Ευγενία Σαμαρά: «Είμαι σοκαρισμένη με όσα έχουν συμβεί. Δεν το χωρά το μυαλό μου»

Ευγενία Σαμαρά: «Είμαι σοκαρισμένη με όσα έχουν συμβεί. Δεν το χωρά το μυαλό μου»

Σοκαρισμένη δηλώνει μετά τις επιθέσεις διαδηλωτών  έξω από το θέατρο Αριστοτέλειον με αφορμή την παράσταση «Η ώρα του διαβόλου» η Ευγενία Σαμαρά στην εφημερίδα Πρώτο Θέμα.

«Δεν ήθελα να βγω να μιλήσω για μέρες μετά το γεγονός με τις διαμαρτυρίες, τα επεισόδια και τις μηνύσεις που ακολούθησαν. Είμαι πραγματικά σοκαρισμένη με όσα έχουν συμβεί. Το έργο δεν είναι αιρετικό. Πρόκειται για ένα φιλοσοφικό κείμενο τον Πεσόα. Μας κατηγόρησαν για βλασφημία ατονία που δεν είχαν δει καν την παράσταση. Δεν το χωρά το μυαλό μου! Αρχικά γελάσαμε με βίντεο που κυκλοφορούσαν στο Διαδίκτυο και κάποια σχόλια σχετικά με την παράσταση. Την Τετάρτη όμως ξεκίνησα να παίρνω απειλητικά μηνύματα στα social media, με απειλές και κατάρες που δεν μπορώ να επαναλάβω εύκολα. Όταν έφτασα στο θέατρο είδα τρεις κλούβες των ΜΑΤ και οι αστυνομικοί μας φυγάδευσαν από την πίσω πόρτα γιατί το πλήθος είχε εχθρικές διαθέσεις». Δηλώνει και προσθέτει

«Μιλάμε για 150 άτομα που φώναζαν υβριστικά συνθήματα εναντίον μας. Σκεφτόμουν τι θα μπορούσε να συμβεί αν ένας τρελός με παρακολουθήσει και μου επιτεθεί. Ήταν σοκαριστικό. Δεν υποδύομαι την Παναγία. Είναι πλασματικές αυτές οι κατηγορίες. Τρομάζω με την παιδεία μας. Σοκάρομαι που δεν έχουν συσπειρωθεί οι συνάδελφοι μου γιατί κάτι αντίστοιχο έχει συμβεί και στο παρελθόν  και πιθανότατα θα ξανασυμβεί. Ο κόσμος φοβήθηκε. Δεν λειτούργησε διαφημιστικά το συμβάν. Τουναντίον, είχαμε 150 ακυρώσεις την Τετάρτη. Μας κόστισε σε επισκεψιμότητα. Είμαι δημοκρατικός άνθρωπος, θεωρώ αναφαίρετο δικαίωμα του καθενός να διαμαρτυρηθεί. Δεν δέχομαι όμως τις μη δημοκρατικές απαιτήσεις να κατέβει μια παράσταση και δεν δικαιολογώ τα υβριστικά μηνύματα για μένα και την οικογένεια μου. Δεν υποχρεώσαμε κανέναν να την δει. Οι περισσότεροι διαδηλωτές ήταν 25χρονα παιδιά. Μου στέλνουν ακόμη απειλές από ψεύτικα προφίλ.

Έχω απευθυνθεί στη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος. Ανησύχησαν οι δικοί μου άνθρωποι, βίωσαν τον τρόμο χωρίς να φταίνε. Δεν φανταζόμουν ποτέ αυτή την εξέλιξη. Την παράσταση παρακολούθησαν εκείνη την ημέρα αστυνομικοί με πολιτικά γιατί θα μπορούσε κάλλιστα ένας διαδηλωτής να έχει κόψει εισιτήριο και να μας τραμπουκίσει μέσα στο θέατρο. Άνοιγε η πόρτα την ώρα της παράστασης και είχα τον νου μου. Δεν ήταν καν μια παράσταση statement εναντίον του κατεστημένου. Δεν θέλω να με φιμώσουν αιρετικοί» καταλήγει.