Το ΑΙΓΑΙΟ SOS σπάει τα ταμεία!

Το ΑΙΓΑΙΟ SOS σπάει τα ταμεία!

Το Αιγαίο SOS σπάει τα ταμεία την πρώτη εβδομάδα προβολής του φτάνοντας στην κορυφή του ελληνικού Box Office! Τους 100.000 αγγίζουν οι θεατές όλων των ηλικιών που έχουν ήδη απολαύσει την κωμωδία της χρονιάς στους κινηματογράφους όλης της Ελλάδας και περισσότεροι συνεχίζουν καθημερινά να γεμίζουν τις αίθουσες προκαλώντας σεισμό με τα γέλια τους. Είναι υπέροχο να βλέπεις τους θεατές να στηρίξουν μια μεγάλη παραγωγή που σκοπό έχει να διασκεδάσει όλη την Ελλάδα.

Το «Αιγαίο SOS» του Πιέρρου Ανδρακάκου με πρωταγωνιστές τον Πάνο Βλάχο, τον Θοδωρή Αθερίδη, την Ευαγγελία Συριοπούλου και την Ελένη Φουρέιρα σε ρόλο-έκπληξη, όχι μόνο αφήνει τις καλύτερες εντυπώσεις στο κοινό αλλά και πολλά ευχαρίστησης.

Τις εντυπώσεις κλέβει το πολυαγαπημένο καστ των ηθοποιών όπως, ο έμπειρος Θοδωρής Αθερίδης ως…ταλαιπωρημένος διοικητής, ο ταλαντούχος Πάνος Βλάχος ως Καρδιτσιώτης,  ο ζεν πρεμιέ Μιχάλης Λεβεντογιάννης με τον πιο ψύχραιμο χαρακτήρα του Βαλάση και φυσικά η εντυπωσιακή Ευαγγελία Συριοπούλου στο ρόλο της εκθαμβωτικής και πανέξυπνης Γκαμπριέλα Ρομάνι. Τον κόσμο ξεσηκώνει η Ελένη Φουρέιρα με την εντυπωσιακή της εμφάνιση. Την έκπληξη όμως κάνει η Φώφη την οποία ο κόσμος αλλά και το καστ των ηθοποιών αγάπησαν γι’ αυτό ακριβώς που είναι.

Η εντυπωσιακή πρώτη εβδομάδα του Αιγαίο SOS είναι μια ακόμα απόδειξη ότι το ελληνικό κοινό αγαπάει τις ελληνικές παραγωγές, ανυπομονεί γι’ αυτές και τις αγκαλιάζει ζεστά ακόμα και στις πιο δύσκολες εποχές.

Λίγα λόγια για την ταινία

Καλοκαίρι 2018. Ελληνικές και τουρκικές φρεγάτες οργώνουν το Αιγαίο. Ένας μεγάλος σεισμός όμως φέρνει στην επιφάνεια μια βραχονησίδα σε διεθνή χωρικά ύδατα. Έλληνες και Τούρκοι στέλνουν άμεσα στρατεύματα για να καταλάβουν το νησί. H κάθε διμοιρία καταλαμβάνει περίπου… από μισό. Τα αστεία αλλά και σοβαρά περιστατικά μεταξύ Ελλήνων και Τούρκων δεν αργούν να πάρουν διαστάσεις τσουνάμι.

Πώς ξεκίνησαν όλα

Όταν ο σκηνοθέτης Πιέρρος Ανδρακάκος πήρε στα χέρια του το σενάριο της ταινίας αναρωτήθηκε αν χρειάζεται μια στρατιωτική κωμωδία το σύγχρονο ελληνικό σινεμά. «Στην πορεία η ταινία πήρε τη δική της μορφή και μια δικιά της ζωή. Ξεκίνησε σαν στρατιωτική κωμωδία αλλά οι πρόβες και το σενάριο μας οδήγησαν σε μια κωμωδία δράσης με έντονα στοιχεία σουρεαλισμού όπως και η εποχή που ζούμε. Διαβάζοντας το σενάριο κατάλαβα ότι είχα να κάνω με μια πολύ δυνατή ιδέα και πολύ επίκαιρη. Ζούμε σε μια εποχή που κανονικά ο πόλεμος θα έπρεπε απλά να διδάσκεται στα βιβλία ιστορίας αλλά δυστυχώς είναι παντού γύρω μας. Μια ταινία δεν μπορεί να αλλάξει τον  κόσμο, μπορεί όμως να σε κάνει να σκεφτείς και να προβληματιστείς». Ο παραγωγός της ViewMaster Films Κώστας Λαμπρόπουλος δηλώνει με τη σειρά του: «Στόχος μας ήταν η δημιουργία μιας ταινίας με ένα “ηχηρό” αντιπολεμικό μήνυμα σε ένα αριστοφανικό πλαίσιο. Επικεντρώνεται στη ματαιότητα των αντιπαραθέσεων των δύο χωρών για των προσδιορισμό των συνόρων τους». Ο Θοδωρής Αθερίδης που υποδύεται τον δίκαιο διοικητή Κλεάνθη Χάρισμα χαρακτηρίζει την ταινία μια αντιπολεμική σάτιρα, μια κωμωδία από την αρχή μέχρι το τέλος, μια κωμωδία που συμπεριλαμβάνει κάθε χαρακτήρα που μπορεί να συναντήσει κανείς ανάμεσα στους Έλληνες.

Σκηνοθέτης και ηθοποιοί

Το «ΑΙΓΑΙΟ SOS» έρχεται στη μεγάλη οθόνη από τον σκηνοθέτη Πιέρρο Ανδρακάκο (Παρθένα ζωή, Μοντέρνα οικογένεια, Ταμάμ, Οι Βασιλιάδες, Λατρεμένοι μου γείτονες, Safe Sex). Ο ίδιος δηλώνει: «Είναι μια μεγάλη παραγωγή με σπέσιαλ εφέ και ωραία μουσική, την οποία υπογράφει ο διεθνής συνθέτης Κώστας Χρηστίδης και πλαισιώνεται από εξαιρετικούς ηθοποιούς». Η ταινία αποτελεί την πρώτη κινηματογραφική δουλειά του Πιέρρου Ανδρακάκου ως σκηνοθέτη, αφού έχει συμμετάσχει στο παρελθόν ως βοηθός σκηνοθέτη σε μεγάλες διεθνείς παραγωγές όπως «Το Μαντολίνο του Λοχαγού Κορέλι» και «Lara Croft Tomb Raider: The Cradle of Life». Ο Θοδωρής Αθερίδης, έχοντας συνεργαστεί και στο παρελθόν με τον Πιέρρο Ανδρακάκο, ήξερε ακριβώς τι να περιμένει αφού όπως λέει «Ο Πιέρρος είναι ένα παιδί πολύ ταλαντούχο, με φοβερή αισθητική και έχει την ικανότητα να βρίσκει λύσεις όταν ο χρόνος πιέζει».

Ο Πάνος Βλάχος έκανε ένα διάλειμμα από τις επαγγελματικές τους υποχρεώσεις στην Αμερική και συμμετείχε στην ταινία νιώθοντας, όπως λέει και ο ίδιος, ευγνώμων για την ευκαιρία να συναντήσει και να συνεργαστεί με όλους τους ταλαντούχους ανθρώπους που συμπληρώνουν το καστ και την παραγωγή. «Εξορία στη Μετώπη, απομόνωση στο νησί, μάχη με τον καιρό, καινούργιοι φίλοι, αντάμωση με παλιούς, γέλια, αγκαλιές και μια παρέα που θέλει να πει μια ιστορία. Απαραίτητα συστατικά για μία ταινία που δεν θα την ξεχάσω ποτε!», απάντησε ο ίδιος όταν ρωτήθηκε για τα ξεχωριστά συστατικά της ταινίας.

«Ερωτεύτηκα το σινεμά, την όλη διαδικασία και συνειδητοποίησα πως αυτό ήθελα χρόνια να κάνω και ένας απο τους λόγους ήταν και ο Πιέρρος Ανδρακάκος που δημιούργησε τις ιδανικότερες συνθήκες για να δώσουμε όλοι τον καλύτερό μας εαυτό», σχολιάζει ο Jerome Kaluta που υποδύεται τον «γιατρό» Κυριάκο Τσιμπάμπο για τη συνεργασία του με τον σκηνοθέτη Πιέρρο Ανδρακάκο.

Το σενάριο φέρει την υπογραφή τριών ταλαντούχων σεναριογράφων. Οι Μαργαρίτης Παπαδόπουλος, Γιάννης Παπαδόπουλος και Δημήτρης Μαρούδης υπογράφουν την πιο εκρητκική κωμωδία της χρονιάς. Το σενάριο, όπως και η ταινία σαν σύνολο σύμφωνα με τον σκηνοθέτη, είναι σχεδόν ένας ζωντανός οργανισμός που εξελίσσεται κατα τη διάρκεια των γυρισμάτων. «Είναι ευτυχία να έχεις ηθοποιούς που αυτοσχεδιάζουν και επειδή και εμένα μου αρέσει  να προσθέτω στοιχεία τις σκηνές, υπάρχουν πολλά αστεία που δεν χώρεσαν στην ταινία ή δεν ταίριαζαν τελικά, αλλά είναι μεγάλη τύχη να έχεις ηθοποιούς που σε κάθε λήψη σου δίνουν και μια διαφορετική εκδοχή του αστείου  για να μπορείς να διαλέξεις στο μοντάζ. Άλλωστε όπως έχει πει και ο Κόπολα, μια ταινία πράγματι γράφεται τρείς φορές, μία στο σενάριο, μία στο γύρισμα και μία στο μοντάζ», δηλώνει ο Πιέρρος Ανδρακάκος.

Το Αιγαίο SOS  έχει τον ενθουσιασμό της πρώτης φοράς όχι μόνο για τον σκηνοθέτη αλλά και για πολλούς από τους ηθοποιούς. «Μετά από μια πορεία 25 χρόνων στο θέατρο, είχα την τύχη να δοκιμαστώ στον κινηματογράφο σε μια παραγωγή που διέθετε θα πω τα πάντα κι ας ακουστεί ως υπερβολή. Είχα την τύχη να συνεργαστώ και με τον  Πιέρρο Ανδρακάκο που με τον εντελώς δικό του τρόπο, μου έδειξε πόσο κοντά ειναι τελικά το θέατρο και ο κινηματογράφος», λέει ο Γιάννης Ζωγράφος και θα συμφωνήσει μαζί και το Κωνσταντίνος Μουταφτσής λέγοντας: «Είναι η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία που κάνω και σίγουρα είμαι πολύ τυχερός. Μεγάλη παραγωγή, γυρίσματα εκτός Αθηνών και πολλοί καταξιωμένοι ηθοποιοί. Προφανώς λοιπόν εκτός από μεγάλη τύχη είχα και μεγάλο άγχος για να ανταπεξέλθω στις απαιτήσεις του σκηνοθέτη».

Η Δήμητρα Κολλά, στον ρόλο της ασυρματίστριας Κατερίνας, επίσης στην πρώτη της κινηματογραφική παρουσία λέει: «Το ΑΙΓΑΙΟ SOS είναι η πρώτη μου ταινία μεγάλου μήκους και η πιο απαιτητική δουλειά που έχω κάνει μέχρι τώρα. Η ταινία και οι συνεργάτες θα είναι για πάντα στην καρδιά μου. Πέρασα υπέροχα στα γυρίσματα και ήταν μια μοναδική εμπειρία». Το καστ συμπληρώνει η εντυπωσιακή Νίνα Σένιτσαρ, στον ρόλο της ερωτευμένης Τουρκάλας γεωλόγου Ναζλί: «Η εμπειρία μου ήταν απίστευτη και πέρασα φανταστικά με όλη την ομάδα. Ευχαριστώ τον σκηνοθέτη, τους παραγωγούς και τους ηθοποιούς που με δέχθηκαν τόσο ζεστά». Ο βραβευμένος με βραβείο Χορν Κωνσταντίνος Μπιμπής από τη συνεργασία του με τον Πιέρρο Ανδρακάκο κρατάει την άψογη επικοινωνία τους και φυσικά την απολαυστική καλοκαιρινή συνεργασία με το ταλαντούχο καστ και τα μέλη της παραγωγής.

Τα γυρίσματα

Τα απαιτητικά γυρίσματα της ταινίας διήρκησαν 40 ημέρες και το συνεργείο της παραγωγής αποτελούνταν από περίπου 50 μέλη. Οι τοποθεσίες ήταν αρκετές με το μεγαλύτερο μέρος της ταινίας να γυρίζεται σε ένα μικρό νησί του Σαρωνικού με το όνομα Μετώπη. Ο βαρύς εξοπλισμός και τα εξωτερικά γυρίσματα στην καρδιά του καλοκαιριού δυσκόλεψαν όλους τους συντελεστές της ταινίας. Ο Νικόλας Μίχας, στην ταινία Μπάμπης Καραγκιοζόπουλος, δεν θα ξεχάσει τα γυρίσματα στη βραχονησίδα που φορούσε εξοπλισμό 10 κιλών, όπως επίσης και ο Κωνσταντίνος Γεωργαλής που υποδύεται τον Γιάννη Παπαδάκη ή αλλιώς Game Boy. «Θυμάμαι την στιγμή που βρέθηκα πρώτη φορά στο σκηνικό για το γύρισμα στη βραχονησίδα Μετώπη. Δεν θα ξεχάσω τις συζητήσεις για το πώς πρέπει να στηθεί μια σκηνή πριν αρχίσει να γράφει η κάμερα, τις δυσκολίες των εξωτερικών γυρισμάτων, τις τοποθεσίες που αλλάξαμε και που δεν θα βρισκόμουν ποτέ εκεί, αν δεν ήταν αυτή η συγκεκριμένη συνθήκη».

Δεν έλειψαν βέβαια και οι δύσκολες στιγμές, όπως αυτή που μοιράζεται ο σκηνοθέτης Πιέρρος Ανδρακάκος. «Είχε πολύ ενδιαφέρον που ξεκινήσαμε από τα γυρίσματα πάνω στην βραχονησίδα Μετώπη γιατί  όλοι οι ηθοποιοί ένιωσαν πώς θα ήταν αν πραγματικά βρίσκονταν αποκλεισμένοι σε ένα νησί και έτσι είχαν αυτή την εμπειρία μαζί τους και στην υπόλοιπη ταινία. Η πιο δύσκολη στιγμή ήταν όταν κάναμε γυρίσματα στον Μαραθώνα και έπιασαν οι φωτιές στο Μάτι και περάσαμε τη Μαραθώνος λίγο πριν τη φωτιά. Την άλλη μέρα ξαναπήγαμε για γύρισμα και ήταν όλα καμένα».

Ο Κωνσταντίνος Αρνόκουρος, αναφέρει: «Οι δύο εβδομάδες που περάσαμε πάνω στη βραχονησίδα ήταν σίγουρα το πιο επίπονο και παράλληλα γοητευτικό κομμάτι των γυρισμάτων», με τη Δήμητρα Κολλά να συμπληρώνει: «Ήρθα πολλές φορές αντιμέτωπη με τις φοβίες μου αλλά ευτυχώς με τη βοήθεια και τη συμπαράσταση των συνεργατών μου όλα έγιναν πιο εύκολα». Αυτό που έμεινε όμως σε όλους τους συντελεστές είναι το ευχάριστο κλίμα των γυρισμάτων και το δέσιμο που ένιωσαν όλοι μεταξύ τους. «Σε μια ταινία στηρίζεσαι μόνο στους συνεργάτες σου και στην ενέργειά τους και εδώ στάθηκα πολύ τυχερός γιατί πρόκειται για μια ταινία πολυπρόσωπη, με ομαδικές σκηνές που χρειάζονται τη χημεία της ομάδας για να βγουν αστείες», δηλώνει ο Πιέρρος Ανδρακάκος. Ο Γιν, στο ρόλο του Γου-Λη, αναφέρει: «Ήταν μεγάλη χαρά να συμμετέχω σε μια τέτοια ταινία. Το καστ είναι μοναδικό και όλες οι στιγμές θα μου μείνουν αξέχαστες. Υπόσχομαι ότι το κοινό θα την απολαύσει όσο κι εμείς!».

Η Ευαγγελία Συριοπούλου που υποδύεται τη Γκαμπριέλα Ρομάνι, μια γεωλόγο-σεισμολόγο και μέλος των Ηνωμένων Εθνών, δηλώνει για τη συμμετοχή της στην ταινία: «Είμαι πολύ χαρούμενη που συμμετείχα σε αυτήν την ταινία γιατί γνώρισα υπέροχους ανθρώπους και καταπληκτικούς συνεργάτες. Οι πιο δύσκολες στιγμές των γυρισμάτων ήταν την περίοδο που εν μέσω Ιουλίου ο απρόβλεπτος για την εποχή  βροχερός καιρός δεν μας επέτρεπε να κινηματογραφίσουμε καποιες σκηνές στο διαθέσιμο χρόνο που είχαμε». Στον ρόλο του γόη αρχικελευστή Βαλάση, ο Μιχάλης Λεβεντογιάννης που δέχθηκε την πρόκληση της νέας ταινίας με ενθουσιασμό. «Τα γυρίσματα ήταν πολύωρα και απαιτητικά αλλά όχι κουραστικά γιατί γίναμε όλοι μια παρέα βοηθώντας ο ένας τον άλλον. Κάθε ταινία είναι ένας νέος κόσμος και κάθε δουλειά είναι ένα παράθυρο στον κόσμο. Η συνέχεια επί της οθόνης!».

Σκηνοθεσία Πιέρρος Ανδρακάκος
Σενάριο Γιάννης Παπαδόπουλος, Μαργαρίτης Παπαδόπουλος, Δημήτρης Μαρούδης
Παραγωγοί Κώστας Λαμπρόπουλος, Μάνος Κρεζίας, Γιώργος Κυριάκος
Σε συμπαραγωγή VIEWMASTER, WORD OF MOUTH, NOVA, STAR CHANNEL

Ηθοποιοί Θοδωρής Αθερίδης, Πάνος Βλάχος, Ευαγγελία Συριοπούλου, Μιχάλης Λεβεντογιάννης, Κωνσταντίνος Μπιμπής, Nina Senicar, Νίκος Μίχας, Κωνσταντίνος Γεωργαλής, Σοφία Παυλίδου, Jerome Kaluta, Δήμητρα Κολλά, Κωνσταντίνος Μουταφτσής, Γιάννης Ζωγράφος, Κωνσταντίνος Αρνόκουρος, Fu Yin

Φωτογραφία Γιάννης Δασκαλοθανάσης
Μοντάζ Λάμπης Χαραλαμπίδης
Line Producer Θανάσης Χριστόπουλος
Διεύθυνση Παραγωγής Βαγγέλης Μπαλάφας
Μουσική Kostas Christides
Διάρκεια 95’
Διανομή ΟDEON
Είδος Κωμωδία, Περιπέτεια