Η Αποστολία Ζώη μιλάει αποκλειστικά στο Gpop.gr για τον κορονοϊο και την καραντίνα

Η Αποστολία Ζώη μιλάει αποκλειστικά στο Gpop.gr για τον κορονοϊο και την καραντίνα

Συνέντευξη: Πόπη Γιαννικάκη

Η Αποστολία Ζώη παραμένει στο σπίτι της για πρόληψη και τη μη διάδοση του κορονοϊού.

Η γνωστή τραγουδίστρια υπακούει τις οδηγίες του Υπουργείου Υγείας και της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και έτσι το τελευταίο διάστημα βρίσκεται στην κατοικία της, χωρίς να κάνει άσκοπες μετακινήσεις.

Η Αποστολία μπορεί να βρίσκεται σε καραντίνα, εξαιτίας του ιού που πλήττει τη χώρα, ωστόσο διανύει μια από τις πιο δημιουργικές φάσεις της ζωής της.

Συγκεκριμένα, η ίδια κάνει πράγματα που της αρέσουν και την ευχαριστούν και εκτός από το χρόνο που έχει βρει για τον εαυτό της, έχει βρει χρόνο και για αυτό που αγαπάει περισσότερο, τη μουσική.

Η Αποστολία Ζώη μίλησε αποκλειστικά στο GPOP.GR και αναφέρθηκε στον κορονοϊό, ενώ αποκάλυψε πως μετά την κυκλοφορία του τραγουδιού Εσύ – ντουέτο με τον Νίνο– ετοιμάζει καινούργιο τραγούδι.

Αυτό που συμβαίνει αυτό τον καιρό σε όλο τον κόσμο με τον Κορονοϊό, το παρακολουθείς και σε φοβίζει-αγχώνει;

Το πρώτο διάστημα το παρακολουθούσα πάρα πολύ στα media, στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και γενικότερα οτιδήποτε έπαιζε στην τηλεόραση, αλλά όλο αυτό είδα ότι άρχισε να με καταβάλει, να με αγχώνει παραπάνω και να με στενοχωρεί. Επίσης, δεν είναι πάντα όλοι γνώστες, οπότε προτιμώ να παίρνω τις πληροφορίες μου από το internet και έχω περιορίσει την πληροφόρησή μου στην ενημέρωση των 6 ουσιαστικά. Με αυτό τον τρόπο γίνομαι και πιο παραγωγική και έχω περισσότερο χρόνο που τον αξιοποιώ όπως θέλω. Έχω κάνει αυτή την επιλογή. Εννοείτε πως είμαι ενήμερη για τα πάντα αλλά διαλέγω άλλες πηγές ενημέρωσης.

Ποιες είναι οι δικές σου σκέψεις – συναισθήματα που έχεις εξαιτίας του κορονοϊού, που έχει αλλάξει την καθημερινότητά μας;

Αυτή τη στιγμή δεν ξέρουμε πραγματικά τι μας επιφυλάσσει το μέλλον και οι επόμενοι μήνες – μέρες – χρόνια, δεν ξέρω πόσο θα κρατήσει όλο αυτό. Σίγουρα, είναι ένα τεράστιο σοκ, αλλά καταλαβαίνεις πόσο εύθραυστοι είμαστε και ότι χρειάζεται τη ζωή να την παίρνουμε πιο σοβαρά και να την ζούμε καλύτερα. Πιο πλούσια σε πράγματα – συγκινήσεις – καταστάσεις και όχι τόσο επιφανειακά και τόσο μανιωδώς να κυνηγάμε πράγματα τα οποία είναι ανούσια. Εννοείται ότι με αγχώνει και με στενοχωρεί το γεγονός ότι μιλάω με αρκετούς συναδέλφους και υπάρχει όλο αυτό το θέμα με τους ανασφάλιστους από εμάς, γιατί υπάρχει μεγάλη μερίδα ανασφάλιστων τραγουδιστών – ηθοποιών – καλλιτεχνών γενικότερα. Είναι εποχιακή η δουλειά μας και όλο αυτό με θορυβεί γιατί από την μια δεν γίνεται να μην υπάρχει μουσική και οτιδήποτε έχει να κάνει με καλλιτεχνικότητα και διασκέδαση. Απ’ την άλλη όμως, με όλο αυτό που έχει συμβεί δεν ξέρω πως μπορεί να μεταλλαχθεί και πόσο καιρό θα μας πάρει. Πιστεύω ότι το καλοκαίρι θα το χάσουμε σίγουρα, εύχομαι να μην χάσουμε και τον επόμενο χειμώνα.

Εσύ είχες προγραμματίσει δουλειές για το καλοκαίρι;

Εγώ μέχρι και τώρα θα δούλευα κανονικά και είχα υπολογίσει να κάνω μια μικρή παύση τον Μάϊο, γιατί έχω υποσχεθεί ότι θα κάνω κάποιες παύσεις μέσα στην χρόνια, για να μπορώ να παίρνω δύναμη, να ξεκουράζετε ο οργανισμός μου και να γίνομαι ξανά δημιουργική, γιατί χωρίς ξεκούραση δεν μπορείς να είσαι δημιουργικός. Ήθελα τον Μάϊο να καθίσω και να συνεχίσω από Ιούνιο την καλοκαιρινή μου περιοδεία, αλλά μας πρόλαβε ο κορονοϊος (γελάει), οπότε αναγκαστικά δεν κατάφερα να πάω στην Θεσσαλονίκη. Εκλεισαν όλα τα μαγαζιά και τώρα περιμένουμε τα επόμενα μέτρα και πως μπορεί να πάει το κράτος για να δούμε πως θα κάνουμε και εμείς τη δουλεία μας. Το μόνο παραγωγικό που κάνω αυτή τη στιγμή είναι το επόμενο μου τραγούδι που το είχα ξεκινήσει πριν την καραντίνα και είναι ένα μοναδικό δημιουργικό πράγμα που κάνω όσον αφορά την δισκογραφία και την δουλειά μου.

Σκέφτεσαι αυτό το νέο τραγούδι να το κυκλοφορήσεις άμεσα ή άμα φτιάξουν τα πράγματα;

Το πλάνο μου ήταν να βγει το τραγούδι μετά το Πάσχα, τώρα αυτό που σκέφτομαι είναι να το βγάλω τον Μάϊο. Μάλιστα, προσπαθώ να βρω και ένα έξυπνο τρόπο για να μπορέσω να γυρίσω και το video clip, γιατί με αυτόν τον περιορισμό γενικότερα έχουμε διάφορα θέματα όλος ο κόσμος. «Αναπροσαρμογή» αυτό τον τίτλο μπορώ να βάλω σε αυτή την φάση της ζωής μας.

Τι μπορείς να μας αποκαλύψεις γι’ αυτό το νέο τραγούδι; 

Θέλω να σου πω ότι αυτό το τραγούδι το έχω από τον Οκτώβρη στα χέρια μου και ήξερα ότι ήθελα να είναι το επόμενο single μου μετά το «Εσύ» που κάναμε ντουέτο με το Νίνο. Είναι ένα τραγούδι που με το που το άκουσα ήθελα να σηκωθώ από τον καναπέ και να αρχίσω να χορεύω. Είναι άκρως καλοκαιρινό και χορευτικό και σου φτιάχνει τη διάθεση, πράγμα που το χρειαζόμαστε αυτή τη στιγμή. Τις πρώτες ημέρες που ήμουν στεναχωρημένη και ακόμα δεν μπορούσα να καταλάβω τι συμβαίνει και να ενταχθώ σε όλο αυτό, σκέφτηκα ότι δεν θα μπορούσα να βγάλω ένα τόσο χαρούμενο τραγούδι. Αλλά όσο περνάει ο καιρός μου λείπει το γέλιο και η χαρά και κάτι να με αποσυμφορίζει από όλη αυτή την κατάσταση. Ανυπομονώ να ολοκληρωθεί το τραγούδι, να τελειώσει και ο παραγωγός μου με την μίξη και να το βγάλω. Ανυπομονώ πραγματικά και μακάρι να δώσω χαρά στον κόσμο και αυτό κάνω κι αυτό το διάστημα. Το μόνο που κάνω και μέσα από τα social μου αυτή τη στιγμή είναι πιο ανάλαφρα πράγματα και όχι σοβαρές καταστάσεις και δηλώσεις, γιατί αυτά ούτως ή άλλως τα βλέπουμε όλη μέρα στην τηλεόραση.

Εσύ πόσες μέρες βρίσκεσαι σε καραντίνα και τι κάνεις για να περάσεις τις ώρες-μέρες σου.

Εγώ βρίσκομαι σε καραντίνα μια εβδομάδα πριν την ανακοίνωση της πρώτης καραντίνας που ήταν πιο light τα μέτρα, δεν θυμάμαι πότε ακριβώς ήταν, γιατί έχω χάσει και τις ημέρες. Περίπου όμως ένα 10ημερο μετά το πρώτο κρούσμα το Μάρτιο. Το πρώτο μέρος της καραντίνας μου το πέρασα με δυο φίλες μου και είχαμε συνέχεια πράγματα να κάνουμε όλη την ημέρα. Χρειάστηκε όμως να γυρίσω στην Αθήνα, οπότε μετά ανακοινώθηκαν τα μέτρα της καθολικής καραντίνας και έμεινα εδώ. Όταν ήμουν με τα κορίτσια μαγειρεύαμε, φτιάξαμε έναν κηπάκο επειδή είχε αυλή το σπίτι, παίζαμε χαρτιά – επιτραπέζια. Μάλιστα, επειδή μια από τις φίλες μου ήταν η Ράνια Κωστάκη, κάναμε και βραδινά party επειδή η κοπέλα είναι και DJ. Είχε και την κονσόλα μαζί της και κάναμε ένα τεράστιο party 3ον ατόμων (γελάει), δυο φίλες κι εγώ. Ήταν πολύ ενδιαφέρον ο τρόπος αυτός γιατί ήμασταν και μακριά από τον πολύ πολιτισμό, επειδή το σπίτι δεν ήταν στην Αθήνα. Τώρα που είμαι μόνη μου έχω ξεκινήσει να παίζω κιθάρα. Θυμήθηκα τα παιδικά μου χρόνια και την εφηβεία και το πανεπιστήμιο, γιατί τότε έπαιζα αρκετή κιθάρα. Έχω ξεκινήσει ιντερνετικά και να μαθαίνω δειλά – δειλά Ισπανικά. Τα πιο βασικά που κάνω είναι αυτά τα δυο, πέραν του ότι όπως καταλαβαίνεις όλοι ασχολούμαστε με το σπίτι, ντουλάπες, ξεκαθαρίσματα, χαμός (γελάει). Νιώθω παραγωγική με αυτό τον τρόπο και περνάει ευχάριστα ο χρόνος μου. Φυσικά θα δω και κάποιες ταινίες, σειρές, ντοκιμαντέρ περισσότερο, λίγη γυμναστική – όχι κάτι φοβερό-.

Είναι πιο εύκολη η καραντίνα με παρέα ή μόνος;

Και το ένα και το άλλο σου προσφέρει διαφορετικά πράγματα.

Πως προέκυψε η θέληση να μάθεις Ισπανικά;

Πάντα μου άρεσε να βλέπω μια ταινία και να μην χρειάζεται να βλέπω υπότιτλους, δηλαδή αυτό με τα Ισπανικά που χρειάζεται να διαβάσω τι λέει. Βέβαια είναι γνωστές πολλές από τις λέξεις τους, οπότε είναι γνώριμη η γλώσσα τους σε εμάς. Αλλά ιδανικά θα ήθελα να μη βλέπω υπότιτλους. Πάντα μου άρεσαν τα Ισπανικά, πάντα ήταν μια γλωσσά που την έβρισκα πολύ ενδιαφέρουσα και από τη στιγμή που τώρα δεν έχω κάτι να κάνω ουσιαστικό, πέρα από κάποια συγκεκριμένα πράγματα που θα κάνω και στο σπίτι και σε επαγγελματικό επίπεδο, αλλά μέχρι εκεί. Η δουλειά μου δεν είναι αυτό το 24ωρο που δουλεύαμε non stop, οπότε γιατί όχι.

Πόσο συχνά και για ποιο λόγο μπορεί να βγεις από το σπίτι;

Εγώ βγαίνω μια φορά την εβδομάδα και την προηγουμένη μάλιστα βγήκα και μια φορά για να περπατήσω. Βγαίνω μια φορά την εβδομάδα και κάνω τα απαραίτητα για το super market και ότι χρειάζομαι για το σπίτι. Δεν θέλω να έρχομαι σε ιδιαίτερη επαφή με τον κόσμο έξω, προστατεύω και προστατεύομαι με αυτό τον τρόπο και γενικότερα θα κάνω μόνο τα απαραίτητα. Δεν θα βγω παρά πάνω αν και καλό θα ήταν να αρχίσω να περπατάω μια φορά την ημέρα, ούτως ή άλλως το είπε και ο κ. Τσιοδρας (γελάει). Δεν το εχώ κάνει ακόμα, μια φορά μόνο έχει τύχει. Το θέμα του να κάτσω να τρέξω όχι δεν μου αρέσει, αλλά να μην περπατάς καθόλου δεν είναι καλό και πόσο να περπατήσεις μέσα στο σπίτι. Είναι καλό να πηγαίνουμε μια βόλτα και να περπατάμε, αλλά όχι για να βρούμε φίλους. Να περπατάμε γιατί δεν γίνετε να καθόμαστε όλη μέρα ή να είμαστε σε ένα σπίτι περιορισμένοι, για να αισθανόμαστε μια Α κανονικότητα όχι για κάποιο άλλο λόγο. Δεν συμφωνώ με αυτούς που το χρησιμοποιούν για να βρεθούν με τους φίλους της γειτονιάς, αυτό είναι λάθος.

Τι βρήκες χρόνο να κάνεις που δεν προλάβαινες πριν;

Σίγουρα το να παίξω κιθάρα και να μάθω Ισπανικά. Το πιο βασικό όμως είναι το θέμα του ξεσκαρταρίσματος στο σπίτι, δηλαδή πράγματα που δεν χρειάζομαι, να βάλω σε σειρά το ρεπερτόριο μου – που συνέχεια ήθελα να το κάνω και δεν το έκανα – να ψάξω πράγματα που αφορούν την δουλειά μου στο internet στο YouTube. Το πιο βασικό όμως να ασχοληθώ με το σπίτι γιατί έχω μαζέψει πολλά άχρηστα πράγματα και έχω αποφασίσει να μην έχω πράγματα που δεν χρησιμοποιώ.

Ποια ασχολία σου στέρησε η καραντίνα;

Εκατομμύρια! Το πιο σημαντικό είναι ότι δεν έχω επαφή με τον κόσμο – αυτή που είχα όταν ήμουν on stage – για έμενα είναι πολύ σημαντικό το να έχω επικοινωνία με τον κόσμο που με ακολουθεί και μοιραζόμαστε όλα αυτά που μοιραζόμαστε στο live, αυτό μου έχει λείψει πάρα πολύ. Βασικά η καραντίνα γενικά σου στερεί την ελευθερία, μεμονωμένα ο καθένας έχει τα δικά του να σκέφτεται για το τι του έχει στερήσει, αλλά αυτό που μας έχει στερήσει σε όλους μαζικά είναι η ελευθερία. Εγώ είμαι άνθρωπος της ελευθερίας και είναι πράγμα που με ζορίζει, γιατί από την μια είμαι σπιτόγατος αλλά από την άλλη θέλω να έχω και την επιλογή να βγαίνω. Τώρα που δεν έχω την επιλογή να βγαίνω με έχει στριμώξει αυτό. 

Περιέγραψε μας μια μέρα της Αποστολίας τώρα που είναι 24 ωρες το 24ωρο μέσα στο σπίτι.

Έχω περάσει από πολλά στάδια, δηλαδή πέρασα και από το στάδιο που ο ύπνος μου ήταν πολύ τραγικός και κοιμόμουν σπαστό ύπνο, ένα τετράωρο το πρωί και ένα τετράωρο το απόγευμα και είχα χαλάσει πάρα πολύ το πρόγραμμά μου. Εκείνες τις ημέρες μάλιστα, δεν μπορούσα να κάνω τίποτα, δεν μπορούσα να ήμουν ούτε παραγωγική και σερνόμουν από καναπέ σε κρεβάτι. Τώρα έχω αποφασίσει να βάλω πρόγραμμά και βάζω ξυπνητήρι για να ξυπνάω σαν να έχω να βγω να κάνω δουλειές. Επίσης έχω υποσχεθεί στον εαυτό μου ότι 3-4 φορές την εβδομάδα θα σηκώνομαι και θα βάφομαι – ντύνομαι κανονικά σαν να έχω να βγω έξω, για να μην χάσω την κανονικότητα και πάλι, είναι πολύ σημαντικό. Η ημέρα μου σίγουρα θα έχει ασκήσεις στην κιθάρα μου, τα Ισπανικά και τώρα επιλέγω αν θα κάνω γυμναστική ή αν θα ασχοληθώ με το σπίτι ή την αποθήκη. Πλέον έχω στρώσει κάπως έτσι το πρόγραμμα μου και είμαι happy με αυτό, αλλά το κάνω με πρόγραμμα, με ξυπνητήρι (γελάει), βάζω προγραμματισμό.

Για έναν άνθρωπο που δουλεύει νύχτα, πόσο εύκολο είναι αυτό το πρωινό ξύπνημα;

Ξυπνάω πρωί για εμένα, δηλαδή θα ξυπνήσω στις 11:00 ή στις 12:00. Αυτές τις μέρες έχω βάλει το ξυπνητήρι μου στις 11:30, δεν χρειάζεστε να ξυπνήσω νωρίτερα. Ο κάθε ένας ότι τον βολεύει (γελάει).

Για έναν άνθρωπο που μένει μόνος του είναι εύκολο να είναι κλεισμένος σε ένα σπίτι και να μην βγαίνει να πάει πουθενά.

Εξαρτάται τι άνθρωπος είσαι, εγώ είμαι άνθρωπος της προσαρμογής και μου αρέσει και το σπίτι – είμαι σπιτόγατος, απλά όχι τόσο πολύ (γελάει), τώρα παρά έγινε. Βρίσκεις πράγματα, προσαρμόζεσαι, δεν είναι κάτι απλό γιατί χρειάζεται μια τελείως άλλη οπτική, αλλά είναι κάτι το οποίο μπορείς να συνηθίσεις. Εμένα αυτό που μου γεννά μια απορία μέσα μου είναι πως θα είναι όταν θα βγούμε, γιατί σίγουρα θα υπάρχει μια συστολή και δεν γίνετε ξαφνικά να είναι όλα φυσιολογικά, γιατί έχουμε μάθει πολύ καιρό να ζούμε σε αυτή την κατάσταση και νομίζω ότι θα μας πάρει λίγο χρόνο να προσαρμοστούμε.

Τι είναι αυτό που σου αρέσει να κάνεις τώρα στην καραντίνα και σου φτιάχνει την διάθεση – σου ανεβάζει την ψυχολογία;

Αυτό που μου φτιάχνει την διάθεση είναι σίγουρα το να σηκωθώ να περιποιηθώ τον εαυτό μου και να έχω μια ωραία εικόνα ακόμα και αν δεν με δει κανένας, δεν με ενδιαφέρει. Με νοιάζει να αισθάνομαι καλά. Μάλιστα, συνειδητοποίησα ότι αυτό με κάνει να νιώθω ότι είναι πιο φυσιολογική η ζωή μου, αν και δεν υφίσταται (γελάει). Επίσης με κάνει να νιώθω καλά και όταν καταφέρνω και κατακτώ ένα στόχο μου. Μπορεί οι στόχοι μου να μην ήταν οι ίδιοι με αυτούς που είχα πριν από ένα μήνα, αλλά μπορεί ένας στόχος μου να είναι να καταφέρω να παίξω ένα τραγούδι στην κιθάρα και να το καταφέρω εκείνη την ημέρα. Μπορεί να είναι ότι σήμερα θα κάνω αυτό το πρόγραμμα γυμναστικής, να τα καταφέρω και να χαρώ με αυτό. Οτιδήποτε με κάνει να πάω μπροστά σύμφωνα με τις συνθήκες που ζω αυτή τη στιγμή την ζωή μου.

Η αδερφή σου είναι γιατρός. Τι σου έχει πει γι’ αυτή την πανδημία;

Αυτό που ξέρουμε όλοι ότι είναι πάρα πολύ μεταδοτική ασθένεια και ότι αυτό είναι ουσιαστικά εκείνο που πρέπει να καταπολεμηθεί. Αυτό είναι που αντιμετωπίζουμε, το πόσο γρήγορα μεταδίδεται και όχι το αν είναι θανατηφόρα ή οτιδήποτε. Η αδερφή μου κατά καιρούς μου έχει πει πολλά πράγματα για τους ιούς και αυτό που έχω συγκρατήσει είναι ότι κάθε φορά ο ιός μεταλλάσσετε και δυναμώνει, γιατί ουσιαστικά κι αυτός παλεύει να επιβιώσει. Οπότε δεν θα ήθελα να συμβεί αυτό το σενάριο στον συγκεκριμένο ιό, γιατί θα είμαστε ξανά  φτου και από την αρχή. Σενάριο που δεν θα το ήθελα.

Μέσα στους επόμενους μήνες προφανώς θα ανακάμψουμε κάπως. Πιστεύεις ότι από τον χειμώνα μπορεί να συμβεί πάλι το ίδιο;

Είναι πάρα πολύ πιθανό, θεωρώ ότι είναι σχεδόν σίγουρο, δηλαδή ακόμη και εμείς να είμαστε πάρα πολύ εντάξει σαν λαός, αν ανοίξουν τα σύνορα και αν ανοίξουν και οι πτήσεις πάλι μπορεί να υπάρξει διαρροή. Εγώ πιστεύω ότι θα έρθει ένα δεύτερο κύμα, εύχομαι όχι, αλλά το πιο πιθανό μέσα στο μυαλό μου είναι αυτό. 

Ο εγκλεισμός αυτός σε έχει βοηθήσει δημιουργικά στην μουσική;

Έχω πάρα πολλές ιδέες είναι η αλήθεια αυτή και γενικώς δεν έχω σταματήσει και ποτέ δεν μπορώ να σταματήσω να σκέφτομαι καλλιτεχνικά και δημιουργικά. Παρόλα αυτά, δεν μπορώ να κάνω πράξη αυτά που σκέφτομαι αυτή τη στιγμή και είναι πολύ στενάχωρο γιατί είναι μόνο στην σφαίρα της φαντασίας μου όλο αυτό που έχω πλάσει και θα ήθελα να το δω να παίρνει σάρκα και οστά. Επίσης, μου έχει λείψει πολύ η όλη διαδικασία, το να ντεμάρω, να κάνω studio, να κάνω πρόβες, να πηγαίνω να παίζω μουσική σε κόσμο. Όλο αυτό μου έχει λείψει πάρα πολύ, αλλά από την άλλη προετοιμάζομαι. Μπορώ να πω πως αυτή η στιγμή είναι σαν να είναι προετοιμασίες για τους αγώνες και όταν θα έρθει η ώρα να βγούμε από την καραντίνα να είμαι προετοιμασμένη για αυτά που θέλω να κάνω.

Τι είναι αυτό που σου λείπει περισσότερο τώρα που είσαι στην καραντίνα και δεν βγαίνεις έξω;

Η επαφή με τον κόσμο, με τους ανθρώπους που αγαπώ, το να μην υπάρχει αυτή η απομόνωση και να μπορώ να τους αγκαλιάσω και να τους φιλήσω. Απλά πράγματα τα οποία αυτή την στιγμή μοιάζουνε να είναι θανατηφόρα. Το πιο σοκαριστικό είναι η επαφή με τους ανθρώπους που αγαπώ, γιατί καλά είναι που τα λες στο τηλέφωνο αλλά αυτή η κοινωνικοποίηση μέσω των social και του τηλεφώνου δεν μου κάνει – δεν μου ταίριαζε ποτέ. Είμαι άνθρωπος που μου αρέσει η προσωπική επαφή ακόμα και τώρα που ζούμε σε μια κοινωνία που είναι καθαρά social media.

Σκεπτόμενη την επόμενη μέρα, τι σε προβληματίζει / ανησυχεί περισσότερο;

Το θέμα το οικονομικό περισσότερο και στο τι μορφή μπορεί να πάρει αυτή η κατάσταση παγκοσμίως σε θέμα οικονομικό – επαγγελματικό – κρίσης – το θέμα με τα σύνορα. Νιώθω ότι υπάρχει ένας πισωγυρισμός πολύ σοβαρός, θα το δούμε όμως στην πορεία πως θα λειτουργήσει αυτό όλο. Μπορεί να χρειαστεί να μείνουμε για λίγο στα «Σπίτια μας» τις χώρες μας για ένα διάστημα και αυτό θα μας κάνει σίγουρα διαφορετική την ζωή. Αυτά είναι που σκέφτομαι περισσότερο.

Όταν «έσκασε» όλο αυτό με την καραντίνα και τον κατ’οίκον περιορισμό, σκέφτηκες να φύγεις από την Αθήνα;

Ναι θα μπορούσα να το κάνω, απλά θα έπρεπε να το κάνω βιαστικά εκείνη  την στιγμή, γιατί από την επόμενη ημέρα αρχίσαν να λειτουργούν τα μέτρα πιο έντονα. Επέλεξα όμως να είμαι εδώ συγκεντρωμένη σε εμένα και πράγματα που ήθελα να κάνω, γιατί εάν φύγω κι από την «δική μου φωλιά» πίστευα ότι θα μπω σε μια διαδικασία που δεν θα έχω να περιμένω κάτι και απλά θα στήνω μια καινούργια ζωή, οπότε δεν ήθελα να το κάνω. Θα έμπαινα πολύ μέσα στην καινούργια πραγματικότητα και ήθελα να είμαι προσγειωμένη, γιατί έτσι λειτουργώ καλύτερα στο να είμαι και συγκεντρωμένη σε αυτό που έρχεται στο μέλλον, αλλιώς μπορεί να πάθαινα λήθη εκεί πέρα. Το παθαίνω αυτό γιατί προσαρμόζομαι και μετά ξεχνάω την πραγματικότητα και δεν ήθελα να το πάθω.

Η Κυβέρνηση ανακοίνωσε κατ’οίκoν περιορισμό ώστε να μην υπάρξει εξάπλωση του ιού, όμως μερικοί άνθρωποι δεν μπορούν να το τηρήσουν αυτό. Γιατί πιστεύεις ότι γίνεται αυτό.

Λογικό είναι, γιατί δεν είμαστε όλοι οι άνθρωποι το ίδιο και λογικό είναι κάποιοι να έχουν άλλες αντιλήψεις, να το περνάνε διαφορετικά όλο αυτό ή να το έχουν πάρει πιο αψήφιστα ή να μην τους ενδιαφέρει το αν θα νοσήσουν ή όχι. Εξαρτάται και από την ηλικία και από τις προσλαμβάνουσες και από την οικογένεια και από πάρα πολλούς παράγοντες για το πώς βιώνει ο κάθε ένας την καραντίνα. Το θέμα είναι αυτοί οι ανθρώπου που αποφασίζουν να κάνουν κάτι διαφορετικό να μην πάρουν στο λαιμό τους άλλους ανθρώπους. Εμένα αυτό με ενδιαφέρει, τώρα από εκεί και πέρα αν θα βγει κάποιος έξω όλη την ημέρα να είναι ή όχι στα πεζοδρόμια δεν με πειράζει αρκεί να μην έρχεται σε επαφή με κόσμο και μεταδίδει ή να του μεταδώσουν τον ιό, γιατί αυτό θα ήταν το χειρότερο.

Με το που ανακοινώθηκε η πανδημία και ότι ο κόσμος θα μείνει μέσα στο σπίτι, έτρεξαν όλοι στα super market και τα άδειασαν σαν να έρχεται κατοχή ή πόλεμος. Εσένα πως σου φάνηκε αυτό και έκανες κάτι αντίστοιχο;

Εμένα αυτά μου ακούγονται τρελά και μου φαίνονται υπερβολικά. Για άλλη μια φορά βλέπω ότι η Ελλάδα έχει όντως το κατοχικό σύνδρομο, θα μου πεις «ο κάθε ένας με τις φοβίες του και πράττει ότι πιστεύει» και ποια είμαι εγώ να το κρίνω, αλλά νομίζω είναι μια υπερβολική αντίδραση φόβου που πάνω στον πανικό του ο κόσμος και οι μάζες μπορεί να κάνουν πολύ περίεργες κινήσεις. Όχι, δεν είμαι μια από αυτούς, δεν το έκανα αυτό και νομίζω ότι έπραξα σωστά.

Εσύ πως νιώθεις με αυτό το κατ’οίκον περιορισμό και το ότι για να πας κάπου πρέπει να στείλεις μήνυμα και να δώσεις αναφορά στην Κυβέρνηση.

Αν δεν υπήρχε αυτό πιστεύω ότι αυτή τη στιγμή μπορεί να γινόμασταν Ιταλία. Δεν είναι κάτι ευχάριστο και δεν μπορώ να σου πω ότι χαίρομαι για κάθε φορά που θα βγω και θα στείλω μήνυμα και να έχω το άγχος «το έστειλα δεν το έστειλα» και να αισθάνομαι μια ολόκληρη κυβέρνηση – το κράτος πάνω από το κεφάλι μου, αλλά από την άλλη πιστεύω ότι αν δεν γινόταν αυτό οι άνθρωποι που ούτως ή άλλως βγαίνουν και παρανομούν θα είχανε ξεφύγει εντελώς. Οπότε προσαρμόζομαι με την κατάσταση γιατί δείχνει να βοηθάει το αποτέλεσμα.

Η πανδημία αυτή έφερε το κλείσιμο πολλών καταστημάτων-εταιριών-θεάτρων και μουσικών σχημάτων. Πιστεύεις ότι αυτό θα είναι ένα μεγάλο πλήγμα για την οικονομία της Ελλάδας αλλά και όλου του κόσμου.

Αυτό είναι που με ανησυχεί περισσότερο από όλα, γιατί η παγκόσμια οικονομία πλήττεται αυτή τη στιγμή και δεν είναι μόνο ότι η οικονομία της χώρας μας και αυτό δεν ξέρουμε που θα οδηγήσει. Κάθε μέρα που περνάει επιβαρύνει την κατάσταση και με όποιον και να μιλήσεις και τους οικονομολόγους να ρωτήσεις, δεν ξέρουν να σου πουν τι επιφυλάσσει το μέλλον. Αυτό είναι το μεγαλύτερο άγχος. 

Η Κυβέρνηση μετά την κατ’οίκον περιόριση είπε πως φέτος δεν θα γιορτάσουμε το Πάσχα ούτε θα γίνουν λειτουργίες για τον κόσμο στις εκκλησίες την Μεγάλη εβδομάδα αλλά και την Ανάσταση. Ενώ απαγόρευσαν και το να ψήσει – σουβλίσει κάποιος την Κυριακή του Πάσχα στην αυλή του σπιτιού του. Πως σου φάνηκε αυτό και τι σκέφτηκες μόλις το άκουσες;

Νομίζω ότι αν δεν γίνει αυτό και περάσουμε το Πάσχα όπως το περνάμε τις υπόλοιπες χρονιές, όλο αυτό το μήνα που έχουμε κάνει όλη αυτή την υπομονή και προσπάθεια θα πάει στράφι. Για μια μέρα μπορεί να μείνουμε άλλους δυο μήνες μέσα. Δεν είναι κάτι ευχάριστο και για εμένα το Πάσχα είναι μια πολύ ωραία γιορτή και την λατρεύω και την έχω συνδεδεμένη στο μυαλό μου με πολύ ωραίες εμπειρίες και αναμνήσεις. Από την άλλη να χαραμίσω για μια μέρα τους επόμενους μήνες της ζωής μου στο σπίτι, εγώ προτιμάω να τηρήσουμε τα μέτρα, να είμαστε τυπικοί σε όλο αυτό και να κοιτάξουμε να βγούμε όσο ποιο νωρίς από την καραντίνα και όχι να χαρούμε για μια μέρα και να κλαίμε για δυο μήνες.

Πολλοί που κάθονται τώρα στο σπίτι όλη μέρα, βλέπουν Netflix. Εσύ βλέπεις και αν ναι, ποια είναι η τελευταία σειρά και ταινία που έχεις δει και τις προτείνεις στον κόσμο ώστε να περάσουν αυτές τις μέρες και ώρες.

Με αυτά που έχω δει κι εγώ έχω χάσει την μπάλα. Τις πρώτες μέρες έβλεπα πολλές σειρές, τώρα περισσότερο μελετάω. Είδα το La casa de papel εννοείτε και είδα και το Unorthodox. Από όλα αυτά που έχω δει δεν θυμάμαι και τι έχω δει (γελάει).

Τώρα που ο κόσμος κάθεται διαρκώς μέσα στο σπίτι, τι θα τους πρότεινες να κάνουν αυτές τις δύσκολες μέρες για να περάσουν πιο γρήγορα και εύκολα.

Να μείνουνε σπίτια τους (γελάει). Εγώ πιστεύω ότι σε αυτές τις περιπτώσεις αν δεν μπορείς να περάσεις οικογενειακά την ημέρα σου, εγώ αυτό που θα έκανα αν ζούσαν οι γονείς μου είναι να κάνω ένα skype φαγητό μαζί τους σαν να είναι μαζί μας στο τραπέζι και να το περνάμε μαζί όλο αυτό. Δεν μπορείς να κάνεις και πολλά πράγματα αν είναι μακριά οι δικοί σου και αν μπορείς να τους προστατεύσεις αν είναι μεγαλύτερης ηλικίας. Εγώ θα ήθελα να μπορέσουμε να κρατήσουμε αυτές τις αποστάσεις που κρατάμε και αυτή τη στιγμή για να μην έχουμε άνοδο τον κρουσμάτων. Για πιο ευχάριστο Πάσχα εγώ αυτό θα έκανα και μετά θα έμενα με τους ανθρώπους που είναι του σπιτιού στο σπίτι τους (γελάει).

Ποιο είναι το πρώτο πράγμα που θα κάνεις μόλις τελειώσει η καραντίνα;

Δεν θα ξανά γυρίσω σπίτι (γελάει), νομίζω ότι όλοι αυτό θέλουμε να κάνουμε. Επειδή λογικά θα γίνει σταδιακά όλο αυτό, σίγουρα το πρώτο πράγμα που θέλω να κάνω είναι να πάρω το αυτοκίνητο μου και να πάω μια τεράστια βόλτα και μετά εκεί που θα φτάσω να αρχίσω να περπατάω ανεξέλεγκτα και να χοροπηδάω (γελάει). Να με χτυπάει ο ήλιος, γιατί τόσο καιρό που δεν με έχει δει ο ήλιος είναι κάτι το οποίο μου λείπει παρόλο που δεν είμαι παιδί του ήλιου. Δεν είναι ότι θέλω να βγω έξω και να πάω να ξεσαλώσω και να πάω στα party, αλλά θέλω να έρθω σε επαφή με τους ανθρώπους που αγαπώ, να με δει ο ήλιος και να πάω μεγάλες βόλτες.

Πιστεύεις ότι θα μάθουμε κάτι από αυτό ή θα το αφήσουμε πίσω μας σα να μη συνέβη τίποτα;

Αν δεν μάθουμε μετά από ένα τέτοιο μεγάλο σοκ που έχει περάσει η ανθρωπότητα, ήμαστε καταδικασμένοι.

Αν αφιέρωνες ένα τραγούδι δικό σου η κάποιου άλλου καλλιτέχνη στον κορονοϊό, ποιο θα ήταν αυτό;

Ένα και μοναδικό είναι το «Μου έχεις καταστρέψει την ζωή» (γελάει). Δεν υπάρχει, είναι ακριβώς όπως ξεκινάει ο πρώτος στίχος «Από την ώρα που εγώ γνωρίστηκα με σένα έχει η ζωή εντελώς αλλάξει πια για μένα» (γελάει), τι άλλο πια.

Ποιο είναι το μήνυμα που θα ήθελες να στείλεις στους αναγνώστες μας και σε όλο τον κόσμο για την κατάσταση που επικρατεί αυτό τον καιρό.

Τι να πρώτο πεις. Αυτό που θα έλεγα είναι κάθε μέρα να βρίσκουν ένα πράγμα, μια πράξη, μια συζήτηση στο τηλέφωνο με ανθρώπους δικούς τους, με κάτι που θα κάνουμε μέσα στο σπίτι που θα τους κάνει να χαμογελάνε. Ένα πράγμα την ημέρα, γιατί σίγουρα υπάρχει πολύς κόσμος που περνάει πολύ δύσκολα και με το θέμα της ενδοοικογενειακής βίας που μπορεί να ισχύει σε πολλά σπίτια και επίσης ακόμα και σε αγαπημένες οικογένειες είναι πολύ μεγάλη η ένταση όταν είσαι τόσες πολλές ώρες μέσα στο σπίτι. Εγώ θα έλεγα να βρίσκουν ένα πράγμα την ημέρα που να τους χαροποιεί ώστε να περάσει λίγο πιο ευχάριστα το διάστημα μέχρι να επανέλθουμε.

Πιστεύεις ότι όλο αυτό μπορεί να φέρει πιο κοντά μια οικογένεια ή να δημιουργήσει περισσοτέρους τσακωμούς;

Πιστευτώ ότι συμβαίνουν και τα δυο στις οικογένειες. Υπάρχουν στιγμές που μπορεί να θέλει ο ένας να σκοτώσει τον άλλο, αλλά επι της ουσίας σίγουρα γνωρίζονται καλύτερα, συζητάνε περισσότερο και έχουν μεγαλύτερη επαφή. Σε μερικές περιπτώσεις είμαι σίγουρη ότι έχει κάνει καλό, αρκεί να μην υπάρχει βία. Σε αυτές τις περιπτώσεις είναι πολύ δύσκολες οι καταστάσεις αλλά γενικότερα και τα δυο παίζουνε στην ίδια οικογένεια.