Νέο Δημοτικό Θέατρο στα Χανιά

Νέο Δημοτικό Θέατρο στα Χανιά

Ένας σύγχρονος πολυχώρος πολιτισμού με θέατρο 400 θέσεων και δυνατότητα φιλοξενίας διεθνών συνεδρίων έχει πλέον διαμορφωθεί στο κτήριο του Παλιού Τελωνείου, στο Ενετικό Λιμάνι των Χανίων.

Δημοτικό Θέατρο «Μίκης Θεοδωράκης»

Ο χώρος που θα φέρει το όνομα του σπουδαίου Χανιώτη μουσικοσυνθέτη, θα περάσει στην διαχείριση της ΚΕΠΠΕΔΗΧ-ΚΑΜ και θα αποτελεί την έδρα του ΔΗΠΕΘΕΚ, όπως ορίζεται από το παραχωρητήριο.

Θα διατηρήσει και τις δύο εισόδους, από τα Νεώρια και από την Πλατεία Κατεχάκη. Στο εσωτερικό του, έχει διαμορφωθεί ένα υπερσύγχρονο θέατρο 400 θέσεων που οργανώνονται σε δύο πλατείες.

Υπάρχει πρόβλεψη για αίθουσες διερμηνέων, κάτι που δίνει τη δυνατότητα φιλοξενίας διεθνών συνεδρίων και σεμιναρίων. Στο ισόγειο, είναι υπό διαμόρφωση το φουαγιέ και έχουν ήδη ολοκληρωθεί τα καμαρίνια και οι βοηθητικοί χώροι ενώ στον όροφο υπάρχουν τα γραφεία για την διοίκηση.

Το έργο σχεδιάστηκε και μελετήθηκε επί Δημαρχίας Βιρβιδάκη, εντάχτηκε στο ΕΣΠΑ το 2011, πέρασε από «χίλια κύματα» φτάνοντας πολύ κοντά στην απένταξη και τελικά ολοκληρώνεται, περίπου 11 χρόνια μετά.

Ο αρχικός προϋπολογισμός ξεπεράστηκε λόγω κάποιων αστοχιών στην στατική μελέτη, γι’ αυτό θα χρειαστεί ακόμα μία εργολαβία περίπου 200.000 ευρώ για τα εσωτερικά παράθυρα, τα δύο ξύλινα κλιμακοστάσια και κάποιες ακόμη τεχνικές παρεμβάσεις στον χώρο.

Για έναν εξαιρετικό χώρο που πρόκειται να φέρει ένα εξαιρετικό πολιτιστικό αποτέλεσμα στην πόλη μας, έκανε λόγο ο Δήμαρχος Χανίων, Τάσος Βάμβουκας. «Είναι ένας σπουδαίος χώρος στην καρδιά του Παλιού Λιμανιού που θα αξιοποιηθεί με τον καλύτερο τρόπο» τόνισε, εξηγώντας πως «όταν δεν θα λειτουργεί ως θέατρο θα μπορεί να φιλοξενεί μουσικές παραστάσεις, συνέδρια και άλλες εκδηλώσεις που θα έχουν οικονομικό όφελος για τον Δήμο». «Πρόκειται για μια πολύ μεγάλη επιτυχία της πόλης των Χανίων και των προηγούμενων δημοτικών Αρχών αλλά και της παρούσας δημοτικής αρχής που ξεπέρασε πάρα πολλές δυσκολίες και κατάφερε να το ολοκληρώσει» προσέθεσε, εξηγώντας πως ο Δήμος βρέθηκε πολύ κοντά στο να κληθεί να επιστρέψει κάποια εκατομμύρια ευρώ από την μη ολοκλήρωση του έργου.

Μάλιστα, στο τελευταίο στάδιο, κρίσιμες ήταν οι λειτουργικές παρεμβάσεις του προέδρου της ΚΕΠΠΕΔΗΧ-ΚΑΜ, Γιώργου Βαρουδάκη, ο οποίος συνεργάστηκε με τις τεχνικές υπηρεσίες του Δήμου ώστε να «ξεκολλήσει» το έργο και να υπάρξει σημαντική εξοικονόμηση χρημάτων.

Τα κουφώματα και η όψη του κτηρίου αλλά και τα δύο ξύλινα κλιμακοστάσια που πρόκειται να κατασκευαστούν, αποτελούν πιστά αντίγραφα του αρχικού κτηρίου ενώ από το αρχικό κτήριο έχουν διατηρηθεί οι κολώνες στον χώρο της εισόδου.

Ιστορία

Το «Παλιό Τελωνείο» χτίστηκε στη διάρκεια του μεσοπολέμου και στέγασε το τελωνείο των Χανίων μέχρι την μεταφορά του στο λιμάνι Σούδας, κοντά στα 1980. Κατασκευάστηκε επί πρωθυπουργίας Ελευθερίου Βενιζέλου, την ίδια περίοδο με την Δημοτική Αγορά και τα σχολεία της οδού Κοραή.

Πηγή: Zarpanews