Ο Σόλων Τσούνης αποκλειστικά στο Gpop.gr

Συνέντευξη: Πόπη Γιαννικάκη
Σε ηλικία 18 έφυγε από το Αγρίνιο και κατέβηκε στην Αθήνα. Μπορεί να σπούδασε και να ασχολήθηκε με διάφορες τέχνες όμως αυτή που τον κέρδισε πραγματικά ήταν η υποκριτική. Σε ένα διάλειμμα τα από γυρίσματα για την τηλεοπτική σειρά που πρωταγωνιστεί και τις παραστάσεις που κάνει στην Θεσσαλονίκη βρεθήκαμε με τον Σόλων Τσούνη και μας μίλησε αποκλειστικά για όλα.
Έχεις σπουδάσει και ασχοληθεί με τη φωτογραφία, ζωγραφική και γραφιστική πως προέκυψε η υποκριτική στη ζωή σου και γιατί δεν ασχολήθηκες με κάποιο από τα άλλα;
Πάντα οι ασχολίες μου είχαν να κάνουν με την τέχνη, από μικρό παιδί αυτά που ονειρευόμουν να κάνω μεγαλώνοντας ήταν σε σχέση με τα καλλιτεχνικά. Θυμάμαι ότι μικρός έλεγα ότι θέλω να γίνω ζωγράφος, οπότε και ο στόχος μου ήταν να σπουδάσω ζωγραφική. Στην αναζήτηση μου στις τέχνες κατέληξα στο θέατρο γιατί πιστεύω ότι περικλείει όλες τις υπόλοιπες τέχνες. Ασχολούμαι και με τις άλλες, όχι επαγγελματικά ποια, γιατί δεν έχω χρόνο λόγο της υποκριτικής.
Το θέατρο πως προέκυψε στη ζωή σου;
Το θέατρο προέκυψε μέσα από την φωτογραφία. Σαν φωτογράφος είχα πάει να καλύψω κάποιες πρόβες μιας παράστασης και έτσι είδα την λειτουργία του θεάτρου, μου άρεσε και αποφάσισα να την σπουδάσω και να την δοκιμάσω.
Έπαιζες θέατρο και σε νοσοκομεία για τα παιδιά που ήταν εκεί. Πως ήταν αυτό για εσένα και πως προέκυψε;
Αυτό έγινε πριν δυο χρόνια περίπου. Μου έγινε μια πρόταση για μια παιδική παράσταση που θα παιζόταν σε νοσοκομεία για παιδιά που νοσούσαν και άμεσος αποδέχτηκα γιατί μου άρεσε η ιδέα.
Πως ήταν αυτή εμπειρία για εσένα;
Ήταν πολύ δυνατή εμπειρία γιατί το κοινό ήταν ιδιαίτερο. Ήταν πολύ συγκινητικό και δύσκολο κάποιες φορές να κρατάς τα συναισθήματα σου παίζοντας για παιδάκια που νοσούν. Ήταν έντονη εμπειρία όμως πολύ χρήσιμη γιατί κι εγώ εκείνη την περίοδο πέρναγα μια δύσκολη φάση με την αρρώστια του πάτερα μου. Όλη αυτή η διαδικασία με έκανε ποιο δυνατό.
Στις συνεργασίες σου στο θέατρο, σου έχει μείνει κάποια χαρακτηριστικά που θα ήθελες να την επαναλάβεις ή όχι και κάποιος καλλιτέχνης με τον οποίο δεν έχεις συνεργαστεί και θα ήθελες;
Είναι πάρα πολλοί αυτοί που δεν έχω δουλέψει μαζί τους και θα το ήθελα, δεν ξέρω τώρα αν υπάρχει λόγος να πούμε ονόματα, πάντως υπάρχουν πάρα πολλοί καλλιτέχνες, σκηνοθέτες και ηθοποιοί που θα ήθελα να συνεργαστώ μαζί τους.Όλες οι θεατρικές παραστάσεις που έχω κάνει ήταν ξεχωριστές και έχουν αφήσει κάτι σημαντικό μέσα μου. Όσον αφορά το να επαναλάβω κάποια συνεργασία, πιστεύω ότι κάθε παράσταση κάνει τον κύκλο της. Ξεκάνει και κάποια στιγμή πρέπει να τελειώσει.
Μπορεί κάποιος που ασχολείται με αυτό το επάγγελμα να τα βγάλει εύκολα οικονομικά πέρα στην εποχή που ζούμε;
Όχι, είναι πάρα πολύ δύσκολο, πλέον η δουλειά του ηθοποιού έχει γίνει χόμπι. Οι ηθοποιοί που καταφέρνουμε και ζούμε από αυτό το επάγγελμα θεωρούμαστε πλέον τυχεροί. Το να ζήσεις κάνοντας μόνο θέατρο είναι πολύ δύσκολο.
Στα νέα παιδιά που ξεκινούν τώρα και θέλουν να ασχοληθούν με το θέατρο και την υποκριτική τι θα τους έλεγες- συμβούλευες;
Να ακολουθήσουν το ένστικτο τους. Είναι μια πολύ δύσκολη δουλειά και θα πρέπει να έχουν υπομονή, επίμονη και αυτοπεποίθηση. Να πιστεύουν στον εαυτό τους, να μην απογοητεύονται και να είναι προετοιμασμένοι να δουλέψουν σκληρά.
Υπάρχει κάποια συμβουλή που σου έχουν δώσει και την τηρείς μέχρι και σήμερα;
Πάρα πολλές. Γενικά ότι συμβουλή μου έχουν δώσει γύρω από το επάγγελμα προσπαθώ να την επαναφέρω στην μνήμη μου και να την τηρώ.
Όταν είναι να πάρεις μια απόφαση είτε επαγγελματική είτε προσωπική κάνεις αυτό που σου λέει η καρδιά ή το μυαλό; Ρωτάς κάποιον δικό σου άνθρωπο για συμβουλή-γνώμη;
Ναι έχω ανθρώπους που εμπιστεύομαι. Συνήθως αυτοί είναι οι πολύ δικοί μου άνθρωποι, δηλαδή μπορεί να ρωτήσω την μάνα μου που δεν έχει ιδέα από θέατρο αλλά μόνο και μόνο από ένστικτο θα με βοηθήσει. Όταν πρέπει να αποφασίσω για κάτι προσπαθώ να χρησιμοποιήσω και την λογική και το συναίσθημα γιατί μόνο έτσι μπορείς να πάρεις τη σωστή απόφαση.
Ποιος είναι ο μεγαλύτερος σου φόβος και γιατί;
Νομίζω ο κλασικός, ο θάνατος γιατί είναι ανθρώπινο να τον φοβάσαι.
Βλέπουμε κατά καιρούς συναδέλφους σου και φεύγουν στο εξωτερικό για να δουλέψουν εκεί λόγο της κατάστασης που επικρατεί στην Ελλάδα. Εσύ θα πήγαινες;
Δύσκολα θα έφευγα ξανά, έχω φύγει στο εξωτερικό παλιότερα. Είχα πάει στη Γαλλία αλλά όχι για να δουλέψω σαν ηθοποιός, έκανα άσχετες δουλειές.Το ταξίδι αυτό το έκανα κυρίως για δική μου ανάγκη και ευχαρίστηση.
Ο Alpha ήταν από τα κανάλια που δεν είχαν πάρει τηλεοπτική άδεια πως ένιωσες για αυτό αλλά και πως ένιωσες με την ακύρωση του διαγωνισμού και του νόμου Παπά ώστε να μείνουν ανοιχτά τα κανάλια από το ΣΤΕ;
Αγχώθηκαν γιατί ξαφνικά εκεί που δουλεύαμε και πηγαίνανε όλα καλά, υπήρχε η πιθανότητα να χάσουμε την δουλειά μας μέσα σε ένα μήνα. Όχι μόνο εγώ αλλά όλοι όσοι δούλευαν στο κανάλι. Την όλη διαδικασία την βρήκα χαζή και ευτυχώς τα πράγματα είχαν διαφορετική τροπή.Το όλο σκηνικό ήταν παράλογο, σαν κακόγουστη φάρσα.
Αν σου λέγανε ότι μπορείς να γυρίσεις το χρόνο πίσω και να διορθώσεις το μεγαλύτερο λάθος που έχεις κάνει, ποιο θα ήταν αυτό;
Δεν θα διόρθωνα κάτι, δεν έχω κάνει κάποιο τραγικό λάθος στη ζωή μου. Έχω μετανιώσει για πράγματα που έχω κάνει, αλλά καταλήγω στο ότι καλός τα έκανα γιατί με οδήγησαν κάπου αλλού. Από τα λάθη μαθαίνεις.
Σε είδαμε στην ταινία «Νήsos» να ενσαρκώνεις έναν ομοφυλόφιλο ρόλο. Τι γνώμη έχεις γι αυτούς του ανθρώπους και πιστεύεις ότι είναι σωστός ο ρατσισμός που αντιμετωπίζουν και πως βλέπεις την στάση της Ελλάδας απέναντι σε αυτό το θέμα;
Κάθε είδους ρατσισμός είναι μη αποδεκτός και είναι πολύ κακό να γίνετε. Όλοι οι άνθρωποι είμαστε το ίδιο και δεν υπάρχει λόγος να αντιμετωπίζονται διαφορετικά οι ομοφυλόφιλοι από τους ετερόφυλους. Για εμένα δεν έχει καμία σημασία το αν κάποιος είναι ομοφυλόφιλος ή όχι. Στη «Νήσο» τον απήλαυσα το ρόλο, ήταν μια πολύ ωραία ταινία με πολύ καλούς συντελεστές και ήταν από τις τελευταίες μεγάλες παραγωγές που γυρίστηκαν στην Ελλάδα. Τον ρόλο αυτό τον αντιμετώπισα πολύ σοβαρά και σε καμία περίπτωση δεν θα κορόιδευα κάποιο τέτοιο χαρακτηριστικό, το αντιμετώπισα σαν ένα κανονικό παιδί που θέλει να ακολουθήσει τα όνειρα του και στη συγκεκριμένη περίπτωση ήθελε να γίνει σχεδιαστής μόδας ενώ ο πατέρας του ήταν αντίθετος, δεν τον άφηνε και εκείνος έκανε την επανάσταση του.
Πιστεύεις ότι στην Ελλάδα θα ξανά γίνουν εύκολα τόσο μεγάλες παραγωγές σαν αυτή;
Όχι δεν θα ξανά γίνουν, τουλάχιστον στο άμεσο μέλλον. Ήταν πραγματικά μια μεγάλη παραγωγή για τα ελληνικά δεδομένα και γι αυτό πήγε και πάρα πολύ καλά συν του γεγονότος ότι ήταν καλλιτεχνικά μια άρτια ταινία.
Μέσα από επιτυχημένες δουλειές που έχεις κάνει, έχεις γνωρίσει μία ανοδική πορεία σε δημοσιότητα. Τι σημαίνει για εσένα επιτυχία και πώς την βιώνεις;
Η δημοσιότητα είναι ένα φυσικό ακόλουθο του επαγγέλματος επειδή έχει να κάνει με την προβολή. Το να γίνεις αναγνωρίσιμος και αυτό είναι κομμάτι της επιτυχίας γιατί όσο ποιο πολύ δουλεύεις τόσο ποιο αναγνωρίσιμος γίνεσαι. Επιτυχία για μένα είναι το να έχεις δουλειά κάθε season, το να μπορείς να βιοπορίζεσαι από το επάγγελμα σου και μόνο είναι επιτυχία.
Υπάρχει κάτι το οποίο να έχει κάνει θαυμάστρια για εσένα και να σε έχει ενοχλήσει ή να σε έχει φέρει σε δύσκολη θέση;
Δεν μου έχει τύχει κάτι που να με φέρει σε δύσκολη θέση. Θεωρώ φυσιολογικό και όμορφο όταν κάποιος που παρακολουθεί το σίριαλ θέλει να σου μιλήσει και να βγάλει φωτογραφία μαζί σου. Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει κάτι που να με έχει ενοχλήσει.
Είδαμε την τηλεοπτική σου σύντροφο να έχει αποχωρήσει από την σειρά το «Το Σοι σου». Σε τι οφείλετε αυτή η αποχώρηση και επηρέασε όλους τους συντελεστές αυτό;
Η Γωγώ ήθελε να φύγει και να πάει στην Αμερική για να κάνει κάποια σεμινάρια υποκριτικά, σίγουρα στεναχωρήθηκα που θα έφευγε αλλά από την άλλη χάρηκα γιατί ήξερα ότι αυτό το ταξίδι θα τις δώσει πάρα πολλά και σαν άνθρωπο και σαν καλλιτέχνη. Η αποχώρηση της επηρέασε όλους τους συντελεστές γιατί είχαμε ήδη δεθεί σαν «οικογένεια».
Με τα παιδιά που συνεργάζεσαι τώρα είναι κάποιοι με τους οποίους έχεις πολύ καλές σχέσεις και εκτός δουλειάς;
Με όλους έχω καλές σχέσεις και έχουμε αγαπηθεί μεταξύ μας πάρα πολύ. Είναι από τις περιπτώσεις στην δουλειά που όλοι η ομάδα είναι καλά παιδιά. Σίγουρα με κάποιους κάνω ποιο πολύ παρέα.
Ο τηλεοπτικός Διονύσης έχει κοινά στοιχεία-χαρακτηριστικά με τον Σόλων;
Έχει αρκετά, κι εμένα μου αρέσει η φύση. Επίσης θεωρώ ότι ο Δονήσεις είναι ευαίσθητος όπως κι εγώ. Με την μητέρα μου έχουμε έναν έντονο δεσμό, όπως και ο Διονύσης, με τον πατέρα μου είχαμε την κλασική κόντρα που μπορεί να έχει ο Διονύσης με τον Βαγγέλη Χαμπέα όπως έχουν πάντα τα αγόρια με τους πατεράδες, παρόλα αυτά όμως αγαπιούνται πραγματικά. Δυστυχώς εγώ δεν είμαι χορτοφάγος αλλά θα ήταν ωριαίο κάποια στιγμή να σταματήσω να τρώω κρέας.
Τι σημαίνει για εσένα η οικογένεια; Θέλεις να δημιουργήσεις την δική σου;
Για εμένα οικογένεια είναι το ποιο σημαντικό πράγμα που μπορεί να κάνει ένας άνθρωπος στη ζωή του. Θα ήθελα κι εγώ να κάνω την δική μου.
Ο Σόλων έχει απωθημένα; Πράγματα στην ζωή του που θα ήθελε να κάνει και δεν τα έχει κάνει;
Ε ναι αλίμονο, πάντα έχω στο μυαλό μου πράγματα που δεν έχω κάνει και θέλω να κάνω. Θέλω να κάνω κι άλλα ταξίδια, θέλω να κάνω ποιο πολλά πράγματα επάνω στις τέχνες, ρόλους, να συνεργαστώ με ανθρώπους.
Τι εκτιμάς περισσότερο στους ανθρώπους γύρω σου; Από την άλλη, τι είναι αυτό που σε απωθεί πολύ σε έναν άνθρωπο;
Μου αρέσουν οι άνθρωποι που έχουν θετική ενέργεια, που εκπέμπουν καλοσύνη, που είναι έμπιστοι που δεν σε κάνουν να νιώθεις καχυποψία. Δεν μου αρέσουν οι αγενείς, οι ψεύτες και οι κακόβουλοι άνθρωποι.
Τι αρέσει στο Σόλων να κάνει στον ελεύθερο του χρόνο για να χαλαρώσει;
Μου αρέσει παρά πολύ να βρίσκομαι κοντά στη θάλασσα και γενικά κοντά στη φύση, μου αρέσει να γυμνάζομαι, μου αρέσει να ζωγραφίζω, μου αρέσει να βλέπω ταινίες, να κάνω βόλτες με την μηχανή.
Αυτή τη περίοδο σε βρίσκουμε στη Θεσσαλονίκη με την παράσταση «Οι από πάνω».
Αυτή την περίοδο πηγαινοέρχομαι στη Θεσσαλονίκη με την παράσταση «Οι από πάνω» του Νίκου Μουτσινά, κάθε Παρασκευή και Σάββατο στο Ράδιο City μέχρι τέλος Μαΐου.
Παράλληλα όμως είσαι και στην τηλεοπτική σειρά «Το Σοι σου»
Στο Σοι θα κάνουμε γυρίσματα μέχρι τέλη Ιουνίου και πήραμε το πράσινο φως για τέταρτη χρονιά. Είμαι πολύ χαρούμενος γι αυτό.
Τι άλλο έχουμε να περιμένουμε από εσένα;
Το καλοκαίρι ετοιμάζουμε να κάνουμε περιοδεία με την παιδική παράσταση «Το χαμένο πετράδι της γνώσης» με τον Μελέτη Ηλία, τη Βίβιαν Κοντομάρη, Ιωάννα Ασημακοπούλου και την Χρυσάνθη Γεωργαντίδου, σε σκηνοθεσία και κείμενο του Στέφανου Κοσμίδη, κοστούμια και σκηνικά της Μαρίας Καραθάνου.
Ευχαριστούμε τον Σόλων Τσούνη για τον χρόνο που μας αφιέρωσε!