Ντοκιμαντέρ για τον Leonard Berstein στην ΕΡΤ3

Ντοκιμαντέρ για τον Leonard Berstein στην ΕΡΤ3

«Μια διχασμένη ιδιοφυία»
Ντοκιμαντέρ για τον Leonard Bernstein

Ντοκιμαντέρ για τη ζωή και το έργο του κορυφαίου Αμερικανού συνθέτη και διευθυντή ορχήστρας Leonard Bernstein (Λέοναρντ Μπερσνστάιν) προβάλει την Κυριακή 24 Μαΐου (20:30) σε πρώτη τηλεοπτική μετάδοση η ΕΡΤ3.

Στο «Μια διχασμένη ιδιοφυία» (“A genius devided”), ο σκηνοθέτης Thomas Von Steinaecker (Τόμας φον Στάινακερ) επιχειρεί να αναδείξει μια ολοκληρωμένη εικόνα του διεθνούς φήμης συνθέτη του “West Side Story”, εστιάζοντας σε λιγότερο γνωστά έργα του, όπως η «Λειτουργία», το μιούζικαλ «Λεωφόρος Πενσυλβάνια 1600» και η τελευταία του μεγάλη όπερα «Ένα Ήσυχο Μέρος»”.

Η ταινία φωτίζει τον πολυτάλαντο Berstein, ο οποίος δυσκολευόταν να συμφιλιώσει τις ιδιότητες του συνθέτη και του διευθυντή ορχήστρας, βίωνε μεταπτώσεις ανάμεσα στις επιτυχίες και τις αποτυχίες του, και προσπαθούσε να διαχειριστεί την ένταση που του δημιουργούσε η πολιτική κατάσταση που επικρατούσε στην εποχή του και η δική του προσήλωσή στις αρχές του φιλελεύθερου ανθρωπισμού. Ανατρέχει στα μεγάλα επιτεύγματά του, όπως η διεύθυνση ορχήστρας σε συμφωνίες του Μάλερ και η συμμετοχή του στις Συναυλίες της Νεολαίας καθώς και τη συνεργασία του με νέες και νέους ανερχόμενους μουσικούς.

Ο Thomas Von Steinaecker δημιουργεί ένα αυθεντικό πορτρέτο του Berstein, στην αναζήτησή του για το υπέρτατο αριστούργημα: τη μεγάλη αμερικανική όπερα.

Σκηνοθεσία: Thomas Von Steinaecker
Παραγωγή: UNITE/SRF/ARTE 2018