Ο νικητής του «Βραβείου Χορν» 2016

Ο νικητής του «Βραβείου Χορν» 2016

Στον Αργύρη Πανταζάρα, απονεμήθηκε το φετινό θεατρικό βραβείο «Δημήτρης Χορν», στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Δευτέρας στο θέατρο «Χορν» στην οδό Αμερικής. Πρόκειται για τον δέκατο έκτο στην σειρά ηθοποιό, στον οποίο απονέμεται η διάκριση, ως αναγνώριση της καλύτερης ανδρικής ερμηνείας της περασμένης θεατρικής περιόδου.

Ο Αργύρης Πανταζάρας πρωταγωνιστεί στην διαφήμιση γνωστής μπύρας και έχει κάνει ιδιαίτερη αίσθηση.

Ο Αργύρης Πανταζάρας βραβεύθηκε για την ερμηνεία του στον μονόλογο «ΑΩ» σε διασκευή και σκηνοθεσία δική του (Θέατρο της Οδού Κυκλάδων Λευτέρης Βογιατζής) για το ρόλο του Τρελού στο έργο του Ουίλιαμ Σαίξπηρ «Βασιλιάς Ληρ», σε σκηνοθεσία Τομάζ Παντούρ (Πειραιώς 260), καθώς και για τη συμμετοχή του στην παράσταση “Ρήσος” του Ευριπίδη, σε σκηνοθεσία Κατερίνας Ευαγγελάτου(Φεστιβάλ Αθηνών). Συνυποψήφιοί του για το βραβείο, ήταν οι ηθοποιοί Κωνσταντίνος Ασπιώτης, Κωνσταντίνος Γώγουλος και Γιώργος Παπαγεωργίου.

«Επιτρέψτε μου να λάβω το βραβείο, όχι ως μία “τιμή” για κάποιο αποτέλεσμα ενός συγκεκριμένου ρόλου, αλλά ως μία ενθάρρυνση για την πορεία μου και γι’ αυτά που με περιμένουν», ανέφερε κατά τη βράβευση του ο Αργύρης Πανταζάρας σημειώνοντας πως “ούτως η άλλως αυτό το βραβείο δεν είναι κτήμα κανενός, είναι μία σκυτάλη.Από τη στιγμή που δίνεται ανήκει στον επόμενο… Στους νέους, σε αυτούς δηλαδή που περιμένουμε να ενισχύσουν την τέχνη του θεάτρου με σθένος, αφοσίωση και απόλυτη ευθύνη”.

Με τον Χρυσό Σταυρό του Δημήτρη Χορν στο στήθος του -που του παρέδωσε ο περυσινός νικητής Μιχάλης Σαράντης– ο 27χρονος ηθοποιός ευχαρίστησε όλους τους συντελεστές και των τριών παραγωγών (για τις οποίες ήταν υποψήφιος) γιατί “χωρίς αυτούς, καμία σκέψη δεν θα έπαιρνε ζωή” και αφιέρωσε το βραβείο σε δύο ανθρώπους που του άλλαξαν τη ζωή.” Ο πρώτος είναι ένας άνθρωπος που αυτή τη στιγμή λείπει σε όλους μας: ο Λευτέρης Βογιατζής, γιατί μέσα στα μάτια του, είδα ότι ο κόσμος μπορεί ν’ αλλάξει. Και ο δεύτερος είναι η σύντροφος μου η Έλλη, γιατί μέσα στα δικά της μάτια είδα ότι χωρίς την αγάπη και τον έρωτα ο κόσμος δεν μπορεί ν’ αλλάξει“.

Αναφερόμενος στο χρηματικό έπαθλο αξίας 3.000 ευρώ που συνοδεύει το βραβείο ο ηθοποιός είπε:”Μακάρι με αυτά τα χρήματα να ξαναέφτιαχνα μια πατρίδα για τους ανθρώπους που βρίσκονται στους δρόμους της χώρας μας. Μακάρι με αυτά τα χρήματα να ξαναέφτιαχνα και τη δικιά μας χώρα. Γι’ αυτό θ’ αρχίσω έτσι… Ένα μέρος του ποσού θα δοθεί σε προμήθειες για τροφή και την περίθαλψη των προσφύγων, που η μόνη πατρίδα τους αυτή τη στιγμή είναι η ίδια τους ζωή. Το υπόλοιπο ποσό θα δοθεί για την ενίσχυση και τη σίτιση στα σχολεία μας, γιατί υπάρχουν παιδιά που μετά το τελευταίο κουδούνι δεν τους περιμένει ένα πιάτο φαΐ στο σπίτι… Αλληλεγγύη, είναι η ευγνωμοσύνη για την ίδια τη ζωή. Θέλω έτσι να καταγγείλω την ανισότητα, την αδικία και τον πόλεμο σε κάθε μέρος του κόσμου… Καταγγέλλω, τον πόλεμο σε οποιαδήποτε μορφή. Καταγγέλλω, κάθε “σκέψη” που τον δημιουργεί, τον νομιμοποιεί και δεν τον εξαλείφει. Καταγγέλλω, αυτούς που ορθώνουν σύνορα στα ανθρώπινα δικαιώματα, στην ζωή. Εάν ο πολιτισμός δεν μπορεί να φέρει την ειρήνη στον κόσμο, τότε βαδίζουμε στο τέλος του πολιτισμού. Και επειδή το να αλλάξει ο κόσμος είναι προσωπική υπόθεση, σας εύχομαι να το πάρετε προσωπικά”.

 

Η απονομή του ετήσιου επαμειβόμενου «Βραβείου Δημήτρης Χορν», ξεκίνησε το 2001, μετά από πρωτοβουλία του Σταμάτη Φασουλή και την χρηματοδότηση του Γιάννη Χορν.

Την συνολικότερη οργάνωση της εκδήλωσης, επιμελήθηκαν ο Σταμάτης Φασουλής και ο Θεοδόσης Ισαακίδης.

Πηγή: ΑΠΕ