Οι συναυλίες της Εθνικής Συμφωνικής Ορχήστρας της ΕΡΤ στην ΕΡΤ3

Οι συναυλίες της Εθνικής Συμφωνικής Ορχήστρας της ΕΡΤ στην ΕΡΤ3

Τη συναυλία της Εθνικής Συμφωνικής Ορχήστρας της ΕΡΤ, που πραγματοποιήθηκε στις 24 Μαΐου 2017 στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών στην αίθουσα «Χ. Λαμπράκης», μεταδίδει σε μαγνητοσκόπηση η ΕΡΤ3, το Σάββατο 20 Ιουνίου 2020, στις 08:30.

Στη συναυλία παρουσιάστηκαν έργα των Δημητρίου Λιάλιου, Ρόμπερτ Σούμαν και Γιοχάνες Μπραμς.

Συγκεκριμένα, στο πρώτο μέρος της συναυλίας η Ορχήστρα ερμηνεύει το έργο «Ρομαντική ποίησις» του Δημητρίου Λιάλιου (1869 – 1940), ο οποίος ήταν ένας από τους σημαντικότερους μουσικοσυνθέτες της νεότερης Ελλάδας με πλούσιο και πολυσχιδές έργο.

Τα επιτεύγματα του Δ. Λιάλιου, ιδίως στα πεδία της συμφωνικής μουσικής και της μουσικής δωματίου, είναι σπουδαίας ιστορικής αξίας αλλά και ποιότητας, στο πλαίσιο του νεοελληνικού μουσικού πολιτισμού κατά το πέρασμα από τον 19ο στον 20ό αιώνα.

Διάρκεια: 

Ακολουθεί το «Κοντσέρτο για πιάνο σε λα ελάσσονα, op. 54» του Γερμανού ρομαντικού συνθέτη Ρόμπερτ Σούμαν (1810 – 1856), το οποίο ολοκληρώθηκε το 1845 και είναι το μόνο κοντσέρτο του συνθέτη για πιάνο.

Το πλήρες έργο έκανε πρεμιέρα στη Δρέσδη στις 4 Δεκεμβρίου 1845. Είναι ένα από τα πιο πολυερμηνευμένα και ηχογραφημένα κοντσέρτα πιάνου της ρομαντικής περιόδου.

Σολίστ: Αλεξάνδρα Παπαστεφάνου

Διάρκεια: 35΄

Στο δεύτερο μέρος της συναυλίας η Ορχήστρα ερμηνεύει τη «Συμφωνία αρ. 1 σε ντο ελάσσονα, op. 68» του Γερμανού συνθέτη, πιανίστα και μαέστρου της ρομαντικής περιόδου Γιοχάνες Μπραμς (1833 – 1897).

Γεννημένος στο Αμβούργο σε μια λουθηρανική οικογένεια, ο Μπραμς πέρασε μεγάλο μέρος της επαγγελματικής του ζωής στη Βιέννη. Αν και η ενασχόληση του Μπραμς με την πρώτη του συμφωνία ξεκίνησε το 1862, ήταν μόλις το 1876 που το έργο ολοκληρώθηκε και πρωτοπαρουσιάσθηκε στην Καρλσρούη υπό τη διεύθυνση του Otto Dessoff.

Η συμφωνία αυτή υμνήθηκε από τους κριτικούς σαν η «δεκάτη συμφωνία», μετά τις εννέα του Μπετόβεν, η βαριά κληρονομιά του οποίου στο είδος αυτό στάθηκε αδύνατο να ξεπερασθεί από τους μεταγενέστερους δημιουργούς.

Μουσική διεύθυνση: Νίκος Αθηναίος

Διάρκεια: 50΄