Διεθνές Βραβείο στη Μαρία Φαραντούρη

Διεθνές Βραβείο στη Μαρία Φαραντούρη

Το διεθνές ισπανικό βραβείο τύπου LIBER PRESS SONG 2017 απονέμεται στη Μαρία Φαραντούρη. Όπως αναφέρει το σκεπτικό της βράβευσης ‘’για την απαράμιλλη φωνή κι ερμηνεία  , την προσφορά και την αφοσίωση της στο τραγούδι. Η Φαραντούρη συνδυάζει πάντα τη σθεναρότητα της στάσης της ,με την ομορφιά της ποίησης ,παίρνοντας μέρος στους αγώνες για τη δημοκρατία ,την ελευθερία και τα ανθρώπινα δικαιώματα’’. Στο σκεπτικό αναφέρονται σημαντικοί σταθμοί της καλλιτεχνικής διαδρομής της, μιας διαδρομής που είναι άρρηκτα δεμένη με το μουσικό έργο του μεγάλου Έλληνα συνθέτη Μίκη Θεοδωράκη.

Το βραβείο Liber press καθιερώθηκε από το 1999 στην Καταλονία και έχει σκοπό να βραβεύει τους ανθρώπους των γραμμάτων ,των τεχνών και του Τύπου που προσφέρουν στην αλληλεγγύη και στην κατανόηση των λαών , την ελευθερία της έκφρασης και την καλλιέργεια της κριτικής σκέψης. Έλληνες καλλιτέχνες που έχουν βραβευτεί στο παρελθόν είναι ο Κώστας Γαβράς και ο Πέτρος Μάρκαρης, το έργο των οποίων έχει παγκόσμια διάσταση.

Η Μαρία Φαραντούρη λαμβάνει το βραβείο τραγουδιού  LiberPress 2017, για την τρυφερή φωνή της, τη μαχητικότητά της και την αφοσίωσή της για τα ελληνικά κοινωνικά και  τα τραγούδια διαμαρτυρίας, μέσω των οποίων έχει καταγγείλει τη δικτατορία στη χώρα της, τον πολιτικό ολοκληρωτισμό, την αντιδραστικότητα και την καταστολή. Έχει συνδυάσει την καταγγελία  της ισχύος με την ομορφιά της ποίησης και έχει συμμετάσχει ενεργά στην προσπάθεια να επιτευχθεί η δημοκρατία, η ελευθερία και ο σεβασμός των ανθρώπινων δικαιωμάτων.

Η απονομή των φετινών βραβείων θα  λάβει μέρος στο Κογκρέσο της πόλης Χιρόνα της Καταλονίας στις  6 Οκτωβρίου.