Η «Συγγνώμη» από το Instagram

Η «Συγγνώμη» από το Instagram

Επίσημα «συγγνώμη» ζήτησε το Instagram μετά από την απενεργοποίηση του λογαριασμού μιας διάσημης φωτογραφου, όταν εκείνη ανέβασε στη σελίδα της φωτογραφίες γυμνών μοντέλων που το κορμί τους ήταν «πασαλειμμένο» με αίμα περιόδου.

Το κλείσιμο του λογαριασμού της Harley Weir προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στον κόσμο του Ίντερνετ, αφού οι επίμαχες φωτογραφίες είχαν καλυμμένες με πίξελ τις ρόγες και τα γεννητικά όργανα των μοντέλων και επομένως δεν παραβίαζαν τους κανόνες του Instagram.

Ο λογαριασμός έκλεισε πριν από πέντε μέρες και ενεργοποιήθηκε εκ νέου σήμερα, ενώ προστέθηκαν ξανά και οι τολμηρές φωτογραφίες, οι οποίες προορίζονται για το αφιέρωμά του περιοδικού i-D στην «ματιά της γυναίκας του σήμερα».

Η Weir, η οποία είχε τραβήξει και τις άκρως τολμηρές φωτογραφίες για την τελευταία αμφιλεγόμενη καμπάνια της Calvin Klein, εξήγησε στην εφημερίδα Independent ότι, αν και κατανοεί την ανάγκη της πλατφόρμας να προστατέψει τους ανήλικους χρήστες, δεν θεωρεί ότι το αίμα περιόδου είναι κάτι που μπορεί να προσβάλει την ηθική του χρήστη.

«Φροντίζω να λογοκρίνω τις φωτογραφίες που ανεβάζω με καλαίσθητο τρόπο, δεν χρησιμοποιώ αστεία emoji και λοιπά. Αναφορικά με τα γυναικεία στήθη, πιστεύω ότι τα περισσότερα παιδιά είναι εξοικειωμένα με την εικόνα τους, ωστόσο αντιλαμβάνομαι γιατί μπορεί να θέλει να τα “μπλοκάρει” το Instagram. Παρ’ όλα αυτά, στην πλατφόρμα υπάρχουν φωτογραφίες με κοριτσάκια που ποζάρουν με τα στρινγκ τους, χωρίς κανένα απολύτως πρόβλημα. Είναι λοιπόν περίεργος ο τρόπος με τον οποίο θέτουν τα όρια», ανέφερε η φωτογράφος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που μια φωτογραφία στην οποία διακρίνεται το αίμα περιόδου «κατεβαίνει» από το site. H φοιτήτρια καλών τεχνών Rupi Kaur είχε ανεβάσει πριν από αρκετό καιρό ένα δείγμα από ένα project που έδειχνε απλώς κόκκινους λεκέδες στο επίμαχο σημείο του παντελονιού μιας γυναίκας που κοιμόταν. Η φωτογραφία αφαιρέθηκε δύο φορές για παραβίαση των κανόνων της κοινότητας και το Instagram απολογήθηκε στη συνέχεια, ισχυριζόμενο ότι η αφαίρεση έγινε «κατά λάθος».

Πηγη: protothema.gr