Εσείς πόσο συχνά καθαρίζετε τη βούρτσα των μαλλιών σας;

Εσείς πόσο συχνά καθαρίζετε τη βούρτσα των μαλλιών σας;

Μια βρώμικη βούρτσα δεν έχει θέση στο μπουντουάρ σας. Γιατί εκτός του ότι η καθαριότητα είναι μισή αρχοντιά (κι εσείς είστε μια αρχόντισσα), μπορεί κάλλιστα να σας βάλει και σε μπελάδες.

Λούσατε τα μαλλιά σας, βάλατε τη μάσκα σας και τώρα ήρθε η ώρα για το βούρτσισμα. Είναι η βούρτσα σας καθαρή; Γιατί αν δεν είναι, εκτός του ότι θα κάνει να φαίνονται βρώμικα και «λαδωμένα» τα πεντακάθαρα μαλλιά σας, υπάρχει κίνδυνος να σας δημιουργήσει και άλλου είδους προβλήματα.

Ίσως να γνωρίζετε ήδη ότι όταν μια βούρτσα, δεν καθαρίζεται όσο συχνά θα έπρεπε (ή ακόμα και ποτέ) μαζεύει μπερδεμένες τρίχες και κατάλοιπα προϊόντων styling. Ωστόσο, το κακό δεν σταματάει εδώ. Με την πάροδο του χρόνου, μπορεί να μετατραπεί σε ένα γόνιμο έδαφος για σκόνη, ακάρεα της σκόνης, βακτηρίδια και μύκητες. Κατά συνέπεια, αν καθαρίζετε τη βούρτσα σας μία φορά κάθε… χιλιετία, ουσιαστικά μεταφέρετε αυτήν την συσσώρευση ρύπων πίσω στο τριχωτό της κεφαλής και τα μαλλιά σας, κάθε φορά που την χρησιμοποιείτε. Τα κατάλοιπα των προϊόντων μπορεί να ερεθίσουν το δέρμα της κεφαλής και να προκαλέσουν ερυθρότητα, φαγούρα και απολέπιση. Αν έχετε πιτυρίαση, η οποία προκαλείται από την αντίδραση του δέρματος στους μήκητες, οι μήκυτες που μεταφέρονται με τη βούρτσα σας μάλλον θα επιδεινώσουν το πρόβλημά σας.

Πότε και πώς

Σύμφωνα με του ειδικούς, ο καλύτερος τρόπος για να αποφύγετε όλες τις επιπτώσεις είναι να αφαιρείτε τις τρίχες που μαζεύονται στη βούρτσα σας μετά από κάθε χρήση και να την καθαρίζετε εξονυχιστικά μία φορά την εβδομάδα. Μετά από κάθε χτένισμα με το πιστολάκι, απλά χρησιμοποιήστε την «ουρά» μιας χτένας για να αφαιρέσετε τις τρίχες από αυτήν. Για έναν πιο πλήρη καθαρισμό μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια παιδική οδοντόβουρτσα. Είναι αρκετά μικρή ώστε να χωράει ανάμεσα στις τρίχες και αρκετά ήπια έτσι ώστε να μην καταστρέψει την βούρτσα σας.

Εάν υπάρχουν πάνω της αποξηραμένα κατάλοιπα προϊόντος, διαλύστε λίγη μαγειρική σόδα μέσα σε λίγο νερό και χρησιμοποιήστε την οδοντόβουρτσα για να αφαιρέσετε το προϊόν. Στη συνέχεια, ρίξτε λίγο σαμπουάν στην παλάμη του χεριού σας, βουτήξτε την οδοντόβουρτσα σε αυτό και «περάστε» όλη τη βούρτσα σας (τη βάση και τις τρίχες). Τέλος, γεμίστε το νεροχύτη σας ή μια λεκανίτσα με ζεστό νερό και βουτήξτε την μερικές φορές για να την ξεπλύνετε. Τινάξτε το επιπλέον νερό και αφήστε την να στεγνώσει μέχρι την επόμενη μέρα.

Ώρα για αντικατάσταση

Όσον αφορά στο πόσο συχνά θα πρέπει να αντικαθίσταται η βούρτσα σας, εξαρτάται από έναν αριθμό παραγόντων, όπως την ποιότητά της, το πόσο συχνά την χρησιμοποιείτε και το πόσο συχνά χρησιμοποιείτε προϊόντα στα μαλλιά σας. Ωστόσο, ο γενικός κανόνας είναι κάθε έξι μήνες με έναν χρόνο. Το πρώτο σημάδι που δείχνει ότι «ήρθε η ώρα» είναι όταν οι τρίχες αρχίζουν να διαχωρίζονται. Εάν χρησιμοποιείτε στο πιστολάκι σας το ζεστό αέρα, ένα άλλο προειδοποιητικό σημάδι είναι όταν λιώνουν ή λείπουν τρίχες: Εάν το περισσότερο  από το 10 % των τριχών έχουν φύγει από τη βούρτσα σας, ήρθε η ώρα να αγοράσετε μια καινούρια.

Ένα άλλο προφανές σημάδι είναι η παρουσία ρωγμών στη βάση της. Οι περισσότεροι άνθρωποι περιμένουν μέχρι αυτό το σημείο πριν από την αντικατάστασή της, αλλά οι ειδικοί προτείνουν να έχουν το νου τους στις τρίχες, γιατί αν δεν είναι σε καλή κατάσταση μπορεί να προκαλέσουν βλάβη στα μαλλιά τους. Αν αρχίσουν τα μαλλιά σας να «πιάνονται» στη βούρτσα, τότε πρέπει να την αντικαταστήσετε, ακόμη και αν την αγοράσατε… χθες.

Πηγη: liveit.gr