Είδαμε τον εξαιρετικό “Βυσσινόκηπο” στο Θέατρο Δημήτρης Χορν!

Είδαμε τον εξαιρετικό "Βυσσινόκηπο" στο Θέατρο Δημήτρης Χορν!

Για ακόμη μια χρόνια ο Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης απέδειξε πως εκτός από εξαιρετικός ηθοποιός είναι και εξαιρετικός σκηνοθέτης.

Συγκεκριμένα, ο ίδιος ένωσε τις δυνάμεις του με τα Αθηναϊκά θέατρα στο θέατρο Χορν για να παρουσιάσουν στο κοινό της Αθήνας το εμβληματικό αριστούργημα του Άντον Τσέχωφ “Βυσσινόκηπος“.

Ένας καταπληκτικός θίασος που προσκαλεί και τον πιο απαιτητικό θεατή για να το επισκεφτεί.

Ο Βυσσινόκηπος αφηγείται την ιστορία ενός κόσμου που χάνεται ανεπιστρεπτί. Είναι ένας αποχαιρετισμός σε μια εποχή που τελειώνει και δίνει τη θέση της σε μια καινούργια. Η ζωή αλλάζει, χωρίς να υπολογίζει τους ανθρώπους που βιώνουν την απώλεια. Κι εκείνοι με τη σειρά τους, αρνούνται να αποδεχτούν την αλλαγή, ζούνε με τις μνήμες του παρελθόντος, κλείνοντας τα μάτια στο μέλλον που έρχεται ταχύτατα κατά πάνω τους.

Ο συγγραφέας θεωρούσε τον Βυσσινόκηπο κωμωδία. Γιατί είναι πράγματι κωμικό το πόσο μικροί αποδεικνύονται οι άνθρωποι αυτοί, με τα πάθη, τις ανασφάλειες, τα συμπλέγματά τους, απέναντι στη ζωή που τους οδηγεί σ’ ένα μέλλον που δεν μπορούν ούτε να φανταστούν, ούτε να αποφύγουν.

Η υπόθεση:

Η Λιουμπόβ Ρανιέφσκι επιστρέφει στο σπίτι της από το Παρίσι μετά από απουσία 5 ετών, συντετριμένη από έναν έρωτα και καταχρεωμένη. Το σπίτι της με τον τεράστιο Βυσσινόκηπό του είναι υποθηκευμένα κι εκείνη μοιάζει ανίκανη να τα σώσει από το ξεπούλημα.

Αντιδρά πολύ ανθρώπινα: με δράμα, αναμνήσεις, απάθεια, αφέλεια, άρνηση και υπερβολές. Στην ουσία απλώς παρακολουθεί τον κόσμο της να χάνεται. Έχει φέρει μαζί της την κόρη της την Άνια και τη Σαρλότα την ιδιόρρυθμη γκουβερνάντα.

Στο σπίτι θα συναντήσει τον Γκάγεφ, τον φλύαρο και φιλάρεσκο αδελφό της. Τον Λοπάχιν, τον γιό του κολίγου που είναι πλέον έμπορος με πολλά λεφτά, ο μόνος που αντιλαμβάνεται την εποχή που αλλάζει και της δίνει συμβουλές σωτηρίας που εκείνη δεν ακούει.

Τη Βάρια την ψυχοκόρη της, τον Τροφίμωφ, τον αιώνιο φοιτητή, ίνδαλμα της μικρής Άνια, γεμάτον επαναστατικές ιδέες. Τον Επιχόντωφ τον λογιστή που θέλει τόσο πολύ να παντρευτεί την υπηρέτρια Ντουνιάσα που αγαπάει τον Γιάσα τον υπερόπτη υπηρέτη, τον Πίστσικ τον κτηματία που αναζητεί διαρκώς λίγα δανεικά, και τον αιωνόβιο Φιρς που απομένει με τη μοναξιά του.

Αυτό το πλήθος, αφέντες και υπηρέτες, περιφέρεται μέσα και γύρω από το σπίτι για έξη μήνες. Από τον Μάιο ως τον Οκτώβριο. Όλοι θέλουν κάτι ή κάποιον που δεν έχουν, όλοι ανίκανοι να κάνουν κάτι δραστικό για να σωθούν. Στο τέλος όλα και όλοι θα έχουν αλλάξει, και το μόνο που θα ακούγεται, ο χτύπος από ένα τσεκούρι πάνω σε δέντρο.

Εξαιρετικές ερμηνείες σε συνδυασμό με μια καταπληκτική μουσική που δένει υπέροχα με όλη την πλοκή του έργου.

Ένα κατάμεστο από κόσμο θέατρο έδωσε το πιο γερό του χειροκρότημα για αυτή την υπέροχη δουλειά που έχει κερδίσει κοινό και κριτικούς.

Έτσι και αλλιώς δεν χρειάζεται να πούμε πολλά όταν στον θίασο βρίσκονται η Θέμις Μπαζάκα και ο Δημήτρης Λιγνάδης, οι οποίοι έχουν αποδείξει στα τόσα χρόνια καριέρας ποιοι είναι και τι ταλέντο έχουν.

Φυσικά αυτό δεν σημαίνει ότι προσβάλει τους υπόλοιπους ηθοποιούς της παράστασης, καθώς και εκείνοι είναι καταπληκτικοί.

Τα Αθηναϊκά θέατρα για ακόμη μια χρόνια έκαναν την διαφορά κερδίζοντας την επιλογή του κόσμου για τις παραστάσεις του.

Συγχαρητήρια σε όλους τους συντελεστές για αυτή την εξοχή δουλειά! Σπεύσατε γιατί ολοκληρώνεται την Κυριακή των Βαιων.

Συντελεστές:

Μετάφραση: Μαρίσσα Τριανταφυλλίδη
Σκηνοθεσία: Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης
Σκηνικά: Αθανασία Σμαραγδή
Κοστούμια: Μαρία Κοντοδήμα
Μουσική: Μίνως Μάτσας
Φωτισμοί: Αλέκος Γιάνναρος
Βοηθός Σκηνοθέτη: Έλενα Σκουλά, Μανώλης Δούνιας
Βοηθός Σκηνογράφου: Γιώργος Θεοδοσίου
Παραγωγή: Αθηναϊκά Θέατρα

Παίζουν:

Θέμις Μπαζάκα, Δημήτρης Λιγνάδης, Κόρα Καρβούνη, Αθηνά Μαξίμου, Γιάννης Κότσιφας, Σίσσυ Τουμάση, Γιώργος Μπινιάρης, Γιάννης Στόλας, Αλέξανδρος Μαυρόπουλος, Γιάννης Γιαννούλης, Τάσος Δημητρόπουλος, Γεωργιάννα Νταλάρα