Οι 8 κανόνες υγιεινής για προστασία από τον κορονοϊό: Δείτε τι πρέπει να προσέχουμε

Οι 8 κανόνες υγιεινής για προστασία από τον κορονοϊό: Δείτε τι πρέπει να προσέχουμε

Ο κορονοϊός ήρθε πλέον στην Ελλάδα, με το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα να είναι στη Θεσσαλονίκη, μια 38χρονη Ελληνίδα, η οποία επέστρεψε πρόσφατα από τη Βόρεια Ιταλία.

Η γυναίκα εμφανίζει ήπια συμπτώματα, είναι καλά στην υγεία της και νοσηλεύεται σε απομονωμένο θάλαμο, σε νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης.

Για την προστασία και την πρόληψη της μετάδοσης του κορονοϊού, το Υπουργείο Υγείας υπενθυμίζει τους 8 κανόνες υγιεινής που πρέπει να τηρούμε.

Αναλυτικά οι 8 κανόνες υγιεινής για προστασία από τον κορονοϊό

  1. Πλένουμε συχνά και σχολαστικά τα χέρια μας με σαπούνι και νερό ή αλκοολούχο διάλυμα.
  2. Όταν βήχουμε ή φταρνιζόμαστε, καλύπτουμε το στόμα και τη μύτη μας με τον αγκώνα ή ένα χαρτομάντηλο και πλένουμε αμέσως μετά τα χέρια μας.
  3. Απορρίπτουμε το χαρτομάντηλο, αμέσως μετά τη χρήση, σε κλειστό κάδο.
  4. Αποφεύγουμε τις κοντινές επαφές όταν παρουσιάζουμε συμπτώματα κρυολογήματος (όπως βήχα, πυρετό, καταρροή, πονόλαιμο) ή με άτομα που παρουσιάζουν αυτά τα συμπτώματα.
  5. Αν παρουσιάζουμε συμπτώματα πυρετού, βήχα ή δυσκολίας στην αναπνοή και έχουμε ταξιδιωτικό ιστορικό σε πληττόμενη περιοχή, επικοινωνούμε με το γιατρό μας ή με τον ΕΟΔΥ (τηλ. 2105212054) και παραμένουμε σπίτι μας.
  6. Αν παρουσιάζουμε συμπτώματα κατά τη διάρκεια ταξιδιού, ενημερώνουμε αμέσως το πλήρωμα και αναζητούμε ιατρική βοήθεια.
  7. Πλένουμε τα χέρια μας: όταν μαγειρεύουμε, όταν φροντίζουμε ασθενείς, όταν ερχόμαστε σε επαφή με ζώα.
  8. Εμπιστευόμαστε τους ειδικούς και τους επιστήμονες για την πληροφόρησή μας.