Επικίνδυνες Κυρίες (Hustlers) στους Κινηματογράφους από την ODEON

Επικίνδυνες Κυρίες (Hustlers) στους Κινηματογράφους από την ODEON

Η ταινία-έκπληξη του φθινοπώρου είναι εδώ!
Έχοντας λάβει θεαματικές κριτικές από τον ξένο τύπο, η ταινία της Λορίν Σκαφάρια ασχολείται με μια όχι και τόσο γνωστή αλλά άκρως συναρπαστική ιστορία που βασίζεται σε αληθινά γεγονότα.

Η Τζένιφερ Λόπεζ και η παρέα της εξαπατούν
το αντρικό κοινό… δίχως κανένα δισταγμό.

Τα γεγονότα της ταινίας βασίζονται σε πραγματική ιστορία.
Αυτή είναι η ιστορία των «Επικίνδυνων Κυριών».

Λίγα λόγια για την ταινία

Βασισμένη σε αληθινά γεγονότα και με ένα all star cast γυναικών, οι «ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΕΣ ΚΥΡΙΕΣ» είναι μια παρέα από στρίπερς στην Νέα Υόρκη που κατά  την περίοδο της οικονομικής κρίσης του 2008 βλέπουν τους πελάτες τους και τα εισοδήματά τους να εξανεμίζονται. Με αρχηγό τη φιλόδοξη χωρισμένη μητέρα Ντέστινι (Κόνστανς Γου) και με τη βοήθεια της βετεράνου στρίπερ Ραμόνα (Τζένιφερ Λόπεζ)  θα ενώσουν τις δυνάμεις τους  κλέβοντας και εξαπατώντας πλούσιους άντρες της Γουόλ Στριτ. Το σχέδιο τους δουλεύει με μεγάλη επιτυχία μέχρι που τα πράγματα αρχίζουν να βγαίνουν εκτός ελέγχου.

Μια αδελφότητα από «Επικίνδυνες Κυρίες»

Σύμφωνα με την παραγωγό Ιλέιν Γκόλντσμιθ Τόμας, η σκηνοθέτις και οι παραγωγοί έψαχναν για ένα καστ, το οποίο «θα έδινε έναν ρεαλισμό, μία αυθεντικότητα προς τα έξω και θα ήταν και πολύ διασκεδαστικό». Όλο το καστ – καθώς και οι χαρακτήρες που υποδύονται – δέθηκε μεταξύ του και κατάλαβαν αλλά δεν έκριναν τους χαρακτήρες τους. Οι «Επικίνδυνες Κυρίες» είναι μια γιορτή για τη γυναικεία αλληλεγγύη, για τις γυναίκες  που παίρνουν τον αγώνα στα χέρια τους.

Η σκηνοθέτις της ταινίας Λορίν Σκαφάρια αποκαλύπτει πως μέσα από αυτή την γυναικεία αλληλεγγύη ένιωσε κάποιους δυνατούς δεσμούς με τους χαρακτήρες της ταινίας: «Μπορώ να καταλάβω όλα όσα περνάνε, όπως τον αγώνα ενάντια στη μοναξιά και την αναζήτηση της ανεξαρτησίας. Όλες αυτές οι γυναίκες είναι μανάδες, φίλες, αδερφές κόρες που δημιουργούν μοναδικούς δεσμούς μεταξύ τους παρόλο που είναι διαφορετικές». Η Κόνστανς Γου ενδιαφέρθηκε σε μεγάλο βαθμό για τη σχέση που αποκτά ο χαρακτήρας της (Ντέστινι) στην ταινία με αυτόν της Τζένιφερ Λόπεζ που της θύμισε δυο χαρακτήρες από ένα αγαπημένο της βιβλίο, το «Ταλαντούχο Κύριο Ρίπλεϊ» της Πατρίτσια Χάισμιθ. «Αυτό που είναι η Ντέστινι για τη Ραμόνα μου θυμίζει έντονα τη σχέση των δύο αντρών στον «Ταλαντούχο Κύριο Ρίπλεϊ». Έτσι και στην ταινία, αυτό που επιθυμεί η Ντέστινι είναι να την «αγκαλιάσει» η Ραμόνα.

Αυτές οι προσωπικές σχέσεις είναι πολύ σημαντικές για τη Ντέστινι διότι όπως λέει και η Γου: «Η μητέρα της Ντέστινι την εγκατέλειψε όταν αυτή ήταν πολύ μικρή, πράγμα το οποίο της δημιούργησε θέματα  εμπιστοσύνης. Δεν εμπιστεύεται εύκολα τον κόσμο. Αυτή η έλλειψη δημιουργίας δυνατών σχέσεων με άλλες γυναίκες στον οικογενειακό της κύκλο ωθεί την Ντέστινι να αναζητά δεσμούς με γυναίκες ακόμα περισσότερο».

Η Γου έκανε εκτενή έρευνα για τον ρόλο της και όπως λέει το πιο σημαντικό για αυτήν ήταν «να έρθω κοντά με πολλές γυναίκες αυτού του επαγγέλματος, και να τις γνωρίσω καλά, ανθρώπινα».

Η φιλία της Ντέστινι με τη Ραμόνα είναι η καρδιά και η ψυχή της ταινίας. «Η Ραμόνα είναι άτομο που εμπνέει αγάπη αλλά είναι και πολύ περίπλοκη και πληγωμένη και η φιλοδοξία της απειλεί να επισκιάσει τη σχέση της με τη Ντέστινι και με τις υπόλοιπες γυναίκες. Ξελογιάζει τους άνδρες προς δικό της όφελος, πηγαίνει πάντα πιο μακριά από όσο χρειάζεται».

Όπως η Γου, έτσι και η Λόπεζ επισκέφτηκε πολλά στριπτιτζάδικα και γνώρισε πολλές στρίπερ που δουλεύουν εκεί. Επίσης, παρατήρησε λεπτομερώς την καθημερινότητα τους. «Γνώρισα αρκετές από αυτές στα παρασκήνια και πληροφορήθηκα πώς είναι να δουλεύεις ως χορεύτρια», ανακαλεί η Τζένιφερ Λόπεζ. «Απορρόφησα όσο μπορούσα την ατμόσφαιρα που επικρατούσε και ενδιαφέρθηκα να μάθω πως γίνονται κάποια πράγματα ρεαλιστικά,  συμπεριλαμβανομένου και του pole dancing. Νιώθω πως ο κόσμος θα εκπλαγεί-ενώ δεν θα έπρεπε- όταν δει πως στην πλειοψηφία αυτές οι γυναίκες προσπαθούν απλώς να τα βγάλουν πέρα. Οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν είναι 100% αληθινές, μπορείς να συσχετιστείς. Θέλουν να φροντίσουν τους εαυτούς τους και τις οικογένειές τους και θέλαμε να σιγουρευτούμε ότι αυτό φαίνεται στην ταινία».

Για τη Σκαφάρια, η συμμετοχή της Λόπεζ υπήρξε καταλυτική. «Όταν γράφω τους χαρακτήρες δεν έχω κάποιους συγκεκριμένους ηθοποιούς στο μυαλό. Ωστόσο, όταν ολοκλήρωσα το σενάριο ήταν προφανές πως είχα στο μυαλό μου τη Τζένιφερ Λόπεζ για το ρόλο της Ραμόνα. Ήταν η μοίρα της. Προσδίδει στο χαρακτήρα της Ραμόνα μια αυθάδεια και έναν ρεαλισμό».

Στο υπόλοιπο καστ συναντούμε την Κέκε Πάλμερ, που υποδύεται τη Μερσέντες. «Η Μερσέντες είναι ατρόμητη και δεν διστάζει να πει αυτό που σκέφτεται οποιαδήποτε στιγμή. Μου άρεσε επίσης που έχει μια ιδιαίτερη αίσθηση του χιούμορ για τα πάντα». Η Πάλμερ δηλώνει πως ήταν τυχερή που συνεργάστηκε και έμαθε πολλά από την Γου και τη Λόπεζ. «Νιώθω πολύ τυχερή που συνεργάστηκα με τη Τζένιφερ επειδή θαυμάζω την εξέλιξη στην καριέρα της και όλο αυτό μου δίνει έμπνευση. Η Κόνστανς ήταν επίσης υπέροχη. Δίνει στον ρόλο της Ντέστινι  αποχρώσεις που προσδίδουν έναν ρεαλισμό στην ταινία.»

«Είμαι επίσης ενθουσιασμένη που συμμετέχω σε μία ταινία που το σενάριο, η παραγωγή, η σκηνοθεσία και το καστ είναι κατά κύριο λόγο γυναίκες!».

Το νεότερο μέλος της γυναικείας συμμορίας είναι η Άνναμπελ, που την υποδύεται η Λίλι Ράινχαρτ και συνδυάζει την αθωότητα με τη γοητεία. «Μου άρεσε η ιδέα να υποδυθώ έναν χαρακτήρα που είναι αθώα προκλητική και σχετικά ανίδεη – και έχει να μάθει πολλά στο μέλλον. Η Άνναμπελ βρίσκεται σε ένα ευαίσθητο σημείο όταν την βλέπουμε για πρώτη φορά. Δεν ζει με την οικογένειά της, η οποία την έχει απορρίψει εξαιτίας του επαγγέλματος που έχει διαλέξει και προσπαθεί να τα βγάλει πέρα κάνοντας το καλύτερο δυνατόν. Ανταποκρίνεται στη συνέχεια στη Ραμόνα μιας και τη βλέπει σα μητέρα της και αμέσως αναπτύσσει δεσμούς μαζί της». Η Σκαφάρια λέει για την Άνναμπελ: «Πιστεύω πως είναι η καρδιά της αδελφότητας, είναι αυτή που την αγαπούν όλοι – διαφέρει και περισσότερο».

Ένα ακόμα μέλος της παρέας είναι η Ντάιαμοντ, την οποία υποδύεται η Κάρντι Μπι, η διάσημη ράπερ, τραγουδίστρια και συνθέτρια. Γεννημένη στο Μπρονξ, η Ντάιαμοντ είναι ένα κορίτσι με δύσκολο χαρακτήρα που έχει δουλέψει στο κλαμπ ένα χρόνο. Είναι περισσότερο αδιάλλακτη και σκληρή από τις υπόλοιπες γυναίκες της ομάδας.

«Η Ντάιαμοντ δεν υπολογίζει τίποτα και κανένα», λέει η Σκαφάρια. «Χάρη όμως στη Ραμόνα, αναπτύσσει και εκείνη δεσμούς με τις υπόλοιπες γυναίκες της παρέας και βρίσκει την ανταπόκριση που αναζητάει». Η Σκαφάρια, δηλωμένη φαν της μουσικής της Κάρντι Μπι, ανυπομονούσε να συνεργαστεί μαζί της εδώ και καιρό. «Είναι μια εξέχουσα προσωπικότητα, θα έφερνε στην ταινία την αυθεντικότητα που χρειαζόμουν».

Στο ρόλο της Λιζ συναντούμε την τραγουδίστρια Λίζο, που κάνει την πρώτη της κινηματογραφική εμφάνιση. «Πέρα από την απόλαυση που μου δόθηκε να παίξω έναν χαρακτήρα πολύ δυνατό, είμαι χαρούμενη που μου δίνεται η ευκαιρία να αντιπροσωπεύσω όλα τα μη καλλίγραμμα κορίτσια εκεί έξω», υποστηρίζει η ίδια. Η σκηνοθέτις της ταινίας λέει για τη νεαρή τραγουδίστρια: «Είναι πράγματι πολύ ταλαντούχα και μπήκε πολύ γρήγορα στο ρυθμό του ρόλου».

Μια επίσης σημαντική παρουσία είναι αυτή της δημοσιογράφου που αναλαμβάνει να καλύψει την ιστορία τους. Αυτή είναι η Ελίζαμπεθ, την οποία υποδύεται η Τζούλια Στάιλς. «Ο ρόλος της Ελίζαμπεθ είναι ένας ρόλος δυνατός που συγκεντρώνει πάνω της το βάρος της ιστορίας που της διηγούνται η Ντέστινι και η Ραμόνα. Είναι εκείνη που θέτει τους τόνους ώστε να φτάσει η ιστορία τους στο ευρύ κοινό».

Να εξαπατάς ή να σε εξαπατούν

Το συναρπαστικό ταξίδι της απάτης που σχεδιάζει η ομάδα των γυναικών είναι η απάντησή τους απέναντι στο διεφθαρμένο σύστημα που τις άφησε στον πάτο της ανδροκρατούμενης ιεραρχίας που ισχύει από πάντα. Οι αγώνες που κάνουν «Οι Επικίνδυνες Κυρίες» για να πολεμήσουν το σύστημα έχουν απήχηση, γιατί όπως όλοι αυτό που θέλουν είναι να φροντίσουν τους εαυτούς τους και τις οικογένειές τους και να ζήσουν το αμερικάνικο όνειρο που φαντάζει όλο και πιο απόμακρο».

«Οι γυναίκες αυτές θα έλεγα πως είναι σίγουρα αντί-ήρωες και επιζώντες ενός καλά στημένου παιχνιδιού», ισχυρίζεται η Λόπεζ. «Όλα άρχισαν από την ιδέα να αντεπιτεθούν στους μεγαλομέτοχους της Γουόλ Στριτ που έφεραν σε ύφεση την οικονομία της χώρας πίσω στο 2008. Αλλά το παιχνίδι έχει τους δικούς του κανόνες και όταν αρχίζεις και παίζεις, δύσκολα βρίσκεις το κουράγιο να σταματήσεις».

Οι «Επικίνδυνες Κυρίες» επίσης ‘’διασκεδάζουν’’ με το να ανατρέπουν τα στερεότυπα των φύλων. «Υπάρχει μια στιγμή στο έργο που αναφέρει πόσοι λίγοι άντρες παραδέχονται πως έχουν εξαπατηθεί από μια γυναίκα», αναφέρει η Λόπεζ. «Η αίσθηση της περηφάνιας τους τους εμποδίζει από το να το αναφέρουν. Δεν τους ενδιαφέρει να μάθουν ποιες είναι αυτές οι γυναίκες και ειλικρινά δεν πιστεύω πως τις βλέπουν ικανές να ανατρέψουν το παιχνίδι εις βάρος τους. Δεν μπορούν να δουν πως αυτές οι γυναίκες κάτι ετοιμάζουν».

Η παραγωγός Τζέσικα Έλμπαουμ σχολιάζει: «Όλοι σε αυτή την ταινία εξαπατούν και προσπαθούν να επιβιώσουν. Αυτό που κάνουν αυτές οι γυναίκες αντανακλά κατά μια έννοια αυτό που έκαναν οι άντρες σε αυτές».

Η γνωριμία με το Pole Dancing

Για τις ηθοποιούς της ταινίας που υποδύονται τις εξωτικές χορεύτριες υπήρχαν εξαρχής πολλές προκλήσεις. Στην κορυφή της λίστας τους ήταν να μάθουν να χειρίζονται το στύλο στο pole dancing. «Οι μύες μου δεν υπήρξαν ποτέ τόσο πρησμένοι μέχρι που ανέβηκα σε εκείνο τον στύλο», δηλώνει η Γου περιγράφοντας την εμπειρία της σχετικά με την εκπαίδευση της στις κινήσεις και τεχνικές του pole dancing.

Ακόμα και η Λόπεζ, μια βετεράνος και δεινή χορεύτρια που κάνει εξάσκηση κάθε μέρα, ισχυρίζεται πως ήταν από τα πιο δύσκολα πράγματα που έκανε μέχρι τώρα. «Έκανα εξάσκηση για περίπου έξι μήνες προετοιμάζοντας το ρόλο μου γι’ αυτή την ταινία. Είχα ένα φορητό στύλο σε κάθε πόλη που πήγαινα, οπότε δεν έχασα ποτέ την ευκαιρία να κάνω εξάσκηση. Πιστεύω πως κάποιους μύες από αυτούς τους «χρησιμοποίησα» για πρώτη φορά. Η μέση μου και οι ώμοι μου ακόμα αναρρώνουν».

Η χορογράφος και ειδική στο pole dancing Γιοχάνα Σαπάκι υπήρξε μέντορας του γυναικείου καστ στον τρόπο προσέγγισης τους ως προς το αντικείμενο της καθημερινότητάς τους. Σύμφωνα με την καθοδήγηση της, η ομάδα κατάφερε να φέρει εντυπωσιακά αποτελέσματα σε σύντομο διάστημα. Η Σαπάκι ενθουσιάστηκε με το διαφορετικό υπόβαθρο των γυναικών, όσον αφορά την κίνηση,  που συμμετείχαν στην ταινία. «Χειρίστηκα διαφορετικά τη Τζένιφερ από ότι την Κόνστανς επειδή η τελευταία δεν έχει ασχοληθεί πολύ με τις κινήσεις ως τώρα», λέει η ίδια.

Σχεδιασμός της ταινίας

Ο σχεδιασμός παραγωγής ανήκει στη βετεράνο Τζέιν Μάσκι, η οποία ήθελε να δώσει την σωστή ατμόσφαιρα στο κοινό με τα κατάλληλα sets και τους κατάλληλους χρωματικούς τόνους. «Η Λορίν, ο Τοντ και εγώ είχαμε το ίδιο όραμα για τους χαρακτήρες – έχει να κάνει με πόσα μακριά μπορείς να πας όταν οι άνθρωποι γύρω σου σε υποτιμούν».

Η χρωματική παλέτα της Μάσκι αποτελείται από σιωπηρά χρώματα στην αρχή όταν αντικρίζουμε για πρώτη φορά στην ταινία την Ντέστινι και τις δυσκολίες που καλείται να υπερβεί. «Από τη στιγμή που συναντάει τη Ραμόνα και την υπόλοιπη ομάδα και γίνονται μια ομάδα, οι χρωματικοί τόνοι αλλάζουν και προσθέτουμε όλο και πιο πολύ χρώμα. Επιδιώξαμε κυρίως να δείξουμε πόσο αποπνικτικός και φρενήρης είναι ο κόσμος της διασκέδασης», λέει η Μάσκι.

Σαν σκηνικό για το στριπτιτζάδικο χρησιμοποιήθηκε ένα αυθεντικό, το Show Palace της Νέας Υόρκης, το οποίο η ομάδα της Μάσκι το επεξεργάστηκαν ώστε να το κάνουν «δικό τους».

Το ενδυματολογικό κομμάτι της ταινίας επιμελήθηκε o Μίτσελ Τράβερς: «Η ταινία στηρίχτηκε στα ρούχα που φοράνε οι γυναίκες στην καθημερινότητά τους και σε αυτά που φορούν για να τραβήξουν την προσοχή των αντρών».

Οι στολές, τα κοστούμια και το χρονικό πλαίσιο έχουν κρίσιμο ρόλο στην εξέλιξη των χαρακτήρων και της αφήγησης. Όμως στον πυρήνα της ταινίας είναι δίχως αμφισβήτηση οι δεσμοί των γυναικών. «Σε πολλές ταινίες οι στρίπερς απεικονίζονται ως χαρακτήρες που έχουν χαραμιστεί ή ως δευτερεύοντες χαρακτήρες. Στις «Επικίνδυνες Κυρίες», η ταινία δείχνει τις ζωές αυτών των γυναικών και όλα όσα βιώνουν, τα όμορφα και τα άσχημα. Πιστεύω πως το κοινό θα εκτιμήσει το ρεαλισμό και τους χαρακτήρες της ταινίας», λέει η Λόπεζ.

Στοιχεία για την ταινία:

Σκηνοθεσία Λορίν Σκαφάρια
Σενάριο Λορίν Σκαφάρια (βασισμένο στο άρθρο της Τζέσικα Πρέσλερ)
Παραγωγή Τζέσικα Έλμπαουμ, Γουίλ Φέρελ, Ιλέιν Γκόλντσμιθ Τόμα
Τόμας, Τζένιφερ Λόπεζ, Άνταμ ΜακΚέι, Μπένι Μέντινα
Ηθοποιοί Κονστάνς Γου, Τζένιφερ Λόπεζ, Τζούλια Στάιλς, Κέκε Πάλμερ, Λίλι Ράινχαρτ, Λίζο, Κάρντι Μπι
Φωτογραφία Τοντ Μπανχάζλ
Μοντάζ Κάιλα Έμτερ
Καλλιτεχνική Διεύθυνση Κιμ Κάρον
Σχεδιασμός Κοστουμιών Μίτσελ Τράβερς
Διάρκεια 110’
Διανομή WORD OF MOUTH
Είδος Δράμα, crime, κωμωδία

17 Οκτωβρίου στους κινηματογράφους από την ODEON