικαράγουα, Η Λεπτή Κόκκινη Γραμμή, Ο Καλός Κλέφτης).

«Το ενδιαφέρον στην ιστορία του Μπάνινγκ με τον πατέρα του είναι πως ο Μπάνινγκ είναι παρών σε κάποιου είδους πόλεμο ενώ ο πατέρας του κάνει τα πάντα για να μείνει εκτός εξαιτίας της ενασχόλησης του παλιά στον πόλεμο του Βιετνάμ», σημειώνει ο Γουό. «Αυτό που φέρνει ο Νικ στην ταινία είναι κάτι το μοναδικό. Οι σκηνές του με τον Τζέραρντ είναι γεμάτες από ένταση και γέλιο. Είναι, όμως, και συγκινητικές. Υπήρξαν κάποιες μαγικές στιγμές μεταξύ τους. Ο Νικ σίγουρα έδωσε σ’ εμένα και σ’ όλο το συνεργείο την απαραίτητη ενέργεια. Μας βοήθησε όλους πολύ».

Ο Νικ Νόλτε λέει για τον ρόλο του στην ταινία: «Ο Κλέι, όπως και ο Μάικ, έχει μεγαλώσει με στρατιωτική πειθαρχία. Όμως, ο πόλεμος του Βιετνάμ τον έχει στιγματίσει από την στιγμή που επέστεψε στο σπίτι. Ήταν πια συγχυσμένος και πίστευε πως το μόνο που θα μπορούσε να δώσει στο μικρό του γιο ήταν θυμός και βία. Αυτός ήταν ο λόγος που ο Κλέι παράτησε την οικογένειά του και πήγε να ζήσει μόνος του. Θεωρούσε πως ήταν η καλύτερη λύση».

Ο παραγωγός Λες Γουέλντον (Το Συμβόλαιο, Ο Σωματοφύλακας του Εκτελεστή) θυμάται: «Η πρώτη σκηνή του Νόλτε με τον Μπάτλερ ήταν μια αξέχαστη στιγμή. Ήταν πραγματικά συγκινητική».

Το Υπόλοιπο Καστ

Ένας ακόμα χαρακτήρας που παίζει σημαντικό ρόλο είναι η Λέα, η σύζυγος του Μάικ. Τον υποστηρίζει και του συμπαραστέκεται και, ως μητέρα πια, ανησυχεί ακόμα περισσότερο για την ψυχική υγεία του συζύγου της. Στο ρόλο της Λέα συναντούμε την υποψήφια για Χρυσή Σφαίρα Πάιπερ Περάμπο (Πείραμα: Lazarus, Looper: Αντιμέτωποι με το Χρόνο). «Η Πάιπερ δίνει ένα φρέσκο αέρα στο ρόλο της», αναφέρει ο Γουό.

«Τώρα πια που ο Μάικ και η Λέα έγιναν γονείς, υπάρχει μια άλλη σχέση μεταξύ τους – η Λέα σχεδιάζει να προχωρήσουν μπροστά και να γίνουν ευτυχισμένοι. […] Πιστεύω βασικά ότι η σχέση τους είναι υγιής και ο ένας εμπιστεύεται τον άλλον. Γι’ αυτό το λόγο θέλει να δίνει περισσότερο χρόνο στο Μάικ και εκείνος να είναι περισσότερο στο σπίτι τους», σημειώνει η Περάμπο.

Ένας ακόμα χαρακτήρας που ξεχωρίζει στην ταινία είναι ο Γουέιντ Τζένινγκς, που τον υποδύεται ο Ντάνι Χιούστον (21 Γραμμάρια, Στην Άκρη του Νήματος). Φίλοι από παλιά, ο Μπάτλερ και ο Χιούστον χρησιμοποίησαν στοιχεία της πραγματικής τους φιλίας ώστε να δώσουν ακόμα περισσότερη ζωντάνια στους ρόλους τους. «Μου αρέσει να δουλεύω με τον Τζέρι», λέει ο Χιούστον. «Και νομίζω ο Γουέιντ είναι ένας ενδιαφέρων χαρακτήρας. Έχει πάρει διαφορετική κατεύθυνση από το Μάικ βέβαια. Μοιάζει με άγριο λιοντάρι στο κλουβί και δεν ξέρει πως να προσαρμοστεί ειρηνικά με τον πραγματικό κόσμο. Το Μάικ τον καταλαβαίνει. Και οι δυο τους αναγνωρίζουν τη σημασία της αδρεναλίνης, ακόμα και αν δεν βαδίζουν στον ίδιο δρόμο», συμπληρώνει ακόμα.

Στον ρόλο της πράκτορα Τόμσον συναντούμε την Τζάντα Πίνκετ Σμιθ (Επιστροφή στον Παράδεισο, Η Διαδρομή). «Η αλήθεια είναι πως δε θέλαμε έναν ακόμα άντρα πράκτορα», ισχυρίζεται ο παραγωγός Λες Γουέλντον. «Σκεφτήκαμε να φέρουμε μια δυναμική γυναίκα ηθοποιό που θα είναι έξυπνη και σκληρή για το ρόλο. Αυτή την αποφασιστικότητα και τη δυναμική τη βρήκαμε στη Τζάντα Πίνκετ Σμιθ, μια φανταστική ηθοποιό». Η ίδια λέει: «Η πράκτορας Τόμσον είναι ένας δυνατός χαρακτήρας. Είναι σοβαρή, γεμάτη ένταση και, φυσικά, πρόθυμη να στηρίξει το Μπάνινγκ.

Ένας ακόμα σημαντικός χαρακτήρας είναι αυτός του αντιπροέδρου Κίρμπι, που τον υποδύεται ο Τιμ Μπλέικ Νέλσον (Ω Αδελφέ, Πού Είσαι;, Μέχρι Το Τέλος). Το καστ ένιωσε υπερήφανο που έβλεπε το Νέλσον σε ένα διαφορετικό ρόλο από τους συνήθως κωμικούς ρόλους που έπαιζε. «Ο Τιμ είναι πράγματι αστείος και έξυπνος άνθρωπος και διαθέτει την ειλικρίνεια που αρμόζει στον χαρακτήρα του Κίρμπι, είναι τέλεια επιλογή για το ρόλο», λέει ο Μπάτλερ.

Ο Σχεδιασμός

Ο Μάικ Μπάνινγκ γίνεται φυγάς και η ομάδα της παραγωγής αναλαμβάνει δράση. Υπήρξε ανάγκη, λοιπόν, τα ντεκόρ να ταιριάζουν απόλυτα στο ατελείωτο κυνήγι και τους φρενήρεις ρυθμούς της ταινίας. Η παραγωγή για να πετύχει το καλύτερο αποτέλεσμα στράφηκε στο σχεδιαστή παραγωγής Ράσελ ντε Ροζάριο (KickAss, Ο Σωματοφύλακας του Εκτελεστή). «Αυτή τη φορά τα χρώματα στο γραφείου του Προέδρου είναι διαφορετικά από αυτά που συνηθίζεις να βλέπεις – στη συνέχεια όμως μάθαμε πως κάθε Πρόεδρος διαλέγει τα χρώματα της αρεσκείας του και υποθέσαμε πως ο Πρόεδρος Τράμπουλ έχει καλό γούστο και θα διάλεγε κάτι δυναμικό για να τονίσει το χώρο του», δηλώνει ο ντε Ροζάριο.

Η ταινία γυρίστηκε κατά ένα μεγάλο μέρος στο Ηνωμένο Βασίλειο και τη Βουλγαρία και ο ντε Ροζάριο δεν έχασε ποτέ ευκαιρία να είναι δημιουργικός. Έφτιαξε πολλά από τα περίτεχνα σετ από το τίποτα. «Θέλαμε να μετατρέψουμε αυτή την ταινία σε μια ασταμάτητη κούρσα γεμάτη από δράση και ένταση από την αρχή μέχρι το τέλος», σημειώνει ο ίδιος.

Ο σκηνοθέτης Ρικ Ρόμαν Γουό συνοψίζει: «Είμαι πολύ χαρούμενος που μου δόθηκε η ευκαιρία να συμμετέχω σε μια ταινία της σειράς αυτής και μάλιστα να της δώσω μια νέα και φρέσκια κατεύθυνση».

Στοιχεία για την ταινία:

Σκηνοθεσία Ρικ Ρόμαν Γουό
Σενάριο Ρόμπερτ Μαρκ Κάμεν, Ματ Κουκ, Ρικ Ρόμαν Γουό
Παραγωγή Τζέραρντ Μπάτλερ, Άλαν Σίγκελ, Ματ Ο’ Τουλ, Τζον Τόμσον, Λες Γουέλντον, Γιάριβ Λέρνερ
Ηθοποιοί Τζέραρντ Μπάτλερ, Μόργκαν Φρίμαν, Τζάντα Πίνκετ Σμιθ, Λανς Ρέντικ, Τιμ Μπλέικ Νέλσον, Πάιπερ Περάμπο, Νικ Νόλτε, Ντάνι Χιούστον
Φωτογραφία Τζουλς Ο’ Λάφλιν
Μοντάζ Γκάμπριελ Φλέμινγκ
Σχεδιασμός Παραγωγής Ράσελ ντε Ροζάριο
Μουσική Ντέιβιντ Μπάκλεϊ
Διάρκεια 114’
Διανομή ΟDEON
Είδος Δράσης

 

12 Σεπτεμβρίου στους κινηματογράφους από την ODEON