Επίθεση στη Γαλλική Πρεσβεία

Επίθεση στη Γαλλική Πρεσβεία

Προβληματισμό προκαλεί στην αστυνομία η επίθεση με χειροβομβίδα στην γαλλική πρεσβεία που βρίσκεται σε ένα από τα καλύτερα φυλασσόμενα σημεία της Αθήνας, απέναντι από τη Βουλή.

Οι αστυνομικοί που ασχολούνται με την υπόθεση προσπαθώντας να ερμηνεύσουν το χτύπημα των δύο ανδρών που πέταξαν τη χειροβομβίδα στις 5:40 το πρωί της Πέμπτης, καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι πρόκειται περισσότερο για χτύπημα εντυπωσιασμού με στόχο των τρομοκρατών να δείξουν ότι μπορούν να χτυπήσουν σε οποιοδήποτε σημείο της Αθήνας ακόμα και «κάτω από τη μύτη των αστυνομικών».

Δύο άτομα που επέβαιναν σε μοτοσικλέτα μεγάλου κυβισμού και είχαν κατεύθυνση από το Χίλτον προς το Σύνταγμα πέρασαν με μεγάλη ταχύτητα μπροστά από την πρεσβεία και πέταξαν χειροβομβίδα, που εξερράγη τραυματίζοντας τον αστυνομικό που υπήρχε στο σημείο για τη φύλαξη του κτηρίου. Με βάση τη μεγάλη διασπορά των θραυσμάτων – ένα από τα οποία τραυμάτισε τον αστυνομικό – εκτιμάται ότι επρόκειτο για χειροβομβίδα αμυντικού τύπου. Ο αστυνομικός νοσηλεύεται πλέον στο 401 Στρατιωτικό Νοσοκομείο με τραύματα στο δεξί του του πόδι.

Διάτρητο από τα θραύσματα το φυλάκιο έξω από τη γαλλική πρεσβεία

Από τις κινήσεις των δύο ανδρών άλλωστε, οι οποίοι κατά πληροφορίες κινήθηκαν παράλληλα ή πίσω από κάποιο λεωφορείο επί της Βασιλίσσης Σοφίας, φαίνεται ότι αυτό που τους ανησυχούσε δεν ήταν οι πάρα πολλές κάμερες στην ευρύτερη περιοχή αλλά η παρουσία της διμοιρίας των ΜΑΤ που φυλάει τη Βουλή σε 24ωρη βάση.

Με το πρίσμα αυτό εξετάζεται το υλικό από τις κάμερες προκειμένου να διαπιστωθεί επακριβώς το mondus operandi των δύο ανδρών όπως επίσης και να διαπιστωθεί αν οι σωματότυποι και ο τρόπος που έδρασαν μοιάζει με κάποια προηγούμενη επίθεση.

Περιμένοντας, εντωμεταξύ την προκήρυξη, οι αστυνομικοί θεωρούν ως πιθανότερο το ενδεχόμενο πίσω από την επίθεση να βρίσκεται η τρομοκρατική οργάνωση Ομάδα Λαϊκών Αγωνιστών, που θεωρείται η συνέχεια του Επαναστατικού Αγώνα, καθώς αυτές οι δύο οργανώσεις – μαζί με τη Σέχτα Επαναστατών – είναι που στο παρελθόν έχουν χρησιμοποιήσει χειροβομβίδες για τις επιθέσεις τους. Προς την «Ο.Λ.Α.» δείχνει, κατά τους αστυνομικούς, και το γεγονός ότι η οργάνωση αυτή είναι η μοναδική, πλην των Πυρήνων της Φωτιάς, που κάνει επιθέσεις σε πρεσβείες με όπλα και εκρηκτικά.

Παράλληλα οι αστυνομικοί ρίχνουν το βάρος τους και στην μοτοσικλέτα υψηλού κυβισμού που βρέθηκε στη συμβολή των οδών Θεμιστοκλέους και Σόλωνος. Αυτό που αναζητούν είναι το πού και πώς κινήθηκαν αυτοί που την εγκατέλειψαν καθώς στο σημείο υπάρχουν κάποιες κάμερες αλλά όχι τόσες πολλές όσες στο σημείο της επίθεσης.

Δείτε τη συνέχεια στο Protothema.gr