Gpop Αφιέρωμα! Λεωφόρος Αλεξάνδρας: Από που πήρε το όνομα ένας από τους κεντρικούς δρόμους της Αττικής

Gpop Αφιέρωμα! Λεωφόρος Αλεξάνδρας: Από που πήρε το όνομα ένας από τους κεντρικούς δρόμους της Αττικής

Ένας από τους πιο κεντρικούς δρόμους της Αττικής είναι η Λεωφόρος Αλεξάνδρας η οποία βρίσκεται ανάμεσα στη λεωφόρο Κηφισίας και Πατησίων και αποτελεί το βόριο όριο του Αθηναϊκού δακτυλίου.Το όνομα της το πήρε προς τιμήν της πριγκίπισσας Αλεξάνδρας κόρη του Γεωργίου Α της Ελλάδας και αδελφή του μετέπειτα βασιλιά Κωνσταντίνου.

Γεννήθηκε στην έπαυλη Μον Ρεπό της Κέρκυρας στις 30 Αυγούστου 1870.

Μεγαλώνοντας στην Ελλάδα και υιοθετώντας τα ήθη και τις παραδόσεις,απέκτησε παρέες συνήθως κορίτσια απογόνων αγωνιστών της Ελληνικής Επανάστασης και έγινε «Η πολυαγαπημένη κόρη των Αθηνών».

Στην Ελλάδα μετά από κάποια χρόνια όταν παραβρέθηκε ο Μέγας Δούκας Παύλος με τους συγγενείς του ζήτησαν σε γάμο την Αλεξάνδρα και οι εφημερίδες της εποχής, εξέφρασαν το γενικότερο συναίσθημα των Ελλήνων το οποίο ήταν δυσθυμία. Ηταν περίεργες και πρωτοφανείς οι αντιδράσεις που σημειώθηκαν τον Μάϊο 1889 όταν η Αλεξάνδρα, συνοδευόμενη από τους δικούς της, έφευγε για την Πετρούπολη. Βουλή, δημοτικά συμβούλια, εργατικά σωματεία και χιλιάδες κόσμου συνόδευαν την άμαξα που τη μετέφερε στο Σταθμό Πελοποννήσου. Ήταν μόλις 19 ετών και έγινε η Μεγάλη Δούκισσα της Ρωσίας μετά το γάμο της.

Η αγάπη των Ελλήνων προς το πρόσωπο της ήταν τεράστια αφού την διέκριναν για την απλότητα,την αγαθότητα και την ομορφιά της.Η ίδια ήταν δυστυχισμένη από το τον συγκεκριμένο γάμο και την φυγή της στην Ρωσία και αυτό το αποκάλυψε στη στενή της φίλη Ειρηνούλα Χατζηπέτρου, σε επιστολή που της έστειλε από την θαλαμηγό τρεις ημέρες μετά την αναχώρησή της από την Αθήνα.

Δεν παντρευόταν από έρωτα,αλλά από ένα σύνηθες αυλικό συνοικέσιο που ποτέ δεν κατέληξε σε πραγματικό έρωτα σύμφωνα με τους βιογράφους της. Η αλήθεια είναι πως έζησε μοναδικές και μεγαλειώδεις στιγμές στη Ρωσία.Έμειναν όμως όλοι έκπληκτοι όταν στο γάμο της αντί για κοσμήματα,τοποθέτησε απλά στα ξανθά μαλλιά της μύρτα από την Αττική Δεκέλεια, όπου έζησε τα όμορφα παιδικά της χρόνια.Στο δωμάτιο της είχε κρεμάσει ένα πίνακα από το Μον Ρεπό για να της θυμίζει την χώρα που γεννήθηκε και μεγάλωσε μέχρι που ήρθε η ώρα να επιστρέψει το 1890.

Η πριγκίπισσα Αλεξάνδρα έχασε την μάχη με την ζωή στα 21 της χρόνια όταν η επαχθής εκλαμψία ( Αυξημένη πίεση κατά την διάρκεια της γεννάς η του τοκετού)που έπαθε στη γέννα του δεύτερου παιδιού της, του Μεγάλου Δούκα Δημήτριου, προκάλεσε τον απροσδόκητο θάνατό της.Ο χαμός της προκάλεσε πένθος σε όλη την χώρα στις πόλεις και τα χωριά, στους κεντρικούς δρόμους και τις πλατείες, κρεμάστηκαν μαύρα υφάσματα, οι εφημερίδες αφιέρωναν επί ημέρες τα πρωτοσέλιδα τους και επί μήνες δημοσιεύονταν εκατοντάδες ποιήματα.

Η οικογένεια όμως μετά το θάνατο της αντιμετώπισε δυσκολίες καθώς ο γιος της, ο Μέγας Δούκας Δημήτριος, ο οποίος σκότωσε τον περίφημο Ρασπούτιν το 1916, έχασε τη ζωή του δύο χρόνια αργότερα στα γεγονότα που ακολούθησαν την επανάσταση των μπολσεβίκων. Ο σύζυγός της, Μέγας Δούκας Πέτρος, αφού καταδικάσθηκε επανειλημμένα εκτελέστηκε τέσσερις μήνες μετά το γιο του. Αλλά και ο γάμος της κόρης της με τον Μεγάλο Δούκα της Σουηδίας Γουλιέλμο ακυρώθηκε με απόφαση της Ρωσικής Ιεράς Συνόδου.

Ήταν μια πριγκίπισσα που μένει στην ιστορία ως μύθος στην βασιλεία που είχε η Ελλάδα.Ο τάφος της βρίσκεται στα βασιλικά κτήματα του Τατοΐου.Για τα Ρωσικά λαϊκά στρώματα η Αλεξάνδρα εκπροσωπούσε τη «γέφυρα» μεταξύ των ορθόδοξων λαών της Ρωσίας και της Ελλάδος και τις αυτονόητες πολιτικές διαστάσεις της σχέσης αυτής.

«Κλαίομεν άπαντες τον θάνατον της Αλεξάνδρας μας», έγραψε χαρακτηριστικά ο Ι. Καμπούρογλου στην εφημερίδα του, ενώ το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αθηναίων αποφάσιζε να μετονομάσει την οδό Σταδίου σε οδό Αλεξάνδρας. Με τις μετέπειτα αποφάσεις όμως του κατέληξε να ονομαστεί λεωφόρος Αλεξάνδρας ο δρόμος που συνδέει το κέντρο της πόλης με τους Αμπελόκηπους.

Ο Δήμος Πειραιώς έδωσε το όνομά της σε μια πλατεία, ενώ «Γέφυρα Αλεξάνδρας» ονομάστηκε η σωζόμενη μέχρι σήμερα γέφυρα στο Θησείο. Επίσης με πρωτοβουλία του πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών Παύλου Ιωάννου, του μητροπολίτη Αθηνών Γερμανού και του δημάρχου Αθηναίων Μιχαήλ Μελά αποφασίστηκε και η ανέγερση Νοσοκομείου στη μνήμη της.Η απόφαση αυτή πραγματοποιήθηκε εξήντα τρία χρόνια αργότερα το 1954, όταν εγκαινιάστηκε το «Μαιευτήριον Αλεξάνδρα».

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailby feather