Δεν φαντάζεστε ποια είναι η πιο βρώμικη επιφάνεια του μπάνιου

Δεν φαντάζεστε ποια είναι η πιο βρώμικη επιφάνεια του μπάνιου

Γνωρίζαμε ότι το μπάνιο είναι ένα από τα αγαπημένα «στέκια» των βακτηρίων. Αυτό που δεν γνωρίζαμε είναι ποια είναι η επιφάνεια που προτιμούν περισσότερο.

Το μπάνιο ήταν ανέκαθεν συνδεδεμένο με τα βακτήρια και τη βρωμιά, καθώς είναι ο χώρος, ο οποίος χρησιμοποιείται για να αποβάλλονται οι άχρηστες ουσίες του οργανισμού. Όμως μέσα στον συγκεκριμένο χώρο του σπιτιού υπάρχει μία επιφάνεια που χρειάζεται παραπάνω προσοχή.

Σύμφωνα με την Joan L. Slonczewski, Ph.D., μικροβιολόγο και καθηγήτρια Βιολογίας στο Κολλέγιο Kenyon στο Οχάιο, η επιφάνεια αυτή είναι το πάτωμα. Όπως η ίδια εξηγεί, ο αριθμός των βακτηρίων που υπάρχουν στο πάτωμα του μπάνιου ποικίλει ανάλογα με την κινητικότητα, τις συνήθειες καθαρισμού και τον τρόπο που χρησιμοποιείται η λεκάνη.

Τα ένοχα βακτήρια

Αμέσως μετά τον καθαρισμό του μπορεί να υπάρχουν λιγότερα από χίλια βακτήρια ανά τετραγωνικό εκατοστό, αλλά μια ώρα αργότερα μπορεί ενδέχεται να έχουν εγκατασταθεί ένα εκατομμύριο.

Ορισμένα από τα πιο συνηθισμένα βακτήρια που εντοπίζονται στο πάτωμα του μπάνιου είναι ο σταφυλόκοκκος, ο οποίος βρίσκεται και στο δέρμα μας, και τα κολοβακτηρίδια, τα οποία βρίσκονται στο έντερό μας. Επιπλέον, έχει βρεθεί και E. coli, ένα από τα χειρότερα βακτήρια που συνδέεται με την αφόδευση και μπορεί να προκαλέσει διάρροια.

Τι δείχνουν οι μελέτες

Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2014 στο περιοδικό Applied andEnvironmental Microbiology διαπίστωσε ότι περίπου 68 με 98 % των βακτηρίων που βρέθηκαν στο μπάνιο είτε σχετίζονταν με το δέρμα, είτε μεταφέρονταν από έξω- ενώ το 15 % ήταν βακτήρια που προέρχονταν από τα κόπρανα. Στην τελευταία αυτή περίπτωση ήταν και το πιο πιθανό να προκληθεί ασθένεια.

Τι πρέπει να κάνετε

  • Αφού τα βακτήρια αγαπούν την υγρασία, το καλύτερο είναι να αποφεύγετε τη συσσώρευσή της.
  • Να τοποθετείτε τα βρόμικα ρούχα σας σε ένα καλάθι, αντί για το πάτωμα,
  • Να βάζετε τις βρεγμένες πετσέτες σε μία βέργα για πετσέτες για να στεγνώνουν
  • Να σκουπίζεστε μέσα στο ντους, για να κρατάτε το πάτωμα στεγνό
  • Να πλένετε το πάτωμα τουλάχιστον μία φορά τη βδομάδα με ένα αξιόπιστο καθαριστικό και ακόμα καλύτερα με έναν ατμοκαθαριστή. Επίσης, είναι καλό να τρίβεις τους αρμούς τουλάχιστον μία φορά το χρόνο.

Πηγη: liveit.gr