Αλέξης Ζορμπάς: Όλα όσα έγιναν στη συνέντευξη Τύπου

Αλέξης Ζορμπάς: Όλα όσα έγιναν στη συνέντευξη Τύπου

Πρωταγωνιστές και συντελεστές της θεατρικής παράστασης «Αλέξης Ζορμπάς», το πρωί της Τρίτης 3 Οκτωβρίου απάντησαν στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων στα πλαίσια συνέντευξης τύπου που πραγματοποιηθηκε στο θέατρο Βέμπο.

Το έργο του Νίκου Καζαντζάκη μετά από μία επιτυχημένη περιοδεία σε όλη τη Ελλάδα δίνει ραντεβού και στην Αθήνα από τις 12 Οκτωβρίου στο θέατρο Βέμπο.

Με την αυθεντική μουσική του Μίκη Θεοδωράκη, σε σκηνοθεσία του Σταμάτη Φασουλή και σε μια μοναδική διασκευή των Θανάση Παπαθανασίου και Μιχάλη Ρέππα. Τον Αλέξη Ζορμπά ενσαρκώνει ο Γρηγόρης Βαλτινός και μαζί του ένας μεγάλος ακόμα θίασος.

Το Gpop.gr βρέθηκε στη συνέντευξη τύπου και εξασφάλισε αποκλειστικές φωτογραφίες για τους αναγνώστες του.

Ακολουθούν κάποιες δηλώσεις των ηθοποιών που έγιναν αποκλειστικά για το Fthis.gr:

Ναταλία Δραγούμη

Ποιος είναι ο ρόλος σας στο Ζορμπά;

«Κάνω τη χήρα του χωριού, η οποία έχει χάσει τον άνδρα της αρκετά νωρίς και εκείνη την εποχή, το να είσαι χήρα και ειδικά νέα χήρα, ήταν αντίστοιχο το να είσαι ιερόδουλη, όλοι οι άνδρες στο χωριό την κοιτάζουνε με ένα αδηφάγο βλέμμα και τους υποτιμούν και σκέφτονται μόνο την γυναικεία της πλευρά και όλες ι γυναίκες θεωρούν σίγουρο ότι πάει με τους άνδρες τους.

Είναι μια γυναίκα διαφορετική, δεν μπορεί να ζήσει και συνεχίσει σε αυτό το κοινωνικό περίγυρο, είναι δυστυχής και έχει πολύ κακό τέλος, θεωρώ είναι πολύ δραματικός ρόλος και επειδή είναι διαφορετική, συνάπτει σχέσεις με το συγγραφέα (Νίκο Καζαντζάκη – Μέμο Μπεγνή) και έχει μια ιδιαίτερη σχέση με το νεαρό κρητικό που παίζει ο Ρένος Ρώτας, ο οποίος της διαβάζει τα ποιήματα του».

Ήταν δύσκολο για εσάς να προσαρμοστείτε στις πρώτες πρόβες και να κάνετε αυτή τη γυναίκα;

«Ήταν δύσκολο, αλλά με τα φώτα του Σταμάτη ήταν συναρπαστικό».

Τώρα σας βλέπουμε και τηλεοπτικά μέσα από το « Έλα στη Θέση μου»  πως είναι να ασχολείστε και με το θέατρο και με την τηλεόραση ταυτόχρονα;

«Δεν έχω αρχίσει ακόμα να τα συνδυάζω, την άλλη εβδομάδα θα αρχίσω και το περιμένω με αγωνία να δω πως θα γίνει»  (σ.σ. γέλια)

Η περιοδεία που κάνατε πως ήταν;

«Στην περιοδεία ήταν υπέροχα, ήταν από τις πιο ωραίες περιοδείες που έχω κάνει ποτέ, που ήταν σαν διακοπές αλλά δεν ήταν διακοπές».

Αποκαλύψατε πως ήταν η στιγμή που σας έκανε την πρόταση να συμμετάσχετε ο  κύριος Τάγαρης  στην παράσταση, και συνεργάζεστε με μεγάλα ονόματα του θεάτρου. Εμπιστευτήκατε κανένα για την τελική σας απόφαση;

«Ήμουν από την αρχή «Ναι» σε όλα, γιατί αν σας τα πω ένα ένα τα ονόματα χωρίς σχόλιο θα καταλάβετε: Αδελφοί  Τάγαρη, Ζορμπάς , Καζαντζάκης, Ρέππας – Παπαθανασίου, Σταμάτης  Φασουλής, Γρηγόρης Βαλτινός  και πολλά άλλα ονόματα. Ε δεν χρειάζεται να το σκεφτείς». 

Νίκος Βερλέκης

Τι ρόλο έχετε στην παράσταση;

«Ο ρόλος που κάνω είναι του Μαυραντώνη, στη ταινία του Μιχάλη Κακογιάννη τον είχε ερμηνεύσει ο Γιώργος Φούντας. Είναι ένας ρόλος φοβερά αυστηρός, ένας ήρωας φοβερά αυστηρός και γήινος, που κρατάει τις παραδώσεις και τα ήθη και έθιμα της περιοχής και κυρίως του τόπου. Λέω και της εποχής γιατί και ο τόπος και η περιοχή παίζουν μεγάλο ρόλο και φτάνει στο φόνο κάποια στιγμή γιατί τα ήθη και τα έθιμα της περιοχής δεν επιτρέπουν ποτέ σε καμία γυναίκα να κοιτάει ίσια, κατάματα και δεν επιτρέπουν να έχει αντιρρήσεις για τίποτα και μάλιστα όταν είναι χήρα τα μάτια πρέπει να είναι κάτω στη γη, να κοιτάνε το χώμα και όχι κατάματα τους ανθρώπους, αυτό λοιπόν δεν τα επιτρέπουν τα ήθη και έθιμα της περιοχής και κάποια στιγμή η χήρα σφαγιάζεται».

Με αφορμή το δελτίο τύπου που διάβασα αναφέρει ότι «Ο Ζορμπάς μ’ έμαθε ν’ αγαπώ τη ζωή και να μη φοβούμαι το θάνατο» και θέλω να μου πείτε αν εσείς όταν ξεκινήσατε σε αυτή τη παράσταση φοβηθήκατε για κάτι;

«Όχι δεν φοβήθηκα,  διότι είχα ερμηνεύσει  πριν μερικά χρόνια τον Καπετάν Μιχάλη που ήταν ένας, μάλλον για μένα πιο δύσκολος ρόλος από ότι είναι τώρα ο Μαυραντώνης . Αισθάνομαι ότι ο Μαυραντώνης, επειδή και εγώ έχω γεννηθεί σε χωριό και έχω μεγαλώσει σε χωριό με πολύ σκληρά έθιμα, ήταν πολύ πιο κοντά σε μένα από ότι ο άλλος ρόλος που είχα ερμηνεύσει για αυτό δεν φοβήθηκα καθόλου το ρόλο. Ασφαλώς πάντοτε έχεις το φόβο της ευθύνης, το λεγόμενο τρακ που έχουν όλοι οι ηθοποιοί που ερμηνεύουν ένα ρόλο γιατί δεν είσαι ποτέ 100% βεβαίως για αυτό που κάνεις , αλλά προσπαθείς να το φέρεις όσο μπορείς στα μέτρα σου και αυτό έκανα και εγώ και πιστεύω ότι σε μεγάλο βαθμό το έχω πετύχει».

Ρένος Ρώτας

Θέλω να μου πεις λίγα λόγια για το ρόλο που ενσαρκώνεις

«Εγώ κάνω τον Παυλή τον Μαυραντώνη, ένα νεαρό παιδί ρομαντικό που οδηγείτε στο θάνατο εξαιτίας ενός ανεκπλήρωτου έρωτα. Εκφράζει την φιλοσοφική πλευρά του Καζαντζάκη, δηλαδή κομμάτια από την ασκητική. Είναι ένας ρόλος που έμενα μου αρέσουν αυτού του είδους οι ρόλοι γιατί εκφράζουν ένα είδος ρομαντισμού που είμαστε σε μία εποχή που όλο φθίνει και όλο χάνετε. Ανείπωτη χαρά και τύχη που είμαι σε αυτή τη δουλειά γιατί από όπου και να το πιάσεις βλέπεις διαμαντάκια. Όλοι οι συντελεστές συνέβαλαν να νιώθω σήμερα αυτή τη τύχη. Είναι ολοκληρωμένο θέατρο δεν θα δεις εκπτώσεις, θα δεις να ζωντανεύουν εικόνες μπροστά σου και εικόνες από το βιβλίο «Αλέξης Ζορμπάς» να βλέπεις ήρωες να ζωντανεύουν μπροστά σου, θα δεις φώτα, τραγούδι, μουσική, χορό, γέλιο, κλάμα είναι ολοκληρωμένο θέατρο και αυτό λείπει σήμερα από την ελληνική θεατρική πραγματικότητα. Η εύκολη λύση ήταν να το κάναμε δυο τρία άτομα, τύπου αφήγηση με όλες τις ικανότητες μας, χρησιμοποιώντας τα σώματα μας να ζωντανεύουμε τις εικόνες, όχι εδώ επιλέξαμε να κάνουμε ολοκληρωμένα θέατρο και να μην λείψει τίποτα από το θεατή. Θεωρώ πως ένας θεατή τα παίρνει όλα»

Είπες κατευθείαν το «Ναι» ή επειδή ήταν και περιοδεία σκέφτηκες ότι θα ήταν πολύ κουραστικό για σένα και πως θα συνδυάσεις κάποια πράγματα;

«Είπα αυθόρμητα το ναι, αν και βρισκόμουν σε μία περίοδο που είχα γυρίσματα για τη σειρά γιατί κλείναμε το τρίτο κύκλο των συμμαθητών και είχα γυρίσματα για μία ταινία μικρού μήκους και πιθανά σχέδια για το καλοκαίρι, είπα αυθόρμητα το ναι αλλά δεν το μετανιώνω καθόλου. Μπορεί να έτρεξα λίγο παραπάνω , να κοιμήθηκα λίγο λιγότερ5ο, ειδικά τη πρώτη περίοδο των προβών αλλά δικαιώθηκα»

Μετά από την  πετυχημένη περιοδεία ποια είναι τα συναισθήματα που σου έχουν μείνει;

«Όπως είπα και πριν, τύχη και χαρά να είμαι σε μία τέτοια δουλειά, η περιοδεία πήγε πάρα πολύ καλά, κυρίως γιατί το πιο σημαντικό είναι ότι ο κόσμος το αγάπησε και παρατηρώ την ανάγκη του κόσμου να βλέπει θέατρο και εγώ ως θεατής αυτό επιθυμώ»