Διήμερο Πορτογαλικού Θεάτρου

Διήμερο Πορτογαλικού Θεάτρου

Διήμερο Πορτογαλικού Θεάτρου

«Το Ημέρωμα της Στρίγγλας»  και «Φρανκενστάιν»

Σάββατο 27 & Κυριακή 28 Μαΐου 2017

*Οι παραστάσεις θα παρουσιαστούν

με ελληνικούς υπέρτιτλους

Το Θέατρο Άλφα.Ιδέα στο πλαίσιο των διεθνών συνεργασιών και ανταλλαγών του, διοργανώνει ένα διήμερο Πορτογαλικού θεάτρου και παρουσιάζει στο ελληνικό θεατρικό κοινό δύο πολύ σημαντικές παραστάσεις του Θεάτρου Jangada (Τζανκάδα), τις κωμωδίες «Το Ημέρωμα τις Στρίγγλας» του Ουίλιαμ Σαίξπηρ και τον «Φρανκενστάιν».

 

Λίγα λόγια για την ομάδα του Θεάτρου Jangada:

Το θέατρο Jangada (Τζανκάδα) ιδρύθηκε το 1999 στη βόρεια Πορτογαλία, με στόχο την πολιτισμική αναβάθμιση της περιοχής που δημιουργήθηκε. Εξ’ αρχής η εταιρία αυτή αναμείγνυε τη δουλειά του ηθοποιού με μαριονέτες, μάσκες και ζωντανή μουσική, για να κατασκευάσει μια αισθητική συνεχούς μεταμόρφωσης και προόδου. Η πολύ πειθαρχημένη καλλιτεχνική και αισθητική της γραμμή καθώς και ο ομαδικός χαρακτήρας της, την καθιστούν μοναδική μεταξύ άλλων εταιριών θεάτρου. Για 17 χρόνια το θέατρο Jangada ξεχωρίζει στην Πορτογαλική θεατρική σκηνή, έχοντας παίξει από βορρά σε νότο αλλά και σε άλλες χώρες όπως Η.Π.Α, Κίνα, Βραζιλία, Ισπανία, Γαλλία, Λιθουανία και Μεξικό. Το 2005 στο Θέατρο Jangada απονεμήθηκε το Αργυρό μετάλλιο «Πολιτισμικής Αναγνώρισης».

 

  1. Το Ημέρωμα τις Στρίγγλας μια κωμωδία του Ουίλιαμ Σαίξπηρ

Το Ημέρωμα της Στρίγγλας είναι μια απο τις μεγαλύτερες και πιο αμφιλεγόμενες κωμικές μονομαχίες των 2 φύλων. Είναι μία φάρσα όπου αναπαριστάνεται η ερωτοτροπία του Πετρούκιου που αναζητά τη τύχη του και της Κατερίνας, μιας ξεροκέφαλης και οξύθυμης γυναίκας. Στην αρχή η Κατερίνα δεν ενδιαφέρεται για μια τέτοια σχέση αλλά ο Πετρούκιο  την αποπλανεί με διάφορα ψυχολογικά “τρίκ“  – το  “Ημέρωμα” όπως λέγεται – ώσπου τελικά αναγκάζεται να αλλάξει γνώμη, να τον ερωτευτεί και να γίνει γυναίκα του.

 

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σκηνοθεσία | John Mowat

Ηθοποιοί | Luiz Oliveira, Rita Calatré και Vítor Fernandes

Μουσική και Πιάνο | Rui Souza

Guest εμφάνιση | Xico Alves

Σχεδιασμός Φώτων | Fernando Oliveira

Φωτογραφικό Υλικό | Martin Henrik

 

Σάββατο 27 Μαΐου, ώρα 21.15

Γενική είσοδος: 10 ευρώ

Διάρκεια: 60 λεπτά

Θα υπάρχουν ελληνικοί υπέρτιτλοι

 

  1. Φράνκενσταϊν – Μια παραποιημένη κωμωδία

Ο Βίκτορ Φράνκενσταϊν είναι ένας άνθρωπος της επιστήμης, των φυσικών επιστημών …όχι των κοινωνικών. Αλλά πάνω απ’ όλα ο Βίκτορ είναι ένας άνθρωπος με πεποιθήσεις και φιλοσοφικές  αναζητήσεις και γι’ αυτό επιθυμεί να προσφέρει στη ανθρωπότητα το ελιξίριο της ζωής. Όπως όλοι οι άνθρωποι έτσι και ο Βίκτορ  αφοσιώνεται ψυχή και σώμα στην πραγματοποίηση της επιθυμίας του. Ωστόσο μερικές φορές καλό θα ήταν να κρατάμε μια απόσταση ασφαλείας από το  κόσμο στον οποίο μπαίνουμε διότι ο Βίκτορ έχει άγνοια κάθε κινδύνου. Αλλά ποιοι είμαστε εμείς για να τον κρίνουμε? Ευτυχώς έχει την αμετάκλητη στήριξη του φίλου του, του Κλέρβαλ, και την άνευ όρων αγάπη της Ελίζαμπεθ. Όλα τα υπόλοιπα είναι απλά ψευδαισθήσεις αυτής της κωμωδίας που ονομάζουμε ζωή.

 

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Κείμενο –  Mary Shelley

Σκηνοθεσία – Ivo Bastos

Διασκευή – Ivo Bastos και Vítor Fernandes

Ερμηνεύει – Vítor Fernandes

Μουσική– Rui Souza

Σχεδιασμός Φώτων – FM και Fernando Oliveira

Σκηνογράφος – Fedra Santos

 

Κυριακή 28 Μαΐου, ώρα 19.00

Γενική είσοδος 10 ευρώ

Διάρκεια – 60 λεπτά

Θα υπάρχουν ελληνικοί υπέρτιτλοι