Έπεσε η αυλαία στο Ρίο, η σκυτάλη στο Τόκυο

Έπεσε η αυλαία στο Ρίο, η σκυτάλη στο Τόκυο
Με πολλά τραγούδια, χορογραφίες που αναπαριστούσαν τους Ολυμπιακούς Κύκλους και το γλυπτό με τον ήλιο και την Ολυμπιακή Φλόγα αναμμένη, ξεκίνησε η Τελετή Λήξης των 31ων Ολυμπιακών Αγώνων στο Ρίο.

Η Ολυμπιακή Φλόγα που άναψε στις 5 Αυγούστου στο «Μαρακανά» του Ρίο ντε Τζανέιρο και έσβησε στις 04:30 τα ξημερώματα της Δευτέρας (22/8), σηματοδοτώντας το τέλος των 31ων Ολυμπιακών Αγώνων και πρώτων στην ιστορία στη Νότια Αμερική. Οι περίπου 11.000 κορυφαίοι αθλητές και αθλήτριες από κάθε πλευρά του πλανήτη ξεπέρασαν τον εαυτό τους, πρόσφεραν μοναδικά συναισθήματα, αγωνιζόμενοι σύμφωνα με τις αξίες και τα ιδεώδη του Ολυμπισμού: την ισότητα, την ευγενή άμιλλα και το «ευ αγωνίζεσθαι».

Έστειλαν μηνύματα για μια ειρηνική κοινωνία με λιγότερη βία και ανταγωνισμό, για μια κοινωνία με ανοχή στη διαφορετικότητα. Η κλεψύδρα όμως… άδειασε και στην τελευταία παράσταση των Αγώνων του Ρίο, την Τελετή Λήξης, το φίλαθλο κοινό έζησε -για τελευταία φορά πριν το 2020- στιγμές παγκόσμιας συγκίνησης. Οι Βραζιλιάνοι παρέδωσαν τη… σκυτάλη στους Ιάπωνες, για τη διοργάνωση των 32ων Ολυμπιακών Αγώνων στο Τόκιο, και η προσμονή των τεσσάρων ετών μόλις άρχισε…!

Η Τελετή Λήξης έγινε υπό δυνατή βροχή κατή τη μεγαλύτερη διάρκεια της, είχε πολύ χορό, πολύ μουσική και λιγότερες θεματικές ενότητες σε σχέση με αυτήν της Έναρξης.

Στη συνέχεια μπήκαν οι σημαιοφόροι των χωρών που πήραν μέρος, με την Κατερίνα Στεφανίδη πρώτη σημαιοφόρο να μπαίνει στο Μαρακανά και ακολούθησαν οι αθλητές ενώ στο στάδιο είχε ξεκινήσει ήδη το πάρτι με μουσική από διάφορους dj’s.

Στη σκηνή που είχε στηθεί διάφοροι τοπικοί τραγουδιστές συγκροτήματα και ορχήστρες, διασκέδαζαν τον κόσμο στις κερκίδες, αλλά και τους αθλητές κατά την είσοδο τους που έδειχναν με τη σειρά τους να το χαίρονται παρά τη δυνατή νεροποντή.

Αφού ολοκληρώθηκε η είσοδος των αθλητών οι διοργανωτές συνέχισαν με χορογραφίες τις θεματικές ενότητες εστιασμένες στη κουλτούρα της Βραζιλίας και της Νότιας Αμερικής.

Ακολούθησε η απονομή μεταλλίων στους μαραθωνοδρόμους όπως έχει καθιερωθεί στους Ολυμπιακούς Αγώνες, και στη συνέχεια ακούστηκε ο ελληνικός εθνικός ύμνος με την ελληνική σημαία να ανεβαίνει στο ιστό και ακολούθησε ο Ολυμπιακός ύμνος, όπου έγινε υποστολή της Ολυμπιακής σημαίας και η παράδοση της από τον δήμαρχο του Ρίο ντε Τζανέιρο στη κυβερνήτη του Τόκυο, Γιουρίκο Κοΐκε, που θα φιλοξενήσει τους 32ους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Για τους Έλληνες, οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Ρίο θα θυμίζουν την 5η καλύτερη συγκομιδή μεταλλίων στην Ιστορία: έξι μετάλλια. Τρία χρυσά, ένα ασημένιο και δύο χάλκινα. Η τελευταία φορά που η Ελλάδα πανηγύρισε την κατάκτηση χρυσού μεταλλίου σε Ολυμπιακούς Αγώνες ήταν το 2004, στην Αθήνα. Οι Έλληνες θα θυμούνται τα «χρυσά» παιδιά τους και τις συγκλονιστικές μάχες τους πριν ανέβουν στην κορυφή του κόσμου: το «χρυσό πιστόλι» Άννα Κορακάκη, τον “Gold Lord of the Rings” Λευτέρη Πετρούνια και την χρυσή «βασίλισσα των αιθέρων» Κατερίνα Στεφανίδη. Με την ίδια συγκίνηση, η Ελλάδα θα… φουσκώνει από υπερηφάνεια και για το πιο χρυσό… ασημένιο μετάλλιο, αυτό του Σπύρου Γιαννιώτη στα 10 χιλιόμετρα κολύμβηση ανοικτής θαλάσσης. Όπως φούσκωσαν και τα πανιά των Τάκη Μάντη και Παύλου Καγιαλή πριν χαρίσουν το χάλκινο μετάλλιο στην κατηγορία 470 της ιστιοπλοΐας. Ο… χορός των μεταλλίων είχε αρχίσει με το χάλκινο μετάλλιο της Κορακάκη στα 10μ. αεροβόλο πιστόλι, ενώ το πλήρωμα του διπλού σκιφ γυναικών, Κατερίνα Νικολαΐδου και Σοφία Ασουμανάκη, χάρισε στην Ελλάδα τη μία και μοναδική 4η θέση, μένοντας 5΄΄ μακριά από την… αιωνιότητα.

Τη σκυτάλη πήραν οι Ιάπωνες που παρουσίασαν με χορογραφία ένα δείγμα της δικής τους κουλτούρας για τα όσα θα παρουσιάσουν σε τέσσερα χρόνια.

Στη συνέχεια ο πρόεδρος της ΔΟΕ Τόμας Μπαχ στην ομιλία του κήρυξε το τέλος των Ολυμπιακών Αγώνων του Ρίο και προσκάλεσε άπαντες να ανανεώσουν το ραντεβού σε τέσσερα χρόνια στο Τόκιο.

Με τεχνητή πλέον βροχή μέρους του τελετουργικού, η Φλόγα έσβησε στο βωμό του Μαρακανά και οι 31οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Ρίο έλαβαν τέλος.

Ωστόσο το πάρτι συνεχίστηκε στο Μαρακανά με καρναβαλιστές πλέον να παίρνουν τη σκυτάλη και σε ρυθμούς σάμπα ξεσήκωσαν τους θεατές αλλά και τους αθλητές που πήραν μέρος στο πάρτι. Η Τελετή Λήξης ολοκληρώθηκε με σάμπα και τα βεγγαλικά να φωτίζουν όλο το στάδιο.