Έφυγε από την ζωή η Καίτη Παπανίκα

Έφυγε από την ζωή η Καίτη Παπανίκα

Έφυγε από την ζωή ύστερα από δύσκολη μάχη με τον καρκίνο εδώ και περίπου 8 χρόνια η ηθοποιός Καίτη Παπανίκα. Την τελευταία της πνοή άφησε σε ηλικία 75 χρονών στο σπίτι της στη Νέα Φιλαδέλφεια.

Στην εφημερίδα Freddο είχε δηλώσει χαρακτηριστικά σε μία συνέντευξη της:

«Με την αρρώστια αυτή, τον καρκίνο, παλεύω από το 2009. Δεν θέλω να αναφέρω ούτε το όνομα… Όχι, τον θάνατο δεν τον φοβάμαι. Δεν θέλω όμως να ταλαιπωρηθώ. Το παλεύω και θα το παλέψω μέχρι τέλους. Άλλωστε, όλοι από κάτι θα πεθάνουμε. Είτε λέγεται καρκίνος, είτε άλλη αρρώστια… Πιστεύω ότι ο τελευταίος μου ρόλος θα είναι στο «Συγγνώμη μαμά». Θέλω να τελειώσω με αυτόν την καριέρα μου. Είναι εδώ και 7 χρόνια που το ξέρω. Του άρεσε, φαίνεται, το σώμα μου και έμεινε μέσα. Στην ουσία, πηγαινοέρχεται η αρρώστια μου. Η δική μου η αρρώστια είναι σε δύσκολα σημεία. Ασ’ τα, μην τα ψάχνεις. Γράψε ότι περνάω την αρρώστια μου με αισιοδοξία. Προσεύχομαι συνέχεια, έχω κάνει τάματα, αλλά -το κυριότερο- βοηθάω όσο μπορώ αδυνάτους, για να μου το επιστρέψει ο Θεός σε υγεία.»

Η γνωστή ηθοποιός σπούδασε στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου και αποφοίτησε με άριστα. Διδάχτηκε την υποκριτική από σημαντικούς δασκάλους όπως την Κατίνα Παξινού, την Άννα Συνοδινού, τον Θάνο Κωτσόπουλο, τον Δημήτρη Μυράτ, τον Λυκούργο Καλλέργη, την Ελένη Χαλκούση και τον Αλέξη Σολωμό. Παράλληλα σπούδασε κλασσικό τραγούδι στο ωδείο Αθηνών. Μαθήτρια ακόμη πήρε μέρος σε φεστιβάλ απαγγελίας ποίησης στο Παρίσι, βραβεύτηκε και κηρύχθηκε επίτιμος δημότης.

Πρωοεμφανίστηκε στο θέατρο το 1964 και έγινε ευρύτερα γνωστή από την ταινία του 1968 Μια Ιταλίδα Στην Κυψέλη, πήρε μέρος σε περισσότερες από πενήντα ταινίες, δράματα, κωμωδίες και περιπέτειες και τιμήθηκε με το κρατικό βραβείο Α’ Γυναικείου ρόλου το 1990 για την ερμηνεία της στην ταινία Άντε Γειά του Γ. Τσεμπερόπουλου.

Δείχνοντας ιδιαίτερη ευαισθησία για τους συνανθρώπους μας που έχουν ανάγκη, όταν εξελέγη δημοτική σύμβουλος στη Νέα Φιλαδέλφεια, πήρε την απόφαση να δίνει τον μισθό της σε άπορες οικογένειες του δήμου.