O Λαβύρινθος: Η Τελική Δοκιμασία | Στους κινηματογράφους

O Λαβύρινθος: Η Τελική Δοκιμασία | Στους κινηματογράφους

O Λαβύρινθος: Η Τελική Δοκιμασία
Maze Runner: The Death Cure

Κάθε Λαβύρινθος έχει ένα τέλος…

Το τρίτο και τελευταίο μέρος της καθηλωτικής περιπέτειας «Ο Λαβύρινθος» συστήνει νέα όρια αγωνίας και δράσης στο κοινό.

Λίγα λόγια για την ταινία

Στο μεγαλειώδες φινάλε της εποποιίας του Λαβύρινθου, ο Τόμας αναλαμβάνει να οδηγήσει την ομάδα των Γκλέιντερς, που έχουν αποδράσει, στην τελευταία και πιο επικίνδυνη αποστολή τους μέχρι τώρα. Για να σώσουν τους φίλους τους, θα πρέπει να καταφέρουν να μπουν στη θρυλική Τελευταία Πόλη, έναν λαβύρινθο ελεγχόμενο από τη WCKD, που ίσως αποδειχτεί ο πιο θανάσιμος λαβύρινθος από όλους. Όποιος καταφέρει να βγει ζωντανός, θα πάρει απαντήσεις στις ερωτήσεις που είχαν οι Γκλέιντερς από την πρώτη στιγμή που έφτασαν στον λαβύρινθο.

Η τριλογία: Από τον «Λαβύρινθο», στις «Πύρινες Δοκιμασίες» και από εκεί στην «Τελική Δοκιμασία»

Στο πρώτο μέρος της τριλογίας, τον «Λαβύρινθο», ο Τόμας (Ντίλαν Ο’Μπράιαν) ξυπνά καθώς τον μεταφέρουν στην Κοιλάδα, χωρίς να θυμάται ποιος είναι ή πώς έγινε μέλος μιας κοινότητας νέων: του Μίνο (Κι Χονγκ Λι), αρχηγού του Λαβύρινθου, του Νιουτ (Τόμας Μπρόντι-Σάνγκστερ), καλού φίλου και συμβούλου, του Γκάλι (Ουίλ Πούλτερ), αρχηγού και αντιπάλου, και της Τερέζα (Κάγια Σκοντελάριο), της μοναδικής γυναίκας Γκλέιντερ με την οποία ο Τόμας φαίνεται να μοιράζεται μια πικρή ιστορία. Μαζί, θα βρεθούν παγιδευμένοι, περικυκλωμένοι από τοίχους 60 μέτρων, σε έναν λαβύρινθο που συνεχώς μεταλλάσσεται. Και το χειρότερο δεν έχει έρθει ακόμα, αφού όταν οι Γκλέιντερς καταφέρνουν να δραπετεύσουν από τον Λαβύρινθο, ανακαλύπτουν πως βρίσκονται στη μέση της Πύρινης Γης…

Στο δεύτερο μέρος, «Ο Λαβύρινθος: Πύρινες Δοκιμασίες», ο Τόμας και οι επιζώντες Γκλέιντερς συναντούν νέους συμμάχους, καθώς ανακαλύπτουν στοιχεία για μια μυστηριώδη ομάδα ανθρώπων, που βρισκόταν πίσω από όλα τους τα «πειράματα» – μια οργάνωση, γνωστή ως WCKD.

Το τελευταίο μέρος της τριλογίας ξεκινά την ιστορία έξι μήνες αργότερα. Τώρα, τα κίνητρα της WCKD γίνονται πια ξεκάθαρα:  Η Δρ. Άβα Πέιτζ, διευθύντρια της WCKD, είναι κοντά στο να βρει τη θεραπεία για την ασθένειας της Φλόγας, μιας μόλυνσης που έχει αποδεκατίσει τον πληθυσμό της γης. όμως, η θεραπεία έχει ένα πολύ ακριβό τίμημα… Να θυσιαστούν οι λίγοι νέοι που έχουν απομείνει στη γη και έχουν ανοσία στον ιό. Προκειμένου να ελευθερώσει αυτούς που προορίζονται να γίνουν «πειράματα» — μεταξύ αυτών και ο Μίνο — ο Τόμας πρέπει να ενωθεί με τους υπόλοιπους επιζώντες, παλιούς και νέους συμμάχους του, και να μπουν στην Τελευταία Πόλη, το οποίο όμως είναι και το τελευταίο προπύργιο της WCKD. Για να συμβεί αυτό, θα πρέπει να εισβάλλει στο οχυρωμένο αρχηγείο της και να διαλύσουν την οργάνωση από μέσα…

Στο τρίτο και τελευταίο μέρος της σειράς «Ο Λαβύρινθος», η δράση αγγίζει νέα επίπεδα. Με τον Ουές Μπολ να μεταφέρει στη μεγάλη οθόνη τη best-seller τριλογία του Τζέιμς Ντάσνερ, η νέα ταινία της 20th Century Fox, αναμένεται να συναρπάσει τους θεατές!

Από το βιβλίο στην ταινία

Αν και ο αγώνας ενάντια στη WCKD ξεκινά στο τρίτο βιβλίο, ο Ουές Μπολ Μπολ θεώρησε σκόπιμο να προετοιμάσει το κινηματογραφικό κοινό ήδη από τη δεύτερη ταινία, ξεφεύγοντας έτσι λίγο από την αρχική ιδέα του συγγραφέα.

«Υπάρχουν πράγματα που δεν είναι ακριβώς όπως στο βιβλίο αλλά είναι εμπνευσμένα από αυτό. Και είμαστε πολύ τυχεροί που ο Τζέιμς (Ντάσνερ) συμφώνησε στις δημιουργικές αλλαγές που προτείναμε» αναφέρει ο Μπολ με ευγνωμοσύνη για την ελευθερία που του παραχωρήθηκε, διευκρινίζοντας:  «Το τρίτο βιβλίο διακατέχεται από την ιδέα της αντίστασης, μιλά για μια ομάδα που πάει κόντρα στην WCKD. Εγώ όμως σκέφτηκα «Δε θα ήταν καλύτερο να παρουσιάσουμε αυτή την ιδέα νωρίτερα;» κι έτσι την εμποτίσαμε ήδη από τη δεύτερη ταινία».

«Οι θαυμαστές του βιβλίου είναι πολύ αφοσιωμένοι και πιστοί στις ιστορίες, ωστόσο κάποια πράγματα δουλεύουν καλύτερα στον κόσμο του σινεμά. Ο Ουές Μπολ ήταν καταπληκτικός στο να βρει ποια είναι αυτά και γι’ αυτό πιστεύω ότι οι θαυμαστές των βιβλίων θα αγκαλιάσουν τις δημιουργικές παρεμβάσεις του» σχολιάζει ο συγγραφέας των βιβλίων, Τζέιμς Ντάσνερ.

Πέρα από τη (Νότια) Αφρική

Τα γυρίσματα για την ταινία «Ο Λαβύρινθος: Η Τελική Δοκιμασία» ξεκίνησαν τον Μάρτιο του 2017, στη Νότια Αφρική και διήρκησαν τρεις μήνες. «Το πρώτο μέρος, με τον λαβύρινθο, ήταν κυρίως τσιμέντο και παρακμή, το δεύτερο, άμμος και φωτιά, ενώ αυτή η ταινία, «Η Τελική Δοκιμασία», είναι ένας κόσμος από γυαλί και ατσάλι» αναφέρει ο σκηνοθέτης και των τριών ταινιών, Ουές Μπολ, για το διαφορετικό σκηνικό κάθε ταινίας.

Για να πάρει ζωή το όραμά του Μπολ, η παραγωγή έπρεπε να βρει μια τοποθεσία που να παρέχει δυνατότητες για πολλά διαφορετικά σκηνικά: την Πύρινη Γη, την πόλη, το Ασφαλές Καταφύγιο και οτιδήποτε άλλο προέβλεπε το σενάριο. Ως ιδανική «Τελευταία Πόλη» θεωρήθηκε το Κέιπ Τάουν με τα ψηλά κτίρια και τη σύγχρονη αρχιτεκτονική του, αλλά και την εγγύτητά του με την έρημο Καλαχάρι, όπου και γυρίστηκε η καταπληκτική εισαγωγική σεκάνς με το τρένο. «Νομίζω ότι είναι μια από τις πιο κουλ σεκάνς που έχουμε κάνει ποτέ» σχολιάζει ένας εκ των πρωταγωνιστών, ο Ο’Μπράιαν. «Είναι ένας φανταστικός τρόπος να ξεκινά μια ταινία και σίγουρα αφήνει το στίγμα της».

Η Ρόζα Σάλαζαρ, που υποδύεται την Μπρέντα, υπογραμμίζει ότι η επιλογή του Κέιπ Τάουν για την τρίτη ταινία ταίριαζε πολύ με εκείνη του Νέου Μεξικού, στη δεύτερη. «Ταξιδεύεις για το Άπινγκτον του Κέιπ Τάουν και νομίζεις ότι είσαι στην Αλμπουκέρκη, στο Μεξικό. Τα δύο αυτά μέρη είναι τόσο όμοια. Την ίδια όμως στιγμή συμβαίνει κάτι εντελώς διαφορετικό στο μυαλό σου, όταν συνειδητοποιείς ότι είσαι στην Αφρική. Βρίσκεσαι σε ένα μέρος, όπου οι άνθρωποι είναι ακόμα ενωμένοι και επαναστατούν. Ένα μέρος, που οι άνθρωποι ενδιαφέρονται για το τί συμβαίνει γύρω τους, το λένε, το φωνάζουν, αγωνίζονται.  Και αυτό είναι κάτι που μου αρέσει πολύ γιατί μετουσιώνει όλο το νόημα της ταινίας».

Η αίσθηση της «οικογένειας» στην ταινία και τους συντελεστές

«Κάποτε ήμουν ξένος για σένα. Τώρα είμαστε οικογένεια. Το ίδιο και εκείνοι.» λέει σε κάποιο σημείο της ταινίας η Μπρέντα στον Χόρχε. Για αυτή την αίσθηση της «οικογένειας» που αποκόμισαν μετά από πέντε χρόνια γυρισμάτων για τις τρεις συνολικά ταινίες μιλούν με πάθος όλοι οι συντελεστές. «Θα λείψουμε πολύ ο ένας στον άλλον» παραδέχεται ο Ντίλαν Ο’Μπράιαν. «Προφανώς θα κρατήσουμε επαφή αλλά είναι κάτι ξεχωριστό αυτό που ζούμε στα γυρίσματα ή πριν και μετά από αυτά, στα διαμερίσματα που έχουμε ο ένας δίπλα στον άλλον. Τώρα όμως έχουμε επικεντρωθεί στην ολοκλήρωση της τρίτης και τελευταίας ταινίας, η οποία και ελπίζουμε να είναι η καλύτερη όλων. Αυτό προσπαθούμε να κάνουμε. Και το ότι έχουμε αγαπήσει πραγματικά ο ένας τον άλλον, κάνει πολύ ευχάριστη όλη τη διαδικασία» συνεχίζει.

Στο ίδιο πνεύμα είναι και ο Τζιανκάρλο Εσπόζιτο, παρότι ενσωματώθηκε στο cast λίγο αργότερα από τους υπόλοιπους, και συγκεκριμένα, στις Πύρινες Δοκιμασίες. «Γι αυτό μιλά αυτή η ταινία, για την οικογένεια. Είναι μοναδικό το να δουλεύεις με ανθρώπους που συμπαθείς και θαυμάζεις. Όταν μάλιστα έχεις την ευκαιρία να τους γνωρίσεις, να πιεις μια μπύρα, να αράξεις στην πισίνα και γενικώς να κάνεις παρέα μαζί τους, τους μαθαίνεις καλύτερα και αυτή η οικειότητα μεταφέρεται και στην οθόνη. Είναι κάτι το μοναδικό».

Σπουδαίο ρόλο στο δέσιμο της ομάδας έπαιξε ο σκηνοθέτης, Ουές Μπολ, όπως όλοι συμφωνούν. «Είναι πάντα τόσο υποστηρικτικός, θετικός και ευγενικός, αποπνέοντας ταυτόχρονα μια αυτοπεποίθηση χωρίς ίχνος αλαζονείας. Έχει μια απίστευτη ενέργεια, την οποία αισθανόμαστε όλοι όταν είμαστε γύρω του. Είναι διάνοια στη σκηνοθεσία, ττην αφήγηση μιας ιστορίας, τα οπτικά εφέ και ταυτόχρονα έχει την ποιότητα ενός μικρού παιδιού: είναι τόσο φυσικός, τόσο ανθρώπινος και ταπεινός» εξηγεί.

O Τόμας Μπρόντι-Σάνγκστερ χαμογελά όταν μιλά για τον Μπολ και τον μόνιμο ενθουσιασμό του: «Συχνά θα περιγράφει μια σκηνή, όπως τη φαντάζεται, με ηχητικά και οπτικά εφέ, ενώ πριν καν το καταλάβεις μιμείται τους ηθοποιούς! Αυτός είναι ένας φανταστικός τρόπος για να κατανοήσει ένας ηθοποιός τον ρόλο του και την υπόθεση της ταινίας».

Στοιχεία για την ταινία:

Σκηνοθεσία Ουές Μπολ
Παραγωγή Ουίκ Γκόντφρι, Μάρτι Μπόουεν, Λι Στόλμαν, Έλεν Γκόλντσμιθ – Βέιν
Ηθοποιοί Ντίλαν Ο’Μπράιαν, Κάγια Σκοντελάριο, Τόμας Μπρόντι-Σάνγκστερ, Τζιανκάρλο Εσπόζιτο, Άινταν Γκίλεν, Κι Χονγκ Λι, Μπάρι Πέπερ, Ουίλ Πούλτερ, Πατρίσια Κλάρκσον
Φωτογραφία Γκιούλα Πάδος
Μοντάζ Νταν Ζίμερμαν, Πολ Χαρμπ
Μουσική Τζον Παεζάνο
Διάρκεια 142’
Διανομή Odeon
Είδος Επιστημονικής Φαντασίας, Θρίλερ

25 Ιανουαρίου στους κινηματογράφους από την ODEON

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailby feather