Η εκπομπή “Κάθε Μέρα Ελλάδα” αφιερωμένη στη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου

Η εκπομπή "Κάθε Μέρα Ελλάδα" αφιερωμένη στη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου

Η εκπομπή «Κάθε Μέρα Ελλάδα» αφιερωμένη
στη Γενοκτονία των Ελλήνων των Πόντου,

Τρίτη 19 Μαΐου 2020
10:00-13:00 

​100 + 1 χρόνια μνήμης και τιμής για τα θύματα της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου.

Την Τρίτη 19 Μαΐου 2020, η ΕΡΤ3 και η εκπομπή “Κάθε Μέρα Ελλάδα”,  αποτίουν φόρο τιμής στις ψυχές των θυμάτων της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου μέσα από έναν τρίωρο μαραθώνιο συνδέσεων με κάθε γωνιά της χώρας και του εξωτερικού.

Εκπρόσωποι Συλλόγων και Ενώσεων Ποντίων, ακαδημαϊκοί, καλλιτέχνες και ιστορικοί από την ηπειρωτική και νησιωτική Ελλάδα, ανασύρουν τις τραγικές μνήμες και μιλούν για το σήμερα του ποντιακού Ελληνισμού και του συλλογικού αιτήματος για διεθνή αναγνώριση της γενοκτονίας.

​Στην Πεντάβρυσο Κοζάνης, η εκπομπή συναντά τον κατασκευαστή της μεγαλύτερης ποντιακής λύρας στον κόσμο και στο Ριζό Πέλλας οι κάτοικοι μιλούν για την πρωτοβουλία τους να κατασκευάσουν στην είσοδο του χωριού μια Ποντιακή λύρα.

Ο Αλέξης Παρχαρίδης και ο Μιχάλης Καλιοντζίδης στη Θεσσαλονίκη και ο Παναγιώτης Θεοδωρίδης στην Κοζάνη τραγουδούν τον πόνο των Ποντίων για τους ανθρώπους που έχασαν. Ταξιδεύουμε στις μνήμες των Ποντίων από το Θρυλόριο Ροδόπης, ως την Κέρκυρα και την Λαμία. Πόντιοι και Κρητικοί μιλούν για όσα τους ενώνουν, ενώ απόγονοι των πρώτων προσφύγων, ανασύρουν μνήμες από τη δημιουργία του οικισμού Ανατολή στα Ιωάννινα. Μεταφερόμαστε στη Θεσσαλία για να διδαχθούμε τη σημασία του χορού Σέρρα αλλά και  στη Ρόδο, την Κω, την Πάτρα, τη Λέσβο και αλλού οι νέοι μιλούν με περηφάνια για την ποντιακή καταγωγή τους και τη σημασία της στο σήμερα.