Οι άγγελοι του Τσάρλι στους κινηματογράφους

Οι άγγελοι του Τσάρλι στους κινηματογράφους

ΟΙ ΑΓΓΕΛΟΙ ΤΟΥ ΤΣΑΡΛΙ
Charlie’s Angels

H υπέροχη κωμικός και για δεύτερη φορά σκηνοθέτιδα Elizabeth Banks (Pitch Perfect 2) κρατάει τα ηνία της επόμενης γενιάς των ατρόμητων Αγγέλων του Τσάρλι  αναλαμβάνοντας τη σκηνοθεσία και το σενάριο. Στο τολμηρό αυτό εγχείρημα η Kristen Stewart (Twilight),  η Naomi Scott (Aladdin) και η νεοφερμένη Ella Balinska δίνουν σάρκα και οστά στους Αγγέλους του Τσάρλι σε μία απολαυστική, διασκεδαστική και, όπως είναι αναμενόμενο, καταιγιστική περιπέτεια.

Μεταμφιέσεις, εξωτικά μέρη, ανατροπές, χιούμορ, γυναικεία αλληλεγγύη, εντυπωσιακές σκηνές δράσης και ειδικά για την ταινία τραγούδια της Ariana Grande ντύνουν το νέο αυτό κεφάλαιο της θρυλικής ομάδας.

Το επόμενο μέρος της αγαπημένης σειράς εγκαινιάζει την ύπαρξη όχι ενός, αλλά πολλών Bosley, τους οποίους υποδύονται διαφορετικοί ηθοποιοί. Έτσι, το κοινό θα απολαύσει τους Djimon Hounsou (Blood Diamond) και Patrick Stewart (Logan), αλλά και την ίδια την Elizabeth Banks στον ρόλο κλειδί του μεσολαβητή ανάμεσα στους Αγγέλους και τον μυστηριώδη Τσάρλι.

Σύνοψη

Οι περίφημοι Άγγελοι του Τσάρλι συνεχίζουν να δουλεύουν για τον μυστηριώδη κύριο Charles Townsend, του οποίου το ιδιωτικό πρακτορείο ερευνών έχει εξαπλωθεί παγκοσμίως. Έχοντας συγκεντρώσει τις πιο έξυπνες, πιο γενναίες και εξαιρετικά εκπαιδευμένες γυναίκες ανά τον κόσμο, τώρα υπάρχουν διάφορες ομάδες Αγγέλων καθοδηγούμενες από διαφορετικά αφεντικά στις πιο απαιτητικές αποστολές.

Διάρκεια: 118’

Η κληρονομιά

«Είναι λίγες οι ταινίες με πολλές γυναίκες πρωταγωνίστριες. Ένιωσα ότι αυτή η ταινία ήταν ένας τρόπος να διηγηθώ μια ιστορία για παραπάνω από μία πρωταγωνίστρια, τρεις υπέροχες, δυνατές γυναίκες που είναι η κινητήρια δύναμη πίσω από την πλοκή» λέει η Elizabeth Banks, που σκηνοθετεί την πρόσφατη προσθήκη στην εμβληματική σειρά. Για την ηθοποιό/συν-σεναριογράφο/σκηνοθέτιδα/παραγωγό και για πολλές άλλες γυναίκες οι Άγγελοι του Τσάρλι είναι μία πηγή έμπνευσης. «Αυτοί οι χαρακτήρες ήταν γυναίκες που εργάστηκαν σε έναν ανδροκρατούμενο κόσμο και έπρεπε να τα καταφέρουν με τον τρόπο τους. Δεν είχαμε δει γυναίκες τόσο ζόρικες σε κανένα είδος πριν από αυτές, ήταν επαναστατικό» λέει η δημιουργός.

Για να γράψει το σενάριο η Elizabeth Banks ανέτρεξε στα βασικά. Στις 22 Σεπτεμβρίου του 1976, οι Άγγελοι του Τσάρλι εμφανίστηκαν για πρώτη φορά στο τηλεοπτικό κανάλι ABC στην Αμερική. Η σειρά παρακολουθούσε τις περιπέτειες μιας ομάδας τριών πανέμορφων γυναικών που πολεμούσαν το έγκλημα στην υπηρεσία ενός μυστηριώδους εκατομμυριούχου, του Τσάρλι, ο οποίος κρατούσε την ταυτότητα του μυστική.

Το πρώτο επεισόδιο σημείωσε ακαριαία επιτυχία και η σειρά διήρκεσε 5 σεζόν με συνολικά 110 επεισόδια, ενώ γέννησε δύο ταινίες. «Οι Άγγελοι του Τσάρλι ήταν η αρχή της ενδυνάμωσης των γυναικών στην τηλεόραση» λέει η Banks. «Οπότε, όταν αρχίσαμε τη διαδικασία συνέχισης των Άγγελων του Τσάρλι, θέλαμε να ενσωματώσουμε ό,τι προηγήθηκε».

Η αφετηρία, που είναι στο επίκεντρο του οράματος της Banks για τους Αγγέλους του Τσάρλι, ήταν να φανταστεί η δημιουργός πώς είναι σήμερα το Townsend Agency, 40 χρόνια μετά. Στη σύγχρονη εποχή, η εταιρεία έχει δικτυωθεί παγκοσμίως. «Η Liz πήρε αυτόν τον κόσμο που ξέραμε και τον επέκτεινε» λέει η Kristen Stewart, που υποδύεται τη Sabina Wilson, μία από τους Αγγέλους. «Είμαστε περισσότερες. Έχουμε πιο έντονη παρουσία. Είμαστε πολυάριθμες. Έχει να κάνει με το πώς δουλεύουμε μαζί και πώς γινόμαστε μια υπέροχη ομάδα. Δεν εκθειάζουμε τους χαρακτήρες σαν να είναι ήρωες, σαν να μην μπορούμε να είμαστε ανάμεσα τους. Το όλο θέμα είναι να προσεγγίζεις κάτι με ευφυία και φροντίδα και όχι απλώς να βγάζεις ένα όπλο στραμμένο στον κακό. Έχει να κάνει με το να ξεγελάς κάποιον και να το κάνεις για καλό».

Το σημαντικό στην ταινία, λέει η Banks, είναι το πόσο προσγειωμένη είναι. «Έχει να κάνει με κανονικές γυναίκες που κάνουν εκπληκτικά πράγματα. Κάθε μέρα βρίσκομαι ανάμεσα σε καταπληκτικές γυναίκες και η ταινία έχει να κάνει με αυτό, καθημερινές ηρωίδες που εμπιστεύονται άλλες γυναίκες, που πιστεύουν σε αυτές και θέλουν να τις βλέπουν να πετυχαίνουν».

Η ταινία, βέβαια, παραμένει μια ταινία για τους Αγγέλους του Τσάρλι: είναι γεμάτη δράση, μεταμφιέσεις και μία ελαφρότητα που όλοι έχουμε αγαπήσει. «Ήθελα να κάνω μια ταινία που δεν παίρνει τον εαυτό της στα σοβαρά» λέει η δημιουργός. «Νομίζω ότι η απόλαυση είναι ο πιο σημαντικός παράγοντας στους Αγγέλους του Τσάρλι. Θέλουμε το κοινό να απολαύσει όλες τις στιγμές».

«Αυτό που έκανε η Drew Barrymore, συγκεντρώνοντας αυτό το απίθανο καστ με εμπνέει τόσο πολύ. Είναι μια από τις γυναίκες που θαυμάζω σε ό,τι αφορά την καριέρα της» συνεχίζει η Banks. «Το κυνήγησε. Και πέρασαν πολύ ωραία. Νιώθεις αυτή την αδελφοσύνη. Ακόμα και στην τηλεοπτική σειρά η ιδέα είναι ότι οι γυναίκες κάνουν τα πράγματα μαζί. Η ταινία ήταν μια ευκαιρία να δουλέψουμε μαζί σαν ομάδα κι έτσι κάνουν οι γυναίκες. Είμαστε πολύ συνεργατικές κι αυτό μου αρέσει. Μου αρέσει να φέρνω κοντά διαφορετικές δεξιότητες, διαφορετικές γυναίκες, να τις κάνω ομάδα και μετά να πετυχαίνουν».

Οι Άγγελοι του 21ου αιώνα (και οι Bosleys)

Οι Άγγελοι έχουν εξελιχθεί και το ίδιο έχει συμβεί με τις αποστολές τους. Στην ταινία, συναντάμε την Elena Houghlin (Naomi Scott), μια λαμπρή επιστήμονα και μηχανικό που έχει εφεύρει το Calisto, μία αειφόρο πηγή ενέργειας που φέρνει την επανάσταση. Όταν τα αφεντικά της βγάζουν εσπευσμένα την εφεύρεση της στην αγορά, τους προειδοποιεί ότι υπάρχει ένα ελάττωμα στο σύστημα: στα λάθος χέρια, μπορεί να γίνει φονικό όπλο. Δυστυχώς, τα αφεντικά της αποδεικνύονται αυτά τα λάθος χέρια, οπότε η Elena απευθύνεται στο Townsend Agency για βοήθεια. O αγώνας της Elena για τη δικαιοσύνη πυροδοτεί μία περιπέτεια για να επιστραφεί η εφεύρεση πριν καταστρέψει τον κόσμο.

Αλλά η κατασκοπεία είναι κατασκοπεία, οπότε όταν βλέπουμε για πρώτη φορά τους Αγγέλους βρίσκονται σε αποστολή σε μία πολυτελή ταράτσα του Ρίο. Η Sabina, το ελεύθερο πνεύμα της ομάδας, είναι εντελώς απρόβλεπτη. «Στην αρχή της ταινίας η Sabina μοιάζει πιο κοινωνική, εξωστρεφής… σαν να είναι όλοι φίλοι της» λέει η Stewart. «Αλλά στην πραγματικότητα, προσπαθεί να βρει την ομάδα της. Θα έκανε τα πάντα για τις φίλες της και χρειάζεται μια οικογένεια».

Η Stewart  ενθουσιάστηκε με την ταινία και τον χαρακτήρα που θα υποδυόταν, γιατί απέχει πολύ από τους δραματικούς ρόλου που αναλαμβάνει συνήθως. «Η Kristen θα είναι η μεγαλύτερη έκπληξη για το κοινό γιατί δεν περιμένει κανείς πόσο αστεία είναι ή πόσο καλή είναι σε ταινίες δράσης» λέει η δημιουργός. «Το κάνει τέλεια και με ένα μεγάλο χαμόγελο. Καταλήγει να είναι η αρχηγός της ομάδας σαν την αδελφή που τους θέλει όλους μαζί».

Η Jane Kano (Ella Balinska), από την άλλη, είναι ο Άγγελος με την καρδιά ενός στρατιώτη. Μία πρώην πράκτορας της ΜΙ6, η Jane είναι το αντίθετο της Sabina. «Συγκεντρωμένη και αποφασισμένη. Είναι πολύ δυνατή, πολύ πειθαρχημένη και ποτέ δεν αποτυγχάνει» λέει η Balinska για τον πρώτο της μεγάλο ρόλο.

Για την Banks, η νεοφερμένη Balinska ήταν συναρπαστική. Όχι μόνο εκπαιδεύτηκε για τα πάντα, από όπλα μέχρι μάχη σώμα με σώμα, ήταν το τέλειο ταίρι για τον ρόλο. «Η Jane κάνει ό,τι χρειάζεται κάθε φορά και η Ella είναι ακριβώς αυτό σε ηθοποιό» λέει η δημιουργός. «Ένιωσα ότι είναι το τέλειο μείγμα ηθοποιού και χαρακτήρα, όταν η Ella πήρε τον ρόλο της Jane».

Η Stewart συμφωνεί: «Η Ella είναι από τους πρακτικούς ανθρώπους που ξέρω. Φέρνει  εκτός από μια άλλη ενέργεια, κάτι αξιολάτρευτο, ότι δηλαδή θα έκανε τα πάντα για την ταινία. Δούλεψε πιο σκληρά από όλες μας για τις δύσκολες σκηνές».

Ενώ η Sabina είναι ένας μοναχόλυκος που ψάχνει για οικογένεια, η Jane είναι αποφασισμένη να δείξει την ανεξαρτησία της. Δεν χρειάζεται κανέναν και δεν θέλει να τη χρειάζεται κανείς.

«Κανένα από τα στοιχεία της ομάδας μας δεν λειτουργεί στην αρχή, γιατί είμαστε πολύ χωρισμένες σαν άτομα και έχουμε γίνει ελαττωματικά ανεξάρτητες» λέει η Stewart. «Λες ότι θα το κάνεις μόνη σου. Ότι είσαι καλά μόνη σου».

Στην ομάδα ανήκει και η Elena, η ευφυής επιστήμονας που πρέπει να προστατέψουν. Το κοινό γνώρισε τη Naomi Scott ως Jasmine στο Aladdin και τώρα θα τη δει σε έναν τελείως διαφορετικό κόσμο.

«Η Naomi είναι το τέλειο μείγμα ευφυίας και ενθουσιασμού. Λάμπει. Νιώθεις ότι περνάει τέλεια και όταν φτάνει σε σημείο μάχης στην ταινία, βλέπεις ότι το κάνει έξυπνα. Είναι ο εγκέφαλος της επιχείρησης και τα πράγματα που κάνει για να νικήσει έναν τύπο διπλάσιο σε μέγεθος είναι από τα πιο αστεία στην ταινία».

Η Elena είναι η έκφραση της δυνατότητας που έχει κάθε γυναίκα μέσα της, ένα καταλυτικό θέμα για την ταινία. «Η Elena εκπροσωπεί τον τύπο της γυναίκας που δεν μοιάζει με Άγγελο, εκφράζοντας τελικά την ιδέα ότι όλες μπορούν να είναι ένας από τους Αγγέλους του Τσάρλι. Έχει να κάνει με το να βάζεις τον καλύτερο εαυτό σου» λέει η Scott.

Όσο δυνατές και να είναι, δεν θα ήταν ομάδα χωρίς τον Bosley τους, τον μεσολαβητή ανάμεσα στο τρίο και τον μυστηριώδη εργοδότη Charlie. Στην ταινία θα συναντήσουμε μια σειρά από Bosley. Οι Άγγελοι έχουν πια έναν σε διαφορετικές πόλεις του κόσμου. Όταν συναντάμε για πρώτη φορά τη Sabina  και την Jane, συναντάμε και τον αρχικό John Bosley, που υποδύεται ο Sir Patrick Stewart, o οποίος εκπροσωπεί τον θρυλική, αλλά κάπως παλιακή εκδοχή του ρόλου.

Όταν αυτός αποσύρεται, συναντάμε τον Edgar Bosley, που υποδύεται ο Djimon Hounsou, ο οποίος χάνεται σε τραγικό αυτοκινητιστικό εξαιτίας του κακού Hodak. «Η ταινία έχει το χιούμορ και τη δράση των προηγούμενων ιστοριών. Οπότε είναι ανανεωμένη, αλλά είναι και φόρος τιμής στο παρελθόν» λέει ο Jonathan Tucker, που υποδύεται τον ψυχοπαθή κακό Hodak. Για τον απαιτητικό ρόλο, ο ηθοποιός έκανε μαθήματα πολεμικών τεχνών.

Όταν η πρώτη θηλυκή εκδοχή του Bosley, που υποδύεται η Banks, εμφανίζεται, αναλαμβάνει να εμποτίσει την ομάδα με γυναικεία ενδυνάμωση. «Ήθελα να κάνω κάτι σημαντικό για τα κορίτσια και τις γυναίκες που να είναι σαν μια γιορτή των δυνατοτήτων τους στον σύγχρονο κόσμο» λέει η Banks. «Αυτές οι γυναίκες συνεργάζονται, αλληλοσυμπληρώνονται, κλαίνε η μία στον ώμο της άλλης, προφυλάσσει η μία την άλλη».

Ο Saint (Luis Gerardo Mendez) είναι κυριολεκτικά ένας άγιος. Είναι ο γκουρού τους, ο διατροφολόγος τους, ο θεραπευτής τους… και η εβραία μαμά τους. «Ο Saint είναι αυτός που θέλεις να ασχολείται με το σπίτι και να σε προσέχει» λέει η δημιουργός. «Προσέχει την υγεία μας, μπορεί να κάνει και τα φορολογικά μας. Μας βοηθάει στην εκπαίδευση μας, στη δίαιτα μας και μπορεί να μας κάνει ψυχοθεραπεία μετά από μια δύσκολη μέρα στη δουλειά».

Ο βοηθός της Elena, o Langston, που υποδύεται ο Noah Centineo, τα βρίσκει με την Jane, αλλά αυτό δεν είναι το μεγαλύτερο της πρόβλημα της Elena. Έχει μόλις ανακαλύψει ότι τα αφεντικά της, οι Peter Fleming (Nat Faxon) και ο  Alexander Brok (Sam Claflin) σκοπεύουν να χρησιμοποιήσουν την εφεύρεση της για κακό σκοπό. Οι Faxon και Claflin απόλαυσαν τη σάτιρα των τεχνοφρικιών που διακρίνει την ταινία.

«Ο Peter είναι ένα σοβινιστικό υψηλό στέλεχος, κάποιος που καμία γυναίκα δεν θέλει να συναναστρέφεται καθημερινά. Στη δουλειά, τις υποβιβάζει συνεχώς» λέει ο Faxon. «Ως ηθοποιός, πρέπει να πω ότι είχε πλάκα να παίζω έναν απεχθή χαρακτήρα και να σπρώχνω τα όρια. Είχε πλάκα γιατί τελικά στιγματίζει τέτοιους τύπους».

Παραλειπόμενα

Στην πρώτη σκηνή της ταινίας, η Kristen Stewart, που αποδεικνύεται ο χαμαιλέοντας της ομάδας, εμφανίζεται με ξανθιά περούκα, ροζ φόρεμα, ροζ κραγιόν και ροζ νύχια στα πρότυπα της Μπάρμπι. Έχει εντελώς κοριτσίστικη εμφάνιση με αποτέλεσμα η μεταμόρφωση σε φονικό πράκτορα να μείνει αξέχαστη.

Οι τρεις πρωταγωνίστριες κλήθηκαν να παίξουν οι ίδιες σε όσες περισσότερες επικίνδυνες σκηνές γινόταν. Η πιο προετοιμασμένη για τις δοκιμασίες ήταν η Ella Balinska που έχει κάνει πολεμικές τέχνες εντατικά στο παρελθόν.

Πηγή έμπνευσης για τις σκηνές μάχης ήταν οι χορογραφίες μπαλέτου και του Cirque du Soleil, αλλά και οι χορευτικές φιγούρες του αλησμόνητου Fred Astaire.

Η ταινία γυρίστηκε σε διαφορετικά μέρη του κόσμου, όπως την Κωνσταντινούπολη και διαφορετικά μέρη στη Γερμανία.

Το περίφημο Townsend Agency στεγάστηκε σε ένα παλιό εργοστάσιο ηλεκτρικής ενέργειας στο Βερολίνο, το οποίο ανακαινίστηκε για τις ανάγκες της ταινίας. Το όλο εγχείρημα έπρεπε να γίνει σε πέντε μέρες.

Η σούπερσταρ Ariana Grande έγραψε πέντε τραγούδια για την ταινία. Ανάμεσα τους και το Don’t Call Me Angel για το οποίο συνεργάστηκε με τις Miley Cyrus  και Lana Del Rey. Είναι η πρώτη φορά που γράφει τραγούδια για τον κινηματογράφο.

Συντελεστές

Σενάριο(βασισμένο σε ιστορία των Evan Spiliotopoulos και David Auburn) /Σκηνοθεσία: Elizabeth Banks

Ηθοποιοί: Kristen Stewart, Naomi Scott, Ella Balinska, Elizabeth Banks, Djimon Hounsou, Sam Claflin, Noah Centineo, Patrick Stewart

Διεύθυνση Φωτογραφίας: Bill Pope, ASC
Σχεδιασμός Παραγωγής: Aaron Haye
Κοστούμια: Kym Barrett
Μοντάζ: Alan Baumgarten, ACE
Μουσική: Brian Tyler

21 Νοεμβρίου στους κινηματογράφους από τη Feelgood