ΑΘΑΝΑΣΙΑ του Χρήστου Δήμα για λίγες παραστασεις

ΑΘΑΝΑΣΙΑ του Χρήστου Δήμα για λίγες παραστασεις

Η Αθανασία είναι η ιστορία της Όλιας.

Μιας νέας γυναίκας που την ακολουθούμε από τα πρώτα της βήματα σαν μικρό κοριτσάκι που ονειρεύεται να γίνει χορεύτρια, που τα καλοκαίρια παίζει στην με την μικρότερη αδελφή της στην αμμουδιά του εξοχικού των γονιών της, που σπουδάζει ιατρική στη Θεσσαλονίκη, που ερωτεύεται τον Πέτρο, που παντρεύονται, που κάνουν κι ένα παιδί.

Μια ζωή σε Αρμονια… Ολα έχουν Τάξη. Ολα είναι κάτω από Έλεγχο…

Όμως από τη μια στιγμή στην άλλη αυτή η Αρμονια και η Ταξη στη ζωή της ανατρέπονται.

Απώλειες, συγγενικών προσώπων, όπως και ένα αυτοκινητιστικο δυστύχημα, που την αφήνει παράλυτη, αναγκάζει την Όλια να αναθεώρησει όλα αυτά που μέχρι εκείνη τη στιγμή θεωρούσε ως δεδομένα και ελεγχόμενα.

Η ανημπόρια, αλλά και η ταπείνωση που νοιώθει , την κάνουν να σκληρύνει και να συναντήσει έναν άλλο εαυτό, που λες και περίμενε κρυμμένος για να φανερωθεί στα δύσκολα. Πλέον συναντάμε μια άλλη Όλια. Που ο μεγαλύτερος της εχθρός δεν είναι άλλος από την Ελπίδα.

Παρακολουθούμε την ζωή της μέσα στα νοσοκομεία, στις σχέσεις της με τον άντρα της και την οικογένεια της, βλέπουμε όλο αυτό το σκληρό κέλυφος που χτίζει γύρω από τον εαυτό της ώστε να τον προστατεύσει από τον οίκτο αλλά και την Ελπίδα των ανθρώπων που στέκονται δίπλα της.

Είναι εγκλωβισμένη στο σώμα της αλλά και στον νόμο.

Δεν της μένει κανένας τρόπος διαφυγής παρά να ψιθυρίσει τη λέξη Αθανασία.

Στον ρόλο της Όλιας η ‘Αννα Μαρία Παπαχαραλάμπους. Μέσα από τη διήγηση της μας καλεί να την ακολουθήσουμε στο ιδιαίτερο ταξίδι της όπου παντρεύει  πίνακες, μαθηματικά, όπερες του Μπιζέ, νυχτερινές διαδρομές στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας, άγρυπνες νύχτες πάνω από σιωπηλές συσκευές τηλεφώνων, σκιές, φωνές, κρυμμένες αλήθειες και άλλα τόσα συμφιλιωμένα ψέματα.

Γράφτηκε σαν ψίθυρος, ξετυλίχθηκε σαν κάτι που έμοιαζε με μονόλογο για να αποκτήσει τελικά τη μορφή τρισδιάστατης κινηματογραφικής αφήγησης και από τους ηθοποιούς Δήμητρα Λημνιού και Νίκο Βαρδάκα, που παίζουν όλους τους υπολοίπους ρόλους με τον χρησιμοποιώντας τις σκιές τους και τη φωνή τους με τον πιο ευρηματικό τρόπο.

Και όπως κάθε κόκκος άμμου μιας κλεψύδρας έχει τη σημασία του, έτσι και οι λέξεις στην παράσταση Αθανασία διεκδικούν χώρο, φωνή κι ανάσα. Άλλοτε κωμικά, άλλοτε στοργικά μερικές φορές κυνικά αλλά και αγαπησιάρικα ταυτόχρονα.

Η ‘Ολια μας δίνει την ευκαιρία να προβληματιστούμε…
Έχουμε δικαίωμα στην αξιοπρέπεια;
Μπορούμε να επιλέξουμε το όποιο μας «φευγιό»;

Στην τρίτη του σκηνοθετική απόπειρα στο θέατρο, ο καταξιωμένος σκηνοθέτης του ελληνικού σινεμά, Χρήστος Δήμας, παρουσιάζει ένα δικό του κείμενο, την «Αθανασία».

Kάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 9.00 μ.μ. στο Θέατρο Οδού Κεφαλληνίας (Σκηνή Μπέττυ Αρβανίτη). Για λίγες παραστάσεις.

Τιμή Εισητηρίου: 12, 10, 5
Διάρκεια 80′. (Στην παράσταση δεν γινεται Διάλειμμα)
Πρωταγωνιστεί: Άννα -Μαρία Παπαχαραλάμπους
Παίζουν: Δήμητρα Λημνιού, Νίκος Βαρδάκας
Κείμενο- Βίντεο-Σκηνοθεσία: Χρήστος Δήμας
Σκηνικά: Ελένη Μανωλοπούλου
Μουσική: Θέμης Καραμουρατίδης
Φωτισμοί: Γιώργος Αργυροηλιόπουλος
Κίνηση: Pauline Huguet
Κοστούμια Νινέττα Ζαχαροπούλου
Bοηθός Σκηνοθέτη : Ελενα Χαραλαμπούδη
Βοηθός Σκηνογράφου Έλλη Αποστολάκη

Θέατρο Οδού Κεφαλληνίας (Σκηνή Μπέττυ Αρβανίτη)
Κεφαλληνίας 16 – Κυψέλη
τηλ:2108838727