Η Ιωάννα Μαλέσκου μιλάει αποκλειστικά στο GPOP.GR για την ακύρωση του Καρναβαλιού στο Ρέθυμνο

Η Ιωάννα Μαλέσκου μιλάει αποκλειστικά στο GPOP.GR για την ακύρωση του Καρναβαλιού στο Ρέθυμνο

Συνέντευξη: Πόπη Γιαννικάκη

Είναι όμορφη, sexy και επιτυχημένη, παρουσιάστρια. Με καταγωγή από την Πρέβεζα, η Ιωάννα Μαλέσκου έχει σπουδάσει παιδαγωγικά στο ΑΠΘ και εργάστηκε στην Κρήτη ως δασκάλα, ενώ έχει ασχοληθεί με τον αθλητισμό και το μόντελινγκ.

Η παρουσιάστρια της εκπομπής «Καλό Μεσημέρι» στο ΚΡΗΤΗ TV, σε ένα διάλειμμα από τις επαγγελματικές της υποχρεώσεις, μίλησε αποκλειστικά στο Gpop.gr για την ακύρωση του φετινού Ρεθυμνιότικου Καρναβαλιού το οποίο θα παρουσίαζε για δεύτερη χρονιά.

Η Ιωάννα Μαλέσκου μεταξύ άλλων αναφέρθηκε και στον κορονοϊό, ο οποίος είναι η αιτία της ακύρωσης των καρναβαλικών εκδηλώσεων και παρελάσεων.

Για δεύτερη χρόνια, ήσασταν ένα σημαντικό κομμάτι του Ρεθεμνιώτικου καρναβαλιού, καθώς θα το παρουσιάζατε μαζί με τον Γιώργο Χανιώτη. Πως μάθατε για την ακύρωση του Καρναβαλιού και ποια ήταν τα συναισθήματα- σκέψεις σας στο άκουσμα αυτό;

Ενημερώθηκα για την είδηση όπως όλοι οι δημοσιογράφοι και οι πολίτες της χώρας, από τις δηλώσεις του Υπουργού. Την ημέρα εκείνη συμπτωματικά όλη η ομάδα της ΚΡΗΤΗ TV παρίσταντο στη συνάντηση με τους αρμόδιους, παρουσία Δημάρχου Ρεθύμνης, στο Δημαρχείο δίνοντας με χαμόγελο τις τελευταίες οδηγίες. Όμως μια στιγμή ανατρέπει τα πάντα. Και το χαμόγελο.. έγινε παράπονο, θλίψη και απογοήτευση.

Η είδηση αυτή της ματαίωσης όλων των καρναβαλιών στη χώρα, έπεσε σαν κεραυνός εν αιθρία και σε εμάς εδώ στην Κρήτη. Στη δική μου περίπτωση ήταν μάλιστα διπλά δύσκολη η διαχείριση της απόφασης αυτής, δεδομένου ότι από πλευράς μου είχε γίνει σχετική προετοιμασία μελέτης, αναζήτησης ιστορικών και εν γένει πληροφοριών δεδομένης και της σπουδαιότητας της φετινής θεματικής “Ρέθυμνο- Σταυροδρόμι Πολιτισμών” καθώς επίσης και συνακόλουθες δαπάνες, προετοιμασία και σχεδιασμός χειροποίητης στολής. . κοκ. Δεδομένης της περυσινής διοργάνωσης, στόχος ήταν συνολικά η φετινή παρουσία και παρουσίαση να είναι ακόμη πιο αναβαθμισμένη-μιας και μιλάμε, πέραν της εκεί παρουσίας/περιγραφής πληρωμάτων και αρμάτων…και  για μια τηλεοπτική παραγωγή με απευθείας μετάδοση 4 περίπου ωρών αδιάλειπτης ροής (μέσω της ΚΡΗΤΗ TV και αναμετάδοσή της σε όλη τη χώρα και από άλλους τηλεοπτικούς σταθμούς, όπως Bluesky και Atlas tv).

Αυτό αντιλαμβάνεστε πόσο απαιτητικό και πολυσύνθετο είναι, από τη δική μου πλευρά σε θέση ευθύνης.

Ταυτόχρονα, μεγάλο μέρος της θεματολογίας της εκπομπής μου “Καλό Μεσημέρι ” τόσο την ημέρα της γνωστοποίησης της επίσημης είδησης από το Υπουργείο Υγείας όσο και η καθιερωμένη ζωντανή εκπομπή που εθιμοτυπικά στήνεται από την πόλη του Ρεθύμνου, μία ημέρα πριν.. δυναμιτίστηκε συθέμελα, προκαλώντας ένα συμφερτό αλλαγών, ακυρώσεων καλεσμένων και συναισθηματικής μετάπτωσης εκατέρωθεν.

Όταν μιλάμε για μια ζωντανή εκπομπή δυόμιση ωρών, αυτό είναι τεράστιο πλήγμα καθότι όλα μένουν μετέωρα και επιβεβλημένα καλούμαι να τα στήσω από την αρχή..στο παρά πέντε!

Επιπλέον, είχε ήδη γίνει εγγραφή της εκπομπής της Καθαράς Δευτέρας, δεδομένου ότι την προηγούμενη Κυριακή η διοργάνωση της κορυφαίας Παρέλασης, θα μεταφραζόταν σε κούραση και δεν ενδεικνυόταν το live.

Οπότε, μιλάμε για μια εγγραφή εκπομπής η οποία τελικώς ήταν άκυρη πια, αφού όλα όσα είχαν συνυπολογιστεί, δεν έγιναν ποτέ! Δεν έστεκαν μιας και δεν υπήρξε τελικώς Καρναβάλι!

Μετά την ακύρωση του Καρναβαλιού, επικοινωνήσατε με το Γιώργο Χανιώτη και αν ναι τι είπατε;

Με τον Γιώργο Χρανιώτη δεν είχα επικοινωνία. Γνωριζόμαστε από το παρελθόν που τον είχα φιλοξενήσει ως καλεσμένο στην εκπομπή μου.

Ωστόσο, από όσο γνωρίζω θα ερχόταν αποκλειστικά και μόνο για την παρέλαση.

Δεν ξέρω τι άλλο μπορεί να είχε προγραμματίσει. Ο δικός μου ρόλος ήταν πολύπτυχος και σίγουρα από πολύ καιρό πριν επικοινωνούσα μέσω της εκπομπής μου, όλες τις δράσεις στο πλαίσιο της διοργάνωσης. Ήμουν και φέτος αναπόσπαστο κομμάτι του.

Ποιες ήταν οι αντιδράσεις των ντόπιων και γενικά της Κρήτης και των αρχών σε αυτό που συνέβη; 

Πέραν της κούρασης, της συνολικής ανισορροπίας εσωτερικά και της εν γένει απογοήτευσης.. επικρατούσε στο σύνολο του κόσμου της Κρήτης, ένα πάγωμα, μια βουβή θλίψη και μια κατάσταση “πένθιμη”.

Για πρώτη φορά στη μακρόχρονη πορεία ζωής του Ρεθεμνιώτικου Καρναβαλιού σημειωνόταν μια τέτοια “απώλεια”, ένα τόσο μη διαχειρίσιμο πλήγμα.

Από εδώ και πέρα τι θα γίνει με όσα σχεδίαζε το Ρέθυμνο για το Ρεθυμνιώτικο καρναβάλι;

Δεν έχει γίνει κάποια ανακοίνωση από πλευράς Δήμου και Κ.Ε.ΔΗ.Ρ., για πιθανό εναλλακτικό σενάριο μετάθεσης της ημερομηνίας. Όλοι στο Ρέθυμνο συμμορφώθηκαν στην ισχύουσα Υπουργική απόφαση και στην εφαρμογή της γενικής οδηγίας που δόθηκε.

Ακούστηκε ότι κάποια από τα Καρναβάλια που ακυρώθηκαν θα πραγματοποιηθούν το καλοκαίρι – Ιούνιο. Έχετε κάποια ενημέρωση γι αυτό;

Η πιθανότητα για εορτασμό πιθανή στιγμή το Καλοκαίρι, είναι μια σκέψη παρήγορη μεν για εκείνους που δεν κατάφεραν να “χωνέψουν” την απόφαση ακύρωσης, ωστόσο προσωπικά δε με βρίσκει απόλυτα βέβαιη για το κατά πόσο θα ήταν ενδεδειγμένο, δεδομένου ότι διαχρονικά είθισται ο εορτασμός της Αποκριάς να γίνεται ακριβώς πριν αρχίσει η Σαρακοστή. Η εκτόνωση, η κρεατοφαγία και όλα αυτά της διασκέδασης -μεταμφίεσης πάντα προηγούνται.

Επιπλέον οι περισσότερες στολές είναι ραμμένες για πιο κρύες ημέρες..

Και τέλος το καλοκαίρι είναι , ειδικά για το Ρέθυμνο, μια έτσι κι αλλιώς “ζεστή” τουριστική περίοδος με  ακόμη πιο αυξημένες υποχρεώσεις και ρυθμούς άλλων ταχυτήτων για τον κόσμο της.

Η ακύρωση αυτή πιστεύετε ότι ήταν μια βεβιασμένη κίνηση και ότι πανικοβάλλουν τον κόσμο χωρίς λόγο;

Η απόφαση αυτή που ανακοινώθηκε δεν είναι ούτε σενάριο του αρμόδιου Υπουργού ούτε καν σκέψη του Πρωθυπουργού. Μιλάμε για μια αναπόδραστη απόφαση. Υπήρξε εισήγηση και τελικώς υπόδειξη εγκεκριμένης ομάδας ερευνητών και επιστημόνων υγείας που σίγουρα κάτι παραπάνω ξέρουν από όλους εμάς!

Για να στηθεί όλο αυτό χρειάστηκαν πολλές μέρες και ώρες δουλειάς. Σπαταλήθηκαν πολλά χρήματα – πολλές εργατοώρες…

Μπορεί να στοίχισε και κυριολεκτικά και συναισθηματικά στον κόσμο της Κρήτης και δη του Ρεθύμνου η ακύρωση της Μεγάλης Παρέλασης και του εορτασμού του Τριημέρου, σίγουρα όμως πήραμε μία γεύση από τις στολές και τις δημιουργίες από την αυθόρμητη, απρογραμμάτιστη παρέλαση καρναβαλιστών τις προηγούμενες ημέρες. Θα είναι βέβαιο ότι η επόμενη διοργάνωση με τα φετινά αλλά και τα νέα άρματα (πρώτα ο Θεός) αναμένεται  ακόμη πιο…χορταστική!

Μάλιστα, υπήρξαν ακυρώσεις και σε ξενοδοχεία, εισιτήρια κλπ. Πιστεύετε πως ήταν ένα μεγάλο πλήγμα και δη οικονομικό για την Κρήτη και το Ρέθυμνο, καθώς περίμεναν εκείνες τις μέρες για να δουλέψουν κάποιοι.

Πράγματι υπήρξε μια οικονομική “ζημιά” για τις επιχειρήσεις που φρόντισαν να εξοπλιστούν με μεγαλύτερες ποσότητες για τις προσδοκίες του τριημέρου.. καθώς και για τις ξενοδοχειακές μονάδες, που ορισμένες άνοιξαν μόνο για να εξυπηρετήσουν τον κόσμο αυτών των ημερών. Οι κρατήσεις ακυρώθηκαν η μια πίσω από την άλλη.. κι αυτό είναι ένα σοβαρό ζήτημα με πιθανώς ακόμη πιο εμφανείς συνέπειες στη θερινή σεζόν…

Εσείς συμφωνείτε με την απόφαση αυτή του υπουργείου υγείας και θεωρείται ότι είναι μια σωστή απόφαση;

Η υγεία και η διασφάλιση, έστω και με προληπτικά μέτρα, της δημόσιας υγείας είναι κάτι πάνω από εμάς και κυρίως για ΕΜΑΣ!

Σας φοβίζει – αγχώνει η εξάπλωση του ιού;

Παρακολουθώ κι εγώ , όπως και όλος ο κόσμος, τις εξελίξεις και όλα τα νεότερα, με προφανή ανησυχία αλλά και ψυχραιμία, μην χάνοντας την αισιοδοξία μου για τις καλύτερες ημέρες που θα έρθουν!

Ευχαριστούμε την Ιωάννα Μαλέσκου για τον χρόνο που μας αφιέρωσε!