Είδαμε το “Φαρενάιτ 451” στο θέατρο Πόρτα!

Είδαμε το "Φαρενάιτ 451" στο θέατρο Πόρτα!

Μια διαφορετική – πρωτοποριακή παράσταση παίζεται στη φετινή  Αθήνα που έχει αγαπηθεί ήδη από τους λάτρεις του θεάτρου.

Συγκεκριμένα, μετά από τρία διαδοχικά sold out στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών, η παράσταση που εντυπωσίασε κοινό και κριτικούς, το «Φαρενάιτ 451» του Ραίη Μπράντμπερυ αποφασίστηκε να ανεβεί στο θέατρο Πόρτα σε σκηνοθεσία Θωμά Μοσχόπουλου.

Σ’ ένα μελλοντικό, ολοκληρωτικό καθεστώς όπου τα βιβλία καταστρέφονται, ο πρωταγωνιστής του έργου, διώκτης αρχικά των αντιφρονούντων, μεταστρέφεται, όταν έρχεται σ’ επαφή με τον μυστικό κόσμο των βιβλίων. Πώς μπορεί να σπάσει το εφιαλτικό πρόσωπο του ολοκληρωτισμού; Μπορεί η διεκδίκηση της «προσωπικής ανάγνωσης» να προκαλέσει στο σύστημα ρήγματα ελευθερίας;

Σημείωμα του σκηνοθέτη

“Το 1953, εν τω μέσω της Μακαρθικής περιόδου, εμφανίζεται στα αμερικανικά βιβλιοπωλεία ένα βιβλίο που θα αποτελέσει από τα σημαντικότερα δυστοπικά μυθιστορήματα 20ού αιώνα. Πρόκειται για το Φαρενάιτ 451 του Ραίη Μπράντμπουρυ. Ο τίτλος δηλώνει τη θερμοκρασία στην οποία αρχίζει να καίγεται το χαρτί, και αναφέρεται στην πρακτική της «καύσης βιβλίων» που ταυτίζεται, ιστορικά και συμβολικά, με την καταστολή της ελευθερίας σκέψης και λόγου.

Σε μια μελλοντική κοινωνία, «πυροτεχνουργοί» λειτουργώντας σαν ένα «Σώμα Κρατικής Ασφάλειας», εντοπίζουν και καίνε όσα βιβλία έχουν σωθεί κρυμμένα από αντιφρονούντες, που αρνούνται να συμμορφωθούν στο δόγμα, ότι τα βιβλία είναι άχρηστα και βλαβερά. Ο βασικός ήρωας του έργου είναι ένα διακεκριμένο στέλεχος αυτού του «σώματος», όμως, ερχόμενος σε επαφή με το «μυστικό σύμπαν των βιβλίων», αρχίζει να μαγνητίζεται επικίνδυνα απ’ αυτό. Σιγά σιγά ανακαλύπτει, ότι πίσω από τον κόσμο εικονικής πραγματικότητας, στον οποίο οι συμπολίτες του ζουν εφησυχασμένοι, υπάρχει ένα ολόκληρο δίκτυο, που κινείται υπόγεια και σε αντίθετες κατευθύνσεις από τις δικές του επιλογές. Όταν ξυπνήσει η «περιέργειά» του γι’ αυτόν τον κόσμο είναι θέμα χρόνου να γίνει από διώκτης διωκόμενος.

Το 1979 ο ίδιος ο συγγραφέας ξαναγράφει το έργο σε θεατρική μορφή επεμβαίνοντας σημαντικά στο αρχικό περιεχόμενο του κειμένου και δημιουργώντας έτσι τη βάση για ένα πολύ ενδιαφέρον θεατρικό ανέβασμα. Μια πολυφωνική ανάγνωση που ανατριχιάζει με την επικαιρότητα του έργου».

Μια παράσταση πρόκληση, θα μπορούσαμε να την χαρακτηρίσουμε που διχάζει και αποσπά θετικά αλλά και αρνητικά σχόλια. Κάτι σύγχρονο, ασυνήθιστο που ξεχωρίζει από το κλασικό θέατρο.

Ερμηνείες που ξεχωρίζουν και ένα πρωτοποριακό σκηνικό που σε πάει σε μια άλλη εποχή, διαστημική και σου δίνει το αίσθημα του φόβου για το πως θα εξελιχθεί ο πλανήτης με την ανάπτυξη της τεχνολογίας.

Σε αυτή την παράσταση βλέπουμε και την “μεγάλη” Ξένια Καλογεροπούλου που εντυπωσιάζει έστω και για την μικρή εμφάνιση της στη σκηνή.

Το GPOP.GR βρέθηκε και παρακολούθησε το έργο στο θέατρο Πόρτα και έχει να πει ένα μεγάλο μπράβο.

Ο κόσμος στην αίθουσα έδωσε ένα γερό χειροκρότημα για αυτό που παρακολούθησε.