Ξένα ντοκιμαντέρ Α’ τηλεοπτικής μετάδοσης

Ξένα ντοκιμαντέρ Α’ τηλεοπτικής μετάδοσης

Ξένα ντοκιμαντέρ Α’ τηλεοπτικής μετάδοσης
την επόμενη εβδομάδα στην ΕΡΤ3.

– Η νέα μίνι σειρά ντοκιμαντέρ «Επιχείρηση Stonehenge» (Operation Stonehenge: What lies beneath) θα προβληθεί σε Α’ τηλεοπτική μετάδοση από το κανάλι της ΕΡΤ3. Την Τετάρτη 20 Νοεμβρίου στις 20:00 θα παρακολουθήσουμε το πρώτο μέρος και την ίδια ώρα την Πέμπτη 21 Νοεμβρίου, το δεύτερο.

Το μεγαλιθικό μνημείο Stonehenge που βρίσκεται κοντά στη Σκωτία ανέκαθεν δημιουργούσε πολλά ερωτηματικά σε σχέση με την προέλευση του, την έμπνευση ή την εξέλιξη του. Παρά τις πολύχρονες μελέτες τα ερωτήματα παραμένουν. Το συγκεκριμένο ντοκιμαντέρ, αγγλικής παραγωγής, παρουσιάζει την πιο ολοκληρωμένη εικόνα του εμβληματικού μνημείου. Τα νέα δεδομένα είναι το αποτέλεσμα πενταετούς σχεδίου επαναστατικής τεχνολογίας προκειμένου να χαρτογραφηθεί ολόκληρη η περιοχή και να αποκαλυφθεί η προϊστορική κουλτούρα που ήκμασε γύρω του.

Οι επαναλήψεις των 2 επεισοδίων θα μεταδοθούν στη 01:00 την Πέμπτη και την Παρασκευή αντιστοίχως.

– Επίσης, την Παρασκευή 22 Νοεμβρίου και ώρα 20:00, η ΕΡΤ3 θα μεταδώσει σε Α’ τηλεοπτική προβολή το ντοκιμαντέρ «Παλμύρα: Επιστροφή από τις στάχτες» (Palmyra: rising from the ashes) σε σκηνοθεσία Marco de Luca.

Μια ομάδα επιστημόνων από την Ιταλία και από άλλες χώρες  προσπαθούν να ανοικοδομήσουν τρεις σημαντικές πόλεις – αριστουργήματα που καταστράφηκαν από τον ISIS.

To 2015 o ISIS κατέστρεψε ολοσχερώς την θρυλική Ασσυριακή πόλη Νίμρουντ και έπειτα προχώρησε στην κατάληψη της Παλμύρα αλλά και της Έμπλα, όπου διέλυσαν ναούς και κίονες με το πρόσχημα ότι τους φαίνονταν βλάσφημα και ειδωλολατρικά. Πολλά μνημεία από αυτά ήταν στον κατάλογο της Unesco των Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς, οπότε η Unesco μαζί με άλλους οργανισμούς συνετέλεσαν στο επίπονο έργο, των επιστημόνων.

Η επανάληψη του ντοκιμαντέρ θα μεταδοθεί το Σάββατο στις 06:30.