Η Ναυμαχία του Μίντγουεϊ στους Κινηματογράφους

Η Ναυμαχία του Μίντγουεϊ στους Κινηματογράφους

Ο μετρ του κινηματογραφικού θεάματος Ρόλαντ Έμεριχ φέρνει στη μεγάλη οθόνη
την διάσημη και ιστορική ναυμαχία που χάρισε τη νίκη στους Αμερικάνους
και άλλαξε τη ροή του πολέμου.

Βασισμένη στα αληθινά γεγονότα και τους πραγματικούς ήρωες του πολέμου,
το #1 blockbuster την εβδομάδα κυκλοφορίας του στην Αμερική είναι μία
επική υπερπαραγωγή με αερομαχίες και ναυμαχίες όπως δεν έχετε ξαναδεί!

Η ταινία «Η Ναυμαχία του Μίντγουεϊ» (Midway) έρχεται από 12 Δεκεμβρίου 
στους κινηματογράφους από την ODEON.

Λίγα λόγια για την ταινία

Η ΝΑΥΜΑΧΙΑ ΤΟΥ ΜΙΝΤΓΟΥΕΪ εξιστορεί μία από τις πιο φημισμένες μάχες μεταξύ του αμερικανικού και ιαπωνικού στόλου, που έδωσε στις αμερικανικές δυνάμεις το προβάδισμα στο μέτωπο του Ειρηνικού στη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Η ταινία, βασισμένη σε πραγματικά γεγονότα, αφηγείται την ιστορία των αξιωματικών και των στρατιωτών, που χρησιμοποίησαν το ένστικτο τους, το σθένος τους και τον ηρωισμό τους για να νικήσουν τον εχθρό, παρά τις αντίξοες συνθήκες. Συγκεντρώνοντας ένα μοναδικό καστ, ο μετρ του θεάματος Ρόλαντ Έμεριχ παραδίδει μια καθηλωτική περιπέτεια γεμάτη αδρεναλίνη και ασταμάτητη δράση.

Εισαγωγή

Η ΝΑΥΜΑΧΙΑ ΤΟΥ ΜΙΝΤΓΟΥΕΪ στηρίζεται σε πραγματικά γεγονότα κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Πρόκειται για την ιστορική σύγκρουση του αμερικάνικου στόλου με τοn αυτοκρατορικό ιαπωνικό ναυτικό, μια καθοριστική μάχη που έκρινε σε μεγάλο βαθμό την κατάσταση των πραγμάτων. Η ταινία παρουσιάζει την ιστορία των ηγετών και των στρατιωτών, οι οποίοι χάρη στο ένστικτό τους, την γενναιότητά τους και την ανδρεία τους κατάφεραν να ξεπεράσουν κάθε πρόβλημα. Η ιστορία τους ξεχωρίζει και αναδεικνύει το πνεύμα της συντροφικότητας καθώς και την αποφασιστικότητά τους και την αυτοθυσία τους ώστε να εξασφαλίσουν τη νίκη της πατρίδας τους.

Έχοντας αποδεκατιστεί από τους Γιαπωνέζους στο Περλ Χάρμπορ έξι μήνες νωρίτερα, ο αμερικανικός στόλος έπλεε δίχως πολλούς άντρες και πολεμοφόδια για αυτό που έμελλε να γίνει γνωστό ως Μάχη του Μίντγουεϊ. Ωστόσο, είχαν ένα κρυφό και υποτιμημένο όπλο: τις υπηρεσίες πληροφοριών σε συνδυασμό με τον αυθορμητισμό και το θράσος τους. Η ΝΑΥΜΑΧΙΑ ΤΟΥ ΜΙΝΤΓΟΥΕΪ φέρνει το κοινό κοντά στα γεγονότα μιας επικής μάχης που έμεινε στην ιστορία μέσα από θεαματικές σκηνές δράσης και μοναδικούς χαρακτήρες.

Ο σκηνοθέτης της ταινίας Ρόλαντ Έμεριχ (‘’Stargate’’, ‘’Μετά την Επόμενη Μέρα’’, ‘’2012’’) είναι ο αδιαμφησβήτητος ειδικός του κινηματογραφικού θεάματος έχοντας στο βιογραφικό του ταινίες από επιστημονικής φαντασίας (‘’Ημέρα Ανεξαρτησίας’’) ως και ιστορικά έπη (‘’Ο Πατριώτης’’). Πέρα από την ενασχόληση του με διάφορα είδη, το έργο του Έμεριχ περιλαμβάνει όμορφα διαμορφωμένους χαρακτήρες και γεμίζει ελπίδα τον θεατή.

Η ΝΑΥΜΑΧΙΑ ΤΟΥ ΜΙΝΤΓΟΥΕΪ συνεχίζει αυτή την παράδοση με το ίδιο πάθος αποτελώντας ένα project του σκηνοθέτη που το οραματίζονταν για σχεδόν είκοσι χρόνια. «Είμαι ενθουσιασμένος που είχαμε την ευκαιρία να διηγηθούμε αυτή την ιστορία διότι οι νεότερες γενιές δεν γνωρίζουν τις ιστορίες εκείνων που πολέμησαν τότε για να είναι αυτοί ελεύθεροι σήμερα», λέει ο Έμεριχ. «Γενικά πιστεύω πως χωρίς εκείνη τη γενιά που πολέμησε στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, ο κόσμος μας σήμερα θα ήταν πολύ διαφορετικός.

Πέθαναν πολλοί άνθρωποι, αλλά υπήρχε λόγος που έγινε αυτό. Συχνά ξεχνάμε πράγματα στις μέρες μας και ευτυχώς υπάρχουν οι ταινίες να μας τα υπενθυμίζουν. Θέλαμε να τιμήσουμε αυτή τη σπουδαία μάχη και όλους τους ανθρώπους που πήραν μέρος».

Ο παραγωγός της ταινίας Χάραλντ Κλόζερ (2012, Λευκός Οίκος: Η Πτώση) ισχυρίζεται πως η ναυμαχία του Μίντγουεϊ είναι από τις πιο συναρπαστικές ιστορίες για τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Συμπληρώνει: «Αυτό το γεγονός είναι εκείνο που έκρινε το αποτέλεσμα και διαμόρφωσε τον πόλεμο στον Ειρηνικό. Ήταν η μέρα που θριάμβευσε η ελευθερία!».

Ενώ δουλεύαν μαζί σε κάποιο project, ο σεναριογράφος Γουές Τουκ (Αποικία) συζητούσε με τον Έμεριχ για μια νέα εκδοχή των γεγονότων της ιστορίας. «Θεωρώ πως το εξάμηνο που μεσολαβούσε μεταξύ των γεγονότων του Περλ Χάρμπορ και του Μίντγουεϊ είναι από τα πιο εμβληματικά περιστατικά της ιστορίας μας. Από την αρχή ήξερα πως ο Ρόλαντ θα πει την ιστορία αυτή όπως κανείς άλλος», λέει ο Τουκ.

Ο Ντένις Κουέιντ (‘’Οι Κατάλληλοι Άνθρωποι’’, ‘’Μετά την Επόμενη Μέρα’’), που υποδύεται τον ναύαρχο Γουίλιαμ ‘Μπουλ’ Χάλσεϊ, λέει για τον Έμεριχ: «Ήμουν σίγουρος ότι θα έφερνε όλη τη μαγεία του και σε αυτή την ταινία».

Ο Τουκ προσθέτει ακόμα πως ο Έμεριχ και η ομάδα του έκαναν μεγάλη προσπάθεια για να αποδώσουν τα γεγονότα όσο πιο πιστά μπορούσαν και σε χρονολογική σειρά. «Τα γεγονότα της ταινίας αρχίζουν το Δεκέμβριο του 1941 στο Περλ Χάρμπορ και τελειώνουν με τη Ναυμαχία του Μίντγουεϊ τον Ιούνιο του 1942. Πρόκειται για τους πιο δραματικούς έξι μήνες στα πολεμικά χρονικά», λέει ο ίδιος.

Οι Ήρωες της Ταινίας

Ντικ Μπεστ (Εντ Σκράιν)

Ο Ντικ Μπεστ είναι ένας αφανής ήρωας της ιστορίας. Ένας γεννημένος αρχηγός που του αρέσει να παίρνει ρίσκα. Με πρώτης τάξεως ικανότητες για προφίλ πιλότου. Ένας πραγματικός Αμερικάνος ήρωας του οποίου η επιδέξια επίδοσή του να καθοδηγεί τους άντρες του στη μάχη και να πιλοτάρει άφοβα το αεροπλάνο του στη μάχη, βοήθησε να ανατρέψει τον πόλεμο. Για το ρόλο του ο Σκράιν λέει: «Ο Μπεστ περνάει μέσα από ένα πραγματικά συναισθηματικό ταξίδι. Κατά τη διάρκεια της ταινίας, περνάει από πολλές φάσεις».

Έντουιν Λέιτον (Πάτρικ Γουίλσον)

Ο Έντουιν Λέιτον είναι βοηθός διοικητή στο αμερικάνικο ναυτικό. Η δουλειά του είναι διερμηνέας απόρρητων πληροφοριών για στρατιωτική στρατηγική. Δουλεύει σε στενή συνεργασία με το ναύαρχο Νίμιτς και με μια ομάδα λαμπρών αποκωδικοποιητών. Είναι ένας άνθρωπος που πιστεύει στη δουλειά του και την πατρίδα του. Εργάζεται ακούραστα πολλές μέρες και συχνά μένει άγρυπνος για να υπηρετήσει την πατρίδα του. Ο Γουίλσον δηλώνει πως έμαθε να μιλάει λίγα γιαπωνέζικα, κάτι που έδειχνε τον σεβασμό του Λέιτον για αυτό το λαό.

Τσέστερ Γ. Νίμιτς (Γούντι Χάρελσον)

Ο ναύαρχος Τσέστερ Νίμιτς ορίζεται αρχιστράτηγος στην επικράτεια του Ειρηνικού Ωκεανού μετά τα γεγονότα στο Περλ Χάρμπορ, κάτι που αναφέρει ένας φίλος του αξιωματικός ως «την πιο δύσκολη δουλειά στον κόσμο». Στρατολογεί και συνεργάζεται στενά με τον Λέιτον, από τον οποίο ζητά τις απαραίτητες πληροφορίες για να κατατροπώσουν στη συνέχεια τους Γιαπωνέζους. Ο Χάρελσον λέει για τον ρόλο του: «Ο Νίμιτς πιστεύω ήταν ο πιο κατάλληλος άνθρωπος γι’ αυτή τη θέση. Υπήρξε μια αμείλικτη, σκεπτόμενη και εργατική προσωπικότητα που πήρε σημαντικές αποφάσεις που καθόρισαν την πορεία του πολέμου».

Γουέιντ ΜακΚλάσκι (Λουκ Έβανς)

Ο Γουέιντ ΜακΚλάσκι είναι ένας θαρραλέος και επίμονος άνθρωπος που του αρέσει να παίρνει ρίσκα. Εξηγεί στους στρατιώτες την αποστολή τους λέγοντάς τους τι να περιμένουν από τους Γιαπωνέζους. Από τη θέση του πιλοτηρίου, ο ΜακΚλάσκι παίρνει τα μεγαλύτερα ρίσκα. Είναι ένας πραγματικός ήρωας, ο οποίος είναι πάντα σε θέση να πολεμήσει ακόμα και αν έχει τραυματιστεί. Διαθέτοντας τόλμη, κουράγιο αλλά και τύχη, ο ΜακΚλάσκι συμβάλει θριαμβευτικά στη νίκη του Μίντγουεϊ. «Ο ΜακΚλάσκι έχει την ανάλογη εμπειρία και αυτό του δίνει τη δυνατότητα να ηγείται. Οι ενέργειες του στο Μίντγουεϊ τον τίμησαν ως έναν από τους μεγάλους ήρωες του πολέμου», λέει ο Έβανς που τον υποδύεται στην ταινία.

Τζίμι Ντουλίτλ (Άαρον Έκχαρτ)

Έχοντας το σεβασμό αλλά και τον θαυμασμό των αντρών του, ο Τζίμι Ντουλίτλ είναι ο αρχηγός της στρατιωτικής μοίρας βομβαρδιστών. Ο ναύαρχος Χάλσεϊ τον θεωρεί «τον καλύτερο πιλότο που έχει υπάρξει ποτέ». Ο Άαρον Έκχαρτ λέει: «Η προσωπικότητά του και η επιμονή του στις λεπτομέρειες έχουν μείνει στην ιστορία». Επίσης, προσθέτει πως όταν οι στρατιώτες του Ντουλίτλ βρέθηκαν αβοήθητοι μέσα στα συντρίμμια, οι Κινέζοι τους βοήθησαν αντιμετωπίζοντας τους σαν βασιλιάδες.

Ανν Μπεστ (Μάντι Μουρ)

Η Ανν Μπεστ είναι απόλυτα υπερήφανη για το σύζυγό της, έναν άνθρωπο που την συμπληρώνει. «Είναι χαρακτήρας δυνατός και θαρραλέος», λέει η Μάντι Μουρ. «Η Αν προσπαθεί να κρατήσει ενωμένη την οικογένεια της ενώ ο άντρας της είναι στο μέτωπο του πολέμου. Υπάρχει μια αμοιβαία κατανόηση στη σχέση τους». Επίσης, η Μουρ δήλωσε πως συμμετείχε στην ταινία επειδή δείχνει όλες τις πλευρές των ηρώων της και δεν αποτελεί μια μονοδιάστατη πολεμική ταινία σαν άλλες πολλές.

Γουίλιαμ ‘Μπουλ’ Χάλσεϊ (Ντένις Κουέιντ)

Ο ναύαρχος Χάλσεϊ είναι ο διοικητής του USS Enterprise, ένα αεροπλανοφόρο που σταθμεύει στο Περλ Χάρμπορ. Είναι ένας ηγέτης άξιος γενναιότητας που δεν διστάζει απέναντι στον κίνδυνο και θέλει πάντα το καλύτερο για τους στρατιώτες του. Αν και άρρωστος, επιμένει να πολεμά μέχρι τη στιγμή που ο Νίμιτς τον προτρέπει να πάει στο νοσοκομείο. Ο Ντένις Κουέιντ λέει για τον ρόλο του: «Ο Χάλσεϊ ήταν αυταρχικός τύπος και συχνά έπαιρνε την κατάσταση στα χέρια. Όμως,  η σχέση του με τους υπόλοιπους άντρες τον έκαναν καλύτερο αρχηγό. Συγκεκριμένα, οι νεότεροι σε ηλικία άντρες τον είχαν σαν πατριαρχική φιγούρα».

Μπρούνο Γκάιντο (Νικ Τζόνας)

Ο Μπρούνο Γκάιντο είναι ένας θαρραλέος ναυτικός ασυρματιστής με τρομερή αυτοπεποίθηση. Έπεσε στην αντίληψη του ναυάρχου Χάλσεϊ, ο οποίος και του έδωσε προαγωγή όταν είδε πόσο ατρόμητος ήταν. «Ο Μπρούνο είναι όντως ένας Αμερικάνος ήρωας. Μπορώ εύκολα να ταυτιστώ μαζί του», λέει ο Τζόνας. Επιπλέον, δηλώνει πως αυτό που του τράβηξε την προσοχή στην ταινία ήταν το ιστορικό κομμάτι για όλους αυτούς που πολέμησαν. «Η δουλειά του Ρόλαντ Έμεριχ ήταν εκπληκτική, κάθε πρόσωπο έχει μια διαφορετική ιστορία».

Περί Παραγωγής

Το ταξίδι της προετοιμασίας της ταινίας άρχισε το Νοέμβριο του 2016. «Όλα άρχισαν όταν ο Ρόλαντ μας έλεγε ακατάπαυστα ιστορίες για την ταινία», λέει ο υπεύθυνος παραγωγής Κερκ Μ. Πετρουτσέλλι (‘’Ο Πατριώτης’’, ‘’Ghost Rider’’). «Αφού επισκεφτήκαμε το Μόντρεαλ για να μιλήσουμε με κάποιους ερευνητές, όλο το δυναμικό της καλλιτεχνικής διεύθυνσης της ταινίας άρχισε να μαζεύει ιδέες για το πώς θα προχωρήσουμε στην ταινία μας.

Μέσα σε 10 εβδομάδες, είχαμε όλο το υλικό αναφοράς μας και τα τμήματα άρχισαν να εργάζονται». Η ομάδα επισκέφτηκε επίσης τα Εθνικά Αρχεία Κράτους στην Ουάσιγκτον με στόχο να αποδώσει αυθεντικότητα και να δώσει κάθε δυνατή λεπτομέρεια στην πολύκροτη παραγωγή. «Είχαμε σημαντική βοήθεια και από το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ», δηλώνει ο παραγωγός Κλόζερ. «Τους άρεσε το σενάριο μας και μας έδωσαν τη δυνατότητα να κινηματογραφήσουμε σε τοποθεσίες και μέρη που δεν θα μπορούσαμε αν δεν είχαμε την άδεια. Σκηνές της ταινίας γυρίστηκαν στο υποβρύχιο USS Bowfin, στο Ford Island, στο Περλ Χάρμπορ αλλά και στην Αεροπορική Βάση Hickam στη Χαβάη».

Η παραγωγή δεν μπόρεσε για λογιστικούς λόγους να γυρίσει εξ’ ολοκλήρου την ταινία στη Χαβάη και έτσι μεγάλο μέρος των γυρισμάτων πραγματοποιήθηκε στο Μόντρεαλ, όπου οι τοποθεσίες μοιάζανε ιδανικές γι’ αυτό που χρειάζονταν. «Αν γυρίσεις μια ταινία που αναφέρεται σε άλλη εποχή, πρέπει να φροντίσεις να βρεις τοποθεσίες όμοιες με εκείνες ή έστω να τις διαμορφώσεις», ισχυρίζεται ο Κλόζερ. Πραγματική πρόκληση αποτέλεσε η λήψη σκηνών στο USS Enterprise, το πιο εξοπλισμένο πλοίο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Το πλοίο ήταν παρών σε κάθε μεγάλη μάχη στον Ειρηνικό και το απέσυραν κάπου στη δεκαετία του ’50.

Ο Ρόλαντ Έμεριχ ήθελε να δώσει μια ρεαλιστική αίσθηση και επέμεινε να κάνουν οι ίδιοι οι ηθοποιοί τις επικίνδυνες σκηνές. Επιπλέον, ήθελε όλοι οι ηθοποιοί να είναι εξοικειωμένοι με το πιλοτήριο του αεροσκάφους. Γι’ αυτό, έλαβαν την αντίστοιχη εκπαίδευση από επαγγελματίες πιλότους για το πώς να συμπεριφέρονται μέσα στο σκάφος.

Τα περισσότερα όπλα που εμφανίζονται στην ταινία δεν υπάρχουν πια. Ο υπεύθυνος ειδικών εφέ Γκιγιόμ Μάρεϊ (‘’Ο Εξαιρετικός Κύριος Λαζάρ’’, ‘’XMen: Ο Μαύρος Φοίνικας’’) λέει ότι η ομάδα του αναζήτησε τα προσχέδια των όπλων και προσπάθησαν όσο πιστά μπορούσαν να τα κατασκευάσουν ξανά. «Οι πυροβολισμοί της ταινίας έπρεπε να είναι ρεαλιστικοί αλλά να μην επιφέρουν ατυχήματα. Ήταν ένας συνδυασμός οξυγόνου και προπάνιου που εκρήγνυται από έναν σπινθήρα μια συγκεκριμένη στιγμή. Αυτό δημιουργεί μια έκρηξη που έρχεται από το θάλαμο καύσης και αυτό μοιάζει πολύ με πραγματικά πυρά».

Ο Ντένις Κουέιντ πιστεύει πως η ταινία έχει μια σύνδεση με το σήμερα σχετικά με το να θυσιάζεσαι για το κοινό καλό. Ο Έμεριχ υπογραμμίζει: «Η ταινία και η ιστορία δείχνει μια Αμερική που δεν ήταν υπερδύναμη και μόλις είχε βγει από την παγκόσμια οικονομική ύφεση. Οι καιροί ίσως ήταν πιο απλοί τότε, αλλά γνώριζες πως χρειάζονταν να παλέψεις για τις ιδεολογίες και τα ιδανικά σου». Ο Τουκ δηλώνει πως η ταινία πέρα από φόρος τιμής σε εκείνους που πολέμησαν, είναι και μια υπενθύμιση για όσους σήμερα είναι στην πρώτη γραμμή και μας υπερασπίζονται με κίνδυνο τη ζωή τους.

Δείτε το τρέιλερ:
https://youtu.be/4CBnomR8zWU

Σκηνοθεσία Ρόλαντ Έμεριχ
Σενάριο Γουές Τουκ
Παραγωγή Χάραλντ Κλόζερ, Ρόλαντ Έμεριχ, Τζον Πολ Πετινάτο

Ηθοποιοί Εντ Σκράιν, Πάτρικ Γουίλσον, Λουκ Έβανς, Άαρον Έκχαρτ, Νικ Τζόνας, Μάντι Μουρ, Ντένις Κουέιντ, Γούντι Χάρελσον

Φωτογραφία Ρόμπι Μπαουμγκάρτνερ
Μοντάζ Άνταμ Γουλφ
Σχεδιασμός Παραγωγής Κερκ Μ. Πετρουτσέλλι
Μουσική Τόμας Γουόντερ, Χάραλντ Κλόζερ
Διάρκεια 138’
Διανομή ΟDEON

12 Δεκεμβρίου στους κινηματογράφους από την ODEON

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.