Νέος πρόεδρος των ΗΠΑ

Νέος πρόεδρος των ΗΠΑ

Ο Donald Trump είναι ο νέος 45ος, πρόεδρος των ΗΠΑ, ανατρέποντας τα προεκλογικά προγνωστικά που έκαναν λόγο για «περίπατο της Hillary Clinton», αλλά και προκαλώντας μούδιασμα ανά τον πλανήτη.

Η υποψήφια των Δημοκρατικών τηλεφώνησε στον αντίπαλό της και παραδέχθηκε την ήττα της, σηματοδοτώντας έτσι το πέρασμά του στον Λευκό Οίκο. Σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις, ο Trump έχει εξασφαλίσει 276 εκλέκτορες, έξι περισσότερους από όσους χρειαζόταν για να εκλεγεί.

«Σας ευχαριστώ πολύ, πάρα πολύ. Μόλις έλαβα ένα τηλεφώνημα από την Hillary Clinton που μας συνεχάρη όλους για τη νίκη μας», ήταν τα πρώτα λόγια της νικητήριας ομιλίας του Donald Trump, ο οποίος συνέχισε λέγοντας, μεταξύ άλλων: «είναι η ώρα να επουλώσουμε τις πληγές του διχασμού. Υπόσχομαι σε κάθε πολίτη της χώρας ότι θα είμαι πρόεδρος για όλους τους Αμερικανούς. Ακόμα και σε αυτούς που επέλεξαν να μην με υποστηρίξουν, τείνω χείρα φιλίας και τους καλώ να εργαστούμε μαζί για το καλό αυτής της σπουδαίας χώρας»

Ενδεικτικό του μεγέθους της εκλογικής ανατροπής είναι το ότι στην αρχή της καταμέτρησης η Hillary προηγούταν με 84% στην παράσταση νίκης, ωστόσο, στη συνέχεια ο Trump έγειρε την πλάστιγγα, «αγγίζοντας» το 95%.

Αντιδρώντας στα αποτελέσματα των εκλογών, η πρόεδρος του ακροδεξιού κόμματος της Γαλλίας έσπευσε να στείλει πρώτη τα συγχαρητήριά της στον Donald Trump, την ώρα που η Γερμανίδα υπουργός Άμυνας έκανε λόγο για «δυνατό σοκ».

Την ίδια ώρα,  οι αμερικανικές αγορές υποχωρούν κατά 5%, ο δείκτης Nikkei του χρηματιστηρίου του Τόκιο έπεσε κατά 5,36%, το χρηματιστήριο του Λονδίνου ξεκίνησε με πτώση 5% και οι τιμές του πετρελαίου τύπου Brent μειώθηκαν σε ποσοστό 3%, με τις τιμές του αμερικανικού αργού πετρελαίου να φτάνουν στα 43,07 δολάρια το βαρέλι, στη χαμηλότερη τιμή από τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Πηγη: peolpegreece.com