Κοσμοσυρροή στην Παναγιά της Γωνιάς στο Κολυμπάρι

Κοσμοσυρροή στην Παναγιά της Γωνιάς στο Κολυμπάρι

Εκατοντάδες πιστοί βρέθηκαν και φέτος την παραμονή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην Ιερά Σταυροπηγιακή Μονή Γωνιάς Κολυμπαρίου, για να προσκυνήσουν στην εικόνα της Παναγιάς. Ο κόσμος συνέχισε να καταφτάνει στη εκκλησία ακόμα και μετά τις 2.30 τα ξημερώματα του Δεκαπενταύγουστου.

 

Η Μονή της Παναγίας Οδηγήτριας, της Γωνιάς, είναι κτισμένη σε μικρή απόσταση βόρεια του οικισμού Κολυμπάρι, όπου το επίμηκες ακρωτήριο Σπάθα σχηματίζει γωνία με το κύριο σώμα της Κρήτης. Σύμφωνα με την παράδοση, όπως μας τη μεταφέρει σε άρθρο του ο επίσκοπος Κισάμου και Σελίνου Άνθιμος (Λελεδάκης), ήδη από τον 9ο αιώνα υπήρχε η Μονή του Αγίου Γεωργίου, στο βάθος της χερσονήσου, κοντά στην παραθαλάσσια θέση Μένιες, όπου σώζονται τα ερείπια αρχαίου ναού, αφιερωμένου στην τοπική θεότητα Δίκτυννα.

Εξαιτίας όμως της συχνής παρενόχλησής τους από τους πειρατές, μετακινήθηκαν νοτιότερα και έκτισαν τη Μονή της Θεοτόκου Οδηγήτριας και πάλι σε παραθαλάσσια θέση, σε ένα ύψωμα πάνω από τη σημερινή Μονή, όπου υπάρχει το παλιό καθολικό.