ΕΡΤ3: Αφιέρωμα στην Παγκόσμια Ημέρα Μουσικής – Ντοκιμαντέρ

ΕΡΤ3: Αφιέρωμα στην Παγκόσμια Ημέρα Μουσικής - Ντοκιμαντέρ

Παγκόσμια Ημέρα Μουσικής
Αφιέρωμα της ΕΡΤ3 με μουσικά ντοκιμαντέρ 

Η ΕΡΤ3 την Παρασκευή, 21 Ιουνίου 2019, τιμά την Παγκόσμια Ημέρα Μουσικής με ένα αφιέρωμα με ντοκιμαντέρ για τη μουσική.

Στις 9 το πρωί μεταδίδεται το ωριαίο μουσικό ντοκιμαντέρ: «Η Μουσική στην Τηλεόραση» (Music in the Air), παραγωγής Arthaus Musik, IMZ International Music & Media Center, 2012, το οποίο διερευνά τη ζωή της κλασικής μουσικής στην τηλεόραση από την έναρξή της έως σήμερα, με πλάνα μεγάλων ερμηνευτών και ιστορικές εικόνες από το BBC. Συμμετέχουν οι Γκλεν Γκουλντ, Χεμπερτ φον Κάραγιαν, Άννα Νετρέμπκο, Λεονάρντ Μπερνστάιν Ιγκόρ Στραβίνσκι Άρτουρο Τοσκανίνι Πιέρ Μπούλεζ,  Τζόνας Κάουφμαν και πολλοί άλλοι. Μεταδίδεται σε επανάληψη στις 14:00.

Στις 12:00, μεταδίδεται σε α΄ τηλεοπτική μετάδοση το ωριαίο ντοκιμαντέρ: «Παβαρότι, Ένας Ποπ Καλλιτέχνης» (Pavarotti, Pop Tenor), παραγωγής Ma Drogue à Moi/ARTE FRANCE 2016. O Ιταλός τενόρος αναγνωρίζεται ως εκείνος που έκανε την όπερα προσιτή. Το ντοκιμαντέρ παρουσιάζει τη στρατηγική που επινόησε και εφάρμοσε για να το πραγματοποιήσει και το τι φανερώνουν οι πράξεις αυτές για τον άνθρωπο και τον καλλιτέχνη που από ερμηνευτής της όπερας έγινε ποπ καλλιτέχνης. Μέσα από αυτή την οπτική, η ταινία αποτελεί φόρο τιμής στον άνθρωπο που με την ιδεολογία, το πάθος και το έργο ζωής του μπορούσε να ισχυριστεί, «Έκαναν τον κόσμο να πιστεύει ότι η κλασική μουσική απευθύνεται αποκλειστικά στην ελίτ. Εγώ τους διέψευσα». Μεταδίδεται σε επανάληψη στις 16:00.

Στις 20:00, μεταδίδεται το ελληνικό ντοκιμαντέρ: «Καντινέλια, Από τη Μεσόγειο στο Μισσισιπή» του Γιάννη Κουφονίκου. Το ντοκιμαντέρ παρουσιάζει μια μουσική βραδιά από τη μαγνητοσκοπημένη εμφάνιση του συγκροτήματος  “Καντινέλια” σε μουσική σκηνή τον Νοέμβριο του 2018. Παραδοσιακές μουσικές γραμμές από όλο τον κόσμο, από τη Μεσόγειο μέχρι τον Μισισιπή μπλέκονται στις χορδές των δύο κιθαρών και προκύπτει ένα ταξίδι στην πολυρυθμία που παρασύρει σε χορό. Ένα ταξίδι με μελωδίες  από τις κιθάρες της Εύης Σεϊτανίδου και του Θανάση Ζήκα.

Ακολουθεί στις 21:00, σε α΄ τηλεοπτική μετάδοση το ωριαίο ντοκιμαντέρ: «Το υπέροχο Βασίλειο του Πάπα Αλαέβ» (The Wonderful Kingdom of Papa Aleb) γαλλο-ισραηλινής παραγωγής, 2016. Μια μοντέρνα σεξπηρική ιστορία για μια θρυλική τατζικιστανή – ισραηλινή μουσική οικογένεια, κάτω από τον έλεγχο του χαρισματικού πατριάρχη Πάπα Αλαέβ. Μόνο η κόρη του, η Άντα, τολμάει να αντισταθεί στη θέλησή του. Καθώς ο Πάπα κοντεύει τα ογδόντα, και οι επόμενες γενιές αποζητούν καινούριες μουσικές κατευθύνσεις, το οικογενειακό σόου πρέπει να συνεχιστεί.

Στις 23:00, η μουσική παράσταση «Cirkacuba», γαλλικής παραγωγής, 2016, παρουσιάζει ένα εκπληκτικό Κουβανικό σόου με 50 ακροβάτες, χορευτές και μουσικούς, οι οποίοι εκτελούν 12 υπέροχες, χρωματιστές σκηνές, συνδυάζοντας τη μουσική και το αυθεντικό τσίρκο, χωρίς την παρουσία ζώων.

Μισή ώρα μετά τα μεσάνυχτα, το μουσικό ντοκιμαντέρ: «Ο Τζίμι Χέντριξ στο Φεστιβάλ ‘‘The Isle of Wight’’» (Jimmy Hendrix: Blue Wild Angel: Live At The Isle Of Wight) παρουσιάζει μία από τις σημαντικότερες συναυλίες του θρύλου Τζίμι Χέντριξ, 18 ημέρες πριν από τον θάνατό του. Η σκηνοθεσία είναι του βραβευμένου με Όσκαρ Murray Lerner.