Έφυγε από τη ζωή ο Φιντέλ Κάστρο

Έφυγε από τη ζωή ο Φιντέλ Κάστρο

Ο Fidel Castro έφυγε από τη ζωή πριν λίγες ώρες σε ηλικία 90 ετών. Μία από τις μεγαλύτερες πολιτικές προσωπικότητες του 20ου αιώνα, έφυγε από τη ζωή το βράδυ της Παρασκευής στην Αβάνα της Κούβας. Ο ηγέτης της  κουβανικής επανάστασης υπέκυψε μετά από χρόνια μάχη με σοβαρά προβλήματα υγείας.

«Ο κομαντάντε της κουβανικής επανάστασης απεβίωσε στις 22:29 (χθες) το βράδυ». Με αυτή τη φράση ο Raul Castro ανακοινώνει μέσω διαγγέλματος στη δημόσια τηλεόραση της Κούβας το θάνατο του αδερφού του σε ηλικία 90 ετών. Το διάγγελμα του καταλήγει με τη φράση: «Hasta la victoria siempre!», τη γνωστή φράση-ορόσημο του κομαντάντε.

Η σορός του πρόκειται να αποτεφρωθεί το Σάββατο, όπως δήλωσε ο πρόεδρος της Κούβας.

Ένα σύντομο βιογραφικό

Γεννήθηκε στις 13 Αυγούστου 1926. Παντρεύτηκε με την Μίρτα Ντίας-Μπίλαρτ, με την οποία απέκτησε ένα γιο.

Σπούδασε Νομική στο Πανεπιστήμιο της Αβάνα όπου και ξεκίνησε να δικηγορεί. Από το 1953 εντάσσεται στο ενεργό αντιστασιακό κίνημα εναντίον του καθεστώτος Μπατίστα.

Το ίδιο έτος πραγματοποιεί επίθεση εναντίον στρατώνων στο Σαντιάγκο της Κούβας, συνελήφθη και φυλακίστηκε με ποινή 15ετούς κάθειρξης. Τον ίδιο χρόνο αμνηστεύεται και πηγαίνει στο Μεξικό όπου οργανώνει ένοπλο αγώνα.

Τον Δεκέμβριο του 1956, επιστρέφει στην Κούβα με μικρή στρατιωτική δύναμη. Μέχρι το 1959 λοιπόν πραγματοποίησε τον δικό του ένοπλο αγώνα εναντίον του Μπατίστα έως ότου κατάφερε να τον ανατρέψει. Από το ίδιο έτος και μέχρι το 1976 διετέλεσε Πρωθυπουργός της Κούβας.

ΒΡΑΒΕΙΑ

Βραβείο Λένιν (1961).

ΣΥΓΓΡΑΦΙΚΟ ΕΡΓΟ

1964: “Ten years of Revolution”.

1968: ” History will absolve me”.

1987: “Fidel” (από κοινού με τον Φρέι Μπέτο).

1991: “How Far We Slaves Have Come: South Africa and Cuba in Today΄s World” (από κοινού με τον Νέλσον Μαντέλα).

2/8/2010: Παρουσιάζει σε επιλεγμένο ακροατήριο τα απομνημονεύματά του, με τον τίτλο “Στρατηγική Νίκη”, για τη νίκη των ανταρτών εναντίον του κουβανικού στρατού, η οποία οδήγησε στην πτώση του δικτάτορα Μπατίστα.

Πηγή: peoplegreece