Αφιερωμένο στην Ευρωπαϊκή Ημέρα Μουσικής το πρόγραμμα της ΕΡΤ3

Αφιερωμένο στην Ευρωπαϊκή Ημέρα Μουσικής το πρόγραμμα της ΕΡΤ3

Αφιερωμένο στην Ευρωπαϊκή Ημέρα Μουσικής
το τηλεοπτικό και ραδιοφωνικό πρόγραμμα της ΕΡΤ3. 

Την Κυριακή 21 Ιουνίου 2020 το τηλεοπτικό και ραδιοφωνικό πρόγραμμα της ΕΡΤ3 είναι αφιερωμένο στην Ευρωπαϊκή Ημέρα Μουσικής, η οποία καθιερώθηκε το 1982 αρχικά στη Γαλλία, ενώ απ’ το 1985 εξαπλώθηκε σε πολλές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, με πρώτη την Αθήνα, τότε Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα της Ευρώπης, και έκτοτε αποτέλεσε θεσμό.

Στις 8:00 θα προβληθούν «Οι μουσικές νουβέλες του Θωμά Μπακαλάκου». Πρόκειται για μια επιλογή από μουσικές νουβέλες, μοντέρνα οργανικά έργα μουσικής δωματίου, εμπνευσμένα από το δημοτικό τραγούδι, καθώς και για ένα έργο του Νίκου Σκαλκώτα.

Στις 10:10 η εκπομπή «ΕΛΛΗΝΩΝ ΔΡΩΜΕΝΑ» εστιάζει στα «ηχητικά τοπία» και ερευνά τον κόσμο της μουσικής. Στο επεισόδιο με τίτλο «Μουσική Ακρόαση» επιβεβαιώνεται ότι ο κόσμος που μας περιβάλει είναι γεμάτος ήχους και μουσική. Η μουσική επηρεάζει τα συναισθήματά μας, αλλά λειτουργεί και θεραπευτικά. Γιατί έχουμε ανάγκη την μουσική; Τι είναι η μουσική ψυχολογία; Τι είναι η μουσικοθεραπεία; Σε αυτά τα ερωτήματα απαντούν μουσικοσυνθέτες, ακαδημαϊκοί, συγγραφείς, θεραπευτές.

Οι «Σύγχρονοι Παραδοσιακοί Μουσικοί», στις 11:00, από το αρχείο της ΕΡΤ3, παρουσιάζουν παλαιότερους και νεότερους μουσικούς που ασχολούνται με την παραδοσιακή μουσική της Ελλάδας, των Βαλκανίων και της Μεσογείου σε καλλιτεχνικό αλλά και σε ερευνητικό επίπεδο, δίνοντας νέα διάσταση στη μουσική παράδοση με μια δική τους προσέγγιση. Αυτό το επεισόδιο είναι αφιερωμένο στους «Καντινέλια», το κιθαριστικό ντουέτο που πήρε το όνομά του από τα μικρά γεράκια της Πάρου. Οι δυο μουσικοί γράφουν στίχους, συνθέτουν και σολάρουν με τις λαϊκές κιθάρες τους.

Ένα ωριαίο μουσικό ντοκιμαντέρ στη συνέχεια, στις 12:00, με τίτλο «Μια απίθανη μαέστρος» παρουσιάζει τη ζωή και το έργο της Mirga Grazinytė-Tyla που κατατάσσεται ανάμεσα στους σημερινούς αστέρες της κλασσικής μουσικής. Η Λιθουανή, που σε ηλικία μόλις 30 ετών ορίστηκε ομόφωνα από τη Συμφωνική Ορχήστρα του Μπέρμιγχαμ διευθύντρια ορχήστρας, μετά τον Andris Nelsons και τον Sir Simon Rattle, λέει για τον εαυτό της «το μόνο που μπορεί να με σταματήσει είναι η ίδια μου η φαντασία».

Στις 13:00 το ωριαίο ντοκιμαντέρ «Το υπέροχο Βασίλειο του Πάπα Αλαέβ. Είναι μια μοντέρνα σεξπηρική ιστορία για μια θρυλική Τατζικιστανή – Ισραηλινή μουσική οικογένεια, υπό τον έλεγχο του χαρισματικού πατριάρχη Πάπα Αλαέβ. Μόνο η εξίσου ισχυρογνώμον κόρη του, Άντα, τολμάει ν’ αντισταθεί στην θέλησή του. Καθώς ο Πάπα κοντεύει τα ογδόντα και οι επόμενες γενιές αποζητούν καινούριες μουσικές κατευθύνσεις, το οικογενειακό σόου πρέπει να συνεχιστεί. Αλλά ποιος θα ηγηθεί του μουσικού σχήματος;

Μετά το δελτίο ειδήσεων στις 14:00, η εκπομπή «Κάθε Τόπος και Τραγούδι» θα μας ταξιδέψει στους Δρόμους των Χάλκινων, στις 14:30. Ο Γιώργος Μελίκης μας ξεναγεί στο Κρατερό με την «Μπάντα της Φλώρινας των αδελφών Βαλκάνη» και στο Εθνικό με τα «Χάλκινα Ηχοχρώματα». Εξαιρετικές μελωδίες, ξεχωριστοί χοροί, απλοί καθημερινοί άνθρωποι και όμορφα τοπία, σε χωριά που αδειάζουν από κόσμο. Ο ήχος γίνεται από-ηχος. Τα χωριά του όρους Βαρνούντα στη μεθοριακή γραμμή Ελλάδας-Βόρειας Μακεδονίας, με ελάχιστους πλέον μόνιμους κατοίκους, μάχονται τον χρόνο και την ιστορική μνήμη. Όμως ο ήχος των χάλκινων μόνο δεν μπορεί να φέρει πίσω τη ζωή και κυρίως τους νέους.

Τον μουσικό Δημήτρη Σφίγγο παρουσιάζει η εκπομπή, παραγωγής 2020, «Σύγχρονη Παραδοσιακή Μουσική» στις 15:30. Το επεισόδιο είναι αφιερωμένο στη ρεμπέτικη μουσική σκηνή της Θεσσαλονίκης, που παραμένει ζωντανή και οφείλει την ύπαρξή της τις τελευταίες δεκαετίες στα επαγγελματικά εγχειρήματα των μουσικών της. Η «Πριγκηπέσσα», σήμα κατατεθέν για το αστικό λαϊκό τραγούδι στη Θεσσαλονίκη δεκατέσσερα χρόνια τώρα, εκτός από το ομώνυμο μουσικό σχήμα, έχει φιλοξενήσει δεκάδες σπουδαίους καλλιτέχνες του ρεμπέτικου και της παραδοσιακής μουσικής σκηνής. Πίσω από την ιδέα και το φρόνημα της Πριγκηπέσσας, πρωτεργάτης της προσπάθειας, βρίσκεται ο Δημήτρης Σφίγγος, μουσικός, κιθαρίστας, διευθυντής, επιχειρηματίας, συνδικαλιστής και εργάτης.

Στις 16:30, «Ο δρόμος με τους πιανίστες», ένα μουσικό ντοκιμαντέρ, συμπαραγωγή Βελγίου-Αργεντινής, μας οδηγεί σε μια μικρή οδό στις Βρυξέλλες όπου, σε δυο πανομοιότυπα κτίρια δίπλα-δίπλα, ζουν η διάσημη πιανίστρια Μάρτα Άρχεριτς και η οικογένεια Τιέμπο-Λέχνερ που φημίζεται για  τους πιανίστες παιδιά-θαύματα. Δύο οικογένειες με διαφορετικό πολιτιστικό υπόβαθρο πρωταγωνιστούν. Η δεκατριάχρονη  κόρη μιας δασκάλας μουσικής αγωνίζεται να σηκώσει το βάρος της κληρονομιάς τεσσάρων γενεών σπουδαίων μουσικών και να απαντήσει στο τι σημαίνει να είσαι πιανίστας. Στο διπλανό σπίτι, στο σπίτι της Μάρτα Άρχεριτς, διάφοροι πιανίστες παλεύουν καθημερινά με ένα όργανο που καταπονεί το σώμα τους. Καθώς η κάμερα περιπλανιέται σε ολόκληρο το σπίτι, εισερχόμαστε στον εσωτερικό κόσμο ενός πιανίστα, το έργο του οποίου είναι επίπονο, επιμελές και γεμάτο αβεβαιότητα. Και η ίδια η Μάρτα Άρχεριτς, που, αν και ζωντανός θρύλος, το τρακ δεν την εγκαταλείπει ποτέ, στα 70 της κυνηγάει ακόμα τη χίμαιρα της τέλειας τεχνικής – μια αναζήτηση που μεταφράζεται σε ατέλειωτες ώρες εξαντλητικής μελέτης.

Στις 18:00 στο ωριαίο ντοκιμαντέρ γερμανικής παραγωγής «Ο άνθρωπος πίσω από τους Beatles» γνωρίζουμε την ιστορία ενός πολυσχιδούς καλλιτέχνη, του Κλάους Βούρμαν, εξαιρετικού μπασίστα με σημαντική δισκογραφία και γραφίστα με πολλά εύσημα, ο οποίος, το 1960, φοιτητής της Καλών Τεχνών τότε, συναντά για πρώτη φορά τους Beatles στο Αμβούργο. Εκτός από την τέχνη την οποία σπουδάζει ήδη, του ανοίγουν μια πόρτα στον κόσμο της μουσικής. Εδώ τον βλέπουμε να κάνει μια συγκινητική αναδρομή στη ζωή του, στο ροκ εν ρολ, στην τέχνη και στις φιλίες του με τις σημαντικότερες προσωπικότητες της εποχής.

Ένα ντοκιμαντέρ με τίτλο «EUROVISIONS» στις 19:00, μας δίνει την ματιά κάθε χώρας για τον διεθνή διαγωνισμό. Οι Σκανδιναβοί και οι Ανατολικοευρωπαίοι λατρεύουν τον διαγωνισμό, ενώ οι Γάλλοι και οι Βρετανοί αμφιταλαντεύονται. Χρόνο με τον χρόνο, όμως, η διοργάνωση συνεχίζει να σημειώνει τις μεγαλύτερες  τηλεθεάσεις παγκοσμίως. Σχεδόν 200 εκατομμύρια τηλεθεατές συντονίζονται για να χειροκροτήσουν τα φαβορί τους. Το ντοκιμαντέρ διερευνά αυτήν την τόσο ανθεκτική γοητεία της Eurovision, μιας διοργάνωσης που δημιουργεί κοινές ευρωπαϊκές αναμνήσεις και, παραδόξως, προβλέπει τις ευρωπαϊκές κοινωνικές τάσεις.

Αμέσως μετά το δελτίο ειδήσεων των 20:00, θα απολαύσουμε στις 20:30 τη συναυλία σταθμό στην πορεία του Yanni, «O Yanni στο Ηρώδειο». Η συναυλία αυτή το 1993 ήταν εκείνη που εκτίναξε την καριέρα του καθώς κυκλοφόρησε σε δίσκο και βίντεο, πουλώντας εκατομμύρια αντίτυπα σε όλο τον κόσμο. Ένα αφιέρωμα στη μαγεία, τη συγκίνηση και τη νοσταλγία εκείνης της βραδιάς, της πρώτης ζωντανής εμφάνισης του Yanni στο ελληνικό κοινό, με τις μελωδίες του να κατακλύζουν το εμβληματικό θέατρο και τις καρδιές των 2.000 συμπατριωτών του που βρέθηκαν εκεί για να τον ακούσουν.

Στις 22:00 η μουσική εκπομπή «VOLUME», παραγωγής ΕΡΤ3 2017/2018, σ’ αυτό το επεισόδιο παρουσιάζει τους Grikanta, με τις Ταραντέλλες και τους Γκρεκάνικους σκοπούς τους, που μας μεταφέρουν στους ρυθμούς της παραδοσιακής μουσικής της Κάτω Ιταλίας. Η μουσική των Grikanta διακατέχεται από την μελωδικότητα της ελληνικής διαλέκτου, ενώ εστιάζει στην δύναμη του ρυθμού της Pizzica.

Στις 23:00 ο Σταμάτης Κραουνάκης «…Με επίσημο ένδυμα» συμπράττει με την Συμφωνική Ορχήστρα Δήμου Θεσσαλονίκης, υπό τη διεύθυνση της αρχιμουσικού Λίζας Ξανθοπούλου. Είναι η πρώτη φορά που παρουσιάζονται τραγούδια του σπουδαίου Έλληνα συνθέτη με συμφωνικό ήχο, σε μια κορυφαία μουσική στιγμή τόσο για τον ίδιο όσο και για τη Συμφωνική Ορχήστρα Δήμου Θεσσαλονίκης. Το πρόγραμμα της παράστασης περιλαμβάνει ενορχηστρώσεις ειδικά φτιαγμένες γι’ αυτήν τη βραδιά από τον Στέφανο Ντιναπόγια.

Η ημέρα μουσικής θα ολοκληρωθεί στις 00:30 με το βιογραφικό ντοκιμαντέρ του σπουδαίου τζαζίστα John Lee Hooker, με τίτλο «JOHN LEE HOOKER, αυτή είναι η ιστορία μου». «Μισούσα το σχολείο. Ποτέ δεν έμαθα να διαβάζω ή να γράφω. Δεν ήθελα. Ο Θεός μού έμαθε τον τρόπο. Είμαι έξυπνος άνθρωπος και τα πιάνω αμέσως. Έχω το βιβλίο που μου έδωσε ο Θεός: τη γνώση και την ανθρωπιά ν’ αγαπώ τους ανθρώπους και τη μουσική μου. Δεν μ’ έφερε το διάβασμα εδώ που είμαι σήμερα, αλλά η κιθάρα μου», λέει ο Τζον Λι Χούκερ.

Ο Ραδιοφωνικός Σταθμός Μακεδονίας της ΕΡΤ3, και συγκεκριμένα ο 958fm, αφιερώνει 7 ώρες εκπομπών στην «Ευρωπαϊκή Ημέρα Μουσικής». Εορταστικό και αφιερωματικό χαρακτήρα θα έχουν οι εκπομπές:

«Τράβα τις Κουρτίνες…», 12:00-14:00, με τις Άννα Γιαννακίδου- Μαριάννα Καλαϊτζή

«Τα παιδιά αγκαλιάζουν τη γη», 14:00-15:00, απόσπασμα από τον μαθητικό διαγωνισμό ραδιοφωνικού μηνύματος με τίτλο «Κάν’το ν’ ακουστεί».

«Da Capo», 20:00-22:00, με τον Πάρι Παρασχόπουλο και «Μουσικά Ταξίδια», 22:00-00:00, με την Πία Μπακογιώργου.