Νέα χαλάρωση στα Capital Controls

Νέα χαλάρωση στα Capital Controls

Θέμα ορίων, χρονικών και ποσοτικών, είναι η χαλάρωση των πιστωτικών περιορισμών ( capital controls), η οποία θα προκύψει εν ευθέτω χρόνω, σταδιακά και προφανώς, μετά το κλείσιμο της β’ αξιολόγησης.

Βασική παράμετρος για την όποια χαλάρωση θα αποτελέσει η εδραίωση της εμπιστοσύνης προς το πιστωτικό σύστημα και συγκεκριμένα, τις τραπεζικές καταθέσεις. Δεν υπάρχει περίπτωση χαλάρωσης όρων, αν δεν φανούν σοβαρές ενδείξεις αντιστροφής της τάσης που κυριάρχησε τους πρώτους μήνες του έτους, και η οποία κατέγραψε μείωση καταθέσεων.

Βέβαια, επειδή «των φρονίμων τα παιδιά πριν πεινάσουν μαγειρεύουν», οι τράπεζες δεν μένουν με σταυρωμένα χέρια μέχρι τη στιγμή της πολυπόθητης αξιολόγησης, η οποία δείχνει να είναι προ των πυλών. Για το σκοπό αυτό άλλωστε, σε επίπεδο Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, τίθεται αύριο το θέμα επί τάπητος με συγκεκριμένες προτάσεις για το πώς θα μπορούσαν να χαλαρώσουν οι ισχύουσες διατάξεις των capital controls.

Η διαδικασία δεν θα είναι άμεση, ούτε απότομη. Θα είναι το επακόλουθο της επιστροφής καταθέσεων στο σύστημα,από σεντούκια και στρώματα και από το εξωτερικό. Ειδικά για κεφάλαια που θα επιστρέψουν στη χώρα, εξετάζονται διάφορες ελκυστικές προτάσεις, ώστε να παρακινηθούν οι Έλληνες καταθέτες του εξωτερικού, να φέρουν διαθέσιμά τους στις ελληνικές τράπεζες.

Διαβάστε τη συνέχεια στο Fortunegreece.com